NOS Nieuws - Algemeen

Geduld Jordaanse koning met halfbroer op, prins Hamzah krijgt weer huisarrest

2 hours 14 minutes ago

De Jordaanse koning Abdullah zegt dat het niet meer goedkomt met zijn halfbroer prins Hamzah. Hij plaatst hem daarom opnieuw onder huisarrest en beperkt zijn mogelijkheden om met de buitenwereld te communiceren. Daarmee wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan de koninklijke vete die al een ruim een jaar in de openbaarheid speelt.

Vorig jaar april werd Hamzah ook al onder huisarrest geplaatst. Volgens Abdullah nam zijn halfbroer deel aan een binnen- en buitenlandse samenzwering om hem af te zetten als koning.

In een videoboodschap maakte Hamzah destijds zijn huisarrest bekend, en leverde hij meteen flinke kritiek op het leiderschap in Jordanië: "Ik ben niet verantwoordelijk voor de ineenstorting van het bestuur, de corruptie en voor de incompetentie die de afgelopen vijftien tot twintig jaar overheerste in het landsbestuur. En dat is alleen maar erger geworden."

Naast Hamzah werden enkele andere hooggeplaatste functionarissen opgepakt, zoals het voormalige hoofd van de hofhouding. Die kreeg vijftien jaar cel, Hamzah ging vrijuit nadat hij trouw had gezworen aan Abdullah.

De ruzie leek definitief voorbij toen het Jordaanse hof afgelopen maart een brief publiceerde waarin prins Hamzah zijn excuses aanbood en zei zich nooit meer tegen de belangen van de Jordaanse heersers te zullen keren. De maand daarop plaatste Hamzah echter een verklaring op Twitter.

In die verklaring zei hij af te willen van zijn koninklijke titel: "Ik ben tot de conclusie gekomen dat mijn persoonlijke overtuigingen en de waarden die mijn vader me heeft bijgebracht niet in lijn zijn met de huidige aanpak, trends en methoden van onze instituties."

Die verklaring was voor Abdullah de druppel. Na het aanbieden van zijn excuses in maart zou Hamzah een maand lang geweigerd hebben het paleis uit te komen en pas weer op Twitter iets van zich hebben laten horen.

Volgens Abdullah kan een prins zijn titel ook helemaal niet zelf neerleggen, maar is dat voorbehouden aan de koning. Hamzah zou Abdullah tegelijkertijd wel hebben gevraagd of hij zijn financiële privileges kon behouden.

Abdullah meent dat Hamzah "alle mogelijkheden om bij zinnen te komen onbenut heeft gelaten" en is na anderhalf jaar tot de conclusie is gekomen dat "hij niet zal veranderen". Volgens Abdullah heeft Hamzah "waanbeelden" en leeft hij "in een illusie".

De koning zegt dat hij Hamzah allerlei taken en rollen heeft aangeboden om het land te dienen. Die zou dat allemaal "met slechte bedoelingen en scepsis" hebben gadegeslagen. "Hij kwam nooit met een oplossing of praktische aanpak voor welk probleem dan ook waar ons land mee te maken heeft".

Abdullah zegt dat hij Hamzah ook nu de middelen blijft bieden om comfortabel te kunnen leven: "Maar hij zal niet de ruimte krijgen om de natie, zijn instituties en zijn familie te beledigen, noch om de stabiliteit van Jordanië te ondermijnen."

Naar de dierentuin kan in ziekenhuis Maastricht nu gewoon vanuit bed

2 hours 36 minutes ago

Jonge patiënten die op de kinderafdeling van het Maastrichtse ziekenhuis MUMC+ liggen, kunnen vanaf nu virtueel naar de dierentuin.

Met behulp van een Virtual Reality-bril kunnen ze rondwandelen door een aantal verblijven van GaiaZOO, de dierentuin in het Limburgse Kerkrade. Het bedrijf Psylaris maakte speciaal voor de kinderen in het ziekenhuis beelden van de dierentuin.

Het idee ontstond tijdens de coronapandemie, zegt kinderverpleegkundige Pascalle Vroemen tegen 1Limburg. "Er was voorheen een project waarbij dieren van de kinderboerderij naar de afdeling kwamen. Dat was voor de kinderen een momentje van even niet ziek zijn." Door de coronapandemie kon dat niet meer doorgaan.

Helpt bij herstel

Het ziekenhuis probeert de activiteit met boerderijdieren ook weer op te starten. "De bril maakt het mogelijk dat kinderen die aan bed gebonden zijn, ook even afleiding hebben." Volgens Vroemen zijn dit soort projecten erg belangrijk op de kinderafdeling. "Het is niet alleen leuk, maar helpt ook bij hun herstel".

Alblasserdam-verdachte John S. blijft langer vastzitten

2 hours 44 minutes ago

John S., de man die bekend heeft verantwoordelijk te zijn voor de schietpartij op een zorgboerderij in Alblasserdam en de moord op een schoenmaker in Vlissingen, blijft langer vastzitten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam bepaald.

Bij de schietpartij in Alblasserdam kwamen een 34-jarige medewerkster van de zorgboerderij en een 16-jarig meisje uit Dordrecht om het leven. Een 20-jarige vrouw en 12-jarige jongen raakten zwaargewond.

John S. werd kort erna door de politie aangehouden in een park in de buurt van de zorgboerderij. Hij had het vermoedelijke moordwapen bij zich. Op dat moment bleek dat het ging om een verdachte die al werd gezocht.

Onderzoek loopt nog

Het Openbaar Ministerie houdt hem ook verantwoordelijk voor de moord op een 60-jarige schoenmaker in Vlissingen. Die werd een aantal dagen voor de schietpartij in Alblasserdam doodgeschoten in zijn winkel.

Vlak voor zijn daad stuurde S. een e-mail naar tv-programma RTL Boulevard, waarin hij schreef dat hij op 4 mei een moord in Vlissingen had gepleegd. Dit zou hij hebben gedaan om zijn vuurwapen te testen.

Het strafrechtelijk onderzoek naar de drie moorden en twee pogingen tot moord loopt nog. Na negentig dagen moet de strafzaak voor de eerste keer in het openbaar door de rechtbank worden behandeld.

Opnieuw debat met premier over geheugen en vertrouwen, Rutte bijt van zich af

2 hours 49 minutes ago

Een minister-president die zelf bepaalt welke van zijn appjes en sms'jes worden gearchiveerd en welke worden weggegooid is onacceptabel. Dat is de conclusie van de Tweede Kamer na een soms emotioneel en stekelig debat met premier Rutte.

Die is op aandringen van de Kamer bereid zijn handelwijze aan te passen, zoals altijd een ambtenaar laten meekijken. Hij wil ook kijken naar het systeem dat Noorwegen gebruikt, waar de smartphones van alle bewindspersonen standaard elke week worden uitgelezen. En een gespecialiseerde inspectie gaat de archivering op zijn ministerie beoordelen.

