NOS Nieuws - Algemeen

Twee gewonden bij steekpartij in Rotterdam

2 hours 23 minutes ago

Bij een steekincident in Rotterdam zijn twee mensen gewond geraakt. Een van hen heeft ernstige verwondingen. Beiden zijn naar het ziekenhuis gebracht en gearresteerd.

Het voorval gebeurde rond 00.30 uur op de hoek van de 1e Middellandstraat met de Duivenvoordestraat in Rotterdam-West. Vermoedelijk gaat het om een uit de hand gelopen ruzie. Op foto's is te zien dat hulpdiensten massaal ter plaatse waren.

Tegen het AD zegt een getuige dat hij op straat een man op een andere man zag insteken met een mes. De getuige zou de dader daarop hebben geslagen met een knuppel die in zijn bus lag. De man kon daarna worden aangehouden.

Onrust in Senegal na arrestatie oppositieleider, vijf doden bij demonstraties

4 hours 6 minutes ago

Bij gewelddadige protesten in Senegal is een 17-jarige jongen omgekomen. Sinds woensdag zijn zeker vijf mensen gedood bij demonstraties die uitbraken na de arrestatie van Ousmane Sonko, de meest prominente oppositieleider in het land.

De jongen kwam om het leven in het zuidelijke Diaoube. In de hoofdstad Dakar zette de politie traangas in tegen demonstranten. Bij de protesten zijn in het hele land duizenden mensen op de been. Meerdere winkels, politiebureaus en overheidsgebouwen zijn geplunderd of in brand gestoken. Het gaat om de grootste politieke onrust sinds jaren in Senegal, dat juist bekendstaat als een van de meest stabiele landen van West-Afrika.

Oppositieleider Sonko werd opgepakt na een beschuldiging van verkrachting. Hij spreekt de aantijgingen tegen en zegt dat het een poging is van president Macky Sall om hem uit te schakelen als politieke rivaal. Sonko eindigde als derde bij de presidentsverkiezingen van 2019 en is populair onder jongeren. Hij verscheen vrijdag voor het eerst voor de rechter.

Jonge betogers grijpen het protest aan om hun onvrede over onder meer de hoge werkloosheid en strenge coronamaatregelen kenbaar te maken. Tegenstanders van de president hebben opgeroepen tot meer demonstraties de komende week.

Brexiteer Nigel Farage stopt als leider van Reform UK en verlaat de politiek

5 hours 50 minutes ago

De Britse politicus Nigel Farage treedt terug als leider van de partij Reform UK en verlaat de politiek. De drijvende kracht achter de brexit en voormalig lid van het Europees Parlement vindt het na "dertig jaar in actieve politiek" mooi geweest, zegt hij in een videoboodschap op Twitter.

"Ik ga niet met pensioen, maar stap uit de actieve partijpolitiek", zegt Farage (56) in de video. Hij zegt nu via (sociale) media invloed te willen uitoefenen op de publieke opinie.

"Ons lidmaatschap van de Europese Unie was de reden dat ik het bedrijfsleven verliet", zegt Farage. Hij werd in 1999 lid van het Europees Parlement en bleef daar uiteindelijk tot begin 2020. "Ik heb er in vier verschillende decennia rondgelopen. Het was een zwaar, moeilijk gevecht. Het was lastig om mensen uit te leggen wat soevereiniteit betekent."

Farage voerde als leider van de eurosceptische UKIP, de United Kingdom Independence Party, campagne voor het vertrek van de Britten uit de EU. Hij was van 2006 tot en met 2009 en van 2010 tot en met 2016 leider van de partij in Groot-Brittannië.

"Dit is mijn levenswerk geweest, ons uit de Europese Unie krijgen", zegt hij in de video. "Toen we in 2016 het referendum wonnen met 52 tegen 48 procent, heb ik dat moment aangegrepen om terug te treden als leider van UKIP." Eind 2018 brak hij helemaal met de partij omdat UKIP zich naar zijn mening te veel inliet met extreemrechtse activisten met een "fixatie op de islam".

In 2019 werd hij de leider van de populistische Brexit Party, die begin dit jaar van naam veranderde en doorging als Reform UK. "Toen mevrouw May (oud-premier Theresa May, red.) en haar regering er alles aan probeerden te doen om hun beloftes aan de mensen te breken, wist ik dat er iets moest gebeuren", verklaart hij zijn terugkeer. Met de Brexit Party voerde hij vervolgens twee jaar campagne voor een no-deal-brexit.

90 varkens vast in gierput, onbekend aantal overleeft het niet

7 hours 30 minutes ago

Op een boerderij in Nunspeet zijn zo'n negentig varkens in een gierput terechtgekomen. Een aantal dieren heeft het niet overleefd. Hoeveel precies kon de brandweer nog niet zeggen.

Rond 22.30 uur was de brandweer nog bezig om de laatste dieren te redden. Tegen 16.45 uur werd de brandweer gealarmeerd. "En na zes uur zijn we nog steeds bezig", zegt een woordvoerder. "De dieren, die tot wel 130 kilo wegen, zaten in een anderhalve meter diepe put. Daar kunnen ze niet zelf uitkomen."

Wat de oorzaak is, kon de woordvoerder nog niet zeggen. "Maar we zien vaker dat de roosters boven de putten worden aangetast door de gassen. Dat kan na een aantal jaren zo erg worden dat de dieren er doorheen zakken", aldus de woordvoerder. "Of dat hier ook is gebeurd, weten we nog niet, het is een van de mogelijkheden."

Gelovige Cyprioten demonstreren tegen 'duivelse' inzending voor Songfestival

7 hours 49 minutes ago

Een groep orthodoxe christenen heeft in de Cypriotische hoofdstad Nicosia gedemonstreerd tegen de inzending van Cyprus voor het Eurovisie Songfestival. Het nummer dat Elena Tsagrinou in Rotterdam ten gehore moet gaan brengen heet El Diablo (De Duivel).

"Ik werd verliefd... ik gaf mijn hart aan de duivel", zingt de Griekse zangeres in El Diablo. Volgens de Cypriotische publieke omroep gaat het liedje over de strijd tussen goed en kwaad en de problemen van een vrouw in de ban van een schurk.

Dit is het liedje van Elena Tsagrinou, en het protest ertegen:

Maar de tegenstanders zien dat anders. "Het is de verheerlijking van een fatalistische onderwerping en overgave aan de macht van de duivel", stelt de Heilige Synode, het hoogste orgaan van de Grieks-orthodoxe kerk op Cyprus. De kerkleiders willen dat de regering de inzending intrekt omdat Cyprus zich er "over de hele wereld belachelijk mee maakt".

