NOS Nieuws - Algemeen

Werkdruk loopt op door personeelsgebrek, aantal vacatures op recordhoogte

4 hours 14 minutes ago

Werknemers voelen meer werkdruk en ondernemers zien hun kosten stijgen. De oorzaak is de toenemende spanning op de arbeidsmarkt. Het aantal openstaande vacatures stijgt, terwijl het aantal werkzoekenden daalt, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Eind 2021 waren er 106 vacatures voor elke 100 werkzoekenden. Afgelopen kwartaal is dat opgelopen naar 143 vacatures per 100 werkzoekenden. Er zijn afgelopen kwartaal zo'n 16.000 vacatures bijgekomen; het aantal werkzoekenden daalde met 11.000. Er kwamen in die periode 94.000 banen bij, vooral in de handel, het vervoer en de horeca.

Zowel het aantal vacatures als het aantal banen heeft daarmee een recordhoogte bereikt. De werkloosheid was nooit zo laag sinds 2003. Vooral in de zakelijke dienstverlening, de handel en de zorg staan al langer veel vacatures open.

Werkdruk

84 procent van de ondernemers kampt met te weinig personeel; 38 procent ervaart dit tekort als de grootste belemmering in de bedrijfsvoering.

Volgens een op de drie ondernemers is het belangrijkste gevolg van dit personeelstekort dat de werkdruk onder personeel in bijna alle sectoren is toegenomen. Dit melden het CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW op basis van de Conjunctuurenquête Nederland.

De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) heeft eerder al gewaarschuwd voor de toenemende werkdruk op werknemers door het tekort aan personeel. Daardoor zouden werknemers vaker overspannen thuis komen te zitten.

Het aannemen van nieuw personeel kan volgens de enquête de werkdruk verlagen, maar dat blijkt in de praktijk vaak lastig. Ondernemers verwachten, net als in de vorige zes kwartalen, wel meer personeel aan te nemen, maar volgens het CBS zijn de verwachtingen te rooskleurig.

Begin april dacht 23 procent van de ondernemers het personeelsbestand uit te breiden, begin juli bleek dat slechts 9 procent van hen daarin was geslaagd.

Kosten

Stijgende werkdruk onder personeel is niet het enige gevolg van de spanning op de arbeidsmarkt. Ongeveer een zesde van de ondernemers ziet ook de arbeidskosten duidelijk oplopen, bijvoorbeeld omdat ze meer loon moeten betalen.

Sommige ondernemers nemen door het personeelsgebrek ook mensen die minder geschikt zijn voor de functie. Dat gebeurt vooral in de bouw en de landbouw.

Meerdere wolven ontsnapt uit dierentuin bij Vancouver

4 hours 34 minutes ago

Meerdere wolven zijn dinsdag ontsnapt uit hun verblijf in een dierentuin in de buurt van de Canadese stad Vancouver. De meeste dieren konden dezelfde dag nog gevangen worden, maar één wolf loopt nog los rond, meldt het regionale ministerie van Milieu.

De Greater Vancouver Zoo heeft negen volwassen wolven en zes welpen. Hoeveel dieren ontsnapt waren, is niet bekendgemaakt. De loslopende wolven werden gisterochtend (lokale tijd) aangetroffen. Met hulp van de politie en natuurbeheerders werden de meeste wolven in de loop van de dag gevangen, meldt CBC. De dierentuin bleef de hele dag gesloten.

Wolf waarschijnlijk nog in de dierentuin

De laatste nog loslopende wolf bevindt zich waarschijnlijk op het terrein van de Vancouver Zoo. De dierentuin, die 50 kilometer ten oosten van Vancouver ligt, benadrukt dat er geen gevaar is voor de omgeving. Het is nog onbekend of publiek vandaag wél welkom is.

Volgens de dierentuin heeft iemand de dieren waarschijnlijk met opzet vrijgelaten. De politie onderzoekt of er sprake is van inbraak en vandalisme.

Verveling en frustratie

De Greater Vancouver Zoo heeft volgens dierenwelzijnsorganisaties een slechte reputatie op gebied van dierenwelzijn. Zo meldde de Vancouver Humane Society drie jaar geleden dat de dieren zich verveelden en gefrustreerd waren. De organisatie riep de dierentuin op om een 'verrijkingsprogramma' op te zetten voor de dieren. Ook kreeg de dierentuin het verzoek om voortaan vooral diersoorten te houden die in Canada voorkomen.

De Greater Vancouver Zoo was drie jaar geleden in het nieuws door een aanval van een zwarte beer. Een jong meisje werd gebeten nadat ze haar arm door het hek van het berenverblijf had gestoken.

Initiatiefnemer weggehaalde tenten Ter Apel: 'Kan er met mijn hoofd niet bij'

4 hours 51 minutes ago

Vrijwilligers brachten maandag zo'n 200 tenten naar het aanmeldcentrum in Ter Apel voor de mensen die anders buiten moesten slapen. Gisteren werden die tenten weer weggehaald, vanwege zorgen over de brandveiligheid. Ook zouden de tenten de situatie in het aanmeldcentrum nog onoverzichtelijker maken. De initiatiefnemer van de tentencampagne wil ze niet terug.

Lokale ondernemers hadden de opgooitentjes gekocht na een crowdfundingsactie waarmee 12.500 euro werd ingezameld. Volgens een gemeentewoordvoerder waren de tenten niet de oplossing. "We weten niet wat er zich in de tentjes afspeelt", zei de woordvoerder tegen persbureau ANP. "We waarderen het verschrikkelijk wat deze ondernemers hebben gedaan, maar het biedt niet de oplossing en maakt het werk hier niet makkelijker."

