Aggregator

Inwoners Maagdenburg vol verdriet: 'Het leek wel oorlog'

1 hour 18 minutes ago

Voor de Johanniskirche in Maagdenburg stapelen de bloemen zich op. Hier om de hoek vielen gisteravond zeker vijf doden en ruim tweehonderd gewonden bij de aanslag op de kerstmarkt. "Ik wilde iets doen, maar wist niet wat. Ik sta hier met een hulpeloos gevoel", zegt een van de aanwezigen.

Onder hen is ook Matthias, die voor een bezoek aan zijn schoonvader in de stad is. Hij werkte eerder in het ziekenhuis van Maagdenburg, dus toen hij hoorde van de aanslag heeft hij meteen zijn voormalige baas gebeld. "Hij had me absoluut nodig. Ik kwam daar iets na 21.00 uur aan en kon me ontfermen over gewonde kinderen."

De hele nacht werkte hij door en verrichtte meerdere reanimaties. "Ze hebben het gelukkig allemaal gered", zegt hij, terwijl hij naar zijn eigen dochter kijkt. Samen gaan ze een bos bloemen bij de kerk neerleggen.

Een omwonende van de kerstmarkt rekent bij de bloemenkraam een bos rozen af. "Ik was tot 17.30 uur op de kerstmarkt geweest. Eenmaal thuis heb ik alles vanuit mijn raam zien gebeuren. Het was echt verschrikkelijk, al die ziekenwagens, gewonden en tenten. Ik ben ongedeerd, maar ik voel me niet goed."

Hoewel het centrum van Maagdenburg zich weer vult met mensen, overheerst de stilte. Mensen staren naar de afzettingen, terwijl ze op hun telefoon het laatste nieuws volgen. Op straat zie je nog de sporen van de dramatische avond: veel afval, thermische dekens en een stapel kleding.

Buurvrouw Maria vertelt dat mensen elkaar bellen om te controleren hoe het gaat. "Een dochter van vrienden is gewond geraakt, maar goddank niet levensbedreigend. Ik hoop dat ze voor de kerst hersteld is. Dat zal voor veel mensen niet gelden." Ze is zichtbaar aangedaan: "Het leek hier wel oorlog."

Bij veel inwoners van Maagdenburg klinkt de angst dat ook zij slachtoffer hadden kunnen zijn. "Ik kwam terug van de sauna en wilde nog wat inkopen doen, maar omdat de parkeergarage vol was, ging ik maar naar huis. Als ik wel had kunnen parkeren, was ik er nu misschien niet meer geweest", beseft Dennis.

Zijn zoon was wel in de binnenstad. "Toen ik de eerste sirenes hoorde, dacht ik meteen aan hem. Gelukkig was hij ongedeerd." Zijn vrouw was al bang voor een dergelijke aanslag en ging daarom al niet meer naar de kerstmarkt. "Het is daar zo druk en smal, dat wilde zij niet meer."

Toch waanden bezoekers van de kerstmarkt zich veilig. Sinds de aanslag op de kerstmarkt op het Berlijnse Breitscheidplatz in 2016 zijn de veiligheidsmaatregelen rond kerstmarkten flink opgevoerd.

Ook hier in Maagdenburg zijn overal grote betonblokken te zien, die het ogenschijnlijk onmogelijk maken om met een auto het voetgangersgebied in te rijden. Het vereist een uitgekiend plan om te weten hoe tussen de barricades doorgereden kon worden.

Niet laten afschrikken

De Maagdenburgers weten niet hoe de kerstmarkt nog veiliger kan worden gemaakt. "Het is al niet meer wat het was", vertelt een oudere dame. "Het voelt zo afgesloten, terwijl een kerstmarkt juist open hoort te zijn." Een ander vraagt zich af of er überhaupt nog zulke kerstmarkten georganiseerd kunnen worden.

De omwonende van de kerstmarkt moet daar niet aan denken. "We moeten ons juist niet laten afschikken", zegt ze strijdvaardig. "Net als na de aanslag in Berlijn, ook toen gingen we gewoon weer de kerstmarkten op." Dat beaamt Dennis: "Je kunt niet alleen maar thuisblijven in je leven."

