NOS Nieuws - Algemeen

President Suriname wil onderzoek naar omstreden uitspraken Bouterse

2 hours 36 minutes ago

De Surinaamse president Chan Santokhi heeft het OM in zijn land gevraagd uitspraken van oud-president Desi Bouterse te onderzoeken. Dat melden Surinaamse media.

Het zou gaan om uitspraken die Bouterse maandag deed op een partijbijeenkomst van zijn Nationale Democratische Partij (NDP), op dezelfde dag dat hij zich voor het eerst inhoudelijk had uitgelaten in het proces over de Decembermoorden.

Bouterse zei in de partijbijeenkomst dat het land onder de huidige regering vijftig jaar wordt teruggeworpen in de tijd en dat "dit soort dingen alleen met wapens weggehaald kunnen worden". Hij insinueerde verder dat er hier een taak voor jongeren lag.

'Opruiend en polariserend taalgebruik'

Na de uitspraken van Bouterse veroordeelde de coalitie van president Santokhi dinsdag al de uitlatingen via een persbericht.

"Dergelijk taalgebruik is niet alleen opruiend, maar ook contraproductief en polariserend. Dit soort onverantwoordelijke gedrag kan worden geïnterpreteerd als een overtreding van de wet", schreven de regeringspartijen.

Inmiddels zou Santokhi dus ook een onderzoeksverzoek hebben ingediend bij procureur-generaal Roy Baidjnath Panday. Dagblad Suriname meldt dat die de politie inmiddels heeft gevraagd ernaar te kijken.

Onrust in lokale politiek Noord-Holland door bouw twee mega-datacenters

3 hours 24 minutes ago

Wie op de A7 in Noord-Holland bij Middenmeer rijdt, ziet een grote blokkendoos opdoemen. Hierin huist een zogeheten hyperscale, een enorm datacenter van Microsoft. Iets verderop staat er nog een, van Google. De plannen om nog vijf datacenters aan de snelweg te bouwen stuiten op lokaal verzet.

De datacenters zijn volgens de sector nodig omdat de wereld in rap tempo digitaliseert. Dat geldt des te meer nu er veel wordt thuisgewerkt en videovergaderen de normaalste zaak van de wereld is geworden. Daardoor botsen twee belangen: die van digitale groei en gevolgen op lokaal niveau.

De voornaamste kritiek? Datacenters zouden alle groene energie opslurpen die er wordt opgewekt, ze dragen niets bij aan de energietransitie en verpesten het landschap. Verder stelt de actiegroep Data non Grata dat er een tekort is aan waterberging en dat het koelwater dat op het oppervlaktewater wordt geloosd niet gezuiverd kan worden.

Online diensten

Volgens Stijn Grove van brancheorganisatie Dutch Data Center Association zijn dit soort datacenters echter hard nodig. "Alle diensten van Microsoft die mensen in Nederland gebruiken moeten ergens online staan."

Het aantal datacenters is sinds 2016 gedaald van 206 naar 189: kleine datacenters maken volgens Grove plaats voor grotere. Het aantal vierkante meters is gestegen met 150.000 m2 naar 378.000. Er zijn nu drie hyperscales. Grotere datacenters kunnen efficiënter met energie omgaan dan kleinere.

Dinsdag en donderdag hield de gemeente Hollands Kroon, in het noorden van Noord-Holland, extra raadsvergaderingen over de bouw van een nieuw datacenter van Microsoft. De provincie Noord-Holland vindt dat de plannen aangepast moeten worden en de regio West-Friesland is het niet eens te met het bestemmingsplan.

De zaak heeft geleid tot grote spanningen in de coalitie, beschreef NRC. Twee raadsleden van coalitiefracties VVD en Senioren Hollands Kroon (SHK) zijn vertrokken.

"We willen de feiten boven tafel hebben: wat is er nou afgesproken met de datacentergiganten?", zegt Lars Ruiter, die uit de VVD-fractie is gezet. "Tot dusver hebben we heel weinig informatie gehad. We zijn niet goed geïnformeerd en slecht meegenomen in de plannen."

Ook voordeel voor omgeving

Microsoft zegt in een reactie dat het bedrijf zich bewust is van de complexiteit rond de groei en de zorgen van de lokale gemeenschap, omdat het bedrijf daarmee in contact staat. Volgens Microsoft is er ook een voordeel voor de omgeving: het aantal banen zal stijgen als het datacenter uitbreidt. En er wordt pas gebouwd als de vergunning is verleend, zegt Microsoft.

Volgens Lars Ruiter zijn er al langer spanningen rond dit dossier. "In het coalitieakkoord stond dat er meer ruimte moest worden gegeven aan datacenters. Dat stuitte op veel weerstand bij agrariërs en inwoners."

In april besloot de raad te stoppen met dit plan. Er was echter één maar: het college wilde wel ruimte geven aan lopende initiatieven, waaronder de bouw van het tweede datacenter. "Dat gaat niet om een klein beetje: het gaat van 50 naar 230 hectare", zegt Ruiter. Hij heeft toen een opiniestuk geschreven in het Noordhollands Dagblad. "Dat heeft kwaad bloed gezet bij mijn fractie."

Vragen

Jeff Leever, die uit de fractie van de Senioren stapte, stelt dat zijn vragen over de bestemmingsaanvragen niet in goede aarde vielen. "De vragen stonden zo'n twee uur op de site van de gemeente en zijn toen verwijderd."

SHK-wethouder Mary van Gent zegt in een mail waarover de NOS beschikt, dat de vragen van Leever "voorbarig" waren. Ook zou door zijn vragen "de coalitie zijn ontploft". Van Gent vreest voor het einde van de coalitie "als de pers hiermee aan de haal gaat". "Ik vond dat met deze actie een democratische lijn was overschreden van de scheiding der machten", zegt Leever.