Daar blijft het niet bij. De publieke omroep RIK is vorige week bedreigd met brandstichting en voor een internetpetitie om de inzending tegen te houden zijn meer dan 19.000 handtekeningen verzameld.

RIK houdt aan het liedje vast en houdt vol dat het niet gaat over de verheerlijking van de duivel. De regering zegt de zienswijze van de tegenstanders te respecteren, maar zegt ook dat er geen sprake van kan zijn dat het liedje wordt ingetrokken.

Elena Tsagrinou profiteert intussen van alle aandacht voor haar nummer. Ze is in korte tijd erg populair geworden. "We hebben in een paar dagen tijd een miljoen views op YouTube bereikt! Jullie zijn geweldig! Ik ben blij dat jullie net zo van mijn nummer houden als ik", zegt ze op Instagram.

Amerikaanse Senaat stemt in met coronasteunpakket van Biden

8 hours 45 minutes ago

De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met een coronasteunpakket van 1900 miljard dollar, omgerekend bijna 1600 miljard euro. Het pakket, dat president Biden had voorgesteld, werd met een nipte meerderheid aangenomen.

Vijftig senatoren stemden voor het pakket maatregelen, 49 stemden tegen. In de Senaat hebben zowel de Democraten als de Republikeinen 50 zetels. Een Republikeinse senator was afwezig vanwege een sterfgeval in de familie. "Als het 50 tegen 50 was geweest, had vicepresident Harris de beslissende stem gehad", zegt correspondent Marieke de Vries. "En was het alsnog aangenomen."

Kritiek, ook van Democraten

De miljarden worden gebruikt voor vaccins en medische hulpmiddelen. Ook krijgen werklozen en andere financieel gedupeerden financiële steun. "Maar dit is niet het gedroomde pakket waarover beloftes zijn gedaan en waar iedereen op hoopte", zegt De Vries. Tijdens de verkiezingen beloofde president Biden dat elke Amerikaan 2000 dollar zou krijgen. Nu wordt dat 1400 dollar. "Daar wordt ook over geklaagd uit Democratische hoek."

Daarnaast klinkt de kritiek dat er niets in het pakket is opgenomen over het minimumloon. Senator Bernie Sanders had een voorstel ingediend om het minimumloon te verhogen naar 15 dollar per uur. Dat heeft het niet gehaald. Acht Democraten stemden tegen het voorstel, samen met alle Republikeinen in de Senaat.

Naast een eenmalige cheque van 1400 dollar voor elke Amerikaan met een laag tot modaal inkomen, wordt het geld aangewend voor een wekelijkse uitkering van 300 dollar aan mensen die hun baan verloren. Ook wordt er kinderbijslag uitgekeerd tot een maximum van 3600 dollar per maand, afhankelijk van het aantal kinderen in een gezin. 350 miljard dollar gaat naar de staten en de grote steden om te gebruiken voor coronahulpverlening. "Onder meer om uithuiszettingen te voorkomen", zegt correspondent De Vries. En 14 miljard dollar wordt gebruikt om de vaccins te bekostigen.

Biden noemt de maatregelen "hard nodig". "Hulp is onderweg", zei hij in een toespraak na de stemming. De Senaat vergaderde al sinds gisteren over het coronapakket. "Het was niet makkelijk of mooi", zei Biden daarover. "Maar het was hard nodig. Dit plan brengt ons een stap dichterbij verlichting."

Het plan gaat nu weer terug naar het Huis van Afgevaardigden. Dat stemde vorige week al in met het pakket, maar omdat er wijzigingen zijn aangebracht moet er opnieuw over worden gestemd. De Democraten hebben een krappe meerderheid in het Huis. "Iedereen gaat ervan uit dat er daar ook voor wordt gestemd", aldus De Vries.

Iraakse christenen in Libanon kijken met gemengde gevoelens naar pausbezoek

9 hours 32 minutes ago

Rafed Sitto kent het programma van de paus voor de komende dagen uit zijn hoofd. Met zijn vrouw Sandrine en twee kinderen zit hij dit weekend aan de buis gekluisterd. "Het was een stuk leuker geweest als hij ons land in betere tijden had bezocht, toen wij ons leven daar nog hadden en er in Irak meer christenen woonden", zegt Sandrine.

Sinds de val van dictator Saddam Hoessein in 2003 is het aantal christenen in Irak snel afgenomen. Kerken en dorpen zijn weggevaagd door bomaanslagen of verwoest door IS. In 2003 waren er nog zo'n anderhalf miljoen christenen in Irak, nu zijn dat er naar schatting minder dan 300.000. Honderdduizenden christenen zijn geëmigreerd naar Europa en de VS. Anderen zouden dat graag willen, maar bleven in Libanon en Jordanië, waar hun situatie vaak schrijnend is.

Gemengde gevoelens

Zo ook de Chaldees-katholieke familie Sitto. Met gemengde gevoelens kijken ze naar de traditionele dans waarmee de paus zo feestelijk wordt verwelkomd. "Dat zijn onze klederdrachten voor speciale gelegenheden", vertelt Sandrine met tranen in haar ogen. "Was ons land altijd maar zo opgewekt."

De familie ontvluchtte Batnaya in Noord-Irak halsoverkop toen IS in 2014 het gebied met veel geweld innam. Rafed's familie woonde eeuwenlang in het dorp. Toen IS binnenviel kregen ze geen kans om hun bezittingen mee te nemen. Zijn auto werd gestolen, hun huis werd geplunderd en met de grond gelijk gemaakt.

"We hadden de keus om ons te bekeren, te vluchten of het niet te overleven", vertelt Rafed. "Ik ben gedoopt, ik heb mijn eerste communie gedaan. Ik wil me niet bekeren."

Via Noord-Irak kwamen de Sitto's, net als duizenden andere christelijke families, in Beiroet terecht in de hoop via deze route het westen te bereiken. "Wat wij willen is een veilig leven ergens waar we kunnen zeggen en doen wat we willen, meer niet", zegt Rafed.

Economische crisis in Libanon

Zeven lange jaren later zitten ze nog steeds in een arme christelijke buitenwijk van Beiroet. De matrassen staan tegen de muur van het ene kamertje waar ze met z'n vieren wonen. 's Avonds passen ze net met z'n allen op de grond. In de gang hebben ze een keukentje proberen te maken. Dagelijks valt de elektriciteit uren uit. Door de ongekende economische crisis zijn er voor mensen als Rafed en Sandrine geen kansen in Libanon.

