NOS Nieuws - Algemeen

'Beste meneer Hoek': jongeren reageren op viral brief van 94-jarige over corona

1 hour 52 minutes ago

"Jongelui, hou even vol en je kunt over een jaartje weer helemaal los. Ik ben in 1925 geboren en ben ook jong geweest. Wel in een rottijd. In 1940 brak de oorlog uit, ik werd dat jaar 15." Zo begon de lezersbrief van de 94-jarige Jan Hoek in het AD afgelopen zaterdag. De brief ging viral en werd duizenden keren gedeeld. In de brief uitte Hoek kritiek op de manier waarop jongeren omgaan met de coronamaatregelen. "Wij waren tien jaar van onze jeugd kwijt. Probeer nou nog een klein jaar de rug recht te houden."

Wat vinden de jongeren die worden aangesproken in de tekst van deze brief? Vier lezersbrieven 'terug op de post' naar meneer Hoek.

"Beste meneer Hoek,

Ik snap wat u bedoelt, dat wij zo'n drama maken over het missen van feestjes terwijl u het veel slechter heeft gehad. Ik snap het, maar ik snap het ook weer niet. Voor u was dat heel moeilijk, voor ons is dit heel moeilijk. Ik had later aan mijn kinderen willen vertellen hoe mijn eindexamenjaar was. Hoe het gala was, de examenfeestjes. Ik kan die verhalen nooit vertellen, omdat ik die dingen nooit zal meemaken. Gelukkig had ik een diploma-uitreiking, maar ook daar miste ik belangrijke gezichten.

Ik zou zo graag mijn oude ritme terug willen. Aan het begin van de crisis verloor ik mijn baan bij een speelgoedwinkel. Maandenlang heb ik gesolliciteerd en werd ik afgewezen. Ik wilde zo graag werken, dat het weer zo zijn als hiervoor. Ik wilde gewoon weer iets doen, maar er was niets te doen. Uiteindelijk lag ik gewoon de hele dag in bed en probeerde ik zo lang mogelijk te slapen zodat ik zo min mogelijk van de dag meekreeg.

Ik snap het, meneer Hoek, u heeft het veel lastiger gehad. Maar wij hebben het ook lastig."

"Meneer Hoek, u heeft een punt,

U heeft tien jaar lang oorlog meegemaakt en heeft helemaal geen jeugd gehad. Als ik erover nadenk, vind ik ook wel dat we niet moeten zeuren over feestjes. Maar van de andere kant is het appels met peren vergelijken. Het gevoel van nood is nu veel minder dan tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In maart kwam opeens een groot einde aan mijn middelbare schoolperiode. Op een weekend tijd veranderde alles. Alles werd onzeker: eindfeesten, gala's, hoe moesten we dat regelen? Ik had het liefst een mooi afscheid gewild met mijn klasgenoten, maar dat ging niet. Ik kreeg een diploma-uitreiking, maar dat voelde gek - op 1,5 meter staan van de mensen die je jarenlang dagelijks hebt gezien en daarna is het 'tja, tot nooit'. Als ik tegen mensen vertel dat ik dit jaar ben geslaagd, zeggen sommigen: geslaagd? Je hebt helemaal geen eindexamen gedaan. Zo is het ook gaan voelen. Als een enorme poppenkast.

Als ik uw verhaal lees, meneer Hoek, dan heeft u veel meer moeten opofferen. Daar ben ik mij van bewust. Maar er is een ding wel heel anders: dit is geen oorlogssituatie. Jongeren hebben maanden niet kunnen feesten. Door die opoffering en het gebrek aan nood, hoe serieus ik corona ook neem, kan je het jongeren niet kwalijk nemen dat ze nu willen inhalen."

"Beste meneer Hoek,

Aan het begin van de lockdown voelde ik me verdrietig en eenzaam. Alles sloot, ook mijn school. Ik dacht meteen: wat als ik dit jaar moet overdoen? Wat als de toetsen veel moeilijker worden? Na de laatste toetsen ging ik op vakantie, in Limburg. Daar leerde ik niemand kennen. Er was niemand waarmee ik kon praten, niemand waarmee ik vrienden kon worden. Bij thuiskomst mocht ik mijn vrienden weer zien, maar op 1,5 meter afstand. Mijn vriend kon ik niet zien, want die woonde op een uur afstand met de trein. Ik voelde me opgesloten.

Ik had al een jurk voor mijn gala. Dat ging niet door. Over de geplande evenementendag heb ik nooit meer iets gehoord. Het was allemaal heel heftig.

Toch snap ik uw brief heel goed. En als ik erop terugkijk, vind ik deze periode ook wel bijzonder. Op deze manier was mijn eindexamenjaar iets wat ik nooit ga vergeten. Ik probeer het maar zo te bekijken: ooit sta ik in de geschiedenisboeken. U bent uw jeugd kwijtgeraakt aan de oorlog. Ik ben niet mijn jeugd kwijtgeraakt aan corona. Het was hectisch, moeilijk en eenzaam, maar het was ook speciaal."

"Meneer Hoek, ik hoop dat u begrip heeft voor ons,

Uw jeugd was vele malen moeilijker, dat kan ik me echt voorstellen. Maar kunt u ook wat empathie opbrengen voor ons? Mijn eindexamens gingen niet door, ik heb geen officieel afscheid gehad met mijn klasgenoten, geen gala, geen examenstunt, en ook raakte ik mijn baan in de horeca kwijt. U raakte van de ene op de andere dag alles kwijt, maar ik eigenlijk ook. Mijn sociale leven, mijn volleybal, mijn werk en mijn school: alles was opeens anders.

Ik heb ontzettend veel respect voor u en besef me ook dat ik eigenlijk helemaal niet mag klagen. Maar eigenlijk werden we allebei in onze vrijheid beperkt: u veel erger dan wij, maar toch.

Er kwam een abrupt einde aan het jaar waar ik het meest naar had uitgekeken. Het voelt zelfs nog niet eens af. U zegt; zet je er een jaartje overheen. Dat wil ik zeker doen, maar begrijp wel dat ik dat lastig vind. Ik wil ook gewoon mijn oude routine terug. Mijn vrienden. Mijn sport. Mijn werk.

Ik begrijp u, meneer Hoek. Maar ik hoop ook dat u mij begrijpt."

Hoek reageerde eerder al in het AD op de vele reacties op zijn lezersbrief. De 94-jarige man, die in een zorgcentrum in Rotterdam woont met zijn vrouw, bleef er nuchter onder. "Ik zou tegen iedereen willen zeggen: 'doe nou toch 's effe kalm an.''

Voor hen is het thuiszitten geen offer, zei hij. "Ik begrijp dan ook niet dat zoveel mensen klagen dat ze niks meer kunnen. Ze moeten per se op vakantie of naar een feestje. Nou, dat komt echt wel weer terug.''

In het interview deed Hoek nog een keer een oproep voor de jongeren: "Gebruik nú je gezond verstand want ook al worden jullie zelf amper ziek, jullie besmetten wel anderen.''

Live om 13.00 uur: Kamerleden worden bijgepraat over coronacrisis

2 hours ago

RIVM-directeur Jaap van Dissel en Nicolette Rigter, Directeur Publieke Gezondheid bij de GGD Utrecht, geven een briefing over het coronavirus aan Tweede Kamerleden.