Iedereen zegt: er is weinig zo Duits als de kerstmarkt, en dat moeten we beschermen. Een medewerkster van een winkel om de hoek van de plek van de aanslag vreest dat de kerstsfeer de komende jaren bedrukt zal zijn. "Deze gebeurtenis blijft in ieders hoofd zitten. Kerstmis zal even geen feest meer zijn."

Opnieuw pakketten met mogelijke drugs aangespoeld op stranden

2 hours 53 minutes ago

In de pakketten die gisteren zijn aangespoeld op de stranden van Egmond en Bergen zitten waarschijnlijk drugs. De politie zegt de pakketten nog te onderzoeken op de exacte inhoud.

Waarnemend burgemeester Van Kampen van de gemeente Bergen heeft gisteravond een noodbevel uitgevaardigd voor het strand. Strandbezoekers zijn weggestuurd door agenten en boa's. Die hielden het strand in de gaten, terwijl de douane en andere betrokken diensten onderzoek deden. Alle pakketten zijn afgevoerd.

Ook vandaag wordt het strand nog in de gaten gehouden. De politie roept mensen die een aangespoeld pakket vinden op om meteen 112 te bellen en het pakket niet open te maken.

De afgelopen weken spoelden regelmatig pakketten aan langs de Nederlandse kust. Ze werden onder meer gevonden in Scheveningen, Ouddorp, Rockanje en Oostvoorne. Ook op de Nederlandse en Duitse Waddeneilanden spoelden pakketten aan.

Zestien lichtgewonden Tel Aviv na raketaanval Houthi's

3 hours 40 minutes ago

Een raket afgevuurd door de Houthi-rebellen in Jemen is neergekomen in de Israëlische stad Tel Aviv. Daar zijn zeker zestien mensen lichtgewond geraakt, voornamelijk door rondvliegend glas van kapotte ramen. Ook raakten veertien mensen gewond toen ze tijdens het luchtalarm naar de schuilkelders renden.

Het Israëlische leger zegt dat verschillende pogingen om de raket te onderscheppen mislukten. De aanval was rond 04.00 uur en miljoenen mensen werden gewekt door het luchtalarm.

Inwoners vlakbij de plek van de inslag zeggen dat er erg weinig tijd zat tussen luchtalarm en de explosie:

Afgelopen donderdag werd er ook een raket vanuit Jemen op Israël afgevuurd. Die werd wel onderschept door het Israëlische luchtafweersysteem. De springstof ontplofte echter niet in de lucht en stortte neer op een leeg schoolgebouw in de stad Ramat Gan, vlak bij Tel Aviv. Het schoolgebouw raakte zwaar beschadigd, niemand raakte gewond.

Kort na de raketaanval van donderdag voerde het Israëlische leger een reeks luchtaanvallen uit op Sanaa, de door de Houthi's gecontroleerde hoofdstad van Jemen.

Ook in havenstad Hodeida vonden aanvallen plaats. De haven van Hodeida is cruciaal voor de voedselvoorziening in Jemen. Bij deze Israëlische aanvallen zijn minstens negen mensen om het leven gekomen.

Risico op escalatie

VN-secretaris-generaal António Guterres waarschuwde dat de aanvallen van beide partijen het risico op verdere escalatie in de regio vergroten en de bemiddelingsinspanningen van de VN ondermijnen.

Sinds het begin van de oorlog in Gaza voeren de Houthi's regelmatig aanvallen uit op Israël. Hierbij gaat het om raketten en drones. Het merendeel wordt onderschept door Israël.

Daarnaast hebben de Houthi's aanvallen uitgevoerd op schepen in de Rode Zee en de Golf van Aden. Ze verklaren dat deze aanvallen zullen doorgaan totdat er een staakt-het-vuren in Gaza wordt bereikt.