"We hebben de een na de ander al zien vertrekken. Naar Australië, Amerika, Europa. Maar onze papieren liggen maar te wachten. Ik heb geen idee waarom het allemaal zo lang duurt", zegt Rafed. Hij vertelt dat hij honderden andere gezinnen kent die wachten op toestemming om zich ergens anders te vestigen.

Australië bereiken

Hun grootste droom is om Australië te bereiken. Toevallig werden zowel zijn moeder en broer als Sandrines hele familie twee jaar geleden in Australië gehuisvest. Rafed: "In ons dorp woonden we als familie allemaal samen in een groot huis. Alle generaties bij elkaar. Elke dag belt mijn moeder ons huilend op om te vragen wanneer we nou komen. Mijn broer vertelt dat het een stabiel leven is in Australië. Dat er onderwijs is voor de kinderen en gezondheidszorg als je ziek bent."

Dat zijn precies de dingen waar Rafed zich elke dag zorgen over maakt omdat hij geen inkomen heeft. "We komen dit kamertje al een jaar nauwelijks uit. We zijn bang om ziek te worden. Als een van ons iets krijgt, dan hebben we een gigantisch probleem. We zullen sterven voor de deur van het ziekenhuis. Want we kunnen het niet betalen", zegt hij.

'Teruggaan geen optie'

"De Irakezen hier komen uit de middenklasse. Ze hadden daar prima banen, een goed leven. Nu hebben ze geluk als ze hier een klusje als schoonmaker of conciërge vinden", vertelt de Libanese Nayla Frem Sayegh. Haar organisatie, Berrad el Hay, verzorgt dagelijks warme maaltijden en ze heeft drie Irakezen aan een baan geholpen in haar keuken.

"We proberen ook te helpen met medicijnen en onderwijs, maar de vraag is enorm en er is weinig steun", vertelt ze. "De Irakezen worden ondergesneeuwd door de enorme aantallen Syrische vluchtelingen hier. Ze zijn vergeten en ze zijn gebroken. Ze hebben de hoop verloren, want ze zijn al zo vaak teleurgesteld."

Op de televisie van Rafed en Sandrine is de paus in een kerk in Bagdad aangekomen. "Mooi om te zien, maar teruggaan is voor ons geen optie", concludeert Rafed. Hij weet zeker dat het in zijn dorp nog altijd niet veilig is. "De mensen waarvoor wij zijn gevlucht zijn in de omgeving nog altijd actief. Bovendien liggen mijn huis en het hele dorp in puin. Hoe zouden we onze kinderen daar een behoorlijke toekomst kunnen bieden? Er is in Irak geen plaats meer voor ons."

Toch vindt Rafed het goed dat de paus er nu is. "Over niet al te lange tijd is er daar waarschijnlijk geen christen meer te vinden."

Run op populaire trouwdata in 2022: 'Stellen moeten flexibel zijn'

10 hours 17 minutes ago

Geen dansfeest en met een klein gezelschap op 1,5 meter afstand: trouwen in coronatijd is vaak niet wat stellen voor ogen hadden. Om die reden worden veel geplande bruiloften nu verplaatst naar volgend jaar. Ook recent verloofden kiezen hiervoor. Met als gevolg een run op populaire trouwdata en locaties in 2022, blijkt uit een rondgang van de NOS. Stichting Trouwbranche Nederland herkent de geluiden en vreest voor een "stuwmeer aan bruiloften".

Populaire trouwmaanden zijn traditiegetrouw mei tot en met september. Maar door de drukte loopt het seizoen nu van april tot en met oktober. "Het is echt een crime", zegt weddingplanner Vivian ter Huurne van Het Bruidsmeisje. Vanwege de drukte raadt zij cliënten aan nu ook te kijken naar een andere maand, seizoen of doordeweekse dagen. "Dierbaren zorgen wel dat ze erbij zijn en het is nog haalbaar. Je hebt dan nog een kans dat ook de de hele entourage kan: de bloemist, cateraar en visagist."

Ook weddingplanner Elham Klaassens (Diamond Weddingplanner) uit Eindhoven ziet de animo voor 2022 toenemen - met alle gevolgen van dien. "Veel van mijn klanten die dit voorjaar zouden trouwen, willen de boel verzetten naar 2022. Maar dat kan ik niet met iedereen doen: anders is het jaar zo vol. Bovendien is het nogal een klus: telkens de boel afblazen en weer een nieuwe datum, plek en leveranciers regelen. Ik heb het wel hartstikke druk, maar verdien er nauwelijks aan."

Trouwtaart to-go

Stichting Trouwbranche Nederland spreekt namens zo'n 500 bedrijven en beaamt dat er voor de branche financiële gevolgen kleven aan het uitstellen van bruiloften. "We begrijpen heus dat stellen dit doen: de nu al een jaar lange onzekerheid levert hen veel spanning op, soms is een bruiloft al vier keer verplaatst. Maar voor de trouwbranche ontstaat op deze manier een stuwmeer aan trouwerijen terwijl de agenda's nu nagenoeg zijn leeggelopen. Onze branche telt veel zzp'ers: die moeten het tot die tijd wel vol zien te houden."

Niet elke ondernemer in de branche ziet dat 2022 nu al in trek is. Zo zeggen locaties die zich richten op bruiloften van Turkse, Marokkaanse of Surinaamse Nederlanders, dat het nog rustig is. Wel denken ook zij dat het tegen die tijd storm zal lopen. "Zodra er meer versoepelingen zijn, denk ik dat onze klanten last-minute los gaan," zegt Jafar Razaq van Event Center Dordrecht. "Ik kijk daar echt naar uit. Momenteel kunnen we weinig: zelfs de bruidstaart moet 'to go' worden meegenomen omdat we niks mogen serveren."

Hoe dan ook trouwen

Anne Jansen en haar verloofde Michael uit Angerlo, nabij Doetinchem, hadden hun zinnen gezet op een grote bruiloft eind juni 2022. "Wij dachten: leuk, dan bekijken we online al wat locaties. Maar direct merkten we dat de plekken die wij op het oog hadden nu al vol zitten. Een locatie zei dat we normaal gesproken nu ruim op tijd zouden zijn, maar door corona dus niet."

Vanwege de drukte kijkt het stel nu naar een andere datum. Terwijl zij bewust hebben gekozen voor deze periode. "Wij hebben familie in het buitenland. Zij hebben precies dan vakantie. Hopelijk kunnen ze flexibel zijn en toch een paar dagen later terug gaan. Het is spannend maar we staan er positief in. We gaan hoe dan ook volgend jaar trouwen."