De briefing is bij de NOS te volgen via de volgende kanalen:

Op tv via NPO 1 en NPO Nieuws (Ziggo kanaal 501, KPN kanaal 43) Via een livestream op de NOS-site en app Via NPO livestream op NPO Start Via de Facebookpagina van de NOS Via het NOS-YouTube-kanaal

Mensenrechtencollege om hulp gevraagd in sluiting kinderopvang

2 hours 13 minutes ago

Vier organisaties, ouders en kinderopvangmedewerkers stappen naar het College voor de Rechten van de Mens vanwege het uitsluiten van gehandicapte kinderen door kinderopvangorganisatie Blos. De organisatie met tientallen vestigingen liet begin dit jaar weten te stoppen met groepen waarin kinderen met en zonder beperking samen worden opgevangen. Dat stuitte op verzet van ouders.

De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind, Defence for Children, Art. 1 Midden Nederland en de lokale stichting Eigenwijs in de Wijk vinden dat de sluiting in strijd is met VN-verdragen en de Nederlandse wet. In een brief vragen de organisaties het mensenrechtencollege om een advies aan de Nederlandse regering.

Sinds 2014 is er in Utrecht, Zeist en Houten 'inclusieve opvang'. Kinderen met een handicap of ontwikkelingsachterstand kunnen er samen met kinderen zonder beperking terecht in drie groepen, de zogenoemde plusgroepen.

Begin dit jaar, nadat Blos was overgenomen, maakte de organisatie bekend te stoppen met de plusgroepen. Ouders kregen te horen dat de kwaliteit en continuïteit onvoldoende kon worden gewaarborgd, meldde NRC.

Ouders kunnen nieuwe kinderen niet meer aanmelden. Van de huidige groepen stromen de meeste kinderen door. Voor sommigen moeten een andere oplossing worden gevonden.

Chromosoomafwijking

Ezra (4) heeft zich bij Blos erg ontwikkeld en kon zich optrekken aan andere kinderen, volgens moeder Judith Baart. "Wij willen dat deze opvang ook voor andere kinderen blijft bestaan", zegt ze. De jongen met een zeldzame chromosoomafwijking werd de afgelopen drie jaar bij Blos in Utrecht opgevangen. Hij stroomt dit jaar door naar speciaal onderwijs, dus voor hem is de opvang niet meer nodig.

Van gemixte opvang leren kinderen met een beperking van reguliere kinderen én andersom, volgens José Smits, die de woordvoering doet voor de betrokken organisaties. Aparte opvang gaat volgens haar in tegen de gedachte dat kinderen samen kunnen moeten kunnen spelen en optrekken.

"Een bijkomend voordeel is dat de kinderen hier worden opgevangen in de buurt, zodat ouders minder lang hoeven te reizen. En zo verliezen kinderen met een beperking geen contact met buurtkinderen", zegt Smits.

VN-verdrag

De sluiting maakt het voor jonge kinderen met een beperking moeilijker om deel te nemen aan de samenleving, stellen de organisaties. Het zou indruisen tegen de Nederlandse Wet op gelijke behandeling handicap of chronische ziekte. Die houdt onder meer in dat je als aanbieder niet op grond van een handicap mag discrimineren. Ook zou de sluiting in strijd zijn met de VN-kinder- en handicapverdragen.

De briefschrijvers zijn benieuwd over het oordeel van het mensenrechtencollege over het handelen van lokale overheden in deze situatie. Aan NRC liet de gemeente Utrecht weten dat kinderopvang is overgelaten aan de mark. De gemeente kon nog niet reageren.

Blos was niet bereikbaar voor een reactie. Eerder liet de kinderopvangorganisatie aan NRC weten dat het organiseren van inclusieve opvang complex is. Zorginstellingen zouden dat volgens Blos ook vinden.

President Poetin: Rusland brengt vaccin op de markt, dochter is al gevaccineerd

3 hours 3 minutes ago

Het Russische ministerie van Volksgezondheid heeft een vaccin tegen corona goedgekeurd. President Poetin zegt dat het middel werkt, veilig is en dat een van zijn dochters al is gevaccineerd zonder bijwerkingen.

Volgens Poetin heeft het vaccin alle belangrijke tests doorstaan en komt het binnenkort op de markt. Maar wetenschappers zijn kritisch; zij zeggen dat het maanden duurt voordat een vaccin als veilig kan worden aangemerkt. Het moet getest zijn op vele duizenden mensen. "Dat is nog niet gebeurd, de derde testfase is nog niet afgerond. Er is dus te weinig tijd verstreken voor het testen van het vaccin", zegt correspondent Geert Groot Koerkamp. "Pas als je duizenden mensen lange tijd hebt gevolgd, kun je iets zeggen over immuniteit."

De Russen hebben hun onderzoeksgegevens bovendien niet met wetenschappers in andere landen gedeeld. Daardoor kan niet worden beoordeeld hoe betrouwbaar de informatie is.

Eerste land met vaccin

Als de claim van Rusland klopt, heeft het land als eerste een werkend vaccin op de markt. Rusland zei vorige week al dat het in oktober kan beginnen met het massaal inenten van de bevolking met een eigen vaccin tegen het coronavirus.

President Poetin wil dat medisch personeel, leraren en andere risicogroepen het eerst gevaccineerd worden.

Advocaat bij Marengo-proces: ben ik advocaat of verdachte?

3 hours 21 minutes ago

In de rechtszaal op het Justitieel Complex Schiphol is de eerste van drie voorbereidende zittingsdagen aan de gang tegen de criminele organisatie rond Ridouan Taghi. De hoofdverdachte is zelf niet aanwezig.

In totaal staan zeventien verdachten voor de rechter in het Marengo proces. Zij worden verdacht van verschillende moorden, pogingen tot moord en voorbereidingen daarvoor.

Vandaag gaat het niet alleen over de voortgang van hun dossiers, maar ook over het handelen van sommige van hun advocaten.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) blijkt uit gekraakte beveiligde berichten (PGP) dat een aantal advocaten in 2015 informatie uit dossiers van verdachten hebben doorgespeeld naar de organisatie van Taghi. Op dat moment golden er beperkingen, waardoor de informatie niet gedeeld mocht worden.

Daarnaast moesten verdachten van advocaten die niet bereid waren te lekken van Taghi overstappen naar andere advocaten, blijkt volgens het OM uit de gekraakte berichten. De advocaten hebben later vandaag de mogelijkheid om te reageren op het OM.

Advocaat of verdachte?

Nog voor het OM aan dat gedeelte begon, vroeg advocaat Bouchikhi de rechtbank of hij het OM mocht onderbreken. Hij wilde dat de rechtbank het OM verhinderde om door te lezen, omdat het "pure laster en onzin" zou zijn.

Andere advocaten tijdens de zitting ondersteunden het standpunt dat "de advocatuur wordt geshamed." Bouchikhi vroeg de rechter of hij zijn toga aan moest houden of hem uit moet trekken en in het verdachtenbankje plaats moest nemen.

Het OM heeft volgens de advocaten tot op heden geen klacht ingediend over het lekken bij de Orde van Advocaten, terwijl dat de normale gang van zaken is. Het OM mocht van de rechter toch verder gaan want "wat het OM wil zeggen, komt voor rekening van het OM."