Spullen uit het zicht

Initiatiefnemer Willem Straat snapt niets van het besluit om de tenten weg te halen. "Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat de gemeente naast iemand gaat staan en zegt 'u moet uw tentje inleveren, want het is veiliger dat u in de buitenlucht gaat slapen'. Er was geen sprake van een noodsituatie en wat mij betreft daarom geen dringende reden om die tenten weg te halen."

De tenten zijn juist bevorderlijk voor de veiligheid, betoogt Straat. "Je hoort dat er weleens wat gestolen wordt. Met een tent kun je je spullen uit het zicht halen en zelf voor de tent gaan zitten."

De ondernemer zocht contact met de Veiligheidsregio nadat hij drie weken geleden de crowdfundingsactie opzette. "Ze noemden het een sympathiek initiatief, maar zeiden dat ik ze voor de voeten liep omdat ze bezig waren aan een structurele oplossing. Dat klonk goed, want structureel is natuurlijk beter. Dus hielden we de actie toen even aan."

Een structurele oplossing bleef uit. "Toen ik zaterdag hoorde dat het weer mis ging, ben ik er maandagavond heengegaan. Dat had ik niet van tevoren aangekondigd, maar het was inmiddels niet onbekend meer dat ik tentjes kon leveren als dat nodig was."

Van ernstige ongeregeldheden op het terrein van het aanmeldcentrum heeft Straat niets gemerkt. "We zijn ontvangen met veel blijdschap, niemand was agressief. Heb alleen vriendelijke, dankbare mensen gezien." Waar de tenten nu zijn, is niet duidelijk. "Maar we hebben ze aan de vluchtelingen gegeven, zij zijn eigenaar. Ik hoor dat ze via via teruggestuurd gaan worden, maar ik wil ze niet terug."

Scholz 'diep verontwaardigd' over holocaust-beschuldiging Abbas tegen Israël

5 hours 27 minutes ago

De Duitse bondskanselier Scholz heeft op Twitter in scherpe bewoordingen afstand genomen van de holocaustvergelijking die de Palestijnse president Abbas gisteren in Berlijn maakte. Abbas liet na om de aanslag van Palestijnse terroristen vijftig jaar geleden bij de OIympische Spelen in München te veroordelen en sprak over "vijftig holocausts" in het al decennia durende conflict tussen Israël en de Palestijnen.

"Ik ben ten diepste verontwaardigd over de ontzettende uitspraken van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Juist voor ons Duitsers is elke relativering van de Holocaust onverdraaglijk en onacceptabel. Ik veroordeel elke poging om de misdaden van de Holocaust te ontkennen."

De Palestijnse president kreeg gisteren bij een gezamenlijke persconferentie met Scholz de vraag of hij verontschuldigingen aan Israël zal aanbieden voor de aanslag in 1972 op de Israëlische olympische ploeg in München. Elf Israëliërs en een Duitse politieman kwamen daarbij om. De daders hadden banden met de Fatah-partij, waarbij Abbas destijds al was betrokken.

Abbas ging niet op die vraag in maar antwoordde: "Israël heeft tussen 1947 en nu vijftig massamoorden in vijftig plaatsen begaan". Hij voegde daaraan toe: "Vijftig massamoorden, vijftig holocausts". Scholz verstrakte toen hij dit hoorde en leek weg te willen lopen. Zijn woordvoerder maakte daarna een eind aan de persconferentie en liet later weten dat Scholz verontwaardigd was over Abbas' woorden.

Eerder al had Scholz zich gedistantieerd van een andere uitspraak van Abbas, die Israël van apartheid jegens de Palestijnen beschuldigde. "Ik wil hier uitdrukkelijk zeggen dat ik het niet juist vind om het woord 'apartheid' voor de beschrijving van de situatie te gebruiken."

Internationaal Auschwitz Comité

Het Internationaal Auschwitz Comité veroordeelt niet alleen het optreden van Abbas maar ook het ontbreken van een Duits weerwoord tijdens de persconferentie. "Het is verbazingwekkend en vreemd dat de Duitse kant niet op de provocatie van Abbas was voorbereid en diens uitlatingen over de Holocaust onweersproken bleven."

Economie groeit sterk ondanks inflatie en energiecrisis

5 hours 47 minutes ago

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal verrassend sterk gegroeid. Het bruto binnenlands product (bbp) steeg met 2,6 procent ten opzichte van het eerste kwartaal, in weerwil van de energiecrisis, de hoge inflatie en het afnemend consumentenvertrouwen. Handel, investeringen en consumentenbestedingen droegen het meest bij aan de groei.

Ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden bedroeg de economische groei 5,3 procent. Dat blijkt uit de eerste berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral de opheffing van de coronamaatregelen gaf de economie in het tweede kwartaal een flinke impuls. Consumenten lieten het geld rollen tussen april en juli, er werd 7 procent meer uitgegeven dan in het tweede kwartaal van 2021.

In het tweede kwartaal van dit jaar waren voor het eerst sinds de coronacrisis nagenoeg geen coronamaatregelen meer van kracht. Eind maart verviel bijvoorbeeld de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer, en vanaf mei ook officieel in het vliegtuig en op het vliegveld. Ook grote festivals konden weer doorgaan, zoals Pinkpop in juni.

De industrie draaide ook op volle toeren en investeerde flink in vaste activa als woningen en bedrijfsgebouwen, en in machines en software. De export lag 5,6 procent hoger dan een jaar eerder.

De overheid zelf nam gas terug als het gaat om investeren en geld uitgeven, bijna een procent minder dan een jaar eerder. Dat hangt vooral samen met de afbouwen van het coronabeleid. Zo is er minder uitgegeven aan coronatesten, testen voor toegang en vaccinaties.