Rutte verdedigde het feit dat hij zelf onbelangrijke of niet-bestuurlijk relevante appjes van zijn oude Nokia-telefoon verwijderde. De rest van de berichten stuurde hij door naar ambtenaren om te laten opslaan. "Ik houd mij aan de wet, ik houd mij aan de geest van de wet", zei hij.

Maar de Tweede Kamer vindt het op zijn zachtst gezegd onverstandig dat Rutte die schifting zelf maakt. "Het is bizar tijdrovend, maar ook foutengevoelig. Op de dag zelf is moeilijk in te schatten welke berichten jaren later belangrijk blijken te zijn", zei D66-Kamerlid Sneller.

In het debat is geen nieuwe informatie naar boven gekomen over belangrijke berichten die verdwenen blijken te zijn. Maar juist het feit dat de Kamer dit niet goed kan controleren leidt tot onvrede.

"Begrijpt de minister-president dat de lichtvaardigheid waarmee hij over het verwijderen van sms'jes praat niet bijdraagt aan het vertrouwen? vroeg ChristenUnie-Kamerlid Van der Graaf hem. "In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek onder druk staat vraagt dit om een aanscherping van de regels."

Patroon

De oppositiepartijen waren scherper in hun kritiek. Zij zien een patroon in het gedrag van Rutte. "Het patroon dat het bonnetje van de Teevendeal niet te vinden was. Het patroon van geen actieve herinnering aan de functie elders voor Pieter Omtzigt", zoals GroenLinks-leider Klaver het verwoordde.

"Geen notulen van bijeenkomsten. Zo lang mogelijk wachten met het geven van informatie. Dingen weglakken en ondertussen alles weglachen", zei Kamerlid Omtzigt.

PvdA-fractievoorzitter Kuiken somde gaten in het sms-verkeer op over de evacuatie uit Afghanistan en het toeslagenschandaal. "Het heeft er alle schijn van dat het geheugen van de telefoon van de premier net zo selectief wordt ingezet als het geheugen van de premier zelf."

PVV-leider Wilders ziet in de premier "een soort politieke Bermudadriehoek. Alles wat hem niet zint verdwijnt gewoon op onverklaarbare wijze." Dat hij zo'n oude Nokia-telefoon gebruikte omdat hij niet zo van smartphones houdt, noemt Wilders "een rotsmoes".

De suggestie van een deel van de oppositie dat hij belangrijke informatie weggooit om geen verantwoording af te hoeven leggen schoot Rutte in het verkeerde keelgat. "Er wordt hier te makkelijk gezegd: 'Rutte heeft de zaak zitten belazeren'."

Hij verwijt de Kamer dat het kabinet bij voorbaat wordt benaderd vanuit wantrouwen, en zei dat ministers het onderling over deze sfeer hebben.

"Ik merk in de samenleving dat men met grote moeite naar deze debatten kijkt", zei hij. "In het verleden, in de tijd van Den Uyl en Wiegel, gingen de grootste politieke tegenstanders met respect en vanuit een basaal vertrouwen met elkaar om. Er is hier een verschuiving van waarden in omgangsvormen aan de gang."

Rutte weigerde in te gaan op vragen van GroenLinks-leider Klaver over de hoeveelheid sms'jes die hij het afgelopen half jaar heeft verstuurd en ontvangen. "Dat ga ik niet doen", zei hij tot woede van Klaver.

Tijdens het debat publiceerde de Volkskrant een artikel over sms'jes tijdens de coronacrisis. Tussen eind 2019 en juni 2020 liet Rutte 41 verstuurde berichten archiveren. Rutte lichtte toe dat de meeste overleggen in die periode tijdens vergaderingen en aan de telefoon plaatsvonden. Telefoongesprekken vallen niet onder de archiefwet en worden niet uitgetikt of opgeslagen.

Hoe er in de toekomst anders moet omgegaan met chat- en tekstberichten van de premier wordt dus nader onderzocht.

Bouw stikstoffabriek weer vertraagd, mogelijk meer Gronings gas nodig

2 hours 53 minutes ago

De bouw van de stikstoffabriek in het Groningse Zuidbroek is opnieuw vertraagd. Staatssecretaris Vijlbrief van Mijnbouw schrijft aan de Tweede Kamer dat de Gasunie hem heeft laten weten dat de installatie, waar buitenlands gas geschikt wordt gemaakt voor Nederlandse huishoudens, niet eerder dan in september klaar is. En zelfs die planning is mogelijk niet haalbaar.

Dat kan gevolgen hebben voor de voorgenomen sluiting van het Groningse gasveld, maar Vijlbrief gaat er voorlopig niet van uit dat er extra Gronings gas moet worden opgepompt.

De stikstoffabriek zou oorspronkelijk op 1 april van dit jaar klaar zijn. Dat werd al verschoven naar 1 juli en nu dus naar september. Dat betekent volgens de Gasunie dat de installatie in Zuidbroek dit gasjaar, dat tot 1 oktober duurt, niet meer gebruikt kan worden.

'Moeilijk te accepteren'

Om de gasvoorraden voor de winter toch vol te krijgen adviseert de Gasunie om 1,2 miljard kubieke meter extra gas uit Groningen te winnen. Vijlbrief schrijft dat hij nu niet tot die verhoging zal besluiten. Hij vindt deze nieuwe vertraging "zeker na de eerste vertraging moeilijk te accepteren".

De gaswinning in Groningen heeft geleid tot aardbevingen en schade aan huizen in dat gebied. Waarom die aardbevingen ontstaan, legt NOS op 3 in deze video uit:

Hij wil eerst in gesprek met de Gasunie om zijn ongenoegen te uiten over de vertraging en om meer uitleg te krijgen over de vertraging. Ook wil hij in kaart brengen wat de alternatieven zijn.

Uitgangspunt blijft de gaswinning in Groningen zo snel mogelijk helemaal te stoppen, schrijft de staatssecretaris. Dat betekent dat de winning volgend jaar "op de waakvlam" komt te staan. "Het winningsniveau is dus minimaal, maar kan door deze ontwikkelingen beperkt hoger uitvallen."

Treinverkeer ernstig ontregeld, vooral rond Utrecht vanavond veel uitval

2 hours 59 minutes ago

Het treinverkeer rond Arnhem, Utrecht, Amsterdam, Amersfoort en Hilversum is door het noodweer van vanmiddag ernstig ontregeld. Door blikseminslag en bomen op het spoor zijn er op meerdere trajecten treinen uitgevallen. Vooral rond Utrecht is er veel uitval en zijn de treinen en perrons drukker dan normaal, melden de NS en ProRail.

De NS meldt in de reisplanner-app de storingen die actueel zijn. Er staan even na 16.30 uur meldingen van onder meer uitgevallen treinen op de trajecten Arnhem-Utrecht en tussen Amersfoort en Amsterdam. Tussen Meppel en Zwolle rijden tot 19.30 uur geen treinen.

"Vooral rond Utrecht is er veel uitval en zijn de treinen en perrons drukker dan normaal. Door de hoeveelheid verstoringen kan het zijn dat treinen op het laatst toch niet kunnen rijden", is te lezen op de website van de NS.