Telefoon kroongetuige

Bij de zitting is kroongetuige Nabil B aanwezig, die zelf ook verdachte is in de zaak. Het OM heeft van de voormalige anonieme advocaat van B. een telefoon gekregen die de kroongetuige in zijn cel zou hebben gebruikt om te whatsappen. De inhoud van deze berichten is nog niet bekend.

Volgens het OM heeft de kroongetuige onder ede gelogen over een telefoon die hij in bezit had. Het is nog niet duidelijk wat voor consequenties dit heeft. Nabil B zal hier later vandaag zelf ook nog een verklaring over geven.

De rechtbank hoopt in februari met de inhoudelijke behandeling van de zaak te kunnen beginnen.

Burgemeester Halsema: 'Alles wijst erop dat Bas onschuldig slachtoffer was'

3 hours 46 minutes ago

De doodgeschoten Bas van Wijk (24) is naar alle waarschijnlijkheid een onschuldig slachtoffer. Dat zegt burgemeester Femke Halsema van Amsterdam. Van Wijk werd afgelopen zaterdag op een strand bij park De Oeverlanden doodgeschoten.

"Mijn medeleven gaat uit naar de familie en vrienden van Bas van Wijk. Alles wijst erop dat hij een onschuldig slachtoffer is, die de hoogste prijs heeft betaald voor zijn moed", zegt Halsema. Ze noemt het verlies "onverdraaglijk en intens verdrietig" voor de nabestaanden.

Voor de vrienden die getuige waren van het fatale schietincident is slachtofferhulp geregeld. Volgens Halsema heeft het onderzoek van de politie nu de hoogste prioriteit. De gemeente denkt samen met initiatiefnemers na over een passende herdenking voor Van Wijk.

Drukbezocht strand

Er waren veel mensen op het strand toen Van Wijk werd doodgeschoten. Het is nog niet bekend wat de toedracht was; mogelijk is er ruzie ontstaan over een horloge. De dader is nog niet gepakt.

Zeeuwse boeren denken aan stoppen met fruit- en uienteelt om zoetwatertekort

3 hours 47 minutes ago

Het zoetwatertekort wordt in de provincie Zeeland een steeds groter probleem. Er valt te weinig regen, en daar hebben boeren last van. Sommigen denken er daarom over om te stoppen met fruit- en uienteelt, meldt ZLTO.

Als het weinig of niet regent is het vooral voor Zeeland moeilijk om aan zoet water te komen, zegt Gert van Kralingen, bestuurder bij Waterschap Scheldestromen.

"We zitten hier in een unieke delta en hebben te maken met zoutwaterinvloeden. De twee enorme waterlichamen, de Ooster- en Westerschelde, snijden dwars door onze provincie en dat houdt in dat we bijna overal te maken hebben met zout of brak water. Daarmee kun je het land niet beregenen. Dat kan pas onder een bepaalde zoutwaarde en dat water is in onze provincie maar beperkt beschikbaar."

Het Volkerak-Zoommeer is wel zoet. "Het is één van de grootste zoetwaterbekkens van Nederland en daar maken de boeren de afgelopen jaren dankbaar gebruik van", zegt Hendrik-Jan ten Cate van ZLTO tegen Omroep Zeeland. Er zijn wel plannen om het te verzilten.

Volgens Ten Cate zou er een netwerk van leidingen moeten worden aangelegd van het meer naar de verschillende Zeeuwse eilanden, zodat op meer plekken gebruik gemaakt kan worden van het zoete water.

Droge voeten

Ook wordt nagedacht over manieren om zoet water beter op te slaan. "Over het hele jaar gemeten hebben we geen tekort aan water. Het valt alleen op de verkeerde momenten", zegt Van Kralingen. "Dus proberen we onder bepaalde omstandigheden de kreekruggen (hoger gelegen stukken land) in het najaar en de winter te vullen, zodat die bel met zoet water groter wordt. En bij langdurige droogte halen we het water er weer uit."

Volgens Joris Baecke verdwijnen "hele vrachten" zoet water in de Westerschelde. "Het watersysteem is gebaseerd op droge voeten houden, maar in zomer zou water niet snel afgevoerd moeten worden. Dat water moet je opvangen of omleiden. Dat vergt forse investeringen, maar die doe je voor de lange termijn."

Ook andere boeren denken mee over manieren om het tekort aan zoet water op te lossen. Zo is er op Walcheren een waterhouderij ontwikkeld waarbij afstroom van duinwater beter wordt benut. En op Tholen zijn er boeren die zelf een gemaal hebben gemaakt om zoute en zoete polders van elkaar te scheiden.

Maar terwijl er manieren worden bedacht voor hoe om te gaan met het zoetwatertekort, is er nog geen echte oplossing. En de telers hebben het moeilijk. "Door het droge voorjaar kwam de teelt heel moeilijk op gang. Daardoor ervaar ik de droogte als nog ingrijpender dan in 2018, toen het ook heel erg was", zegt Joris Baecke. , zegt Joris Baecke, akkerbouwer in Zeeland en vicevoorzitter van ZLTO.

Goede bodem en mild klimaat

Hij weet dat Zeeuwse landbouwers graag uien en fruit willen blijven telen, gewassen die al lange tijd veel voorkomen in de provincie. "We hebben een goede bodem voor uien- en fruitteelt en we hebben een mild klimaat. Dat is belangrijk voor die gewassen. We hebben ook zeewind, waardoor we minder strenge nachtvorst hebben in het voorjaar. Ook zitten we qua logistiek gunstig: in de buurt van een aantal grote havens zodat we onze producten makkelijk kunnen exporteren. We hebben dus echt veel voordelen, maar we hebben er wel zoet water voor nodig."

Baecke denkt dat boeren dit najaar de balans opmaken en dan bekijken of het nog wel de moeite is om bepaalde gewassen te telen. "Degenen die geen beschikking hebben over zoet water, zullen misschien stoppen, of investeren in zoetwatermaatregelen. De situatie nog maar eens een jaartje aankijken, is denk ik niet meer realistisch."

De telers zullen zich mogelijk gaan focussen op bijvoorbeeld granen, die minder gevoelig zijn voor zout water. "Maar je kan met alleen granen geen rendabel bedrijf hebben. Je moet ook wat hoogwaardige teelten hebben."

Ook leerlingen bezorgd over opstarten onderwijs, maatregelen zijn nodig

3 hours 57 minutes ago

Leerlingen zijn bezorgd over het opstarten van het onderwijs. Ze hoeven in de klas geen afstand te houden tot andere leerlingen en ze hoeven geen mondkapje te dragen. "Ze zijn daardoor bang om mensen in hun directe omgeving, bijvoorbeeld thuis, te besmetten", zegt voorzitter Nienke Luijckx van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS).

In de regio Noord gaan de scholen volgende week weer open. "Er moet gekeken worden hoe volwaardig onderwijs kan worden gegeven en tegelijk de kans op besmettingen kan worden verkleind", zegt Luijckx in het NOS Radio 1 Journaal. "Er zijn verschillende oplossingen, zoals het halveren van de klassen en het dragen van een mondkapje. Zo'n mondkapje is geen favoriete oplossing voor de leerlingen, maar ze zijn wel bereid het te dragen."