Woningcorporaties willen dat kabinet eenmalige huurverlaging minima vervroegt

6 hours 11 minutes ago

Woningcorporaties pleiten ervoor dat het kabinet de eenmalige huurverlaging voor minima volgend jaar al invoert in plaats van in 2024. Volgens de branchevereniging voor woningcorporaties Aedes is dat nodig omdat "huurders nu al in de knel komen door dure boodschappen en een hoge energierekening".

Woningcorporaties, gemeenten, provincies en het rijk spraken eind juni af om voor minima in 2024 een eenmalige huurverlaging door te voeren van gemiddeld 57 euro. De regeling geldt alleen voor huurders met een inkomen op of onder 120 procent van het sociaal minimum en de huurprijs moet 550 euro of hoger bedragen. Ongeveer 510.000 huishoudens komen hiervoor in aanmerking.

Verhuurdersheffing afgeschaft

Deze toezegging werd opgenomen in de recent aangenomen Nationale Prestatieafspraken Woningcorporaties. Aedes zegt dat met het kabinet ook besproken is dat deze afspraken voor minima eerder zouden kunnen ingaan.

De verlaging is mogelijk omdat de verhuurdersheffing voor corporaties per 1 januari wordt afgeschaft. Dit is een belasting die werd betaald door bedrijven of individuen die 50 huurwoningen bezitten waarvan de maandelijkse huurprijs niet hoger is dan de huurtoeslaggrens. Door het afschaffen van de heffing hebben woningcorporaties ongeveer 1,7 miljard euro per jaar aan investeringsruimte vrij. Een deel hiervan wordt gebruikt voor de eenmalige huurverlaging.

400.000 Nederlanders krijgen uitnodiging voor onderzoek naar longkanker

6 hours 39 minutes ago

De komende maanden krijgen zo'n 400.000 Nederlanders een uitnodiging om deel te nemen aan een proefbevolkingsonderzoek naar de vroege opsporing van longkanker, meldt het Rotterdamse Erasmus MC. Daarin wordt (ex-)rokers tussen de 60 en 79 jaar in drie regio's gevraagd om mee te werken aan het onderzoek. In die leeftijdsgroep komt longkanker het meest voor.

Uit een studie uit 2020 bleek dat het vroeg opsporen van longkanker met een CT-scan bij rokers en ex-rokers de sterfte met 25 procent of meer omlaag kan brengen. Dat komt in Nederland neer op 1500 tot 2500 minder overlijdens door longkanker per jaar.

Het proefbevolkingsonderzoek dat nu gaat lopen in Nederland, Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk moet antwoord geven op enkele belangrijke vragen, zoals de kwestie hoe mensen die het meeste risico lopen kunnen worden bereikt en geïnformeerd.

Een andere vraag is: hoe vaak moet een CT-scan worden gemaakt? "Bij acht van de tien deelnemers worden naar verwachting geen afwijkingen gevonden op de eerste CT scan. Hebben zij dan een jaar later toch een nieuwe CT-scan nodig, of is het veilig om daar twee jaar mee te wachten? Dat wordt met deze studie ook onderzocht", aldus hoofdonderzoeker Carlijn van der Aalst.

Kans op overleven klein na uitzaaiingen

Artsen vragen al jaren om een bevolkingsonderzoek naar longkanker, omdat de ziekte goed te genezen is als die in een vroeg stadium wordt ontdekt. Als de ziekte pas wordt vastgesteld als er al uitzaaiingen zijn, is de kans op overleving klein. Longkanker is moeilijk te behandelen vanaf het moment dat de patiënt klachten heeft.

"Slechts drie van de honderd mensen is na vijf jaar nog in leven als de tumor in een laat stadium wordt ontdekt. Bij een vroeg stadium zijn dat nog ongeveer zestig van de honderd mensen", zegt Van der Aalst. Op termijn hopen de onderzoekers dat de minister besluit tot een echt bevolkingsonderzoek, dat moet bijdragen aan de vroege opsporing van een longtumor.

De mensen die nu een uitnodiging krijgen voor het onderzoek wonen rondom de screeningslocaties. Het AVL Centrum voor Vroegdiagnostiek, van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis en het Nederlands Kanker Instituut, in Amsterdam is het eerste centrum dat in Nederland van start gaat. Ook de regio's Bilthoven en Friesland doen mee. Alle inwoners uit de drie regio's in de betreffende leeftijdscategorie krijgen een brief.

In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 14.000 mensen de diagnose longkanker. Jaarlijks overlijden er zeker 10.000 patiënten aan de ziekte.

Zeer grote brand bij recylingbedrijf in Leek

8 hours 36 minutes ago

In Leek in de provincie Groningen woedt een zeer grote brand bij een recyclingbedrijf voor plastic, kunststof en papier. Er staan meerdere loodsen in brand. De brandweer laat het pand gecontroleerd uitbranden en probeert de omliggende panden te behouden.

Behalve brandweerkorpsen uit de omgeving is ook de brandweer van de stad Groningen uitgerukt, schrijft RTV Noord. De brandweer adviseert om ramen en deuren gesloten te houden en ventilatiesystemen uit te schakelen.

De brand brak vermoedelijk rond 04.00 uur uit. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers.

De brandweer is met groot materieel ter plaatse:

Wekdienst 17/8: Remkes voert stikstofgesprek met bedrijfsleven • Uitspraak in zaak Friese drugshandel

8 hours 38 minutes ago

Goedemorgen! Stikstofbemiddelaar Johan Remkes gaat met het bedrijfsleven in gesprek over het stikstofbeleid, en de rechtbank in Leeuwarden doet uitspraak in een megaproces over internationale drugshandel vanuit Friesland.

Eerst het weer: vanochtend breekt vooral in het noordoosten de zon nog even door. Verder overheerst de bewolking en er valt verspreid over het land regen. Ook onweer is mogelijk. Later op de dag wordt het in het zuiden droog met nog wat zon. Er staat weinig wind en het is in de regen 20 of 21 graden, in de zon kan het opwarmen naar 23 tot 27 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten? Wat heb je gemist?