De wethouder laat weten dat er op korte termijn allerlei momenten stonden gepland waarop mensen zouden worden bijgepraat over dit onderwerp. Daarom was het volgens haar onhandig om vlak daarvoor een hele lijst vragen in te dienen. Het was niet meer dan een advies, zegt Van Gent.

Bestemmingsplan

Volgens Erik Annaert, fractievoorzitter van VVD Hollands Kroon, laat het bestemmingsplan toe dat er op die plek een tweede datacenter komt. "Wij zijn niet tegen de bouw", zegt hij.

Het gemeentebestuur kreeg voorlopig groen licht voor het verder ontwikkelen van de plannen. Wel moet er meer aandacht worden gegeven aan het uiterlijk. Zo zou er bijvoorbeeld een bomenrij langs de A7 kunnen worden geplant, om de datacenters aan het zicht te onttrekken.

Brexit-onderhandelingen zondag hervat, 'aanzienlijke verschillen' blijven

3 hours 24 minutes ago

De Britse premier Boris Johnson en Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, hebben ruim een uur met elkaar telefonisch gesproken over de gepauzeerde brexit-onderhandelingen. Von der Leyen zei in een kort persmoment na het gesprek dat de onderhandelaars zondag weer met elkaar om de tafel gaan.

Ze sprak verder over "een beslissende fase". Gisteravond lasten de onderhandelaars Michel Barnier (EU) en David Frost (Verenigd Koninkrijk) een pauze in nadat ze het niet eens waren geworden over de voorwaarden voor een handelsakkoord.

Maandagavond gaan Johnson en Von der Leyen zelf weer overleggen, lieten ze verder weten in een gezamenlijke verklaring. Er zijn volgens de twee nog "aanzienlijke verschillen" tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU als het gaat om eerlijke concurrentie, bestuur en de visserij. Eerder was al duidelijk dat de onderhandelingen op deze gebieden in een patstelling zitten.

Johnson en Von der Leyen benadrukken dat er geen deal mogelijk is als de twistpunten niet worden opgelost.

Tijdsdruk

Er staat veel tijdsdruk op de gesprekken, omdat er voor 1 januari een akkoord moet zijn. Vanaf die datum is het Verenigd Koninkrijk definitief geen lid meer van de Europese Unie. Ook als er op korte termijn een deal komt, dan is er nauwelijks tijd voor het parlement om deze al dan niet goed te keuren.

Als er geen deal ligt, moeten beide partijen zich aan de handelsregels van de Wereldhandelsorganisatie WTO houden. Dat betekent onder meer dat er op veel producten importheffingen komen.

Politie neemt zwaar vuurwerk in beslag in woning in Dordrecht

3 hours 53 minutes ago

In een woning in het centrum van Dordrecht heeft de politie ruim 1200 nitraten en zo'n 125 cobra's in beslag genomen. De 16-jarige bewoner van het pand is aangehouden.

Agenten kwamen het zwaar vuurwerk op het spoor na een anonieme tip, meldt Rijnmond. "Die brachten een bezoekje aan de woning van de verdachte. Daar werd de vondst gedaan", zegt de politie.

De politie waarschuwt voor het in huis hebben van illegaal vuurwerk. "De opslag van zwaar, illegaal vuurwerk bij mensen thuis levert grote risico's op voor henzelf en hun omgeving. Het illegale vuurwerk dat wordt aangetroffen heeft een gigantische kracht en impact en is levensgevaarlijk", aldus de politie.

Utrecht bouwt leegstaande panden om tot inpakwinkels

4 hours 14 minutes ago

Utrecht heeft drie leegstaande panden getransformeerd tot inpakwinkels. Mensen kunnen daar deze maand gratis hun cadeau's laten inpakken. Het initiatief moet drukte in andere winkels tegengaan.

Tientallen cadeau's gaan er per dag door de handen van Renée Damsteeg. Ze heeft normaal gesproken een bijbaan in de horeca. Nu alles dicht is, werkt ze tijdelijk als inpakker in een pand aan de Steenweg in het centrum van de stad. Saai werk? "Nee hoor, het is superleuk", vertelt ze aan RTV Utrecht. "En je wordt er steeds beter in."

Het idee voor de inpakwinkels komt van centrummanagement Utrecht, dat zich inzet voor ondernemers in de binnenstad. Volgens de organisatie brengen de inpakwinkels "levendigheid en gezelligheid" in de anders donkere, lege panden.

Meer klanten

Bovendien moet de inpakservice leiden tot betere in- en uitstroom van bezoekers in andere winkels. "In december moeten ondernemers het hebben van veel bezoekers", zegt centrummanager Jeroen Roose van Leijden. "Ze kunnen mensen nu doorverwijzen voor het inpakken en dan snel door naar de volgende klant."

Zo kunnen winkeliers meer klanten binnenlaten. "Dat gunnen we ze meer dan ooit in deze coronatijd", vervolgt de centrummanager. "Het is een zwaar en lastig jaar voor ondernemers. De bezoekersaantallen liggen veel lager dan normaal. We zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat mensen in deze feestmaand veilig hun geschenken in Utrecht kunnen kopen."

Duitse aartsbisschop geeft 500.000 euro uit privévermogen aan misbruikslachtoffers

5 hours 9 minutes ago

De aartsbisschop van München, Reinhard Marx, stopt een groot deel van zijn privévermogen in een door hem opgerichte stichting voor slachtoffers van misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Hij stelt hiervoor 500.000 euro beschikbaar.

Het feit dat een kardinaal zijn privévermogen aanspreekt en dat ook openbaar maakt, is in het misbruikschandaal nog niet voorgekomen, schrijft de Duitse omroep Bayerische Rundfunk. Marx hoopt dat anderen zijn voorbeeld volgen.

Heling en verzoening

In een videoboodschap waaruit de omroep citeert, zegt Marx: "Seksueel misbruik is een misdaad." Uit een rapport uit 2018 over seksueel misbruik in de katholieke kerk in Duitsland kwam naar voren dat er tussen 1946 en 2014 zeker 3500 misbruikzaken waren.