'Flexibel zijn'

Ook de beoogde trouwdatum van Peter van der Leek blijkt lastiger dan gedacht. Hij en zijn verloofde willen graag trouwen op 4 juni, de dag waarop ze een relatie kregen. "Nu blijkt het dan niet alleen druk door corona en alle extra trouwerijen, maar ook nog eens door het Pinksterweekend. Misschien moeten we uitwijken naar een andere datum, maar daar denk ik nog liever niet aan."

Het is overigens niet gek dat sommige locaties nu al vol zitten, zegt Ronnie Witjes, eigenaar van Toptrouwlocaties. "Normaal gesproken begint het boeken ook al een jaar van tevoren, maar het is nu wel wat opgeschoven. We krijgen eigenlijk meerdere trouwseizoenen in een jaar: nieuwe klanten maar ook geplande bruiloften van 2020 en 2021 die in de soep zijn gelopen en zijn doorgeschoven. Dat zijn er behoorlijk veel, maar als koppels een beetje flexibel zijn, en dat zijn ze vaak, dan moet het goedkomen."

Lichaam 19-jarige Angel in Myanmar opgegraven om politie van blaam te zuiveren

10 hours 21 minutes ago

De autoriteiten in Myanmar hebben het lichaam van de 19-jarige demonstrant Ma Kyal Sin laten opgraven voor onderzoek naar de doodsoorzaak. Volgens staatszender MRTV blijkt uit de autopsie dat ze niet is gedood door een politiekogel.

Kyal Sin, beter bekend als Angel, zoals ze zichzelf in het Engels noemde, was de afgelopen tijd uitgegroeid een icoon voor de protestbeweging tegen de staatsgreep en het geweld in Myanmar. Ze droeg tijdens de protesten een shirt met de tekst 'Everything will be OK'.

Woensdag werd ze doodgeschoten tijdens een confrontatie met de politie. Op foto's is te zien hoe ze wegdook toen de politie het vuur opende op betogers. Kort daarna werd ze door een kogel in het hoofd geraakt. Ze overleed ter plekke.

De dood van Kyal Sin leidde tot woede onder de betogers. Bij haar begrafenis waren honderden mensen aanwezig. Ze zeggen dat het regime probeert te verhullen dat de vrouw door de ordetroepen is gedood.

De staatstelevisie meldde vandaag dat haar lichaam in het bijzijn van de politie, een rechter en artsen is opgegraven voor onderzoek. De artsen vonden een wond in het achterhoofd en een stuk lood van 1,2 bij 0,7 centimeter, en zeiden dat het verschilde van de kogels die de politie gebruikt. Ook stond Kyal Sin tegenover de politie terwijl ze van achteren werd geraakt, stelt MRTV. De zender concludeert dat "daarom kan worden aangenomen dat degenen die geen stabiliteit willen de aanslag hebben uitgevoerd".

Betogers die bij Kyal Sin waren toen ze omkwam, weerspreken die lezing. Ze zeggen dat er tijdens het fatale schot met scherp op hen geschoten werd door de politie. Op twee foto's van persbureau Reuters, genomen vlak voordat ze werd geraakt, is te zien dat ze haar gezicht van de ordetroepen heeft afgewend.

Volgens de staatstelevisie hebben de autoriteiten de familie van Ma Kyal Sin om toestemming gevraagd om het lichaam op te graven, maar het is niet duidelijk of die toestemming ook is gegeven. Na de autopsie is de vrouw herbegraven en werd het graf met cement afgedekt.

Geen versoepelingen, wel voorbereidingen voor over drie weken

10 hours 52 minutes ago

Het kabinet zal maandag op de persconferentie definitief geen versoepelingen van de coronamaatregelen bekendmaken. Dat betekent dat ook de avondklok opnieuw wordt verlengd. Deskundigen hebben de meest betrokken ministers vandaag in het Catshuis duidelijk gemaakt dat de besmettingscijfers nog te slecht zijn om de teugels te laten vieren, zeggen ingewijden.

Wel gaat het kabinet voorbereidingen treffen om over drie weken de samenleving meer lucht te geven. Als de cijfers de goede kant op gaan, kunnen dan de terrassen open en kan er ook weer fysiek onderwijs gegeven worden op de hbo's en universiteiten.

Ook het winkelen wordt dan mogelijk uitgebreid. Nu mag een niet-essentiële winkel maximaal twee klanten per etage ontvangen, in het nieuwe systeem wordt het maximale aantal klanten berekend aan de hand van het aantal vierkante meters.

Vaccinatiebewijs of sneltest

Het kabinet gaat verder kijken naar mogelijkheden om mensen meer vrijheden te geven als ze een vaccinatiebewijs hebben of een sneltest hebben gedaan met een negatieve uitslag. Volgens de ingewijden wordt een voorstel daarvoor verder uitgewerkt. Belangrijk daarbij is dat er geen sprake mag zijn van vaccinatiedwang.

Als de besmettingscijfers dalen wil het kabinet over drie weken ook het buiten sporten in groepsverband voor volwassenen mogelijk maken. Nu mag dat tot 27 jaar.

De avondklok blijft gelden tot 30 maart. Eerder was al afgesproken dat de politie tijdens de verkiezingen op 15, 16 en 17 maart geen boete zal uitdelen als iemand kan aantonen dat hij vanwege het uitbrengen van zijn stem of het werken in het stembureau nog na 21.00 uur buiten is.

Naakt in nieuw kinderprogramma: onnodig en stap te ver, of juist leerzaam?

11 hours 30 minutes ago

"Walgelijk en vulgair", maar ook "taboedoorbrekend en leerzaam". Het zijn enkele reacties die op sociale media verschenen op het nieuwe kinderprogramma Gewoon Bloot, waarin basisschoolkinderen naakte mensen vragen stellen. De aankondiging maakt op sociale media veel los.

Ook politici spreken zich op Twitter uit tegen het programma. Tweede Kamerlid Kuzu van Denk noemt het programma "van de zotte" en Forum voor Democratie-leider Baudet vindt dat het "aanschurkt tegen het promoten van pedofilie". SGP-leider Kees van der Staaij zegt: "Gewoon. Bloot. is niet normaal. En moet dat ook niet worden." Zijn partij stelde Kamervragen over het NTR-programma.

In Gewoon Bloot staan naakte volwassenen op een podium. Kinderen - allemaal uit groep 7 en 8 - kijken toe en mogen vragen stellen over de ontblote lijven. "Zijn jullie onzeker over een bepaald deel van je lichaam?" en "Scheer je je of hars je je?" zijn vragen die in de eerste aflevering aan bod komen. Over seks wordt niet gesproken - daarover stelden de kinderen geen vragen, zeggen de makers.