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn handtekening gezet onder een zwaarbevochten investeringsplan. Daarmee komt er 750 miljard dollar vrij, waarvan 430 miljard bestemd is voor klimaatmaatregelen. Het is het meest omvangrijke klimaatpakket van een Amerikaanse regering ooit.

Het ondertekenen van de wet gebeurde in het Witte Huis, in het bijzijn van de Democratische senatoren. Zij konden het lange tijd niet eens worden over de zogenoemde inflatie-vermindering wet.

Ander nieuws uit de nacht: En dan nog even dit...

De organisatie achter de uitreiking van de Oscars, de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, heeft na bijna vijftig jaar excuses aangeboden aan Sacheen Littlefeather. De inheems-Amerikaanse actrice en activiste weigerde in 1973 namens Marlon Brando de Oscar voor Beste Acteur.

Brando kreeg de prijs voor zijn rol als Vito Corleone in The Godfather, maar weigerde de Oscar uit protest tegen de behandeling van inheemse Amerikanen door de filmindustrie. Hij was het onder meer niet eens met het stereotype beeld van inheemse Amerikanen in films. Brando kwam niet zelf, maar in plaats van hem kwam Sacheen Littlefeather het podium op. Het was volgens haar de bedoeling om een lange speech, geschreven door de acteur zelf, voor te lezen. Daar was echter geen tijd voor, zei ze. In plaats daarvan kwam er een korte verklaring.

Met een mix van applaus en boegeroep op de achtergrond, wenste ze meer liefde en vrijgevigheid in de toekomst:

Fijne woensdag!

Trump-criticus Liz Cheney sneuvelt in voorverkiezingen in Wyoming

9 hours 50 minutes ago

De Republikeinse afgevaardigde Liz Cheney keert na november niet terug naar het Huis van Afgevaardigden. Cheney, een uitgesproken criticus van voormalig president Trump, verloor dinsdag de voorverkiezing in haar thuisstaat Wyoming.

Tijdens die voorverkiezingen maken de Republikeinen onderling uit wie het straks, bij de tussentijdse verkiezingen voor het Congres, mag opnemen tegen de Democratische kandidaat.

Verwacht werd al dat Cheney, de dochter van voormalig vicepresident Dick Cheney, het niet zou winnen van uitdager Harriet Hageman. Ze stond ver achter in de peilingen. Hageman kon bovendien op de steun van Trump en daarmee van een groot deel van de Republikeinse partij rekenen. Hageman herhaalde meermaals Trumps claim dat de vorige verkiezingen frauduleus waren verlopen.

Critici wegwerken

Aanvankelijk steunde Cheney Trump, maar de voorbije jaren liet ze zich steeds kritischer uit over de voormalig president. Zo stemde ze voor zijn afzetting en bekritiseerde ze Trumps rol in de bestorming van het Capitool begin 2021. Bovendien maakt ze deel uit van de parlementaire commissie die de bestorming onderzoekt, wat haar door de Republikeinse partij niet in dank wordt afgenomen.

Cheney zit sinds 2017 in het Huis van Afgevaardigden. Dat ze het in Wyoming niet heeft gehaald, wordt door Amerikaanse kranten gezien als winst voor Trump. Hij probeert de Republikeinse partij al langer van zijn critici te ontdoen.

Alsnog streep door extreemrechts muziekfestival in Ieper na ophef

11 hours 45 minutes ago

Een festival in het Belgische Ieper, waar bands met een extreemrechtse signatuur zouden optreden, mag toch niet doorgaan. Het stadsbestuur van Ieper heeft de vergunning voor Frontnacht ingetrokken, nadat over het muziekfestival ophef was ontstaan. Volgens het bestuur is er sprake van een band tussen het festival en neonazisme.

Het festival zou op 27 augustus plaatsvinden in de Belgische plaats. Het stadsbestuur maakte gisteravond bekend dat "unaniem" was besloten om het alsnog niet door te laten gaan.

Het bestuur schrijft in een verklaring dat er bij de aanvraag van de vergunning overlegd was met onder meer de politie en het OCAD, het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse. Volgens het bestuur was er destijds "geen juridische grond" waarop het muziekfestival niet door kon gaan. Er werd een voorlopige vergunning verstrekt onder de voorwaarde dat er geen link zou zijn met neonazisme/neofascisme.

Maar een recent rapport laat volgens het bestuur zien dat "een neonazistische en neofascistische signatuur van muziekgroepen" op het festival zouden optreden. Het ging onder meer om het Nederlandse Flatlander. Volgens Het Nieuwsblad stond een aantal van de artiesten al op de radar van buitenlandse inlichtingendiensten.

"Uiteraard is dit voor Ieper Vredesstad onaanvaardbaar. Het was van meet af aan onze bedoeling om hier strikt op toe te zien. We begrijpen de onrust hieromtrent", staat in de verklaring.

De beslissing werd volgens het bestuur nu pas genomen omdat eerst "de nodige adviezen en officiële informatie" afgewacht moesten worden. Volgens Vlaamse media werd de vergunning onder grote druk van de landelijke politiek ingetrokken.

IJzerwake

De eerste editie van Frontnacht zou plaatsvinden vlak voor de zogeheten IJzerwake. Bij die jaarlijkse bijeenkomst van uiterst rechtse Vlaams-nationalisten worden de Belgische doden van de Eerste Wereldoorlog herdacht.

De organisatoren van de IJzerwake - die ook Frontnacht organiseren - dreigen met een rechtszaak om de gemaakte kosten voor het festival op Ieper te verhalen, meldt de Vlaamse krant De Standaard.