Er is vooral bezorgdheid over het verspreiden van het virus via de ventilatiesystemen in scholen. Vorige week vroegen de middelbare scholen het Outbreak Management Team om advies over het ventileren van hun gebouwen. Dat advies komt waarschijnlijk deze week.

Ook leraren zijn bezorgd

De vakbonden Algemene Onderwijsbond en Leraren in Actie willen dat het kabinet ingrijpt en duidelijkheid geeft. "Nog steeds is niet bekend of jongeren tussen de 12 en 18 jaar nu wel of niet besmettelijk zijn. Daarover zijn leraren bezorgd", zegt vice-voorzitter Jelmer Evers van de AOb. "Het overgrote deel van de leraren wil weer lesgeven, maar wel onder de juiste omstandigheden."

Voorzitter Peter Althuizen van Leraren in Actie vindt ook dat er duidelijkheid moet komen. Ook zegt hij dat het kabinet geld moet vrijmaken voor het nemen van maatregelen. "Als we de KLM redden, dan kunnen we de gezondheid van leerlingen ook serieus nemen."

Politie ontmantelt grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland

4 hours 16 minutes ago

De politie heeft afgelopen vrijdag de grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland ontmanteld. De wasserij, waar gesmokkelde cocaïne klaargemaakt wordt voor gebruikt, was gevestigd in een omgebouwde manege in Nijeveen in Drenthe.

In de wasserij werd cocaïne die opgelost was in steenkool, verwerkt.

Daarnaast waren er bij de manege ook slaapvertrekken en recreatieruimtes gebouwd. In de manege in Nijeveen werden tienduizenden liters chemicaliën gevonden voor de productie van coke. Ook in loodsen in Apeldoorn en Elshout deed de politie invallen.

De politie gaf deze beelden vrij van het drugslab:

Er werden in totaal zeventien mensen aangehouden; dertien van hen kwamen uit Colombia. Zij worden verdacht van het produceren van drugs en worden morgen en overmorgen voorgeleid aan de rechter-commissaris. Mogelijk volgen er nog meer aanhoudingen.

Grootste lab ooit in Nederland

Na de inval in Nijeveen was de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) drie dagen bezig om het chemische proces heel voorzichtig te stoppen en het materiaal af te voeren. "Gezien het aantal mensen dat er werkte, de installatie(s), de grootte, de inrichting en de apparatuur, schatten we de productiecapaciteit op 150 tot 200 kilo cocaïne per dag", zegt hoofdinspecteur André van Rijn van LFO.

Volgens de LFO staat die hoeveelheid gelijk aan een straatwaarde van tussen de 4,5 en 6 miljoen euro. LFO stelt dat het daarmee het grootste cocaïnelaboratorium is dat ooit in Nederland is aangetroffen.

Zorgen over schip dat olie lekt bij Mauritius, 'het kan breken'

4 hours 56 minutes ago

In Mauritius wordt gevreesd dat het vastgelopen vrachtschip voor de oostkust van het land in tweeën zal breken. In de romp van het schip zitten grote scheuren. Voor reddingswerkers is het daarom een race tegen de klok om de 2000 ton olie die nog in het schip zit zo snel mogelijk weg te pompen.

Volgens de autoriteiten had het schip zo'n 4000 ton brandstof aan boord. Nu al zou zeker 1000 ton olie in zee zijn gelekt.

Grootste koraalrif

Het Japanse schip, dat onderweg was van China naar Brazilië, strandde ter hoogte van Pointe d'Esny, in de buurt van de beschermde Blue Bay. In de baai ligt het grootste koraalrif van Mauritius. Het is een belangrijk leefgebied voor schildpadden en diverse vissoorten.

Milieuorganisatie Greenpeace is betrokken bij de opruimactie. Volgens Faiza Oulahsen van Greenpeace Nederland is het lastig om het gebied schoon te krijgen: "De schade is vrij groot. Je ziet dat bij het zuidoosten van het eiland er een dikke drab olie ligt aan de kust en dat ook de mangrovebossen op het eiland vervuild raken. Het is heel moeilijk om olie op te ruimen, want echt schoon wordt het niet."

Haar knippen

Veel eilandbewoners gaan vrijwillig aan de slag om te helpen met opruimen. "Mensen zijn bezig met schepjes langs de kust. En omdat ze niet genoeg materiaal hebben, maken ze met stro en plastic flessen zelf olieschermen.

Een andere manier waarop mensen proberen te helpen is door hun haar af te knippen. "Een kilo haar kan 8 liter olie absorberen. Daarom zijn mensen als een malle hun haar aan het doneren. Dat is wel ontzettend bijzonder", zegt Oulahsen.

De Mauritianen zijn druk bezig met het maken van olienetten om de olie te absorberen:

De Mauritiaanse premier Pravind Jugnauth riep afgelopen vrijdag de noodtoestand uit. Maar volgens sommige eilandbewoners heeft hij te laat gehandeld. Het vrachtschip lag al tien dagen vast en volgens de bewoners had een olielek eerder voorkomen kunnen worden.

Inmiddels heeft Frankrijk een militair vliegtuig en een marineschip naar Mauritius gestuurd om te helpen bij het opruimen. Ook Japan heeft hulp toegezegd.

Wit-Russische oppositieleider Tichanovskaja duikt op in Litouwen

6 hours 24 minutes ago

De Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja is veilig in Litouwen, laat de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken weten op Twitter. De autoriteiten in Wit-Rusland bevestigen dat ze het land heeft verlaten.

Tichanovskaja was gisteren urenlang onvindbaar nadat ze bij de Wit-Russische kiescommissie bezwaar had aangetekend tegen de verkiezingsuitslag van zondag. Haar team probeerde vergeefs contact met haar te krijgen. Vanochtend bleek dat ze is uitgeweken naar Litouwen. Wat er precies aan vooraf is gegaan, is niet duidelijk.

"Een klacht indienen bij de kiescommissie duurt normaal tien minuten, maar Tichanovskaja bleef drie uur weg. Dat voedde de speculaties dat ze door de KGB of wie dan ook is ondervraagd of onder druk is gezet. Mogelijk is gedreigd met arrestatie, wat met teamgenoten van haar al is gebeurd", zegt correspondent Geert Groot Koerkamp.

De Wit-Russische autoriteiten ontkennen dat Tichanovskaja onder druk is gezet. Volgens het Britse persbureau Reuters heeft ze die lezing zelf in een video bevestigd.

Volgens de officiële uitslag heeft president Loekasjenko ruim 80 procent van de stemmen gekregen en Tichanovskaja iets minder dan tien procent. Zij weigert de uitslag te erkennen en is ervan overtuigd dat er grootscheepse fraude is gepleegd. Bij stembureaus waar haar aanhangers de uitslag konden controleren was Tichanovskaja de winnaar en ook volgens een exitpoll heeft zij de meeste stemmen gekregen.

Er waren opnieuw demonstraties tegen de verkiezingsuitslag en president Loekasjenko:

Gisteravond waren er net als zondagavond in de hoofdstad Minsk en tientallen andere steden confrontaties tussen demonstranten en ordetroepen. De ordetroepen dreven de betogers uiteen met rubberkogels en traangas. Betogers gooiden met molotovcocktails en wierpen barricades op.