Het Jeugdjournaal vroeg kinderen die de eerste aflevering al hebben gezien wat ze ervan vonden:

Gewoon Bloot is gebaseerd op een Deens format: Ultra smider tøjet. In dat land maakte het programma eveneens veel los. In de Deense versie vroegen 11- tot 13-jarigen volwassenen letterlijk het hemd van het lijf. De makers hadden vooral een educatief doel voor ogen en hoopten een positief zelfbeeld te stimuleren, zeiden ze. Maar ook in Denemarken dacht niet iedereen daar zo over. De uiterst rechtse Deense Volkspartij bijvoorbeeld vond dat het programma kinderen "verpestte".

'Rekening gehouden met grenzen van kinderen'

"Het programma is heel zorgvuldig geproduceerd", laat een woordvoerder van de NTR weten. Volgens haar is er juist veel rekening gehouden met de grenzen van de kinderen. "Tijdens het programma is er uitgebreid met kinderen gesproken over wat er ging gebeuren en ze konden tijdens het programma aangeven hoe ze zich voelden."

Kenniscentrum Rutgers voor seksualiteit hielp de NPO met het ontwikkelen van Gewoon Bloot. Ook volgens deze experts was er veel oog voor de deelnemende kinderen. Ze deden uit eigen vrije wil mee en hun ouders gaven er toestemming voor.

Voordat de badjassen uitgaan, wordt aan de kinderen gevraagd of zij oké zijn met het vooruitzicht dat de deelnemers zich straks uit zullen kleden. Presentator Edson da Graça: "Iedereen weet dat je nooit zomaar je naakte lichaam aan iemand mag laten zien." Wie de eerste aflevering kijkt, ziet soms ongemak bij de jonge toeschouwers als de badjassen eenmaal uit zijn, maar die schaamte maakt al snel plaats voor nieuwsgierigheid. "Het is gewoon normaal", reageert bijvoorbeeld de jonge Lamin.

Ieder lijf anders

Net als bij de Deense versie zet Gewoon Bloot in op body positivity; de acceptatie van alle lichamen. Expert Elsbeth Reitzema van Kenniscentrum Rutgers wijst erop dat veel jongeren en kinderen via sociale media en reclames geregeld naaktbeelden zien. Het gaat dan vaak om gefotoshopte foto's of zelfs semi-pornografische afbeeldingen.

"Die geven een vertekend beeld van de werkelijkheid. Terwijl het belangrijk is dat kinderen weten hoe echte lichamen eruitzien en dat ieder lijf anders is", zegt Reitzema. "Wie vaker gewone naakte lichamen ziet, heeft doorgaans een positiever lichaamsbeeld", stelt omroep NTR daarover.

Maar daarmee heeft de omroep nog niet iedereen overtuigd. Zo noemt de SGP het "volstrekt overbodig" om met een programma kinderen een realistische kijk op het menselijk lichaam te geven. "Het gaat mij veel en veel te ver als dat gebeurt door leerlingen op de basisschool te confronteren met poedelnaakte wildvreemden in de klas", aldus SGP-voorman Van der Staaij.

Ook Denk-Kamerlid Kuzu wil niet dat het programma vertoond wordt. "Het zijn kinderen, die moeten we beschermen", zegt hij in een video op Twitter. "Het is van de gekke, van de zotte, hier moeten we mee stoppen." Hij roept zijn volgers op om de NPO te mailen met als doel het programma te stoppen.

Op sociale media zijn de reacties enorm verdeeld. Enerzijds klinkt er harde kritiek, mensen vinden het echt te ver gaan. Anderen vinden juist dat Nederland te preuts wordt en dat er alle ruimte moet zijn voor zo'n programma.

Veel mensen wijzen erop dat kinderen thuis ook al met naaktheid in contact komen, bijvoorbeeld wanneer hun ouders douchen. Rutgers-expert Reitzema spreekt dat tegen: "In sommige gezinnen is bloot echt taboe. Op veel scholen wordt bovendien niet meer naakt gedoucht, waardoor kinderen ook daar minder variatie in lichamen zien."

Leeftijdsclassificatie

Eerder boog de Kijkwijzer zich al over het programma, dat bedoeld is voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Het leverde de classificering 'alle leeftijden' op. Dat betekent volgens de NTR dat er naakte mensen te zien zijn "zonder dat er seksuele handelingen of een seksuele context te zien of te horen is". Desondanks acht de SGP het programma niet geschikt voor kinderen jonger dan 12. De partij wil dan ook dat de regering contact zoekt met NICAM, de stichting achter de Kijkwijzer.

Ondanks de kritiek denkt Reitzema dat het programma een mogelijkheid biedt voor ouders om met hun kinderen in gesprek te gaan over het lichaam. "Op die leeftijd komen ze in de puberteit, dan raken ze vaak onzeker over hun lichaam. Het is belangrijk voor hen om te beseffen dat niet iedereen een grote piemel heeft."

"We hadden de ophef wel verwacht", zegt de woordvoerder van de omroep. "Niet iedereen zal het programma geschikt vinden voor kinderen, dat is oké. Het is aan de ouders of ze vinden dat hun kinderen kunnen kijken."

De eerste aflevering van Gewoon Bloot wordt op 21 maart uitgezonden. De NTR is niet van plan om het programma terug te trekken of het te wijzigen.

Politieke partijen willen meer huizen bouwen, maar waar?

11 hours 45 minutes ago

Als politieke partijen het érgens over eens zijn, is dat er meer huizen in Nederland moeten worden gebouwd. Tegelijkertijd hebben we ruimte nodig voor bedrijven, landbouw en natuur. Waar moeten die nieuwe huizen komen te staan?

De laatste keer dat er in korte tijd hele woonwijken uit de grond zijn gestampt, is tussen 1995 en 2005. In tien jaar werden ruim 680.000 woningen gebouwd, vooral op zogeheten vinex-locaties. Hier wonen vooral gezinnen met kinderen.

Wat de invloed van deze periode op Nederland is, zie je in deze slider. Klik op het rode bolletje en sleep hem naar links en rechts:

Die vinex-plannen zijn gemaakt door het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu. In 2010 werd dat ministerie opgeheven en kwam het woningbeleid onder het ministerie van Binnenlandse Zaken te vallen. Het was de bedoeling dat vooral provincies en gemeentes zich voortaan bezighielden met huizenbouw.

Omdat het tekort aan huizen opliep, besloot het ministerie van Binnenlandse Zaken de afgelopen jaren toch weer meer vanaf bovenaf te sturen. Via zogeheten woondeals en woningbouwimpulsen zijn afspraken gemaakt om snel meer huizen te bouwen op allerlei plekken in Nederland.