Demonstratie bij toekomstig azc in Albergen, gemeente overdonderd

13 hours 44 minutes ago

In Albergen hebben dinsdagavond tientallen bewoners gedemonstreerd tegen de komst van een asielzoekerscentrum. In de Overijsselse plaats wordt een hotel ingericht als opvangplek, maakte het kabinet dinsdagavond bekend.

Tientallen mensen verzamelden zich uit protest bij het hotel. Volgens Tubantia gaat het om enkele honderden inwoners, overwegend jongeren.

Aan de gevel van het hotel werd een spandoek opgehangen en voor het pand zou vuurwerk zijn afgestoken:

Het was voor het eerst dat het kabinet de vergunningverlening voor een asielzoekerscentrum naar zich toe trok. Vorige week schreven staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) al aan de Tweede Kamer dat ze dit voornemens waren. De bewindslieden stelden dat het kabinet te afhankelijk was van "de bereidwilligheid van gemeenten", terwijl er een "stevige crisis" in de asielopvang gaande is.

De gemeente Tubbergen, waar Albergen onder valt, zegt "onaangenaam verrast" te zijn door het kabinetsbesluit. Wethouder Ursula Bekhuis zegt tegen Nieuwsuur dat de gemeente rond 18.30 uur werd geïnformeerd door staatssecretaris Van der Burg. "Het besluit viel ons rauw op het dak", reageert Bekhuis. "Het is een bijzondere gang van zaken, waar we niet blij van worden."

Bekhuis zegt tegen RTV Oost dat er geen contact is geweest over het plan zoals het er nu ligt. In het hotel worden volgens de wethouder nu al statushouders en Oekraïners opgevangen. "Dat hoort bij onze opgave en dat doen we ook gewoon. Maar een azc van dit formaat in een dorp als Albergen? Dat is ongewenst." Bekhuis zegt dat Tubbergen bang is dat "de bedoel gaat escaleren, zoals in Ter Apel". Een toestroom van vluchtelingen zou volgens haar grote gevolgen hebben voor een kleine, hechte gemeenschap van zo'n 3000 inwoners.

'Inwoners niet geïnformeerd'

Vluchtelingenwerk is blij dat het kabinet de toewijzing naar zich toe heeft getrokken. "Het is pijnlijk dat het moet, maar er slapen mensen buiten op straat. Dat kan niet meer", reageert bestuursvoorzitter Frank Candel in Nieuwsuur. "Ik ben blij dat de Staat deze stap zet, maar er moet alsnog een wet komen die deze mensen eerlijk verdeelt over Nederland."

Wethouder Bekhuis zegt zich zorgen te maken over de inwoners. "Wij hebben niet de gelegenheid gehad om de inwoners mee te nemen en het roept veel vragen op". Zij betwijfelt of er onder de inwoners van Albergen draagvlak is voor de opvanglocatie.

Het COA meldt dat het hotel begin volgende maand aangepast moet zijn voor de komst van de asielzoekers. In het pand zelf is volgens het orgaan ruimte voor 200 asielzoekers. Indien nodig zouden daarnaast nog 100 mensen in tenten of cabines op het terrein kunnen verblijven.

Weer buiten slapen in Ter Apel

Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel moesten van dinsdag op woensdag zo'n 300 asielzoekers buiten slapen. Door de onrust en vechtpartijen die er waren rond het centrum werden dinsdagavond door Rijkswaterstaat de toegangswegen en de N366 afgesloten voor het doorgaande verkeer.

Tentjes die een groep ondernemers maandag uitdeelde in Ter Apel, werden daar gisteravond weggehaald. De politie was samen met handhaving en de gemeente Westerwolde aanwezig om de tentjes te verwijderen omdat "de veiligheid niet voor iedereen gegarandeerd kon worden".

Bekijk hieronder beelden van de vechtpartij, en de tenten die later werden weggehaald:

Biden tekent zwaarbevochten investeringsplan, onder meer miljarden voor klimaat

14 hours 34 minutes ago

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn handtekening gezet onder een zwaarbevochten investeringsplan. Daarmee komt er 750 miljard dollar vrij, waarvan 430 miljard bestemd is voor klimaatmaatregelen. Het is het meest omvangrijke klimaatpakket van een Amerikaanse regering ooit.

Het ondertekenen van de wet gebeurde in het Witte Huis, in het bijzijn van de Democratische senatoren. Zij konden het lange tijd niet eens worden over de zogenoemde inflatie-vermindering wet.

"Een historische dag", zei Biden nadat hij de wet tekende:

Ook senator Manchin was erbij toen Biden zijn handtekening zette, hij sprak van een "gebalanceerd pakket". Manchin was een van de senatoren die lange tijd dwarslag, waardoor voor het plan aanvankelijk geen meerderheid in de Senaat was. Manchins staat, West-Virginia, teert grotendeels op de kolenindustrie.

Overwinning voor Biden

Beide kamers van het parlement gingen onlangs - na anderhalf jaar van onderhandelingen - toch akkoord. Dat Biden uiteindelijk toch steun in de Senaat wist te vergaren, wordt gezien als een grote overwinning voor de president. Het is de derde grote wet waar hij de afgelopen weken zijn handtekening onder kon zetten.

In het Witte Huis haalde Biden gisteravond uit naar de Republikeinen, die volgens hem "stuk voor stuk tegen het pakket stemden". De wet is omvangrijk: zo zijn er plannen in opgenomen voor tal van sectoren. Naast klimaat- en milieumaatregelen worden er grote bedragen gestoken in zorgverzekeringen, het drukken van medicijnprijzen en het terugbrengen van het begrotingstekort. Ongeveer 430 miljard dollar is bestemd voor klimaatmaatregelen.

Das Boot-regisseur Wolfgang Petersen (81) overleden

16 hours 17 minutes ago

De Duitse filmregisseur Wolfgang Petersen is op 81-jarige leeftijd overleden. Zijn bekendste werk is de oorlogsfilm Das Boot uit 1981.