Omdat de 67-jarige kardinaal naar eigen zeggen nu op een leeftijd is dat hij nadenkt over zijn nalatenschap, heeft hij besloten zijn fortuin in de stichting te stoppen.

Die draagt de Latijnse naam Spes et Salus, wat 'hoop en redding' betekent. Volgens Marx heeft de stichting compensatie voor de slachtoffers niet als doelstelling, maar "heling en verzoening".

Sinterklaasje, blijf maar buiten: creatieve alternatieven voor Pakjesavond

5 hours 31 minutes ago

Vanavond wordt er waarschijnlijk geen 'Hoor Wie Klopt Daar, Kinderen' gezongen tijdens Pakjesavond, maar 'Hoor Wie Videobelt Daar, Kinderen'. De avond wordt dit jaar anders gevierd, omdat er door corona maar 3 mensen op bezoek mogen komen en 1,5 meter afstand moet worden gehouden. Dat levert creatieve alternatieven op.

Zo heeft Marielle Walter vandaag Pakjesdag gevierd in plaats van pakjesavond. Haar familie, bestaande uit zes kinderen met aanhang, is te groot om samen te mogen komen, dus bedachten ze een surprise. "Zes weken geleden hebben we lootjes getrokken. Iedereen moest zijn cadeautje voor zijn lootje bij ons laten afleveren zodat wij ze konden rondbrengen", vertelt Walter.

En dat gebeurde vanmiddag. Marielle Walter en haar man maakten pakketjes met de cadeautjes, sinterklaasletters, een kraslot en gedichtjes en brachten die naar elk gezin. "En opa en oma hebben ook alvast een cadeautje voor Kerst meegegeven, want je weet niet wat er dan mogelijk is."

De cadeaus werden uitgepakt op de stoep en de gedichtjes werden voorgelezen. "Iedereen vond het hartstikke leuk. Uiteindelijk krijg je ook best veel cadeaus terwijl je niet veel moeite hoeft te doen, dus iedereen was blij."

Voor Walter was het een uitgemaakte zaak dat pakjesavond dit jaar niet zoals normaal door kon gaan. "Wij zochten meteen een alternatief. Ik ben niet bang voor corona, maar ik ga het niet opzoeken." Vanavond gaat ze nog spelletjes doen met twee vrienden. "Die doen eerst nog een online sinterklaasbingo, dat is ook al zo leuk. Daar moeten wij zo even aankloppen met cadeaus en dan komen ze later langs."

Marielle Walter is niet de enige die een alternatief heeft bedacht voor vanavond. Marlies Klooster staat vanavond "aan de zijlijn", zo schrijft ze op onze Facebookpagina. "Geen surprises, niet samen zijn met de drie gezinnen van onze kinderen. Maar wel deze week zakken rondgebracht en voor sommige mensen een pakje gemaakt met een gedichtje."

Dineke Kok viert de feestavond digitaal. "Via Teams, volgend jaar weer op de ouderwetse manier." Ook Saskia Smit organiseert een virtuele pakjesavond. "Via Messenger gaan we videobellen."

Voor Jannes Rutterkamp gaat het feest dit jaar niet door. "Better safe than sorry", schrijft hij. En Erica Haffez-Schulz viert juist dit jaar wél Sinterklaas, terwijl ze dit normaal nooit doet. "Dit jaar, om corona te compenseren, doen we wel cadeautjes met Sinterklaas en hebben we lekker iets te eten besteld bij een lokale restaurateur. We 'vieren' het met zijn tweetjes. Mooi weer erbij en corona even vergeten."

Op onze Facebookpagina zijn ook veel reacties te lezen van mensen die Pakjesavond zoals normaal vieren. "Wij hebben Sint en Piet gehuurd. Mijn moeder heeft negen kleinkinderen en negen achterkleinkinderen. We gaan hier gezellig samen zijn", schrijft Mandy Sloot. Ook Merel Smeets viert de avond hetzelfde als altijd. "Het enige dat anders is, is een pietenbelmoment in plaats van bezoek."

En hoe pakt de Sint het vanavond eigenlijk aan? Dat bracht onze verslaggever gisteren al in beeld:

Weer onrustig in Parijs bij protesten tegen omstreden wet

5 hours 38 minutes ago

Bij een protest in Parijs tegen een omstreden wetsvoorstel hebben agenten traangas afgevuurd op betogers. Ook werden auto's in brand gestoken en is op beelden te zien dat er met vuurwerk werd gegooid naar de politie.

De duizenden betogers gingen de straat op in de Franse hoofdstad om te demonstreren tegen een wet die onder meer Fransen beperkt in het verspreiden van foto's en beelden van de politie. Het artikel moet de privacy en veiligheid van agenten beschermen, maar critici zien de wet als een inbreuk op de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting.

Correspondent Frank Renout zegt op NPO Radio 1 dat er op hetzelfde moment ook door vakbonden en zogenoemde gele hesjes werd gedemonstreerd tegen armoede. "Die twee groepen zijn samengebundeld op straat, wat leidde tot ernstige gewelddadigheden. Een beetje als vorige week."

Ook toen was het bij een soortgelijk protest onrustig in Parijs. De politie raakte slaags met een kleine groep van merendeels radicaal-linkse demonstranten.

Herschrijving wet

Verder waren in negentig andere plaatsen in Frankrijk, zoals in Lille en Marseille, vandaag mensen op de been. Voor zover bekend verliepen de protesten daar vreedzaam. In Bordeaux en Montpellier waren demonstraties verboden uit vrees voor geweld, schrijft de krant Le Monde.

De regering-Macron besloot deze week vanwege de aanhoudende protesten wel een deel van de veiligheidswet aan te passen. Maar vakbonden en journalisten- en mensenrechtenorganisaties riepen voor dit weekeinde toch weer op tot een nieuw landelijk protest.

"Want het is niet bekend hoe die nieuwe wettekst eruit komt te zien en zo lang ze dat niet weten, wordt er gedemonstreerd", zegt correspondent Renout.