Maar dat dat ten koste van natuur kan gaan, valt niet bij iedereen goed. Zoals in de gemeente Duiven, dat deel uitmaakt van de woondeal Arnhem-Nijmegen. In de gemeente moeten de komende 20 jaar zo'n 600 tot 800 woningen worden gebouwd. In het binnengebied is daarvoor niet genoeg ruimte. Dus wordt nu ook gekeken naar drie mogelijke uitbreidingslocaties.

Het gaat om de locaties Ploen-Noord, Plakse Weide en Biezenkampen, die aan de rand van Duiven liggen:

Bewoners die bij de Biezenkampen wonen, zijn niet blij dat de gemeente deze locatie op het oog heeft. Als daar huizen komen, verdwijnt hun zicht op groen. "Mensen genieten hier van de natuur", zegt Gladys Schellart namens de bewonersgroep. "Daarnaast vernietigen ze dan de historische structuur. De dorpskernen Groessen en Loo zijn nu nog twee lossen dorpskernen met een eigen identiteit en moeten dat blijven."

De bewoners vinden dat de gemeente eerst naar de twee andere locaties moet kijken, omdat de Biezenkampen nooit als woongebied is aangewezen. Maar dat houdt volgens wethouder Johannes Goossen weer een risico in. "Die andere locaties zijn in handen van projectontwikkelaars en het is lastig om daar als gemeente regie op te houden. De huizen moeten snel gebouwd worden en betaalbaar zijn. De vraag is of dat dan lukt."

Binnen of buiten de stad?

"De vraag waar we gaan bouwen is een van de belangrijkste kwesties van de woningmarkt", vindt Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw. "De kernvraag is of we moeten bouwen in de groene ruimte. De politiek wil nu nog dat we vooral bouwen in binnensteden, maar dat is moeilijk. Er wonen veel mensen, dus er wordt vaak bezwaar gemaakt tegen plannen. Want het gaan ten koste van iemands uitzicht en het levert overlast op."

Politieke partijen zijn verdeeld over de kwestie. De Partij voor de Dieren en D66 hebben bijvoorbeeld een sterke voorkeur voor bouwen binnen de bebouwde kom. De VVD en PVV willen daarvoor juist buiten de gemeentegrenzen kijken. Het CDA ziet het zelfs als optie om een complete stad uit de grond te stampen.

Locaties buiten de stad zijn volgens Van Hoek makkelijker te realiseren. "Het gaat dan niet om natuur- en duingebieden, maar bijvoorbeeld weiland of landbouwgebieden. Zeker als je dit kleinschalig doet, hoeft het niet veel ruimte in te nemen." Deze visie stuit weer op verzet bij Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO). Boeren en tuinders zijn juist tegen het verdwijnen van nog meer landbouwgrond, omdat zij dan in de knel komen.

Waar kunnen we nog bouwen? Op deze kaarten zie je waar al huizen staan, en waar plek wordt ingenomen door land- en tuinbouw, natuur, en industrie:

Of in Duiven snel de eerste palen de grond in kunnen, is nog maar de vraag. De gemeente heeft tot 1 juli dit jaar de tijd om de grond bij Biezenkampen aan te kopen. Mocht dat gebeuren, dan zijn de buurtbewoners van plan om naar de rechter te stappen. Dat zou nog meer vertraging in het proces betekenen.

Wethouder Johannes Goossen is er gelaten onder. "Iedereen heeft het recht om te procederen, want we leven in een democratie. Processen rond participatie kosten nu eenmaal tijd en draagvlak is belangrijk. Wat ons als gemeente vooral zou helpen? Een zak met geld. Zo kunnen we vooraf meer onderzoek doen en voorbereidingen treffen en is er meer draagvlak. Ook zouden we daarmee goedkopere woningen kunnen afdwingen."

1300 danceliefhebbers bijna ouderwets los tijdens proefconcert Ziggo Dome

12 hours 44 minutes ago

1300 danceliefhebbers kunnen vandaag weer dansen en zingen tijdens een proefevenement in de Ziggo Dome in Amsterdam. Op het programma staan optredens van onder anderen dj's Sam Feldt en Sunnery James & Ryan Marciano.

Het evenement is onderdeel van een serie experimenten die worden gedaan door Fieldlab. Een initiatief van de evenementenbranche en de overheid, om te kijken hoe we in de toekomst weer veilig in grotere groepen kunnen samenkomen.

Zoveel mogelijk juichen

Bij dit evenement worden de bezoekers in vijf 'bubbels' ingedeeld van 250 personen, plus een groep van 50 mensen. Voor elke bubbel gelden andere regels. Zo moeten sommige bezoekers een mondmasker op en worden anderen juist aangemoedigd om zoveel mogelijk te juichen.

Volgens veel bezoekers is het feesten met een negatieve coronatest zeker voor herhaling vatbaar:

Dj Sam Feldt kijkt enorm uit naar zijn optreden: "Je mist heel erg de energie van de crowd- van de mensen. En hits worden hits op de dansvloer, dan schaaf je er nog wat aan en maak je het nog beter."

Het is voor Sam Feldt een jaar geleden dat hij voor een groot publiek stond. In maart vorig jaar moest hij een tour door de VS afbreken. Het eenmalige event voor 1500 mensen noemt hij een mooie eerste stap. "Ook om te laten zien, hopelijk, dat het op een bepaalde manier toch weer kan. Ik zie toch ook weer licht aan het einde van de tunnel. We zitten er nu ongeveer een jaar in met zijn allen en met de vaccinaties, de testmogelijkheden en dit soort testevents, denk ik dat er er een hoop signalen zijn dat we hopelijk in de zomer wat meer feestjes gaan zien."

'Voelt gewoon raar'

Ook het publiek in de Ziggo Dome kon niet wachten om weer een feestje te vieren. Het evenement was binnen 20 minuten uitverkocht. "Het is een heel raar gevoel", zegt een bezoekster. "Dit heb je een jaar lang niet meegemaakt, nu sta je hier weer met een aantal mensen dicht op elkaar. Dat voelt gewoon raar. Maar blij dat er weer iets kan."

Afgelopen maand werden er als onderdeel van de Fieldlab-experimenten al een congres, een theatervoorstelling en een voetbalwedstrijd met publiek georganiseerd. De organisatie benadrukt dat het niet gaat om een medisch experiment, maar dat ze bijvoorbeeld willen kijken hoe lang er onderling contact was.