Petersen stierf in zijn huis in de Amerikaanse stad Los Angeles aan de gevolgen van alvleesklierkanker, meldt zijn productiemaatschappij. Zijn familie was daarbij aanwezig.

Das Boot is een West-Duitse productie en gaat over de Duitse bemanning van een onderzeeër tijdens de Tweede Wereldoorlog. De film werd geroemd om de beklemmende beelden van angstige bemanningsleden, die dicht op elkaar zitten in de kleine duikboot.

Oorspronkelijk werd de productie uitgebracht als een miniserie, maar later werd die gemonteerd tot één film, van ruim drie uur. Het script van Das Boot was gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1973 van Lothar-Günther Buchheim.

Petersen regisseerde eveneens een reeks Hollywood-films. Denk aan Enemy Mine (1985), In the Line of Fire (1993) met Clint Eastwood, Outbreak (1995) met Dustin Hoffman en Troy (2004) met Brad Pitt.

Levenslang voor man die in 2020 in Trier op voetgangers inreed

16 hours 43 minutes ago

De man die eind 2020 in de Duitse stad Trier met zijn auto op voetgangers inreed, is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Ook moet de 52-jarige aanslagpleger in een psychiatrische instelling worden geplaatst, zo oordeelde de rechtbank in Trier.

De Duitser reed op die fatale dag in een SUV op hoge snelheid door de binnenstad. Hij raakte over een afstand van honderden meters tientallen mensen. Vijf mensen werden gedood: een 45-jarige vader en zijn baby, en drie vrouwen van 25, 52 en 73.

De rechtbank acht bewezen dat de man schuldig is aan de moord op de vijf omgekomen personen, ook is hij veroordeeld voor poging tot moord op achttien anderen.

Schizofrenie

Voor het proces zijn tientallen getuigen gehoord. Voor hen is de aanslag een traumatische ervaring geweest: ze zagen hoe de man doelbewust inreed op voetgangers en dat mensen door de lucht vlogen.

Nog steeds hebben ze last van herbelevingen, en herinneren zij zich het geschreeuw van die dag, zo tekende persbureau DPA op.

Een psychiatrisch deskundige heeft geconstateerd dat de dader lijdt aan paranoïde schizofrenie met waanbeelden. Op het moment van de aanslag was hij alleenstaand en werkloos en had hij geen vast verblijfsadres. Volgens de officier van justitie was hij gefrustreerd over zijn persoonlijke omstandigheden. Hij heeft gedurende het gehele proces gezwegen.

De man wordt eerst in de kliniek geplaatst, waar hij waarschijnlijk jarenlang behandeld zal worden. Mocht hij ooit genezen verklaard worden, dan komt hij in een reguliere gevangenis.

Bekijk hieronder de beelden die werden gemaakt van de arrestatie van de man:

Opnieuw vechtpartijen en mensen die buiten moeten slapen in Ter Apel

16 hours 50 minutes ago

Het is vanavond opnieuw erg onrustig bij het landelijke aanmeldcentrum in Ter Apel. Er is voor ongeveer 300 mensen geen slaapplaats gevonden, zegt het COA. Zij wachten voor de poort van het terrein.

Ook is de N366, die bij het aanmeldcentrum ligt, uit voorzorg afgesloten voor regulier wegverkeer, schrijft RTV Noord.

Eerder vandaag werd bekend dat het kabinet voor het eerst zelf een vergunning heeft verleend voor een asielzoekerscentrum en daarmee een gemeente heeft gepasseerd. In de Overijsselse plaats Albergen wordt een hotel ingericht voor asielzoekers.

'Onaangenaam verrast'

Zeker tientallen mensen verzamelden zich vanavond uit protest bij het hotel, melden lokale media. Het zou gaan om overwegend jongeren. Aan de gevel van het hotel is een spandoek opgehangen en voor het pand zou vuurwerk zijn afgestoken. De politie wil hierover niets bevestigen.

De gemeente Tubbergen, waar Albergen onder valt, zegt "onaangenaam verrast" te zijn door het kabinetsbesluit. "Wij zijn als gemeente niet tijdig geïnformeerd en hebben de directe omgeving hierover ook niet kunnen informeren", staat in een verklaring. Volgens de gemeente past de opvang niet "in het huidige bestemmingsplan".

Het spandoek aan de gevel:

Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel is het al maandenlang overvol. Er is daardoor geregeld geen opvangplek voor mensen die hun aanmeldprocedure moeten doorlopen. Al eerder sliepen veel mensen gedwongen buiten op het grasveld bij het centrum omdat er te weinig bedden waren. Ook zondag kwam tot een vechtpartij.

Gisteren brachten vrijwilligers zo'n 200 tenten naar het terrein voor de mensen die anders buiten moesten slapen. Vandaag zijn die echter weggehaald, omdat er zorgen waren over de brandveiligheid van de tenten.

Extra toezicht

Vandaag werd ook bekend dat de politie vanaf deze week extra personeel van de Vreemdelingenpolitie inzet bij het centrum in Ter Apel. Dat is onder meer om de wachttijd terug te dringen.

Bekijk hieronder beelden van de vechtpartij, en de tenten die later werden weggehaald:

Uitbuiting zwakbegaafde medewerker 'dieptriest', veroordeling is zeldzaam

17 hours ago

"Het slachtoffer heeft onmiskenbaar veel angst en stress ervaren en is ernstig vernederd." Het rechtbankvonnis over de jarenlange uitbuiting van een kwetsbare medewerker door een champignonkweker in Reusel laat zien hoe ingrijpend arbeidsuitbuiting kan zijn. Dat er vandaag twee mannen voor zijn veroordeeld, van wie een tot een jaar celstraf, is een zeldzaamheid.