Bij Hilversum is er door blikseminslag een stroomstoring, waardoor er daar helemaal geen treinverkeer meer mogelijk is. De spoorbomen zijn dicht.

Op station Utrecht Centraal dreigt een opstopping te ontstaan, doordat veel treinen niet bij hun eindbestemming kunnen komen. De perrons zijn daar erg druk. NS verwacht dit probleem rond 18.30 uur weer onder controle te hebben.

Volgens spoorbeheerder Prorail houden reizigers nog de hele avond last van hinder door het noodweer. NS adviseert de reisplanner te bekijken en waarschuwt daarnaast dat veel treinen mogelijk op het laatst toch niet kunnen rijden.

Op Twitter delen mensen hun frustraties:

Duitsland pakt oud-bondskanselier Schröder aan vanwege banden met Rusland

3 hours 6 minutes ago

De Duitse oud-bondskanselier Gerhard Schröder verliest in Duitsland zijn privileges. Ook wil het Europees Parlement hem op de sanctielijst plaatsen. Het zijn reacties op de hoge functies die Schröder heeft bij Russische staatsbedrijven in de olie- en gasindustrie. De voormalig leider van Duitsland weigert die functies neer te leggen.

Voordat Schröder (78) inderdaad op de sanctielijst belandt, moet dat eerst ook nog in de Europese Commissie voorgesteld en aangenomen worden. Als dat gebeurt, kan zijn vermogen binnen de EU worden bevroren.

Zijn aanspraak op een kantoor en personeel bij de Duitse Bondsdag heeft Schröder al verloren. Een voorstel van de Duitse coalitiepartijen, waar ook Schröders eigen SPD toe behoort, is vandaag door de begrotingscommissie aangenomen. Dat zal de Duitse belastingbetalers zo'n 400.000 per jaar schelen.

Het merendeel van zijn zevenkoppige team was de oud-kanselier al kwijt. Sinds het begin van oorlog in Oekraïne zijn de meeste medewerkers zelf vertrokken, niet alleen vanwege Schröders functies in Rusland, maar ook omdat hij te weinig afstand neemt van Poetins koers.

Meer lobbyist dan belangenbehartiger

Om de schijn tegen te gaan dat de stap puur op Schröder gericht is, is het voorstel om een nieuwe wet in te voeren. Die schrijft voor dat een oud-kanselier alleen nog aanspraak maakt op kantoor en personeel, als die daadwerkelijk nog werk levert in het belang van de Duitse staat. Dat doet Schröder niet meer, is het verwijt, want hij is meer lobbyist voor Russische energie dan Duitse belangenbehartiger.

Maar ook bijvoorbeeld oud-kanselier Merkel zou volgens deze wet haar privileges kunnen verliezen, al is dat nu niet aan de orde. Zij heeft op dit moment nog een kantoor met negen medewerkers.

De grootste oppositiefractie, de CDU/CSU, vindt het voorstel van de coalitie niet ver genoeg gaan en wil ook zijn wettelijke pensioen en reisgeld afpakken. Volgens Duitse media heeft de coalitie gekeken of dat kan, en geconcludeerd dat dat in strijd met de wet zou zijn.

Bevriend met Poetin

De stap om Schröder aan te pakken vanwege zijn Russische functies komt niet uit de lucht vallen. Al jaren groeit de kritiek op de banden van de oud-kanselier met de Russische industrie en op zijn persoonlijke vriendschap met Poetin, die jaren teruggaat.

Tekenend is een uitzending van de tv-show Boulevard Bio uit 2002. Daarin spreken de toenmalige bondskanselier Schröder en Poetin, toen twee jaar aan de macht, uitvoerig over de nauwe banden tussen hun twee landen. En over hun persoonlijke vriendschap.

De bondskanselier vertelt dat Poetin zo goed grappen in het Duits vertellen kan. En Poetin looft Schröder om het feit dat hij zo gastvrij was toen de Rus een oud KGB-collega in Duitsland opzocht. Poetin mag 'duzen', oftewel: hij mag 'Gerhard' zeggen, wat heel ongebruikelijk is in het formele Duitsland. Op de vraag of ze vrienden zijn, zegt de Russische president: ja, dat is inderdaad tussen ons zo gegroeid.

Een paar weken voordat Schröder zijn ambt neerlegt, loodst hij de bouw van de Nord Stream-gaspijpleiding door het parlement. Kort erna wordt hij voorzitter van de raad van toezicht van de Russische onderneming die de pijpleiding aanstuurt.

Later komt daar nog het voorzitterschap van de raad van commissarissen van het Russische staatsoliebedrijf Rosneft bij. Kortgeleden is hij ook voorgedragen voor de raad van toezicht van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom, benoemd is hij nog niet.

Als Poetin in 2018 beëdigd wordt voor een nieuwe, opgerekte termijn als president, staat Schröder vooraan bij de ceremonie. Hij is de tweede die Poetin mag feliciteren, nog voor Poetins eigen premier Medvedev.

"Schröder heeft zijn kanselierschap in zekere zin verkocht aan een dictator", oordeelt politiek wetenschapper Albrecht von Lucke. "En dat is een schande voor de SPD, en voor het hele land."

Sinds de oorlog in Oekraïne heeft de SPD de oud-kanselier gevraagd om zijn functies neer te leggen en uit de partij te stappen, zonder succes. Inmiddels lopen er ook procedures om hem dan maar uit de partij te zetten, maar die zijn ingewikkeld en tijdrovend.

Van Schröder zelf is ondertussen weinig te horen, met uitzondering van een interview in The New York Times in april. Daarin is hij duidelijk. "Ik doe niet aan mea culpa. Dat is niet mijn ding."

Israëlische media: 'Geen strafrechtelijk onderzoek naar dood journalist'

3 hours 25 minutes ago

Het Israëlische leger is niet van plan de dood van journalist Shireen Abu Akleh strafrechtelijk te onderzoeken, zo melden Israëlische media. De Palestijns-Amerikaanse verslaggever van Al Jazeera werd vorige week doodgeschoten bij een inval van het Israëlische leger op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Volgens ooggetuigen werd Abu Akleh doodgeschoten door een Israëlische militair. Haar werkgever Al Jazeera en de Palestijnse autoriteiten spraken van 'moord in koelen bloede'. Israël zei dat nader onderzoek zou moeten uitwijzen wie het fatale schot gelost heeft, en dat dat behalve een Israëliër ook een Palestijn kan zijn geweest.

Maar de recherche van de Israëlische militaire politie heeft al besloten geen nader onderzoek te doen naar de dood van de journalist, schrijft het Israëlische dagblad Haaretz. Het nieuws wordt ook gemeld door de krant The Jerusalem Post. Het Israëlische leger kon het nieuws tegenover de NOS nog niet bevestigen.

Volgens de Israëlische media komt het onderzoek er niet, omdat er geen aanwijzingen zouden zijn dat militairen strafbare feiten hebben gepleegd. Bovendien zou een onderzoek volgens Haaretz "weerstand en controverse oproepen binnen het leger en de Israëlische samenleving."