Een onbekend aantal demonstranten is gearresteerd. Er viel één dode. Volgens de autoriteiten was het een demonstrant die om het leven kwam toen een explosief in zijn hand ontplofte.

Airco lokt werknemers in hittegolf naar kantoor, 'thuis word ik levend geroosterd'

6 hours 30 minutes ago

Nu de hitte nog een paar dagen aanhoudt, gaan sommige thuiswerkers terug naar kantoor omdat het daar koeler is. Dat zeggen meerdere werkgevers tegen de NOS. Het gaat om kleine aantallen werknemers. Bedrijven en instanties zijn niet verplicht een koele werkplek aan te bieden, zolang de warmte tenminste geen gezondheidsschade oplevert.

Op het hoofdkantoor van ingenieursbureau Arcadis in Amersfoort is het vanwege de hitte significant drukker, zegt een woordvoerder. "Normaal zijn hier sinds corona zo'n 100 mensen, nu zijn dat er 120. Dat maakt het relatief druk, maar we kunnen dat prima aan. De bezettingsgraad is nog altijd maar een kwart."

Bij Rabobank komen enkele tientallen medewerkers naar kantoor vanwege de koelte daar. "Wij hebben al enige tijd een regeling dat mensen naar kantoor kunnen als thuiswerken lastig is", zegt een woordvoerder. "Bijvoorbeeld als je een klein huis hebt, of nu met de warmte."

Levend geroosterd

"Hier thuis in Amsterdam werk ik aan de keukentafel, 's ochtends staat de zon daarop en word je levend geroosterd", zegt Rabobank-trainee Stephan van Kleef. Hij vroeg of hij weer naar kantoor kon; vanaf vandaag werkt hij daarom weer vanuit het hoofdkantoor in Utrecht. "Ik kan de airco in, ik heb er zin in. Ik was er toevallig vorige week al voor een meeting, het scheelt heel erg. Ik ben benieuwd of er meer collega's zullen zijn. Ik weet van een paar dat ze dit ook wilden."

Zorgverzekeraar DSW heeft zo'n 600 werknemers, van wie er nu ongeveer 100 op kantoor werken. "Rond de 10 tot 15 daarvan is hier vanwege de hitte", zegt bestuursvoorzitter Aad de Groot. "Dat is met alle coronavoorschriften prima te organiseren, we hebben genoeg ruimte om mensen die dat willen in een gekoelde omgeving te laten werken."

Bij verzekeraar Achmea werken sinds maart bijna alle 14.000 medewerkers thuis. "Er zijn uitzonderingen waarbij ze toch naar kantoor mogen komen. Een van die uitzonderingen is de hitte van dit moment", zegt een woordvoerder. "We zien echter dat daar maar op zeer beperkte schaal gebruik van wordt gemaakt. Natuurlijk speelt mee dat we middenin de vakantieperiode zitten en veel medewerkers vrij zijn."

Een van de Achmea-werknemers die nu toch naar kantoor komen, is webdesigner Ferdy Kleverwal. "Mijn plek op zolder thuis is veel te warm. Gister was het er aan het eind van de dag 34 graden. Hier op kantoor is het nu heerlijk, rond de 23 graden vermoed ik."

Airco-verzoek afgewezen

Het is niet voor het eerst sinds maart dat Kleverwal op kantoor werkt. Tijdens een eerdere warme periode was hij al een dag op zijn werk. "Ik heb nog gevraagd of ik vanuit het thuiswerkbudget een airco mag aanschaffen, maar dat verzoek werd afgewezen. Achmea heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Een airco past daar niet bij."

Achmea heeft medewerkers wel tips gegeven om thuiswerken in de hitte draaglijker te maken.

Het klopt dat werknemers thuis geen recht hebben op een airco, zegt arbeidsjurist Hermine Voute. "Het warm hebben is geen argument om niet thuis te werken, je gezondheid wel."

Want bouwvakker of thuiswerker, werkgevers moeten een regel uit de Arbowet naleven: namelijk dat de temperatuur geen schade mag leveren aan je gezondheid. Een maximum- of minimumtemperatuur zijn overigens niet vastgesteld.

Tropenrooster als oplossing

"Als door de temperatuur de gezondheid in gevaar dreigt te komen, dan is de eerste oplossing als werkgever beschermingsmiddelen te bieden, zoals een ventilator", zegt Voute. "Een tweede stap is om de werktijden aan te passen, het zogeheten tropenrooster. Krijg je fysieke symptomen door de warmte, zoals duizeligheid of warmte uitslag, dan kun je als uiterste je werk neerleggen."

Voute heeft wel een tip voor werkgevers die worstelen met de warmte. "Kijk naar wie van je medewerkers het thuis nu het zwaarst heeft. Mensen in een nieuwbouwwoning hebben meestal goede isolatie. Maak op basis daarvan een verdeling. Daarnaast kan ik mij voorstellen dat je meer mensen toelaat op kantoor. En als laatste: maak je als werkgever niet druk als de productiviteit met dit weer iets terugloopt."

Kritische experts: 'Het moet in het vervolg anders met de coronamaatregelen'

7 hours 27 minutes ago

Experts van uiteenlopende achtergrond nemen vandaag deel aan een 'experttafel' over de effecten van lockdownmaatregelen. Het projectteam Lessons Learned van het ministerie van Volksgezondheid wil weten welke onderdelen daarvan behouden moeten blijven en wat volgens hen anders moet om een tweede golf van besmettingen in het najaar te voorkomen of beperkt te houden. In totaal komen er tien van deze experttafels met zo'n tachtig deskundigen.

Verder worden de plannen die het kabinet ontwikkelt op hoofdlijnen aan de experts voorgelegd. Aan tafel zitten onder andere Hoogleraar besturen van veiligheid Ira Helsloot van de Radboud Universiteit in Nijmegen en opiniepeiler en sociaal geograaf Maurice de Hond.

De meeste uitgenodigde wetenschappers hebben ter voorbereiding een schriftelijke bijdrage geleverd. Die stukken zijn in handen van de NOS. De belangrijkste adviezen:

Meer onderscheid tussen coronamaatregelen in de buitenlucht en in binnenruimtes Neem de maatregelen zo lokaal en regionaal mogelijk Test meer en sneller, deel uitslagen sneller en gebruik efficiëntere communicatiemethoden dan bellen Communiceer veel meer dat het om tijdelijke maatregelen gaat in plaats van om het 'nieuwe normaal' Houd weer regelmatig persconferenties op televisie Leg de nadruk minder op verboden en meer op het aanleren van gewoonten, zoals vaker handen wassen Probeer jongeren actief te betrekken en organiseer voor hen activiteiten Betaal het zorgpersoneel beter Zet niet alleen medische kennis, maar ook andere wetenschappelijke en ervaringskennis in

De adviezen gaan over maatregelen en de communicatie daarover, de inrichting van de zorg en economische gevolgen. Zo schrijft de Groningse hoogleraar Jochen Mierau, directeur van de Aletta Jacobs School of Public Health, dat het essentieel is om volgende lockdownmaatregelen zoveel mogelijk in te bedden in de lokale en regionale situatie, om schade voor de economie te beperken.