"Er komen überhaupt al weinig van dit soort zaken voor de rechter. En het komt nog minder tot een veroordeling", zegt Ina Hut, bestuurder van het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel (CoMensha).

Jaarlijks melden opsporingsdiensten en hulporganisaties enkele honderden gevallen van veronderstelde arbeidsuitbuiting. Over 2020 waren het er 435 en over 2021 waren het er volgens Hut ongeveer een kwart minder. Ze benadrukt daarbij dat het werkelijke aantal slachtoffers vele malen hoger ligt.

Gemiddeld komt het jaarlijks tot zo'n zeven veroordelingen wegens arbeidsuitbuiting, blijkt uit cijfers van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel over de periode 2015 tot en met 2019.

Amper vrije dagen, of loon

De zaak die vandaag diende in de rechtbank van Den Bosch is een extreem voorbeeld. De zwakbegaafde medewerker werkte over een periode van tien jaar volgens de rechtbank zes dagen per week. Hij begon om 04.30 uur 's en was klaar toen de meeste collega's al naar huis waren. Hij kreeg minder dan 20 uur per week uitbetaald en mocht niet of nauwelijks vakantiedagen opnemen.

Bij ziekte werd de man gedwongen door te werken. De twee veroordeelden hebben volgens de rechtbank bewust misbruik gemaakt van zijn kwetsbaarheid. "Dit is een diep trieste zaak en volgens mij ook een zeldzame", zegt arbeidsrechtadvocaat Maarten van Gelderen. "Onze praktijk heeft duizenden zaken gedaan en ik ben niet één uitbuitingszaak tegengekomen."

Cijfers wijzen inderdaad uit dat dit soort rechtszaken relatief weinig voorkomt. Gemiddeld zijn er jaarlijks zo'n vijftien opsporingsonderzoeken naar de uitbuiting van arbeidskrachten, staat in een ander rapport van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel.

Juridisch gezien valt uitbuiting onder mensenhandel. Binnen die categorie gaan veruit de meeste strafzaken over seksuele uitbuiting. Ook deze zaken komen volgens Hut maar weinig voor de rechter. Wel komt het dan vaker tot een veroordeling (zo'n 70 procent van de gevallen) dan bij arbeidsuitbuiting (zo'n 45 procent).

Dat komt mede doordat het moeilijker aan te tonen kan zijn, in vergelijking met seksuele uitbuiting, dat er sprake is geweest van dwang. Maar volgens de rechtbank in Den Bosch was dat bij de zaak in Reusel wel duidelijk. "Op zijn laatste werkdag is de auto van het slachtoffer klemgezet, om te voorkomen dat hij het bedrijf verliet."

100.000 euro boete

De 52-jarige eigenaar van de champignonkwekerij in Brabant, die alle beschuldigingen tegenspreekt, kreeg een jaar cel opgelegd. Zijn 84-jarige vader kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf en een geldboete van 15.000 euro. Daarnaast krijgt het bedrijf 100.000 euro boete en moet de onderneming een schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

"Ik vind de straf eigenlijk best wel laag", zegt CoMensha-directeur Hut. "Voor mensenhandel kun je maximaal twaalf jaar cel krijgen, dan is een jaar heel weinig. Maar het goede nieuws is dat er nu in ieder geval een veroordeling en celstraf is gekomen."

Slachtoffer vaak geen Nederlander

Over de onfortuinlijke medewerker van de kwekerij is weinig bekend. Vermoedelijk om hem in bescherming te nemen zijn zijn nationaliteit, woonplaats of leeftijd niet bekendgemaakt. Het Eindhovens Dagblad schreef een maand geleden dat hij in 1994 in dienst was getreden bij de kwekerij in Reusel en dat er "lange tijd niets aan de hand was".

Meestal hebben uitbuitingsslachtoffers geen Nederlandse nationaliteit. Het gaat bijna altijd om arbeidsmigranten, meestal uit Midden- of Oost-Europa. Deze mensen zijn kwetsbaar voor malafide werkgevers vanwege meerdere factoren. Zo hebben ze vaak een beperkte kennis van de taal en van hun rechten als medewerker en zijn ze geregeld afhankelijk van een onderneming voor zowel werk als onderdak.

Hoe maak je rivieren klimaat- en toekomstbestendig?

17 hours 12 minutes ago

Zo laag als de Rijn, de Waal en de IJssel dit jaar staan, komt zo vroeg in het jaar niet vaak voor. Toch moeten we met de lage waterstand in de toekomst vaker rekening houden, onder meer door klimaatverandering.

Wat zijn manieren om de rivieren toekomst- en klimaatbestendig te maken? Een onvermijdelijke oplossing volgens waterbouwkundigen: het rivierbed moet omhoog. Een andere oplossing is het opdelen van rivieren.

"In de afgelopen honderd jaar is de rivier wel een tot twee meter gedaald, op sommige plekken zelfs drie", vertelt Saskia van Vuren, rivierexpert van Rijkswaterstaat. Ze legt uit dat dit schadelijk is voor zowel de natuur, de landbouw als de scheepvaart. "Het waterpeil en het grondwaterpeil zakken. De natuur in de omgeving verdroogt daardoor. Omdat de rivierbodem niet overal zakt en ook niet overal even snel, ontstaan er ondieptes en neemt de vaardiepte af."

De rivier wordt minder goed bevaarbaar, legt Van Vuren uit, ook doordat de door de mens aangelegde stenen oevers, kribben en sluizen niet meezakken. Die worden daardoor een obstakel of onbereikbaar, zoals laatst bij de sluis in Weurt gebeurde.