Mensenrechtenorganisaties reageren kritisch op het besluit. Ze wijzen erop dat het overgrote merendeel van zaken waarin Palestijnen gedood worden niet leidt tot een gedegen onderzoek. "Het leger doet niet eens meer de moeite om de schijn van onderzoek te wekken", zegt de Israëlische actiegroep Yesh Din in een reactie.

'Wapen geïdentificeerd'

Tegelijkertijd meldt persbureau AP dat het Israëlische leger een geweer van een militair zou hebben geïdentificeerd waarmee Abu Akleh kan zijn doodgeschoten. Het persbureau baseert zich op een anonieme bron binnen het leger. Die roept de Palestijnen nogmaals op de kogel waarmee de journalist gedood werd over te dragen aan Israël om dat te onderzoeken.

De Palestijnen hebben de kogel in hun bezit, maar weigeren die aan Israël te geven. "Zij hebben die misdaad begaan, dus wij vertrouwen hen niet", zei de Palestijnse president Abbas daar eerder over. De Palestijnen willen hun eigen onderzoek uitvoeren en zeggen met iedereen te willen samenwerken, behalve met Israël.

De dood van Abu Akleh leidde vorige week wereldwijd tot verontwaardiging, net zoals de beelden van haar begrafenis. Israëlische ordetroepen gebruikten veel geweld tegen deelnemers aan de uitvaart, wat Israël op zware internationale kritiek kwam te staan. Ook de Nederlandse ambassadeur in Israël veroordeelde het politieoptreden, dat hij disproportioneel en respectloos noemde.

Bekijk hieronder de beelden van de gewelddadigheden tijdens de begrafenis:

In Israël heeft de dood van Abu Akleh intussen ook politieke consequenties. Een linkse parlementariër, zelf van Palestijnse afkomst, zegde vandaag haar steun op aan de regering van premier Naftali Bennett. De dood van de journalist is voor de volksvertegenwoordiger een van de redenen om haar steun aan de regering in te trekken.

De meerpartijencoalitie heeft daardoor nog slechts de steun van een minderheid in het parlement, waardoor haar voortbestaan verder bedreigd wordt. Vorige maand stapte ook al een rechts parlementslid op na een religieus conflict over koosjer eten.

Zwitsers bankgeheim versoepeld bij vermoeden van terrorismefinanciering

3 hours 37 minutes ago

Een volgende barst in het Zwitsers bankgeheim: de regering wil met een wetswijziging de federale inlichtingendienst toegang geven tot gegevens en transacties van Zwitserse banken als er een vermoeden is van financiering van terroristische, extremistische en spionageactiviteiten. Dat heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt.

Tot nu toe had de federale geheime dienst van Zwitserland (de NDB) geen bevoegdheden om bij banken, non-profitorganisaties, commerciële bedrijven of religieuze instellingen dergelijke informatie op te vragen. De regering wil de bevoegdheden van de NDB nu dus zo uitbreiden dat ze die informatie wel mogen opvragen, mits er gegronde aanwijzingen zijn van betrokkenheid bij de financiering van terrorisme.

De Nederlandse opsporingsdienst FIOD heeft een vergelijkbare bevoegdheid al sinds 2007.

Hoewel het Zwitserse bankgeheim onder aanhoudende internationale druk al minder strikt is dan voorheen, is het nog niet helemaal opgeheven. Zo worden sinds 2015 bankgegevens met een aantal westerse landen gedeeld, maar met veel andere landen niet.

Dat was ook de kritiek van een klokkenluider die in februari gegevens lekte van de bank Credit Suisse onder de titel Suisse Secrets. De klokkenluider zei in een bijgevoegde verklaring dat juist bij landen waarmee Zwitserland geen gegevens deelt, het risico op het stallen van op corrupte wijze verdiend geld bij Zwitserse banken groter is: "Het bankgeheim is immoreel. Het faciliteert corruptie en houdt belastinginkomsten weg bij armere landen die dat juist hard nodig hebben. (...) De Zwitserse wetgevers zijn verantwoordelijk voor het faciliteren van financiële misdaden."

Vervolgen van journalisten

Actiegroepen in Zwitserland, zoals Transparancy International Switzerland, pleiten ook voor het afschaffen van artikel 47 van de Bankwet. Daarin staat dat journalisten in Zwitserland vervolgd kunnen worden voor alleen al het bezitten van private bankgegevens. Maar hierover staat niks in het wetsvoorstel.

Het publiek kan tot september nog reageren op het huidige voorstel over de bevoegdheden van de federale inlichtingendienst.

Is regulering van huren in vrije sector 'hoognodig' of 'risico'?

3 hours 46 minutes ago

"Een hoognodige stap", zo noemt de Woonbond de plannen van minister De Jonge om de huren in de vrije sector tot een bepaald niveau aan banden te leggen. Het puntensysteem en de daarbij behorende maximale huur, nu al geldend voor sociale huurwoningen tot 750 euro, gaat ook gelden voor vrijesectorwoningen tot een huur van ergens tussen de 1000 en 1250 euro.

"Door de huurprijsbescherming door te trekken zijn meer huurders beschermd tegen woekerprijzen die compleet losstaan van de kwaliteit van een woning", zegt Zeno Winkels, directeur van de organisatie die de belangen van huurders behartigt.

Wel had hij liever gezien dat het puntensysteem zou gelden tot 1350 euro, zodat nog meer woningen eronder zouden vallen. En ook met prijsbeperkingen blijven de huren in de vrije sector hoog, vindt de bond. "Het is niet zo dat veel middeninkomens hun handen dichtknijpen bij een kale huurprijs van 1100 euro omdat beleidsmakers dat 'middenhuur' noemen."

'Risico dat er minder gebouwd wordt'

Institutionele vastgoedbeleggers, zoals pensioenfondsen en verzekeraars, zijn niet pertinent tegen het plan van De Jonge. "Wij kunnen uit de voeten met een bepaalde mate van regulering en het doortrekken van het puntensysteem", zegt Elisa Bontrop van brancheorganisatie IVBN. "Bijvoorbeeld als marktconforme huren wel worden gewaarborgd en we weten waar we voor de lange termijn aan toe zijn."

Bontrop waarschuwt wel dat het door prijsregulering minder aantrekkelijk kan worden om nieuwe huurwoningen te bouwen. "Er is een tekort aan (huur)woningen, dat los je niet op met regulering van de huurprijzen, maar met woningbouw. Nieuwe woningen moeten tegen marktconforme prijzen worden gebouwd en daarna verhuurd. Verslechtert het investeringsklimaat, dan ontstaat het risico dat er minder gebouwd wordt en dat is in niemands belang.

Voor bestaande of nieuwe huurders?

Of de prijsregulering alleen gaat gelden voor nieuwe huurcontracten of ook voor bestaande is nog onduidelijk. De intentie van De Jonge is om het ook voor zittende huurders te laten gelden, maar er wordt nog uitgezocht of dat juridisch kan.