Mierau wil zes of zeven gezondheidsregio's opzetten die het regionale coronabeleid bepalen. Die gezondheidsregio's kunnen voortbouwen op tien bestaande regionale netwerken om antibioticaresistentie te bestrijden - daarin zit iedereen die zich bezighoudt met infectieziekten al aan een tafel.

'Niet meer alles bij RIVM'

Mierau adviseert verder om wetenschappelijk onderzoek en beleidsadvisering meer uit elkaar te trekken en niet alles bij het RIVM te houden. "Wanneer de wetenschappelijke onderbouwing en het beleidsadvies door dezelfde organisatie gedaan wordt (denk aan de mondkapjes), kan een vermoeden van belangenverstrengeling ontstaan waardoor de onderbouwing van het beleid in aanzien verliest."

Hoofdeconoom Sandra Phlippen van ABN Amro adviseert om de lockdownmaatregelen in het najaar, als dat nodig is, weer stevig in te zetten. "De economische schade komt veel minder dan gedacht voort uit een lockdown en veel meer dan gedacht uit de angst voor het virus zelf", schrijft Phlippen op basis van nog niet openbaar onderzoek van de bank.

In gemeenten met relatief veel besmettingen is de consument volgens Phlippen terughoudender, terwijl dit voorjaar overal dezelfde lockdownmaatregelen golden. Phlippen adviseert daarom om pindata te gebruiken om uitbraken voor te zijn. Waar meer gepind wordt stijgt twee weken later het aantal besmettingen; vervolgens dalen de uitgaven daar weer.

Meer draagvlak

Hoogleraar Geschiedenis en Theorie van Architectuur en Stedenbouw aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) Cor Wagenaar keert zich in zijn bijdrage tegen "het onzinnige idee dat social distancing het 'nieuwe normaal' zou zijn". Integendeel, vindt Wagenaar: het moet veel meer dan tot nu toe benadrukt worden dat alle maatregelen van tijdelijke aard zijn.

Hans Boutellier, hoogleraar Polarisatie en Maatschappelijke veerkracht aan het Verwey-Jonker Instituut en de VU, is positief over het gevoerde coronabeleid. Hij heeft wel kritiek op "de onwerkbare situatie" voor ouderen en hun verzorgers door een tekort aan beschermingsmiddelen.

Esther Metting, epidemioloog en psycholoog aan de Rijksuniversiteit Groningen, benadrukt in haar advies het belang van draagvlak. "Daarom is het belangrijk om maatregelen die gedragingen toevoegen in plaats van verbieden na te leven." Het aantal beperkingen van vrijheden van mensen moet zo klein mogelijk blijven, omdat die "op lange termijn tot negatieve effecten op mentaal welzijn" leiden.

Erasmus MC-hoogleraar Developemental Neuroscience in Society Eveline Crone heeft een vergelijkbare opvatting. "Op dit moment wordt er vooral nadruk gelegd op wat er niet kan, maar er worden weinig alternatieven geboden waardoor het haalbaar blijft voor mensen." Crone was dan ook niet blij met de laatste persconferentie van premier Rutte. "Het kan toch niet zo zijn dat de enige boodschap aan deze jongeren is dat ze thuis moeten blijven en oerstom zijn als ze naar hun oma gaan", zegt Crone.

Scherpe kritiek

Hoogleraar besturen van veiligheid Ira Helsloot van de Radboud Universiteit in Nijmegen en opiniepeiler en sociaal geograaf Maurice de Hond hebben al langer scherpe kritiek op het gevoerde coronabeleid. Helsloot uit op basis van ervaringen uit andere landen grote twijfels over het nut van lockdowns om de sterfte door covid-19 terug te dringen. Bovendien, schrijft hij: "Zelfs als een lockdown zou werken, zijn de negatieve effecten veel groter dan de positieve."

Dat zit hem er volgens hem in dat het beleid "direct tientallen miljarden heeft gekost en tot minstens een half miljoen extra mensen zonder inkomen gaat leiden."

"Het snel indammen is niet haalbaar, niet noodzakelijk en heeft - evenals de eerste keer - enorme gevolgen voor de economie, samenleving en ook volksgezondheid (voor wat betreft andere aandoeningen dan covid-19)", stelt Maurice de Hond over een eventuele opleving van het virus in het najaar. Hij verwijt het RIVM en de OMT-leden die in de media optraden dat ze "een dubieuze rol" gespeeld hebben door onvoldoende rekening te houden met allerlei nieuwe kennis over de verspreiding van het virus.

De Hond adviseert het kabinet: "volg niet blindelings meer het RIVM en OMT". Verder moeten bij elke maatregel alle mogelijke gevolgen ervan bij de afwegingen betrokken worden. Ook moeten er volgens De Hond in de buitenruimte geen beperkende maatregelen gelden en in binnenruimtes afhankelijk van de kwaliteit van de ventilatie.

Wekdienst 11/8: RIVM-briefing Tweede Kamer • Weer zitting in zaak-Taghi

7 hours 38 minutes ago

Goedemorgen! Het RIVM houdt in de Tweede Kamer een technische briefing over corona en er is voor het eerst sinds afgelopen mei weer een zitting in de zaak tegen de criminele organisatie rond Ridouan Taghi.

Vandaag is er opnieuw flink wat zon en wordt het tropisch warm met maxima van 30 tot 36 graden. De kans op een onweersbui blijft klein. Er staat een zwak tot matig oostenwindje.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

Het RIVM houdt in de Tweede Kamer een technische briefing over corona. Namens het RIVM is Jaap van Dissel aanwezig. De briefing is vanaf 13.00 uur live te volgen op NOS.nl, in de app en op NPO1. En voor het eerst sinds afgelopen mei is er weer een zitting in de zaak tegen de criminele organisatie van Ridouan Taghi. Naast de criminele organisatie rond Taghi neemt het OM dit keer ook hun advocaten onder de loep. Zij zouden informatie gelekt hebben terwijl de verdachte nog in beperkingen zat. Dat mag niet. De evenementen-branche voert vandaag actie. Tachtig gebouwen in het land zullen rood oplichten om 21.00 uur en om 23.55 uur gaan de lichten uit. Het is een 'red alert' - omdat de branche in zwaar weer zit.

Wat heb je gemist?

In Wit-Rusland zijn opnieuw veel mensen de straat op gegaan om het vertrek te eisen van president Loekasjenko. Bij die protesten is een dode gevallen. Volgens de politie stierf de man toen een explosief dat hij naar de politie wilde gooien afging in zijn hand. Journalisten ter plaatse en oppositieleden zeggen dat de politie op betogers heeft geschoten. Er zijn demonstranten aangehouden, maar hoeveel is onduidelijk.

Op beelden op sociale media is te zien dat betogers onder meer met auto's demonstreren. Ze toeteren en hebben hun auto langs de kant van de weg gezet, waarmee ze de weg blokkeren.