Ook wordt getest hoeveel speeksel er vrijkomt als de bezoekers meezingen. Om dat achteraf goed te kunnen zien, kregen de bezoekers een niet-giftige fluorescerende vloeistof te drinken:

Voorafgaand aan het evenement in de Ziggo Dome moesten de bezoekers zich laten testen op corona en over enkele dagen moet dit opnieuw. Verder wordt in de concertzaal hun temperatuur gemeten en worden steekproefsgewijs sneltesten gedaan. Daarnaast worden bezoekers uitgerust met een bewegingssensor, zodat achteraf te zien is hoeveel contact zij onderling hebben gehad.

Wanneer bekendgemaakt wordt of er mensen besmet zijn geraakt, is nog niet duidelijk. Na afloop van de theatervoorstelling van cabaretier Guido Weijers - eveneens een Fieldlab - werden geen besmettingen vastgesteld. Wel had toen een op de vijf bezoekers zich achteraf niet laten testen.

De Ziggo Dome heette de eerste bezoekers vanmiddag alvast welkom:

Nieuwe aanhouding voor vergismoord op klusjesman Beuningen

13 hours 33 minutes ago

De politie heeft opnieuw een verdachte aangehouden in verband met de moord op klusjesman Mehmet Kilicsoy in Beuningen. De 30-jarige man meldde zichzelf donderdag bij de politie nadat beelden van hem waren getoond in de tv-programma's Bureau GLD en Opsporing Verzocht, meldt Omroep Gelderland.

Het 47-jarige slachtoffer werd vorig jaar zomer door twee gemaskerde mannen onder vuur genomen toen hij na een gesprek met een opdrachtgever naar zijn auto liep. Onlangs liet de politie weten dat de daders het op iemand anders gemunt hadden. Op wie is nog onduidelijk.

Gisteren werd al bekend dat er in Den Haag drie verdachten waren aangehouden. Zij zouden de auto's hebben gestolen die bij de moord zijn gebruikt.

De verdachte die zich nu heeft gemeld is een 30-jarige man zonder vast woonadres. Op camerabeelden was te zien dat hij uit een auto stapte bij een tankstation. De man heeft gisteren een verklaring afgelegd op het politiebureau. De politie kan nog niet zeggen of hij de mogelijke schutter is. Hij zit vast en wordt verder verhoord.

Naar aanleiding van de nieuwe aanhouding heeft de politie gisteren ook op vijf plekken in Amsterdam, Diemen en Rotterdam panden doorzocht. Of dat meer aanwijzingen heeft opgeleverd, is nog onduidelijk.

Wolvin doodgereden tussen Arnhem en Ede

14 hours 6 minutes ago

Op een tweebaansweg tussen Arnhem en Ede is vanochtend een wolvin doodgereden. Het dier stak ter hoogte van restaurant Planken Wambuis de weg over en werd aangereden door een auto.

Het ongeval komt hard aan bij jachtopzichter Jan Otter van de gemeente Ede. Hij assisteert geregeld bij een doodgereden dier, maar een aanrijding met een wolf maakte hij niet eerder mee. "Gelukkig niet, dat wil je natuurlijk ook niet", zegt hij bij Omroep Gelderland. "Toen ik eenmaal ter plaatse was, was het dier al dood."

Het dode dier is overgebracht naar een beheerkantoor van Natuurmonumenten, laat de provincie Gelderland weten. Vandaar gaat het naar Utrecht, waar de Dutch Wildlife Health Center van Universiteit Utrecht sectie verricht en veterinair onderzoek doet. Wageningen Universiteit heeft onderzoek gedaan op de plek waar het dier is gevonden.

Een van de vragen die beantwoord moet worden is hoe oud het dier was en waar het precies leefde. Sinds 2015 zijn er weer wolven in Nederland. In 2019 werden op de Veluwe ook de eerste jonge wolven in Nederland geboren. Vorig jaar september maakte Natuurmonumenten beelden van een wolf op de Veluwe. De precieze plek is geheimgehouden om een toestroom van mensen te voorkomen.

Protest in Krimpen tegen homofobe predikant

14 hours 38 minutes ago

Voor het gemeentehuis in Krimpen aan den IJssel hebben meer dan driehonderd mensen vanmiddag gedemonstreerd tegen een omstreden predikant. Ze eisen dat de gemeente "niet langer wegkijkt" van homo-onvriendelijke uitspraken door dominee Anthonie Kort, meldt Rijnmond.

De predikant in Krimpen ziet het coronavirus als straf van God en met name voor "afwijkingen" als abortus en euthanasie. In een (vertrouwelijke) brief aan het gemeentebestuur stelt hij dat "iedereen zal overlijden aan het virus" en dat 'iedereen moet worden uitgebannen die tegen de scheppingsorde indruist".

Direct nadat de brief vorig jaar uitlekte, deed oud-burgerraadslid voor de VVD Leon Houtzager al aangifte tegen de dominee. "Dit is echt een statement om homoseksualiteit aan te pakken. 'Hij (de dominee, red.) verwacht' dat de politiek er iets aan gaat doen", aldus Houtzager. "Als ik dit soort uitspraken zou doen moet ik meteen voor de rechter verschijnen. Maar plak het label religie erop en meteen moet alles mogen."

Problemen in gelovig dorp

Los van de aangifte riep het COC Krimpenaren op om vanmiddag naar het gemeentehuis te komen en de gemeente onder druk te zetten om afstand te nemen van de dominee en zijn brief. De demonstranten, veelal afkomstig uit de LHBTQ-gemeenschap, overhandigden 72 brieven aan de burgemeester. Die brieven schreven ze vorige week samen onder de Erasmusbrug in Rotterdam. Soms staan daarin heel persoonlijke verhalen over de problemen die zij in het gelovige dorp ervaren.

"Ik ben bang dat door deze aandacht alle gelovigen over één kam worden geschoren", zegt Elise Rens, een van de demonstranten vanmiddag. "Waar ik enorm op hoop is dat andere kerken er afstand van nemen en zeggen dat het christendom anders is. Dat zou ik heel tof vinden. Dat Krimpen dan een heel open dorp wordt waar geloof ook samen kan met welke seksualiteit dan ook."

Burgemeester Martijn Vroom (CDA) nam de persoonlijke brieven in ontvangst, maar liet weten geen standpunt in te nemen over de dominee. Wel beloofde hij alle brieven te lezen. Dominee Anthonie Kort wil de media niet te woord staan.

5378 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld

14 hours 56 minutes ago

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5378 nieuwe coronabesmettingen gemeld, 673 meer dan gisteren.

Dat cijfer is hoger dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 4526 mensen positief getest werden.

Gemiddeld genomen stijgt het aantal positieve tests niet meer, maar het daalt ook niet.

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen.