"Ik denk dat het juridisch heel lastig wordt om dit te laten gelden voor bestaande huurcontracten", zegt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer van de TU Delft daarover.

Hoe ontstond de wooncrisis eigenlijk? NOS op 3 zocht het uit:

Dat denkt ook Tjerk Dalhuisen van Stichting Woon. Die helpt huurders in de regio Amsterdam, bijvoorbeeld bij conflicten met verhuurders. "Dat is dan heel vervelend voor zittende huurders, maar ik zie ook wel de juridische complicaties."

'Nog prima rendement'

Het argument dat er door huurmaxima wellicht minder geïnvesteerd wordt in nieuwe huurwoningen noemt hij onzin. "Ook met dit soort huren kun je een prima rendement halen. Je haalt alleen de excessieve rendementen eruit. En dat is niet erg, toch? Een normaal rendement is ook goed."

Boelhouwer verwacht dat er door de maatregel meer woningen voor middeninkomens beschikbaar zullen komen. "Er zijn nu heel weinig huurwoningen van tussen de pakweg 700 en 1200 euro, dit gaat zeker werken."

Wel verwacht hij dat sommige kleinere woninginvesteerders, met een paar huizen, woningen gaan verkopen vanwege lagere opbrengsten. "En het wordt spannend wat grotere beleggers gaan doen, of die blijven investeren in nieuwbouw."

Eindhovense terrorismeverdachten mogen de cel uit

4 hours 14 minutes ago

De zeven Eindhovense mannen die verdacht worden van het plannen van een terroristische aanslag op ASML en bekende politici mogen voorlopig naar huis. Dat heeft de rechter donderdagmiddag bepaald tijdens een regiezitting.

De mannen blijven verdacht, maar het Openbaar Ministerie heeft in de extra beveiligde rechtszaal bij Schiphol gezegd dat er geen reden is om de mannen tot de volgende zitting in voorlopige hechtenis te laten. De rechtbank gaat mee met dat besluit.

Aanleiding voor die voorlopige vrijlating is een onderzoek door deskundigen. Daaruit blijkt dat er "geen ideologisch motief" voor terroristische daden zou zijn. Twee andere terrorismeverdachten mochten eerder al naar huis, schijft Omroep Brabant.

De mannen van tussen de 20 en 31 jaar zouden gesproken hebben over een bomaanslag op chipmachinebouwer ASML in Veldhoven. Ook zouden ze Geert Wilders, Mark Rutte en Thierry Baudet hebben willen vermoorden.

PVV-leider Wilders noemt de vrijlating op Twitter "ongelooflijk".

Eerder zeiden de advocaten van de verdachten al dat hun cliënten slechts "foute grappen" hadden gemaakt en met elkaar discussieerden over de islam. Donderdag herhaalden ze dat standpunt, aldus de regionale omroep.

Garagebox

De mannen werden in september 2021 opgepakt. Volgens het OM gebruikten ze een garagebox in Eindhoven als trainingscentrum ter voorbereiding op een aanslag.

De zeven mannen verblijven sindsdien op de speciale terroristenafdeling van de gevangenis in Vught. De zaak wordt in november inhoudelijk behandeld.

Roebels of niet? Nog altijd onduidelijkheid over betaling Russische gasrekening

4 hours 19 minutes ago

Mogen gasbedrijven nu wel of niet indirect in roebels betalen voor Russisch gas? Een dag voordat veel gasbedrijven de rekening aan de Russische gasleveranciers moeten betalen, is er nog altijd veel onduidelijkheid. Volgens de Europese Commissie is het allemaal glashelder, maar veel EU-landen en Europese gasbedrijven weten nog steeds niet waar ze aan toe zijn.

Een aantal weken terug maakte de Russische president Poetin bekend dat Russisch gas voortaan in roebels moet worden betaald, hoewel in de contracten met Europese gasbedrijven staat dat er in euro's of dollars kan worden afgerekend. Toch lijken de gasbedrijven een manier te hebben gevonden om de sanctieregels niet te overtreden en indirect toch in roebels te betalen.

Het Italiaanse gasbedrijf Eni maakt bijvoorbeeld, met toestemming van de Italiaanse regering, gebruik van de door Rusland voorgestelde route. Ze betalen de rekening in euro's en storten dit op een rekening van Gazprombank. Vervolgens wordt er een roebelrekening geopend waarnaar het geld wordt overgemaakt. Daarmee rekent het bedrijf dus formeel in euro's af, maar ontvangt Gazprom de betalingen uiteindelijk toch in roebels.

Bewijzen

Eni lijkt niet het enige bedrijf te zijn dat gebruik maakt van deze route. De Russische vicepremier Alexander Novak zei vandaag dat zeker de helft van de 54 Europese klanten van Gazprom al zo'n speciale roebelrekening heeft geopend.

De verwarring die over deze route heerst heeft te maken met de Europese sancties tegen Rusland. Vorige week vrijdag publiceerde de Commissie een juridische handleiding voor de EU-landen. Daarin staat dat gasbedrijven in euro's moeten betalen als dit in het contract met Gazprom staat. Gasbedrijven moeten nadat ze hebben afgerekend kunnen bewijzen dat er in euro's is betaald, en daar een document voor kunnen leveren.

Druk uit Rusland

Een woordvoerder van de Commissie begrijpt niet wat er zo onduidelijk is: "Het mag in geen geval en het is aan de lidstaten om hierop toe te zien." Voldoen aan de Russische eis om in roebels te betalen is in strijd met de sancties, aldus de Commissie.

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat laat weten dat het Nederlandse kabinet nog wacht op het advies van de Commissie. "Als die er is delen wij het advies met de bedrijven, maar het is er nog niet."

Landen als Duitsland en Italië hebben hun gasbedrijven al gezegd dat de betaalroute wel mag. Daar zijn ze bang dat Rusland geen gas meer levert als er niet in roebels wordt betaald. Niemand wil dat de gaskraan wordt dichtgedraaid, zoals Polen en Bulgarije al is overkomen.

Het blijft dus onduidelijk hoe de Europese gasbedrijven hun rekening morgen gaan betalen. Feit is dat de gasvoorraden in Europa nog lang niet voldoende zijn om minder kwetsbaar te zijn voor druk uit Rusland. En juist Russisch gas is nodig om de gasvoorraden aan te vullen. Hoewel de verantwoordelijkheid om erop toe te zien dat bedrijven de sancties naleven bij de EU-landen ligt, is de vraag in hoeverre ze dit in de praktijk echt zullen doen.

Code oranje overal beëindigd, schademeldingen in het hele land

6 hours 6 minutes ago

Het KNMI heeft code oranje beëindigd voor het hele land. Wel geldt er in het oosten en zuiden van het land nog code geel vanwege kans op onweersbuien met windstoten, hagel en veel regen. Het weerinstituut had eerder vandaag code oranje afgekondigd voor het zuidoosten van het land.

De NS kampt vanwege blikseminslag en bomen op het spoor met problemen. Tussen Arnhem en Utrecht en tussen Amersfoort en Amsterdam rijden maar beperkt treinen. Vooral rond Utrecht is er momenteel veel uitval.