'Nachtmerriescenario voor Macron'

Hij spreekt van een "nachtmerriescenario" voor president Macron. "Verschillende betogers gaan samen de straat op. Dat maakt de protesten groter en dus moeilijker te beheersen."

"Plus: de onvrede is groot in Frankrijk en het is nu al twee weekenden achter elkaar onrustig in Parijs. Daarbij moet de politie optreden, maar die ligt juist onder vuur door die nieuwe wet en vanwege voorbeelden van buitensporig geweld door agenten."

Mishandeling zwarte muziekproducent

Anderhalve week geleden leidden beelden van de mishandeling door drie agenten van een zwarte muziekproducent bijvoorbeeld tot een storm van kritiek in Frankrijk.

Het politiegeweld werd gefilmd door een camera in de opnamestudio van de man. Het geweld stopte volgens zijn advocaat toen een van de agenten zag dat ze werden gefilmd.

Macron zei gisteren nog discriminatie door de politie "ondraaglijk" te vinden en kondigde aan in januari een online tool te lanceren die dit moet tegengaan. Via de tool kunnen mensen aangeven dat ze ergens gediscrimineerd zijn, waarna de melding wordt onderzocht.

RIVM: 6577 nieuwe besmettingen, ruim 1200 meer dan het weekgemiddelde

8 hours 41 minutes ago

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6577 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 656 meer dan gisteren werden gemeld en 1249 meer dan het gemiddelde van de afgelopen week.

De laatste keer dat er zoveel besmettingen op een dag werden gemeld was 7 november, bijna een maand geleden.

189 opnames op verpleegafdelingen, 31 erbij op de IC

Er zijn 189 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn evenveel opnames als gisteren.

Op de intensive care werden 31 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 3 nieuwe opnames meer dan gisteren.

In totaal liggen er nu 1602 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1625), van wie 472 op de IC (gisteren: 473). Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.

39 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM zijn 39 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 58 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 49 doden per dag, tegen 65 doden per dag een week eerder. Dat zijn doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het CBS ligt het werkelijke aantal doden hoger.

Of het aantal doden verder stijgt hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 562 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 608. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

Belgische sekteleider veroordeeld, 'zijn misbruik zou me snel verlichten'

9 hours 47 minutes ago

Hij scheidde jonge kinderen van hun ouders, verplichtte mensen voor hem te werken en misbruikte en mishandelde kinderen, onder het mom van hun Tibetaans-boeddhistische opvoeding. Na ruim twintig jaar van rechtszaken is de Belgische sekteleider Robert Spatz in Luik in hoger beroep veroordeeld tot vijf jaar voorwaardelijke celstraf en het betalen van schadevergoedingen aan slachtoffers.

"Een overwinning", reageert de Belgische Portugees Ricardo Mendes (40), die binnen de sekte Ogyen Kunzang Chöling (OKC) werd geboren en met twintig andere 'sektekinderen' de juridische strijd aanging. "We zijn kleine vechters tegenover een machtige reus. Hij is nu een veroordeelde misdadiger en pedofiel."

Spatz richtte OKC in 1972 op en had centra in België, Frankrijk, Spanje en Portugal. In Brussel had hij biologische winkels en restaurants, waar volgelingen werkten zonder daar behoorlijk voor betaald te krijgen. Mendes schat dat er door de jaren heen 200 tot 300 mensen lid zijn geweest, van wie nog enkele tientallen volgelingen over zijn.

De sekteleider woont in Spanje en was afgelopen woensdag niet bij de uitspraak aanwezig. Zoals hij ook geen enkele zitting sinds 1997 bijwoonde. Vragen wil hij niet beantwoorden. "Geen commentaar", zegt zijn advocaat namens hem. Spatz kan nog in cassatie gaan, maar daarover heeft hij nog niets besloten. "Dat gebeurt de komende dagen."

Bij het vonnis heeft de rechter rekening gehouden met de "uitzonderlijke ernst en veelheid van de feiten". Hij stelt dat de mentale en fysieke gezondheid van kinderen in gevaar is gebracht en dat volgelingen systematisch werden uitgebuit. Maar ook dat de feiten vele jaren geleden zijn gepleegd en de leeftijd van Spatz (76), die zich 'Lama Kunzang' liet noemen, telden mee. Doordat de straf voorwaardelijk is, hoeft hij niet de cel in.

De moeder van Ricardo Mendes werd in 1985 naar een van Spatz' winkels gestuurd. Daarom moest ze hem op zijn vijfde achterlaten op het 'Château de Soleils' in Zuid-Frankrijk. "Een utopie werd een nachtmerrie", vertelt Mendes. "Tot mijn 13e zag ik mijn moeder een, twee keer per jaar. Mijn vader was afwezig. We werden opgevoed met het idee dat Spatz onze vader was."

De kinderen gingen twee keer per dag twee uur naar de tempel, leerden yoga, karate en kregen schoollessen van volgelingen. Mendes herinnert zich de slagen met houten stokken op zijn billen, rug en schouders. "Maar dat was niet het ergste. Het ergste was de hele context. We moesten het lijden accepteren, het was ons karma. Het boeddhisme werd compleet misbruikt."

Op zijn 23e ging hij naar Brussel om in een van de OKC-restaurants te werken. Daar was het moeilijker dan in de andere landen om leden van de buitenwereld te isoleren, vertelt hij. "Hoewel ik nog beperkingen had, werd ik vrijer en werd ik voor het eerst mezelf." Het betekende het einde van zijn tijd binnen de sekte.

Claudia Volaire (51) is een van de volgelingenkinderen die seksueel werden misbruikt. Dat begon op haar 14e in Frankrijk, vertelt ze. "Hij zei dat dat magische energieën in mijn lichaam liet bewegen en dat het me zou helpen om binnen één leven verlichting te bereiken. Toen ik later zei dat ik verlichting in mijn volgende leven oké vond, werd hij erg boos. Zo kwam ik erachter dat hij het niet voor mij deed." Tweeënhalf jaar later wist Claudia met haar broer de sekte te verlaten, naar hun vader in de VS. Tegen haar moeder had ze niets over het misbruik verteld. "Zij geloofde alles wat hij zei, op zó'n belachelijke manier."