Ander nieuws uit de nacht:

Nierpatiënten zijn extra vatbaar voor ernstige complicaties als ze zijn besmet met het coronavirus: ook is de de sterfte onder deze groep hoger dan voor andere patiënten met een hoog risico, zoals mensen met hartfalen of longziekten. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek dat gedeeltelijk door de Nierstichting wordt gefinancierd. Daarbij is naar heel Europa gekeken. Doel van het onderzoek is om meer te weten over de kansen en risico's voor nierpatiënten die positief testen op het coronavirus. De Stichting Japanse Ereschulden begint een procedure tegen de Nederlandse staat: vanwege de oorlogsschade die Nederlanders hebben opgelopen tijdens de Japanse bezetting in voormalig Nederlands-Indië. De stichting wil een compensatieregeling, omdat veel slachtoffers van de Japanse bezetting fysieke en geestelijke schade hebben opgelopen. Ook zijn huizen en andere bezittingen van slachtoffers vernietigd. Op eerdere verzoeken voor compensatie is geen reactie gekomen, daarom stapt de stichting naar de rechter. Bij een steekpartij in Scheveningen is een 19-jarige man uit Rotterdam om het leven gekomen: de politie heeft twee verdachten aangehouden. De man werd rond 18.30 uur bij de opgang van De Pier neergestoken. Hij werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, maar bezweek aan zijn verwondingen. Kort na de steekpartij hebben agenten de twee verdachten aangehouden. Zij zitten nog vast en worden verhoord, meldt Omroep West.

En dan nog even dit:

De Amerikaanse president Trump is tijdens een persconferentie in het Witte Huis weggehaald door beveiligers. Na een paar minuten kwam hij terug. Hij sprak over de coronacrisis toen hij abrupt de persruimte verliet.

Trump vertelde dat er in de buurt van het Witte Huis is geschoten en dat iemand naar het ziekenhuis is gebracht. De situatie was snel onder controle, liet hij weten. De president wist niets over zijn of haar toestand "Het lijkt erop dat de persoon werd neergeschoten door de geheime dienst, dus we zullen zien wat er gebeurt", zei Trump.

Later werd bekend dat een 51-jarige man op de beveiligingsdienst afliep en zei dat hij gewapend was. Daarop rende de verdachte op de bewaker af en leek hij naar een voorwerp in zijn kleding te grijpen, zegt de geheime dienst.

De verdachte deed daarbij alsof hij wilde gaan schieten, waarop de bewaker het vuur opende op de man. Hij werd geraakt in zijn borst. Naast de verdachte werd ook de bewaker na het schietincident naar het ziekenhuis overgebracht.

Twee politiebronnen zeggen tegen nieuwszender CNN dat de verdachte ongewapend was. Een regeringsfunctionaris zegt juist dat er sprake was van een schutter in de buurt van het Witte Huis die is ingerekend.

Fijne dag!

Naast criminele organisatie van Taghi neemt OM ook hun advocaten onder de loep

8 hours 15 minutes ago

In de zwaarbeveiligde rechtbank op Schiphol is straks voor het eerst sinds mei weer een zitting in het Marengo-proces, de zaak tegen de criminele organisatie van Ridouan Taghi. Hij staat met zestien andere verdachten terecht voor verschillende moorden en pogingen tot moord. Vandaag gaat het niet alleen over de voortgang van hun dossiers, maar ook over het handelen van sommige van hun advocaten.

Het Openbaar Ministerie kwam vorige week met nieuwe stukken in het dossier, waar meerdere media afgelopen weekend over schreven. In de processen-verbaal beschuldigt het OM vijf advocaten ervan als 'boodschappenjongens' voor de organisatie van Taghi te hebben gewerkt. Ze zouden een aantal jaren geleden informatie van opgepakte verdachten hebben doorgespeeld naar anderen in de organisatie die nog op vrij voeten waren.

Het OM wilde er tot vandaag niets over kwijt, maar zal het proces-verbaal op de zitting toelichten.

Informatie delen

Het OM verwijst in het nieuwe stuk naar gekraakte versleutelde berichten en verklaringen van kroongetuige Nabil B., waaruit zou blijken dat de vijf advocaten - met toestemming van hun cliënt - delen van het dossier van gearresteerde verdachten gedeeld hebben met leden van de criminele organisatie van Taghi.

Met toestemming van een cliënt is het delen van informatie uit het strafdossier met derden niet strafbaar, maar er zijn voor de advocaat wel gedragsregels aan verbonden. Zo moet er naast de belangen van de verdachte ook rekening worden gehouden met de belangen van anderen.

In ieder geval één advocaat wordt daarnaast beschuldigd van het schenden van beperkingen. Een verdachte die in beperkingen zit mag geen contact hebben met anderen, niet bellen en soms ook geen kranten lezen of tv kijken.

Nieuwsuur reisde eerder dit jaar af naar Dubai en kwam er zo achter wat de schuilplaats was van Taghi en hoe hij uiteindelijk werd opgepakt:

De beperkingen raken ook de advocaat, legt tuchtrechtadvocaat Robert Sanders uit. Hij promoveerde op wat een advocaat wel en niet mag doen. "Als er beperkingen gelden mag een advocaat met niemand over de inhoud van de zaak praten, omdat dit het onderzoek zou kunnen schaden. Als het toch gebeurt, dan kan de advocaat een ernstig tuchtrechtelijk verwijt worden gemaakt. Of het onderzoek dan schade heeft opgelopen of niet, maakt de tuchtrechter dan niet uit."

Eind mei schreef het AD op basis van politie- en justitiebronnen dat advocaat Khalid Kasem, terwijl zijn cliënt in beperkingen zat, informatie doorspeelde over een politie-inval in juli 2015 in Nieuwegein. Daarbij werd toen in opslagboxen een enorme hoeveelheid wapens gevonden. De organisatie van Taghi zou maar al te graag willen weten hoe de politie deze wapens op het spoor was gekomen. De advocaat ontkent dat hij die informatie heeft gelekt.

De Amsterdamse deken, de toezichthouder op de advocatuur, doet onderzoek naar het handelen van advocaat Kasem. Na de zitting van vandaag besluit de toezichthouder of er ook een onderzoek komt naar de vier andere advocaten.

Kernwaarden

Advocaten moeten zich aan kernwaarden van hun beroep houden. Alleen schuren die soms met elkaar. Advocaat Sanders: "Een belangrijke kernwaarde is partijdigheid. Een advocaat is partijdig, komt alleen maar voor het belang van zijn cliënt op."

Maar integriteit en onafhankelijkheid zijn ook kernwaarden. De advocaat moet zich aan de regels houden: "Als togadrager dient de advocaat het belang van goede rechtspleging en handelt hij ook integer. En als een advocaat onder druk wordt gezet door een cliënt kan zijn onafhankelijkheid in het geding komen."

Tuchtrechter

Mocht uit het onderzoek van de toezichthouder blijken dat er niet volgens de regels is gehandeld, moeten de advocaten voor de Raad van Discipline verschijnen. Die beslist of een advocaat een waarschuwing krijgt, wordt berispt, geschorst of in het uiterste geval zelfs geschrapt.

Het gebeurt zelden of nooit dat advocaten betrapt worden op het lekken uit dossiers terwijl er beperkingen gelden. Sanders: "De laatste tuchtzaken die ik daarover terug heb gevonden zijn uit 2009, 2010 en 2019. Het opzettelijk schenden van een geheimhoudingsplicht is een strafbaar feit, maar dit soort zaken worden tuchtrechtelijk aangepakt."

Ook het OM laat desgevraagd weten geen voorbeelden te kennen van advocaten die om deze reden strafrechtelijk zijn vervolgd.