Schademeldingen

Ook uit andere delen van het land komen schademeldingen. In Zuid-Holland zijn er meldingen van ondergelopen kelders. Verder heeft de brandweer zijn handen vol aan meldingen van stormschade in onder meer Eindhoven, Liessel, Helmond, Maastricht en Valkenswaard. In Eindhoven en omgeving waren er al tientallen meldingen van stormschade. Ook de brandweer in Maastricht meldt stormschade door de zware onweersbuien.

In Utrecht sloeg rond 11.00 uur de bliksem in bij een gezondheidscentrum. Als gevolg daarvan is er geen internet- en telefoonverbinding. Ook in het Gelderse Hoevelaken sloeg de bliksem in, er vielen geen gewonden.

De bliksem sloeg verder in bij het Deventer Ziekenhuis. Daardoor ontstonden lekkages en ligt de telefooncentrale eruit. "Er is geen sprake van een acute situatie, patiënten lopen geen gevaar", aldus een woordvoerder tegen RTV Oost.

Grote brand in Brabant

In het Brabantse Oudendijk woedt een grote brand in een huis met rieten dak. Volgens Omroep Brabant is waarschijnlijk een blikseminslag de oorzaak. Buurtbewoners hoorden voorafgaand aan de brand een harde knal.

Veertig kilometer verderop, in Oisterwijk, zijn enkele straten en huizen onder water gelopen. Volgens de regionale omroep kwam dat door een wolkbreuk. In Son en Breugel stortte een dak van een manege in. Drie paarden raakten gewond, meldt de regionale omroep.

In het noorden van de provincie Limburg kwamen tientallen meldingen binnen van afgebroken takken en omgevallen bomen, zeggen de Veiligheidsregio's tegen L1. In Zuidoost-Brabant gaat het om ruim honderd meldingen. In Waalre raakte iemand bekneld onder een boom. De ernst van het letsel is nog onbekend.

Overlast door onweersbuien: straten blank en blikseminslagen:

NOS-weerman Marco Verhoef laat op Twitter zien dat er in Brabant lokaal windstoten met uitschieters van 110 kilometer per uur zijn gemeten. Dat is volgens hem vrij uitzonderlijk voor deze tijd van het jaar.

Ook morgen trekken er in de middag stevige regen- en onweersbuien over het land. Vooral in het zuidoosten is dan kans op noodweer.

Politie Londen sluit onderzoek 'partygate' af, 126 boetes opgelegd

6 hours 22 minutes ago

De politie in Londen heeft het onderzoek naar het zogenoemde partygate-schandaal afgesloten. In totaal werden 126 boetes opgelegd aan politici en overheidsmedewerkers. Naar premier Johnson loopt nog wel een parlementair onderzoek over zijn rol in het schandaal.

De kwestie draait om verschillende feestjes en borrels van de overheid die plaatsvonden op het moment dat er strenge coronaregels golden in Engeland. Sommige medewerkers kregen meerdere boetes. Om hoeveel personeelsleden het gaat is niet bekendgemaakt.

Ook over de identiteit van de medewerkers wil de politie niets kwijt. Wel zegt de politie dat 53 boetes aan mannen werden gegeven en 73 aan vrouwen. Alle boetes hadden betrekking op acht verschillende bijeenkomsten die tussen mei 2020 en april 2021 werden gehouden.

Premier Johnson en minister Sunak van Financiën hebben eerder al bekendgemaakt dat ze een boete hadden gekregen. Johnson kreeg een bekeuring van 50 pond opgelegd, omdat hij in de ambtswoning een feestje ter gelegenheid van zijn verjaardag had bijgewoond. Het was op dat moment verboden om met grote groepen bij elkaar te komen.

Hoe zat het ook alweer?

De premier kreeg de boete vorige maand, net als zijn vrouw Carrie. Volgens de BBC hoeven beiden geen bekeuringen meer te verwachten. Maar daarmee is Johnson nog niet vrijgesteld, want naast een onderzoek van de politie is er ook een parlementair onderzoek ingesteld naar zijn rol in het schandaal.

In zijn eerste reacties naar het schandaal zei de premier dat hij zich aan de toen geldende maatregelen had gehouden. Onderzoek moet nu uitwijzen of hij het parlement heeft misleid met die uitspraken. Hij zegt dat hij dat niet bewust heeft gedaan en heeft meerdere malen zijn excuses aangeboden. Leden van de oppositie hebben hem verschillende keren opgeroepen om te vertrekken.

Topambtenaar Sue Gray kreeg van Johnson de opdracht om onderzoek te doen naar het schandaal. Eind januari deelde ze een tussentijds rapport. Omdat het onderzoek van de politie op dat moment nog liep, werd een deel van het rapport niet openbaar gemaakt. De BBC meldt dat het volledige rapport volgende week wordt verwacht.

Kabinet tegen Europees plan om meer arbeidsmigranten uit Noord-Afrika te halen

6 hours 30 minutes ago

Het kabinet is tegen het plan van de Europese Commissie om meer arbeidsmigranten van buiten de Europese Unie te halen. Minister Van Gennip zei vandaag in een debat met de Tweede Kamer dat ze niet voor zich ziet hoe er nog nieuwe groepen arbeidsmigranten in Nederland gehuisvest kunnen worden, zonder dat dit leidt tot spanningen in wijken.

"Die mensen moeten dan wel kunnen wonen en een baan hebben als ieder ander, met een net salaris en goede arbeidsvoorwaarden en - omstandigheden." Bij de huidige groep van ongeveer een half miljoen arbeidsmigranten ontbreekt het daar al vaak aan, zei ze. Die problemen moeten wat haar betreft eerst worden opgelost.

Uitbuiting

De Europese Commissie wil het gemakkelijker maken voor mensen uit landen als Marokko, Egypte en Tunesië om legaal in Europese landen te werken. Op die manier zou iets gedaan kunnen worden aan de personeelstekorten.

Net als het kabinet is een grote meerderheid in de Tweede Kamer tegen. Ook de coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie zien er niks in om nieuwe groepen arbeidsmigranten naar Nederland te halen, terwijl er woningnood is en veel arbeidsmigranten nu al te maken hebben met uitbuiting.

Binnen de coalitie is alleen D66 voor het plan. Deze partij herhaalde in het debat dat het woningtekort dat er nu is, alleen kan worden opgelost als er voldoende mensen zijn die in de bouw kunnen werken. Wat Kamerlid De Jong betreft kunnen daar ook arbeidsmigranten van buiten de EU voor worden ingezet.

Miljoen werklozen

Het kabinet komt nog met een officiële reactie op het voorstel van de Europese Commissie. Daar moet de ministerraad nog over spreken. Maar uit de reactie van minister Van Gennip kan al worden opgemaakt welke kant het opgaat. Zij ziet er meer in om de personeelstekorten op een andere manier aan te pakken.