Die gedaalde rivierbodem leidt nu al tot allerlei problemen, zegt ook Frans Klijn van onderzoeksinstituut Deltares. "Je ziet nu bijvoorbeeld dat er minder water via de IJssel gaat, doordat de Waal dieper is uitgeschuurd. Dat betekent ook minder aanvoer in de richting van het IJsselmeer, onze nationale regenton." Het IJsselmeer is belangrijk voor de watervoorziening van het noorden van het land, voornamelijk voor de landbouw en om het grondwater op peil te houden. Een klein deel wordt gebruikt voor drinkwater.

Stroomversnelling op de grens

Het is dus zaak de rivierbodem weer omhoog te brengen en oneffenheden 'glad te strijken', zegt zowel Klijn als Van Vuren. De beste manier is het bijstorten van zand en grind in de diepste, meest uitgeschuurde, delen. "Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar het water wordt niet ondieper, het water en de schepen stijgen gewoon met de bodem mee", zegt Klijn.

De eerste pilots met het storten van zand en grind op de rivierbodem zijn al gedaan. Maar in Duitsland wordt de rivierbodem al decennia verhoogd. Daar wordt in de Rijn jaarlijks 200.000 kubieke meter sediment gestort. Hij waarschuwt voor grote verschillen in de bodemhoogte tussen Nederland en Duitsland. "Anders ontstaat er bij de grens een stroomversnelling."

Kunnen we de rivieren juist niet beter uitdiepen, zoals we jaren hebben gedaan? Dat is volgens Van Vuren nu een 'no go'. "Daarmee maak je het probleem alleen maar erger. In Duitsland wordt op sommige plekken nog wel gebaggerd, maar dan moet het sediment dat opgegraven wordt, even verderop weer worden teruggestort."

Van Vuren ziet ook veel potentie in een ander pilotproject van Rijkswaterstaat. In de Waal bij het Gelderse Wamel zijn over een afstand van tien kilometer zogenoemde 'langsdammen' aangelegd. Daarmee wordt het rivierbed in twee delen opgedeeld. Bij laagwater wordt alleen de smalle watergeul gebruikt, het waterpeil stijgt dan door de dam in de rivier. Bij hoogwater, dat in verband met de klimaatverandering ook vaker zal voorkomen, krijgt de rivier juist meer ruimte.

Supersluis?

In de discussie over laagwater komt regelmatig ook het idee van een gestuwde Rijn naar voren. De voorzitter van het Vlaamse kenniscentrum Binnenvaart pleit voor een supersluis in de Duitse Rijn om het water langer te kunnen vasthouden.

Zowel Van Vuren als Klijn noemt dat onrealistisch. "Er zijn enorme hoogteverschillen in de Rijn, dus je zou sowieso meerdere sluizen moeten bouwen", zegt Klijn. Hij wijst erop dat er jaarlijks tussen de 100.000 en 120.000 vaarbewegingen op de Rijn zijn. "Je zou sluizen moeten bouwen die twee keer de breedte van de rivier zijn en dan nog ontstaan er enorme files. Een schip moet elke keer zeker twintig minuten wachten tot het door kan, en tijd is geld, dus ook economisch is dit geen haalbaar plan."

Ook het ophogen van tientallen kilometers rivier is natuurlijk een enorm project. En duur. Naar schatting kost het honderden miljoenen. Maar het aanpassen aan klimaatverandering gaat nu eenmaal heel veel geld kosten, zegt Klijn. Rijkswaterstaat gaat eerst nog op andere plekken pilots met het ophogen van de rivierbodem doen. Of het uiteindelijk in alle rivieren wordt uitgevoerd, daarover moet Den Haag beslissen.

Man (58) verdronken in zee bij Noordwijk

18 hours 56 minutes ago

Langs de kust bij Noordwijk is een man verdronken. Het gaat om een 58-jarige man uit Voorhout.

Zijn lichaam werd rond 16.00 uur gevonden in de branding. Onduidelijk is nog hoe de man is verdronken en wanneer dat precies is gebeurd, zegt de politie.

De KNRM en hulpdiensten rukten massaal uit na de vondst, schrijft Omroep West. De man is nog gereanimeerd, maar dat mocht niet meer baten.

Ministerie maakt stukken over mondkapjesdeal openbaar

19 hours 9 minutes ago

Het ministerie van VWS heeft interne nota's en e-mailberichten openbaar gemaakt over de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden. Over het al dan niet naar buiten brengen daarvan was eerder veel te doen naar aanleiding van WOB-verzoeken van de Volkskrant.

De rechter droeg het ministerie op de interne communicatie over de deal openbaar te maken, op straffe van een dwangsom. De ministers Kuipers (Volksgezondheid) en Helder (Medische Zorg) vonden dat aanvankelijk onbegonnen werk.

Maar de bewindslieden kondigden een maand geleden aan dat ze de communicatie toch naar buiten zouden brengen, al zou dat volgens hen het uiterste vragen van de ambtenaren die ermee bezig zijn. De bewindslieden schreven toen aan de Kamer dat het "helaas feitelijk onmogelijk is om in alle individuele zaken aan de opgelegde rechterlijke termijnen te voldoen".

Inkoopvoorwaarden en financiering

De ministers hebben nu dus documenten als nota's en e-mails gepubliceerd. Het gaat dan onder meer om de inkoopvoorwaarden en financiering van de mondkapjesdeal.

De openbaarmaking komt juist op de dag dat de FIOD opnieuw beslag heeft gelegd op eigendommen van Van Lienden en zijn zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie. Inmiddels is beslag gelegd voor een bedrag van 18 miljoen euro.

Het is de bedoeling dat het ministerie later ook nog sms- en chatberichten naar buiten brengt, maar dat gebeurt waarschijnlijk pas volgende maand. Volgens de ministers zijn tot nu toe 5200 pagina's aan chatberichten verzameld.

Checked
2 hours 21 minutes ago
NOS Nieuws - Algemeen
NOS Nieuws
Subscribe to NOS Nieuws - Algemeen feed