Er liggen nu 1863 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1911), van wie 542 op de IC (gisteren: 541), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 42 overleden covidpatiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 32. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 37 doden per dag, tegen 49 doden per dag een week eerder.

Het aantal doden ligt daarmee een stuk lager dan begin dit jaar, toen er nog gemiddeld 100 doden per dag vielen.

In de verpleeghuizen is er ook goed nieuws te melden. Er zijn nu 347 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld.

Een week geleden waren dat er 412, maar begin januari waren dat er nog meer dan 850. Die positieve resultaten zijn waarschijnlijk in ieder geval deels te danken aan vaccinaties.

Schilderij 'Probably Paris' blijkt uniek tafereel uit Nijmegen

16 hours 19 minutes ago

Op een Amerikaanse kunstveiling is een onbekend schilderij opgedoken van Nijmegen van rond de 18e eeuw. 'Probably Paris', was de omschrijving, 'waarschijnlijk Parijs'. Maar kunsthandelaar Patrick Peeters wist wel beter. Als kunstliefhebber en -kenner wist hij meteen dat het om een tafereel bij Nijmegen ging.

Op het schilderij is de stad te zien vanaf de overkant van de Waal bij Lent. Hoe het schilderij heet en wie het heeft gemaakt is niet bekend. Peeters herkende de contouren van de oude stad en wilde het schilderij graag hebben. Hoewel door de beschrijving duidelijk was dat het veilinghuis niet had herkend dat het om Nijmegen ging, hadden ook veel Amerikaanse kunsthandelaren belangstelling. De veiling was volgens Peeters nog tot op het laatste moment spannend.

'Alsof je een schat ontdekt'

Na een paar weken hoorde hij dat hij de gelukkige eigenaar was het van het schilderij. "Daar krijg ik toch een bepaald gevoel bij", vertelt hij enthousiast. "Het heeft iets kinderlijks, alsof je een schat ontdekt."

Er volgden nog een paar benauwde dagen bij het transport naar Nederland, zo'n twee weken geleden. "Het is een enorm schilderij. Op een gegeven moment was het aangekomen in Stuttgart, maar daar bleef het dagen staan", vertelt de kunsthandelaar. "Op een gegeven moment zag ik via track & trace dat het vermist was. Toen had ik het wel even zwaar. Los van de centen zou het wel heel vervelend zijn dat je zoiets unieks ontdekt en dat het dan vermist raakt."

Waarschijnlijk stond het doek tussen andere pakketten en was het daardoor niet te vinden, vermoedt Peeters. Vier dagen later zag hij dat het doek weer was opgedoken.

Hij noemt het opmerkelijk dat er in de archieven nergens een beschrijving van het werk te vinden is. Een handtekening van een maker heeft hij nog niet kunnen ontdekken. Meer informatie over waar het schilderij vandaan komt hoopt hij in Amerikaanse archieven te vinden.

Olielantaarn

Een kunsthistoricus uit Nijmegen, Paul Dickmann schat in dat het schilderij na 1730 is gemaakt. In die tijd was het populair om stadsgezichten te schilderen, zegt hij tegen het AD. "Dat jaar was er nog geen olielantaarn bij de veerstoep zoals je die links van het rijtuigje ziet op de voorgrond." Volgens hem is dat uniek. Hij kent geen ander schilderij waar deze lantaarn op te zien is.

De stad was onder kunstschilders uit het hele land populair door de brede rivier en de ligging op de heuvels. Daarom hoeft de schilder niet afkomstig te zijn uit de stad, denkt de kunsthistoricus.

Het werk dateert van voor 1784, denkt Peeters, want helemaal links is de middeleeuwse Lappentoren te zien die in dat jaar is ingestort.

Hij hoopt dat het doek straks voor iedereen die Nijmegen een warm hart toedraagt te zien is een museum. "Maar eerst geniet ik nog van de zoektocht naar de herkomst van het schilderij. Dat is eigenlijk het leukste onderdeel van kunsthandel."

Nog één keertje dan: schaatsen in Winterswijk

16 hours 29 minutes ago

Het was een onverwacht genoegen voor de liefhebbers. Na een koude nacht met een temperatuur die in het oosten van het land daalde tot -6,8 graden konden schaatsers de ijsbaan van Winterswijk weer op, meldt Omroep Gelderland.

Zo'n vijftig mensen maakten van de gelegenheid gebruik. Na twee uur begon het ijs te smelten en was het feest weer voorbij.

Het is misschien wel de laatste keer deze winter dat schaatsen op natuurijs mogelijk is. Hoewel je niet kunt uitsluiten dat het nog een keertje goed koud wordt in maart. In 2013 bijvoorbeeld werd op 13 maart in het Limburgse Ell een temperatuur gemeten van -13,3 graden. Aan de grond zakte het kwik toen tot -17 graden. Nog verder terug, in 1971, noteerde weerstation Wageningen op 7 maart -18,7 graden.

Niet meer sproeien

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de weersverwachting er voor de komende dagen niet zo winters uitziet. Er worden nog wel temperaturen onder het vriespunt voorspeld in het oosten van het land, maar wat voorzitter Auke Spijkstra van de Winterswijkse IJsvereniging betreft, is het schaatsseizoen nu voorbij.

De club gaat vanavond ook niet meer sproeien, zegt hij op de website van de Gelderlander: "Het wordt te warm.''

Nepagent (19) deelt boetes uit in Brabants dorp

17 hours 5 minutes ago

De politie heeft gisteren een 19-jarige nepagent opgepakt in Oud Gastel. De man probeerde boetes uit te schrijven in het Brabantse dorp, niet ver van Roosendaal.

De man verscheen rond 16.00 uur plotseling op straat en sprak dorpsbewoners aan, meldt Omroep Brabant. Terwijl hij zich met een (vervalst) legitimatiebewijs voordeed als politieman, schreef hij de nepboetes uit.

Een groep omstanders vertrouwde het niet, waarop de man ervandoor ging. Aanvankelijk in zijn auto, maar nadat die was klemgereden door een aantal omstanders, rennend. Toen hij even later zijn auto kwam ophalen werd hij door buurtbewoners en de politie opgewacht. Een speurhond van de politie vond het weggegooide legitimatiebewijs in de bosjes terug.

De verdachte is opgepakt, verhoord en nadat hij een verklaring had afgelegd gisteravond om 22.00 uur weer vrijgelaten. Tegen hem wordt een (echt) proces-verbaal opgemaakt, laat de politie weten.

Checked
1 hour 16 minutes ago
NOS Nieuws - Algemeen
NOS Nieuws
Subscribe to NOS Nieuws - Algemeen feed