Ze wijst erop dat er meer dan een miljoen werklozen zijn, dat er veel mensen met een deeltijdbaan zijn die misschien meer willen werken en dat er in andere Europese landen als Frankrijk en Spanje veel jeugdwerkloosheid is. Volgens haar is het logisch om daar gebruik van te maken. "Als het niet nu lukt om deze mensen in te zetten, wanneer dan wel?"

Ook buiten de Tweede Kamer klinkt kritiek op het plan. "Dweilen met de kraan open", zo bestempelde de Arbeidsinspectie bestrijding van arbeidsuitbuiting in Nederland twee weken terug in haar jaarverslag. Inspecteur-generaal Rits de Boer pleit niet voor meer arbeidsmigranten, maar voor aanpassingen van werktijdverlengingen. Dus investeren in de mensen die er al zijn, in plaats van meer mensen laten komen.

"De keuzemogelijkheid rond arbeidsmigratie zijn sterk ingeperkt", schreef De Boer. "Op korte termijn omdat er niet voldoende huisvesting is, en op lange termijn omdat problemen van de samenleving als ongelijkheid, CO2, stikstof en woningkrapte groter worden als de bevolking stijgt." Ook beschrijft de inspectie de vele misstanden die er rond arbeidsmigranten in Nederland zijn, zoals scheve machtsverhoudingen, uitbuiting, slechte huisvesting en seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Rapport Roemer

In Rotterdam maakt PvdA-wethouder Richard Moti (Werk, Inkomen en EU-Migranten) zich al langer zorgen om de problematiek rondom arbeidsmigranten. Er verschijnen al jaren rapporten waarin de misstanden worden uiteengezet, de meest recente is van bijna twee jaar terug van de commissie Roemer. Het rapport werd breed door politici, werkgevers en mensen uit de branche omarmd, maar de uitvoering laat nog op zich wachten, vindt ook Moti. Daarom kwam hij vorig jaar zelf met een actieplan.

De NOS ging samen met wethouder Moti op pad in de Tarwewijk, waar veel arbeidsmigranten wonen.

Opvallende toename van apenpokken in West-Europa, ook geval in VS

6 hours 51 minutes ago

Na ontdekkingen in Europa is nu ook in de VS bij een mens apenpokken vastgesteld. Dat is een ziekte die vooral in Afrika rondgaat en daarbuiten zelden voorkomt. In Europa en de VS zijn alle of vrijwel alle patiënten mannen die seksueel contact met mannen hebben. Hun toestand is stabiel.

De patiënt in de VS is een inwoner van de staat Massachusetts die onlangs in Canada is geweest. Eerder deze maand is de virusinfectie vastgesteld of vermoed bij een beperkt aantal inwoners van het Verenigd Koninkrijk, Portugal en Spanje.

Het Amerikaanse centrum voor preventie van ziekten (CDC) onderzoekt of de man de infectie in Canada heeft opgelopen. Voor zover nu bekend is er geen verband met de besmettingen in Europa. Volgens de CDC is er geen gevaar voor de volksgezondheid. "We houden wel rekening met de mogelijkheid dat er meer gevallen zijn", zegt een woordvoerder.

Wat Europa betreft heeft ook Zweden sinds vandaag een bevestigde besmetting. Het is een inwoner van Stockholm. De gezondheidsautoriteiten zoeken uit of er meer besmettingen zijn.

In het Verenigd Koninkrijk zijn de afgelopen dagen zes gevallen bevestigd. In de meeste gevallen gaat het om mannen die seksueel contact met mannen hebben, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO en in alle gevallen gaat het om een besmetting met de West-Afrikaanse stam van het virus, die minder gevaarlijk is dan de Centraal-Afrikaanse virusstam.

De Britse tegenhanger van het RIVM zei deze week dat vooral homo- en biseksuele mannen alert moeten zijn op ongebruikelijke uitslag op de huid.

Portugal en Spanje

Portugal telt veertien bevestigde gevallen van apenpokken, allemaal deze maand bij mannen in de omgeving van Lissabon. Geen van hen is in het Verenigd Koninkrijk of Afrika geweest.

In Spanje zijn zeven gevallen vastgesteld, allemaal in en rond Madrid. Ook daar zijn het in meerderheid mannen die seks met andere mannen hebben gehad. "Mogelijk komen daar de komende dagen gevallen bij", zei de hoogste gezondheidsambtenaar van de regio Madrid.

Volgens viroloog Marion Koopmans van Erasmus MC is er reden tot zorg. "We hebben vaker geïmporteerde gevallen gezien", zegt ze op Twitter. Dat leidde niet tot verdere verspreiding, maar nu zien we nieuwe gevallen in meerdere landen. "Dat is heel ongebruikelijk"

Koopmans vraagt zich af of het virus makkelijker overdraagbaar is geworden. Mogelijk is het een verbinding aangegaan met het veel besmettelijker pokkenvirus. "Dus we hebben snel meer informatie nodig." Bij het RIVM zijn in Nederland geen besmettingen bekend

Geen soa

Soa Aids Nederland verwacht dat het virus ook in Nederland zal opduiken. Een woordvoerder benadrukt dat apenpokken geen soa is als bijvoorbeeld aids of chlamydia. "Iedereen kan het krijgen."

Een infectie kan worden overgedragen door via de adem of huid van een besmet persoon of door contact met objecten die kort daarvoor door een besmet persoon zijn aangeraakt. Mensen in de zorg of gezinsleden van een besmet persoon hebben een verhoogd risico ook besmet te raken, zegt de WHO.

Kamer uit zorgen over 'omvolkings-uitzending' ON: 'Levensgevaarlijk'

8 hours 45 minutes ago

Tweede Kamerleden vinden dat de publieke omroep Ongehoord Nederland (ON) te ver is gegaan met het uitzenden van een gesprek met de Vlaamse politicus Filip Dewinter over de extreemrechtse omvolkingstheorie. Ze vragen de minister om stappen te ondernemen, zodat dit niet nog eens gebeurt.

Het gesprek met Dewinter was vorige week in het programma Ongehoord Nieuws. "Ons volk wordt vervangen door een ander volk", zei Dewinter in de uitzending van 10 mei. En ook: "Samen met die bevolkingsruil komt ook een beschavingsruil. Onze manier van leven wordt vervangen door de immigranten."

Een Kamermeerderheid van D66, VVD, PvdA, GroenLinks, PvdD, ChristenUnie, Denk, Volt en Lijst Gündogan heeft vragen gesteld aan staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu en minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz. De negen partijen wijzen er in hun vragen op dat dergelijke theorieën als rechtvaardiging van terreurdaden van aanslagplegers hebben gediend.

'Vals narratief'

Ongehoord Nederland-voorzitter Arnold Karskens zegt in een reactie dat een "vals narratief" wordt geschetst door de partijen. Er werd volgens Karskens gesproken over de "negatieve gevolgen van immigratie". Karskens noemt Dewinter hierin een "legitieme gast".