Hoewel de rechter het seksueel misbruik van de toen minderjarige Volaire bewezen acht, zijn de aanklachten te oud om Spatz daarvoor te straffen. Volaire heeft gemengde gevoelens over de uitspraak. "Ik ben zo blij dat hij schuldig is bevonden. Er is nu geen vraag meer over wat hij is en hoe hij mensen heeft behandeld", vertelt ze vanuit de VS. "Maar ik had gewild dat hij echt gestraft zou worden, met tijd in de gevangenis, of dat zijn financiële zekerheid hem zou zijn ontnomen. Als hij niets illegaals meer doet, kan hij het er waarschijnlijk de rest van zijn leven van nemen. Dat is frustrerend."

Ogyen Kunzang Chöling is niet de enige Tibetaans-boeddhistische organisatie waar (seksueel) misbruik van volgelingen is vastgesteld. Shambhala en Rigpa zijn andere voorbeelden en beide actief in Nederland. In 2018 spraken in Rotterdam verschillende slachtoffers voor het eerst met de dalai lama over misbruik door verschillende boeddhistische leraren.

Een van hen was Ricardo Mendes. "Door zijn naam en reputatie eraan te verbinden, legitimeerde de dalai lama OKC. Hij kreeg geld om te komen, dan is het moeilijk om objectief en kritisch te zijn." Ruim twee jaar later heeft de ontmoeting weinig opgeleverd. De dalai lama had gezegd dat hij het misbruikprobleem zou bespreken op een grote bijeenkomst met boeddhistische leraren. Dat is er niet van gekomen. "We hebben er nooit meer iets over gehoord."

Franse oud-president Giscard d'Estaing in besloten kring begraven

9 hours 47 minutes ago

In het Franse dorp Authon is de Franse oud-president Valéry Giscard d'Estaing begraven. De 94-jarige staatsman overleed deze week aan de gevolgen van covid-19. Frankrijk houdt woensdag een dag van nationale rouw.

Op verzoek van de oud-president zelf was de begrafenisdienst in zijn laatste woonplaats kleinschalig. Er waren zo'n veertig aanwezigen. Giscard D'Estaing komt te liggen naast zijn dochter Jacintha, die in 2018 overleed.

Giscard d'Estaing was een gematigd politicus met liberale denkbeelden. Hij was president van 1974 tot 1981. Tijdens zijn presidentschap kwamen er onder meer nieuwe wetten voor echtscheiding, abortus en geboortebeperking. Ook zette hij grote stappen op het gebied van kernenergie en de aanleg van het TGV-netwerk.

Als president leverde hij een belangrijke bijdrage aan het versterken van de Europese Unie, en ook daarna bleef hij politiek actief. In 2003 kreeg hij de prestigieuze Karelsprijs van de stad Aken voor zijn bijdrage aan de Europese eenwording.

'Families van buiten de EU zijn nu niet welkom, geliefden wél. Dat is bizar'

11 hours 18 minutes ago

Waarom zijn geliefden in een langeafstandsrelatie vrijgesteld van het EU-inreisverbod en mag naaste familie van buiten de Unie hier niet op familiebezoek? Een groep Nederlanders van buitenlandse afkomst wil dat weten van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Vanwege de coronacrisis mag inmiddels ruim 8,5 maand in principe niemand van buiten Europa de EU inreizen. De afgelopen maanden zijn er wel uitzonderingen gekomen voor onder anderen topsporters, geliefden, zakenmensen en journalisten.

Burgerinitiatief 'Families van buiten de EU, wij missen jullie!' vindt dat oneerlijk. Omdat het inreisverbod voor onbepaalde tijd geldt, is het volgens de groep ook een inbreuk op het recht op familieleven in het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Als protestactie heeft de groep 328 kindertekeningen overhandigd aan het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De ouders van Basak Manders wonen in Turkije en hebben bijvoorbeeld hun pasgeboren kleinkind nog niet kunnen vasthouden:

"Op dit moment mag iemand in een relatie van drie maanden wel naar Nederland, maar mijn 33 jaar lange relatie met mijn moeder telt blijkbaar niet", zegt initiatiefnemer Andrea Morales. "Als ik succesvol een Tinderdate voor mijn moeder had geregeld met een Nederlander en ze hadden elkaar twee keer ontmoet, dan had ze wel mogen komen."

Uitzonderingen mogelijk

Uitzonderingen op het EU-inreisverbod dienen uitlegbaar te zijn vanuit de volksgezondheid, laat het ministerie van Justitie weten. Uit de reactie wordt niet duidelijk hoe deze afweging precies wordt gemaakt en welke criteria daarbij gelden. Het ministerie schrijft dat er voor sommige familieleden wel uitzonderingen mogelijk zijn. Bijvoorbeeld als de grootouders ervan afhankelijk zijn.

Nederland volgt de regels die door Europese leiders zijn vastgesteld en waar mogelijk worden ze versoepeld, zegt het ministerie. "In de EU is de afspraak gemaakt dat lidstaten niet ruimer dan deze EU-lijst personen toegang verlenen tot hun grondgebied. Aanpassing van de voorwaarde moet op EU-niveau worden besproken en vastgesteld worden."

Volgens Morales zijn er manieren om ook voor opa's en oma's veilig een uitzondering te regelen. Zoals een verplichte hotel- of thuisquarantaine bij aankomst, of direct een coronatest afnemen. "Als het puur om angst voor besmetting vanuit het buitenland gaat, waarom zijn er dan al zo veel andere uitzonderingen?"

De groep vraagt vooral aandacht voor de impact die het inreisverbod heeft op families waar een deel buiten en een deel binnen de EU woont.