Training a Self-Driving Kart

4 hours 14 minutes ago
There are certain tasks that humans perform every day that are notoriously difficult for computers to figure out. Identifying objects in pictures, for example, was something that seems fairly straightforward …read more
Bryan Cockfield

'Verdachte Maagdenburg is Saudiër die zich van islam heeft afgekeerd'

4 hours 25 minutes ago

Een halve dag na de aanslag op de kerstmarkt in Maagdenburg is nog niet duidelijk wat het motief van de dader is geweest. De politie gaat ervan uit dat er geen medeplichtigen zijn. Een zoektocht in de binnenstad naar een tweede auto die met de aanslag te maken zou hebben, heeft niets opgeleverd.

De dader reed even na 19.00 uur in een zwarte BMW met hoge snelheid in op bezoekers van de kerstmarkt op de Alter Markt. Het was op dat moment druk, slachtoffers werden meters meegesleurd. Volgens de laatste informatie van Duitse media zijn er zeker vier doden en ruim 200 gewonden gevallen. De bestuurder is aangehouden.

"We weten nog niets over zijn motieven, we houden overal rekening mee", zei een woordvoerder van de politie gisteravond. De man is vannacht verhoord. Het is nog onduidelijk of hij een verklaring heeft afgelegd. Hoogstwaarschijnlijk zal de politie daar vandaag wat over zeggen.

50-jarige arts

Bekend is wel dat het gaat om een 50-jarige arts uit Bernburg, dat op 20 kilometer van Maagdenburg ligt. Hij zou in zijn woonplaats in een kliniek werken.

De politie heeft in Bernburg meerdere panden doorzocht:

De man komt oorspronkelijk uit Saudi-Arabië en is in 2006 naar Duitsland gekomen. Bernburg ligt net als Maagdenburg in Sachsen-Anhalt. De premier van die deelstaat zegt dat de man niet als islamist bekendstond.

Erkend vluchteling

Volgens Duitse media heet hij Taleb Al Abdulmohsen. Der Spiegel schrijft dat hij naar Duitsland kwam om een opleiding te volgen. Hij zou tot psychiater en psychotherapeut zijn opgeleid en in 2016 de status van erkend vluchteling hebben gekregen. Hij heeft een verblijfsvergunning voor onbeperkte tijd.

In een interview in 2019 met een radiostation in Frankfurt zei hij dat hij in eigen land met de dood werd bedreigd, omdat hij zich van de islam had afgekeerd.

In datzelfde gesprek vertelde hij over de adviezen die hij gaf aan Saudische vrouwen die hun land wilden ontvluchten, en met name hoe ze in Duitsland asiel konden aanvragen.

Andere landen

Zijn activisme trok de aandacht van de BBC. In een interview met de Britse omroep blijkt dat hij zich ook op andere landen in de Golfregio richtte.

"Het enige land vanwaaruit mij door geen enkele ex-moslim om hulp is gevraagd, is Oman", zei hij. "90 procent van de mensen die me benaderden zijn vrouwen tussen de 18 en 30 jaar oud."

Datzelfde jaar gaf hij ook een interview aan de Frankfurter Allgemeine. Hij zei dat hij op het toenmalige Twitter voor het eerst openlijk over zijn afkeer van de islam had gesproken.

Volgens de krant plaatste de man tientallen kritische posts per dag op zijn account. "Ik ben de agressiefste islamcriticus in de geschiedenis", was het antwoord. "Als u mij niet gelooft, vraag het dan aan de Arabieren. Ik zou willen dat de mensen zelfstandig gaan denken."

Ook keerde hij zich tegen de rechteloosheid van vrouwen in Saudi-Arabië, met name als mannelijke familieleden hen mishandelden of verkrachtten. "De samenleving, de rechters en de regering kiezen allemaal partij voor de man en niet voor de vrouw."

Kapot maken

Op het X-account dat van de man zou zijn, staat een opname waarin hij de dood van de Griekse filosoof Socrates aanhaalt. Hij beweert dat Duitsland jacht maakt op critici van de islam en hun levens kapot probeert te maken. "Ik houd de Duitse natie verantwoordelijk voor het vermoorden van Socrates", zegt de man.