Nierpatiënten met corona lopen meer risico op complicaties

8 hours 35 minutes ago

Nierpatiënten zijn extra vatbaar voor ernstige complicaties als ze het coronavirus hebben. Ook is de sterfte onder deze patiënten hoog. Dat blijkt uit een onderzoek van Nederlandse ziekenhuizen dat gedeeltelijk door de Nierstichting wordt gefinancierd.

Uit het onderzoek blijkt dat de sterfte onder dialyse- en transplantatiepatiënten met 25 procent een stuk hoger is dan bij andere patiënten met extra risico's, zoals patiënten met hartfalen of longziekten. De onderzoekers weten nog niet waardoor dat komt. "Nierpatiënten hebben niet een grotere kans om besmet te raken, maar de kans om te overlijden of op de intensive care te komen, is wel een stuk groter", zei onderzoeksleider Ron Gansevoort van het UMC Groningen in het NOS Radio 1 Journaal.

Het onderzoek begon in maart aan het begin van de coronacrisis. De universitaire ziekenhuizen in Groningen, Nijmegen en Amsterdam besloten data te verzamelen uit heel Europa.

Ze willen meer weten over de kansen en risico's voor nierpatiënten met het coronavirus. Ook willen ze achterhalen hoe deze patiënten het best behandeld kunnen worden om de kwaliteit van leven te verbeteren.

'Feiten in plaats van vooroordelen'

Gansevoort zegt dat in het begin van de coronacrisis vooral dialysepatiënten niet op de intensive care werden opgenomen. "Het leek erop dat artsen dachten dat ze dat niet zouden overleven", zegt hij. "Maar het is belangrijk om dit soort afwegingen te maken op basis van feiten in plaats van vooroordelen."

Bij nierpatiënten maakt het niet uit of ze man of vrouw zijn en ook niet of ze ook suikerziekte, hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten hebben. Die factoren moeten volgens de onderzoekers daarom niet meegenomen worden bij het besluit om iemand wel of niet op een IC op te laten nemen.

De eerste onderzoeksresultaten zullen binnenkort gepubliceerd worden. Inmiddels werken 200 artsen uit vele Europese landen mee en hebben de onderzoekers vanuit zo'n 120 verschillende ziekenhuizen in 28 landen gegevens gekregen. "Maar we hebben nog meer gegevens nodig, want dan kunnen we nog betere uitspraken doen", zegt Gansevoort.

Techbedrijven boos op Trump om visa-stop voor arbeidsmigranten

9 hours 50 minutes ago

De grootste Amerikaanse techbedrijven, waaronder Apple, Facebook, Google en Microsoft hebben zich aangesloten in een rechtszaak tegen president Donald Trump. De bedrijven willen dat buitenlanders weer een visum kunnen krijgen om tijdelijk in de Verenigde Staten te komen werken.

De Trump-regering stelde in juni een stop in op tijdelijke werkvisa. Naar eigen zeggen om de Amerikaanse werker te beschermen die is geraakt door de coronacrisis.

Maar de techbedrijven zeggen dat de maatregel de Amerikaanse economie juist hard treft. Ook kan het de verhoudingen met andere landen verslechteren, staat in de ingediende stukken namens 52 bedrijven. Volgens de bedrijven is er in de VS niet genoeg aanbod van de hoogopgeleide arbeidskrachten die zij zoeken.

Google zegt dat immigranten voor technologische vooruitgang hebben gezorgd en dat ze juist meer werkgelegenheid in de VS creëerden. Apple-directeur Tim Cook is diep teleurgesteld in de visum-stop en hoopt dat die wordt teruggedraaid.

Zaak tegen Nederlandse Staat om misdaden Japan tijdens Tweede Wereldoorlog

10 hours 14 minutes ago

De Stichting Japanse Ereschulden (SJE) start een procedure tegen de Nederlandse staat vanwege de oorlogsschade die Nederlanders hebben opgelopen tijdens de Japanse bezetting in voormalig Nederlands-Indië. Op eerdere verzoeken voor compensatie is geen reactie gekomen, daarom stapt de stichting naar de rechter.

De stichting wil een compensatieregeling, omdat veel slachtoffers van de Japanse bezetting fysieke en geestelijke schade hebben opgelopen. Ook zijn huizen en andere bezittingen van slachtoffers vernietigd.

De SJE stelt dat voor compensatie niet bij Japan kan worden aangeklopt door het vredesverdrag dat de Nederlandse staat in 1951 met het Aziatische land sloot. Volgens de stichting is de Nederlandse Staat tot op de dag van vandaag niet bereid zelf volledige compensatie te bieden, terwijl die daartoe wel verplicht is.

"Nederland heeft in het verdrag afstand gedaan van vorderingen van de Nederlandse oorlogsgetroffenen en hun nabestaanden jegens Japan. Als gevolg hiervan kunnen de Nederlandse slachtoffers de Japanse staat niet met succes aanspreken op de oorlogsmisdaden die zijn gepleegd en de schade die hierdoor is veroorzaakt", staat in een persbericht.

Trump abrupt weggehaald tijdens persconferentie na schietincident

14 hours 6 minutes ago

De Amerikaanse president Trump is tijdens een persconferentie in het Witte Huis weggehaald door beveiligers. Na een paar minuten kwam hij terug. Hij sprak over de coronacrisis toen hij abrupt de persruimte verliet.

Een beveiliger onderbrak Trump en haalde hem weg bij de persconferentie:

Trump vertelde dat er in de buurt van het Witte Huis is geschoten en dat iemand naar het ziekenhuis is gebracht. De situatie was snel onder controle, liet hij weten.

De president wist niets over zijn of haar toestand "Het lijkt erop dat de persoon werd neergeschoten door de geheime dienst, dus we zullen zien wat er gebeurt", zei Trump.

De Secret Service maakte later bekend dat rond 18.00 uur plaatselijke tijd een 51-jarige man op de beveiligingsdienst afliep en zei dat hij gewapend was. Daarop rende de verdachte op de bewaker af en leek hij naar een voorwerp in zijn kleding te grijpen, zegt de geheime dienst.

Deed alsof

De verdachte deed daarbij alsof hij wilde gaan schieten, waarop de bewaker het vuur opende op de man. Hij werd geraakt in zijn borst. Naast de verdachte werd ook de bewaker na het schietincident naar het ziekenhuis overgebracht.

Twee politiebronnen zeggen tegen nieuwszender CNN dat de verdachte ongewapend was. Een regeringsfunctionaris zegt juist dat er sprake was van een schutter in de buurt van het Witte Huis die is ingerekend.

Dode bij steekpartij in Scheveningen

14 hours 46 minutes ago

Bij een steekpartij is Scheveningen is een 19-jarige man uit Rotterdam om het leven gekomen De politie heeft twee verdachten aangehouden.

De man werd rond 18.30 uur bij de opgang van De Pier neergestoken. Hij werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht, maar bezweek aan zijn verwondingen.

Kort na de steekpartij hebben agenten de twee verdachten aangehouden. Zij zitten nog vast en worden verhoord, meldt Omroep West. Over de aanleiding van de steekpartij is nog niets bekend. De politie is op zoek naar bruikbare camerabeelden en roept getuigen op zich te melden.

Checked
1 hour 36 minutes ago
NOS Nieuws - Algemeen
NOS Nieuws
Subscribe to NOS Nieuws - Algemeen feed