'Helemaal alleen'

Zoals de Russische Ekaterina Girbasova (42), die met haar tweeling van 4 jaar oud in Rijen woont. Haar Nederlandse man overleed 3,5 jaar geleden en diens familie heeft het contact verbroken, vertelt ze aan de telefoon.

"Voorheen kwamen mijn ouders en vrienden uit Moskou om te helpen. Maar nu sta ik er helemaal alleen voor. Nederland is nog steeds een beetje 'buitenland' voor mij, omdat ik er nog maar vier jaar woon. Ik heb mijn handen vol aan mijn twee zoontjes en kan alleen werken als ze op school zijn."

Girbasova kan wel met haar kinderen naar Rusland reizen, maar wil juist dat die naar school gaan en goed Nederlands leren. "Het is voor mij nu een heel zware tijd en wat als ik straks ziek word? Wie zorgt er dan voor mijn tweeling?"

Ze stuurden er brieven over aan de EU en de Nederlandse overheid. Net als Maria Pérez (37) meerdere brieven aan minister Grapperhaus heeft gestuurd. "Ik ben een wetenschapper en wil de data zien waar dit beleid op gebaseerd is." Maar ze zeggen beiden dat ze geen inhoudelijk antwoord kregen op hun vragen.

Pérez is is geboren in Ecuador, woont inmiddels acht jaar in Nederland en heeft de Nederlandse nationaliteit. Ze heeft haar ouders voor het laatst anderhalf jaar geleden gezien.

"Mijn verhaal is niet zo dramatisch als van sommige anderen. Maar als je niet weet hoelang je je ouders nog moet missen, maakt je dat zo verdrietig en angstig. Ik vind het ook discriminerend. Als mijn vader en moeder bijvoorbeeld een Spaans paspoort hadden gehad, mochten ze wel komen."

Kinderombudsvrouw

De Kinderombudsvrouw erkent het probleem, maar vindt dat er eerst een oplossing moet komen voor kinderen in Nederland waarvan een of meerdere ouders buiten de EU wonen. Zo maakte het Jeugdjournaal deze zomer het verhaal dat de 12-jarige Rambod zijn vader uit Iran een half jaar niet meer had gezien.

"Beleid zodat kinderen hun buiten de EU wonende ouder op regelmatige momenten kunnen zien, heeft eerste prioriteit", schrijft Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. "Daarnaast moet er beleid komen voor andere familieleden, zoals grootouders. Want ook zij kunnen zeer betekenisvol zijn voor het welzijn en ontwikkelingsperspectief van hun kleinkind."

Gladheid verwacht, Rijkswaterstaat stuurt strooiwagens de wegen op

11 hours 28 minutes ago

Op verschillende plaatsen zijn strooiwagens op pad. Rijkswaterstaat heeft sinds gisteravond ruim 770.000 kilo zout op de wegen gelegd.

De strooiwagens hebben daarvoor ruim 14.000 kilometer afgelegd, zegt de organisatie. Dat gebeurde vooral in het westen en zuiden van het land.

Vanavond, op Pakjesavond, koelt het snel af en kan het op verschillende plaatsen vriezen.

Duizenden mensen in Californië geëvacueerd om bosbrand

11 hours 58 minutes ago

In de Amerikaanse staat Californië hebben duizenden mensen vanwege een bosbrand hun huis moeten verlaten. Door de sterke wind kon het vuur in de kustregio Orange County snel om zich heen grijpen. The National Weather Service waarschuwt nog voor harde wind tot vanavond.

Ten zuidoosten van Los Angeles werden in eerste instantie bijna 25.000 inwoners uit voorzorg geëvacueerd. Inmiddels hebben de autoriteiten een deel van de evacuatiebevelen versoepeld. Zo geldt voor de stad Lake Forest alleen nog een waarschuwing. De verplichte evacuatie geldt nog wel voor Modjeska, Silverado en Williams Canyons.

Er zijn ruim 1500 brandweerlieden bezig om het vuur onder controle te krijgen:

De brand brak woensdag uit, maar was donderdagavond voor slechts 10 procent onder controle. Gisteravond was dat 30 procent, zegt de brandweer van Orange County op Twitter:

De staat heeft jaarlijks te kampen met bosbranden, maar de laatste jaren worden ze steeds heftiger. Ook duurt het bosbrandenseizoen elk jaar langer door opwarming en extreme droogte. Sinds begin dit jaar is er in Californië meer dan 17.000 vierkante kilometer land door verwoest.

Nederlandse vader vast in Texas na illegale grensovertocht

12 hours 21 minutes ago

Een Nederlandse vader wordt al weken in Texas vastgehouden in een detentiecentrum in El Paso, vlak bij de Mexicaanse grens. Frank Vingerhoed (58) uit Emmen wordt ervan verdacht illegaal de grens over te zijn gestoken, zegt zijn zus tegen het Dagblad van het Noorden.

De zus vertelt dat hij dit deed om bij een voogdijzitting over zijn drie dochters (5, 10 en 11 jaar) te kunnen zijn. "Maar hij kwam de VS niet binnen. Uit pure wanhoop is hij illegaal de grens overgestoken."

Vingerhoed verbleef eerst vijf weken in een hotel in Mexico en probeerde tevergeefs de VS in te komen met een visum. Daarna besloot hij het over een andere boeg te gooien. In de nacht van 2 op 3 november begon Vingerhoed aan een wandeltocht door de woestijn. Na twaalf uur lopen stak hij zwemmend de Rio Grande over naar de VS. "Hij is bijna verzopen", zegt zijn zus. "In Amerika is hij vrijwel direct opgepakt door de grenspolitie."

Slapen met het licht aan

De Nederlander zit nu al een maand in een zogeheten Service Processing Center in El Paso, van de Amerikaanse immigratiedienst. Volgens zijn zus leeft hij daar onder erbarmelijke omstandigheden. "Het eten is slecht, het is er koud en hij slaapt op een matrasje met het licht aan."