Dat Dewinter de ruimte kreeg om de omvolkingstheorie te duiden, terwijl die ook als rechtvaardiging van aanslagen wordt gebruikt, vindt Karskens niet terecht. "We gaan D66 als pro-immigratiepartij toch ook niet de schuld geven van iedere islamitische aanslag in Europa of de Verenigde Staten? We stoppen het niet in het extremisme. We hebben het op een hele nette manier gedaan."

Steeds dominantere theorie

Sjoerd Sjoerdsma van D66 zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat in de uitzending "levensgevaarlijke complottheorieën" werden verspreid. "En ook nog onweersproken en zonder enige kritiek."

Om het gevaar van dergelijke theorieën te illustreren wijst het Kamerlid ook op de recente aanslag in de Amerikaanse stad Buffalo, waarbij een 18-jarige nationalistische extremist tien zwarte mensen doodschoot. De schutter gelooft ook in de omvolkingstheorie, is naar voren gekomen.

De partijen in de Kamer vragen ook om een onderzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). "Ook de AIVD is bezorgd", zegt Sjoerdsma. "In het jaarverslag van 2021 wordt ook gewaarschuwd dat rechtsextremisten een aanslag zullen plegen en dat deze omvolkingstheorie steeds dominanter wordt."

De partijen willen verder een toetsing aan de Mediawet, zegt Sjoerdsma. "Voldoet het daar aan, voldoet het aan het redactiestatuut van Ongehoord Nederland en aan de voorwaarden die gesteld zijn bij de toetreding van Ongehoord Nederland dat ze zich aan de journalistieke code van de NPO houden?"

De politiek gaat niet over de inhoud van programma's, maar volgens Sjoerdsma begeven de partijen die de Kamervragen ondertekenden zich niet op glad ijs. "Absoluut niet. De negen partijen die deze vragen hebben ingediend, staan voor persvrijheid. We zijn opgekomen voor journalisten, en dat ze alles kunnen zeggen wat ze willen zeggen. Maar als je naar de Mediawet kijkt zitten daar wel grenzen aan wat publieke omroepen kunnen en mogen doen."

Reactie NPO en Ombudsman NPO

Een NPO-woordvoerder zegt dat onderzoek van de Ombudsman van NPO naar klachten over Ongehoord Nederland wordt afgewacht. Begin juni moet dat onderzoek zijn afgerond. "De ombudsman is het onderzoek begonnen naar aanleiding van klachten. De NPO is wel verantwoordelijk voor integriteit van het omroepbestel, we wachten daarom met veel belangstelling op het onderzoek. Aan de hand daarvan bepalen we wat we gaan doen."

Ombudsman Margo Smit kan alle klachten die binnenkomen meenemen tot het moment van publicatie. Of er al klachten zijn over de uitzending met Filip Dewinter zegt ze niets.

Smit zei in maart "een heel aantal" klachten te hebben gekregen over het ON-programma Ongehoord Nieuws . "Veel mensen die me schrijven, beginnen over onjuiste informatie, desinformatie, gebrek aan onpartijdigheid, en racisme. Ook is gezegd dat het de publieke omroep onwaardig is", zei ze toen.

Glennis Grace in oktober voor rechter om supermarktruzie

8 hours 46 minutes ago

Het Openbaar Ministerie dagvaardt zangeres Glennis Grace en zes andere verdachten voor een uit de hand gelopen ruzie in een supermarkt in Amsterdam. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging en mishandeling met voorbedachten rade.

Glenda Batta - zoals de 43-jarige zangeres eigenlijk heet - staat op 26 oktober voor de rechter in Amsterdam samen met vier andere meerderjarige verdachten. Twee minderjarige verdachten moeten een dag later voor de kinderrechter verschijnen. Naast de zangeres gaat het om twee mannen (beiden 20) en twee jongens (beiden 15) uit Amsterdam, een 27-jarige man uit Purmerend en een man van 50 uit Loenen aan de Vecht.

'Verhaal halen'

De supermarktruzie speelde zich af op zaterdagavond 12 februari in een vestiging van de Jumbo in het centrum van Amsterdam. Aan de ruzie ging volgens de politie een geweldsincident tussen een klant en een personeelslid vooraf. Volgens meerdere media was die klant de zoon van Glennis Grace. Hij zou een e-sigaret in de winkel hebben opgestoken en was daarop aangesproken.

De zangeres ging daarna naar verluidt verhaal halen, samen met een paar anderen. Dat draaide uit op een vechtpartij. Ze werd diezelfde avond aangehouden, samen met twee anderen. De andere verdachten werden later opgepakt na identificatie aan de hand van camerabeelden.

De zangeres zat drie dagen vast op het politiebureau. De verdachten mogen geen van allen meer in de supermarkt of in de nabije omgeving komen. Ook mogen ze geen contact opnemen met de medewerkers.

Begin april bood Glennis Grace excuses aan voor het incident. "De medewerkers van Jumbo, de mensen met wie ik werk en iedereen om mij heen: het spijt me", zei ze in een video op Instagram.

50 asielzoekers na nachtelijke busrit in Roosendaal

9 hours 7 minutes ago

Sinds vannacht bivakkeren vijftig asielzoekers in een tijdelijk opvangcentrum in Roosendaal. Ze kwamen rond 03.15 uur aan in de West-Brabantse stad, na een busrit van zo'n 275 kilometer uit Ter Apel.

De gemeente Roosendaal besloot eind vorige week om vijftig mensen uit het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel op te vangen en gisteren werd duidelijk dat ze die dag zouden komen. Aan het eind van de middag bleek echter dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers geen bus beschikbaar had. Daarop besloot Roosendaal om zelf een bus te sturen.

"Als er geen bus van noord naar zuid kan, dan maar van zuid naar noord", licht een woordvoerder van de gemeente toe. "We vonden het onacceptabel dat die mensen wellicht niet in een bed zouden kunnen slapen."

Het COA overlegt vandaag met Defensie over de inzet van chauffeurs en mogelijk ook materieel om asielzoekers vanuit Ter Apel naar crisisnoodopvangcentra te brengen. Ook naar andere oplossingen wordt gekeken.

De Roosendaalse bus kwam rond 23.00 uur leeg aan het Groningse dorp en maakte enige tijd later met de vijftig passagiers rechtsomkeert. Na hun aankomst in Roosendaal verblijven ze in een bedrijfspand aan de rand van een industrieterrein.

Voorlopig is de opvang voor drie maanden. "Maar we zijn nog in gesprek met het COA over een langere opvangperiode", zegt de gemeentewoordvoerder.

Roosendaal was onlangs nog in het nieuws omdat het een van de weinige grote gemeenten was die de afgelopen twaalf jaar geen asielzoekers hadden opgevangen. Maar dat heeft volgens de gemeente geen rol gespeeld bij het initiatief om dat nu wel te doen.

"Ook voordat dat in het nieuws was, overlegden we met het COA over opvang", zegt de woordvoerder. De vraag is alleen hoe grootschalig dat moet gebeuren."

Checked
1 hour 18 minutes ago
NOS Nieuws - Algemeen
NOS Nieuws
Subscribe to NOS Nieuws - Algemeen feed