Vingerhoed deelt zijn cel of barak met veertig anderen en weet niet of hij wordt vervolgd of het land uit moet. "Ze zeggen dat niemand eruit mag vanwege corona." Zijn zus noemt het een uitzichtloze situatie.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in het AD weinig te kunnen doen voor de Nederlander. Alle Amerikaanse penitentiaire inrichtingen zijn in volledige lockdown. "Vanwege de pandemie is het bezoeken van gedetineerden door ambassadepersoneel helaas niet mogelijk. Waar we kunnen, onderhouden we telefonisch contact, maar omdat veel gedetineerden in quarantaine worden gehouden is daar helaas ook niet altijd gelegenheid voor."

Ontvoerd naar Emmen

De Nederlander woonde tot 2019 illegaal met zijn kinderen en toenmalige vrouw in de VS. Nadat zijn geliefde hem verliet voor een Amerikaan, ontvoerde hij de kinderen en nam hen mee naar Emmen. Daar zijn ze na een half jaar weggehaald door de politie.

Telefoontje Von der Leyen-Johnson lost brexit-impasse waarschijnlijk niet op

13 hours 6 minutes ago

De Britse premier Boris Johnson en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen spreken elkaar vanmiddag over de voortgang van de brexit-onderhandelingen. Gisteravond lasten de onderhandelaars, Michel Barnier en David Frost, een pauze in nadat ze het niet eens waren geworden over de voorwaarden voor een handelsakkoord. Er zijn "aanzienlijke verschillen" op het vlak van eerlijke concurrentie tussen Britse en Europese bedrijven, toezicht op die afspraken en visserij.

"De moeilijkste knopen moeten worden doorgehakt door de regeringsleiders", zegt correspondent Thomas Spekschoor in het NOS Radio 1 Journaal. Hij verwacht niet dat het gesprek tussen Johnson en Von der Leyen voor een doorbraak zal zorgen. "Daar wordt weinig van verwacht. Ze hebben al eerder met elkaar gesproken en komen dan over het algemeen met vrij obligate statements als 'we hebben een goed gesprek gehad' en 'we kijken hoe we hier verder uitkomen'."

Eerder deze week was er nog hoop dat er dit weekend een deal zou komen over de toekomstige relatie tussen Londen en de overgebleven 27 EU-lidstaten. "Zover komt het dus niet", aldus Spekschoor. "Ze zullen ongetwijfeld in de komende dagen doorpraten en kijken of er nog onderhandelingsruimte is, maar nu even niet."

Hoge tijdsdruk

Er staat veel tijdsdruk op de gesprekken, omdat er voor 1 januari een akkoord moet zijn. Vanaf die datum is het Verenigd Koninkrijk definitief geen lid meer van de Europese Unie. Ook als er op korte termijn een deal komt, dan is er nauwelijks tijd voor het parlement om deze al dan niet goed te keuren.

Als er geen deal ligt, moeten beide partijen zich aan de handelsregels van de Wereldhandelsorganisatie WTO houden. Dat betekent onder meer dat er op veel producten importheffingen komen.

Vaccinatieprogramma Rusland van start gegaan

14 hours 55 minutes ago

De "massale" vaccinatiecampagne tegen het coronavirus die vandaag in Rusland van start gaat, begint op relatief kleine schaal. Vooralsnog kunnen alleen geselecteerde groepen in Moskou zich laten inenten. Het gaat om mensen die in het onderwijs, de gezondheidszorg en de sociale dienstverlening werken. Voor de Russische strijdkrachten geldt een apart programma.

In Moskou kunnen degenen die dat willen in zeventig poliklinieken terecht voor hun eerste prik met het in Rusland ontwikkelde Spoetnik V-vaccin, waarvan de derde testfase overigens nog niet volledig is afgerond. De tweede inenting volgt drie weken later. Volgens vicepremier Golikova biedt het vaccin drie weken na die tweede prik volledige bescherming.

Vaccinatie is gratis voor Russische staatsburgers. De Moskouse burgemeester Sobjanin meldde op Twitter dat zich gisteren 5000 belangstellenden hebben aangemeld.

Ouderen niet

Niet alle leraren, artsen en sociaal werkers komen in aanmerking. Als ze ouder zijn dan 60 kunnen ze niet meedoen. Dat geldt ook voor mensen die recent griep hebben gehad of een griepprik hebben gekregen. Ten slotte zijn ook chronisch zieken uitgesloten, zoals mensen die lijden aan diabetes, epilepsie, een nier- of leverziekte of een hart- of longaandoening.

Volgens de autoriteiten zijn er in eerste instantie 186.000 doses van het vaccin beschikbaar voor burgers. Voor militairen komen er daar nog eens 15.000 bij. Gehoopt wordt dat er voor het eind van het jaar twee miljoen vaccins zijn geproduceerd en over Rusland zijn verspreid. Geleidelijk aan zal er dan ook in andere regio's gevaccineerd kunnen worden.

Deelname aan het vaccinatieprogramma is vrijwillig, maar over die vrijwilligheid bestaan wel twijfels. Veel mensen zijn bang dat ze hun baan kwijtraken als ze niet meedoen. In een recente opiniepeiling heeft 59 procent van de bevolking aangegeven niet gevaccineerd te willen worden.

Wekdienst 5/12: Eerste Russen ingeënt • Drukte verwacht door Pakjesavond

15 hours 22 minutes ago

Goedemorgen! Rusland begint vandaag met het grootschalig vaccineren tegen het coronavirus en als het goed is, begint voor de Nederlandse handbalsters het WK in Denemarken.

Wolkenvelden en flinke zonnige momenten wisselen elkaar af vandaag. In het noordoosten is het eerst nog bewolkt met wat regen of natte sneeuw. Vanmiddag blijft het overal zo goed als droog bij een graad of 5.

Ga je vandaag de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de aangepaste dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten? Wat heb je gemist?

De partijraad van de SP stelt een speciale commissie in voor een onderzoek naar de relatie tussen de SP en jongerenafdeling Rood. Het partijbestuur ziet zes jonge leden die betrokken zijn bij het Communistisch Platform als "geradicaliseerde zolderkamercommunisten" en heeft hen daarom uit de partij gezet. Een aantal jongeren uit Rood beschuldigt het partijbestuur van computervredebreuk en Stasi-praktijken.

Ander nieuws uit de nacht: En dan nog even dit:

Time Magazine, dat al sinds 1927 een Persoon van het Jaar kiest, heeft nu voor het eerst ook een Kind van het Jaar uitgeroepen. Het is de 15-jarige Gitanjali Rao uit de Amerikaanse staat Colorado. Er waren in totaal zo'n 5000 kinderen aangemeld voor de titel.

Fijne dag!

Baudet kan verder bij Forum voor Democratie, maar wat is er nog over?

16 hours 4 minutes ago

De machtsstrijd bij Forum voor Democratie lijkt met de verkiezing van Thierry Baudet tot partijleider, gisteravond, beslecht in zijn voordeel. Maar de interne crisis heeft diepe sporen achtergelaten. Niet alleen in de provincies, maar ook in het Europees Parlement, de Eerste Kamer en de gemeenteraad van Amsterdam hebben volksvertegenwoordigers de partij vaarwel gezegd. De helft van de top 10 voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart is eveneens afgehaakt.

Hevige ruzies, die waren er bij FvD altijd al. Zo werd het Amsterdamse raadslid Anton van Schijndel afgelopen voorjaar door fractievoorzitter Annabel Nanninga buiten de deur gezet. Hij vormt sindsdien in zijn eentje de Liberaal-Conservatieve Fractie in de hoofdstad. En ook de fractie in de Eerste Kamer was al ingekrompen als gevolg van het conflict tussen oprichters Baudet en Henk Otten.

Leegloop

Maar voor aanvang van de huidige crisis had de partij toch nog altijd 92 volksvertegenwoordigers over in de verschillende gremia. De onthullingen over extreemrechtse uitingen van FvD-jongeren en de leider zelf brachten daarna echter een complete leegloop op gang. Meer dan een derde van de zetels in de Provinciale Staten en ruim de helft van de zetels in de Eerste Kamer is niet meer in handen van de partij.

En ook bij de kiezers is de steun voor Baudet fors afgenomen. Waar Forum anderhalf jaar geleden in de peilingen nog ongeveer even groot was als Rutte's VVD, kwam de partij in de laatste Peilingwijzer niet verder dan vier tot acht Kamerzetels. Te vrezen voor Thierry Baudet is dat daar inmiddels nog maar een of twee Kamerzetels van over zijn.

Meeregeren

Destijds, in de lente van 2019, stond Baudet nog aan de top van de politieke Olympus. Geen partij die zoveel nieuwe leden won als Forum voor Democratie. Bij de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2019 werd Forum de grootste in zowel de senaat (twaalf zetels) als in de Staten met 86 zetels.

In Noord-Brabant ging de partij uiteindelijk meeregeren. En ook in Limburg leverde FvD een gedeputeerde, al was dat dan officieel in een partijloos college.

Het hoge aantal vertegenwoordigers kalfde door verschillende conflicten sindsdien snel af. Een nog veel grotere leegloop kwam op gang door de crisis die ontstond na een stuk in Het Parool van 21 november over FvD-jeugdleden met extreemrechtse sympathieën.

Er vertrokken de afgelopen weken ten minste 29 statenleden. En daar blijft het niet bij. De Limburgse gedeputeerde Burlet is eveneens klaar met Baudet en gaat nu echt partijloos verder.

Rechtszaak

BIj de vertrekkers is ook een deel van de fractie in Overijssel, waar vier van de vijf Statenleden voor zichzelf begonnen. Volgens oud-fractieleider Johan Almekinders waren veel leden "klaar met het instabiele gedrag van Baudet". Almekinders begint nog een rechtszaak om de uitkomst van het referendum van vandaag en gisteren geschrapt te krijgen. Onder anderen boerenvoorman Jan Cees Vogelaar doet mee met deze procedure. Vogelaar stond op plaats 9 op de kandidatenlijst voor de Kamerverkiezingen.

De komende dagen zal moeten blijken of het hierbij blijft, of dat er nog meer mensen uit de partij stappen. Zo zei de Friese fractieleider Maarten Goudzwaard eerder voor zichzelf besloten te hebben dat hij weg is als Thierry Baudet blijft. Zijn Zuid-Hollandse collega Matthijs Sandmann lijkt op dezelfde lijn te zitten.

Een van de taken van Baudet als herkozen 'partijleider' van Forum voor Democratie is een nieuwe kandidatenlijst voor de komende verkiezingen samenstellen. In meer opzichten zal hij de komende tijd weer helemaal opnieuw moeten beginnen.

18 mijnwerkers omgekomen in China

17 hours 36 minutes ago

In het zuidwesten van China zijn zeker achttien mijnwerkers omgekomen door hoge concentraties koolmonoxide, meldt de Chinese staatstelevisie.

Een medewerker overleefde het, naar vijf andere mijnwerkers wordt door reddingwerkers nog gezocht in de Diaoshidong-mijn in Chongqing.

Het ongeval gebeurde toen de mijnwerkers bezig waren ondergrondse mijnbouwapparatuur te ontmantelen, aldus de staatsomroep. De mijn was twee maanden geleden gesloten.

In China komen regelmatig mijnongevallen voor. In september kwamen zestien mijnwerkers om het leven in een andere mijn aan de rand van Chongqing toen een lopende band in brand vloog en er daardoor gevaarlijke hoeveelheden koolmonoxide vrijkwamen.

Checked
1 hour 2 minutes ago
NOS Nieuws - Algemeen
NOS Nieuws
Subscribe to NOS Nieuws - Algemeen feed