In een andere warrig betoog zegt hij dat hij Duitse burgers verantwoordelijk houdt voor de diefstal van een usb-stick uit zijn brievenbus. Dat zou gebeurd zijn nadat hij bij de politie in Keulen aangifte had gedaan tegen iemand. Hij beklaagt zich erover dat met die aanklacht niets is gedaan.

Tegen migratie

Der Spiegel zag op het X-account dat van de man zou zijn dat hij in de jaren daarna een tegenstander van migratie is geworden. In november zou hij namens de "liberale Saudische oppositie" hebben geëist dat Duitsland zijn grenzen voor illegale immigratie sluit.

Ook keert hij zich tegen het massaal toelaten van vluchtelingen zo'n tien jaar geleden onder de toenmalige bondskanselier Merkel "Het is gebleken dat het opengrenzenbeleid een plan van Merkel was om Europa te islamiseren", schreef hij.

Ook ontpopte hij zich als sympathisant van de radicaal-rechtse politieke partij AfD, die eveneens fel tegen de toelating van vluchtelingen is. "Wie neemt het anders tegen de islam in Duitsland op?", schrijft de eigenaar van het X-account.

Leden voormalige Griekse koningshuis erkennen na vijftig jaar republiek

5 hours 32 minutes ago

Vijftig jaar nadat in Griekenland de monarchie werd afgeschaft hebben de leden van het voormalig koningshuis officieel het republikeinse staatsbestel van het land erkend. Ook hebben ze het Griekse staatsburgerschap aangevraagd.

In 1994 werd voormalig koning Constantijn II en zijn familieleden het staatsburgerschap ontnomen vanwege een geschil dat de familie had met de overheid. Constantijn weigerde afstand te doen van het recht op de troon voor zijn nakomelingen en van het voormalig koninklijk bezit. De laatste koning van Griekenland is vorig jaar overleden.

Het Griekse ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de familieleden van de oud-koning deze week een verklaring hebben ondertekend waarin ze de republiek erkennen. Volgens Griekse media gaat het om tien leden van de familie, onder wie alle vijf de kinderen van Constantijn II.

Daarnaast hebben ze een nieuwe achternaam aangenomen: "De Grece", Frans voor "van Griekenland", de oorspronkelijke achternaam van de koning.

Naar de toekomst kijken

"Een historisch hangende kwestie wordt hiermee opgelost", zei een hoge ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken op de televisie. "Dit is een goed moment, omdat we een hoofdstuk uit het verleden afsluiten en we naar de toekomst kunnen kijken."

De monarchie in Griekenland werd in december 1974 afgeschaft na een referendum, waarin de bevolking massaal voor een republikeinse grondwet stemde. Dat gebeurde enkele maanden na de val van een zeven jaar durende militaire dictatuur.

Leden van de koninklijke familie leefden vervolgens lange tijd in ballingschap in Rome en Londen. In 2013 keerden ze terug naar Griekenland als privéburger.

Zware straffen geëist voor moord op Nederlandse marechaussee op Curaçao

6 hours 6 minutes ago

Op Curaçao zijn zware straffen geëist tegen drie van de vier verdachten van de woningoverval waarbij adjudant van de Koninklijke Marechaussee Toon Brood om het leven kwam. Dat gebeurde in mei van dit jaar.

Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om gekwalificeerde doodslag. Dat is een juridisch begrip waarbij doodslag wordt gepleegd om bijvoorbeeld een ander misdrijf te verhullen. Daar staat normaal zestien jaar voor, maar in deze zaak ziet het OM verzwarende omstandigheden.

De hoogste strafeis van 28 jaar was voor de negentienjarige Amon F., die ook betrokken was bij een moordzaak in 2023. Voor beide zaken werd een gecombineerde straf geëist. Aivano M. (22), die bekende het dodelijke schot te hebben gelost, hoorde twintig jaar tegen zich eisen.

De 25-jarige Claverzjion N. kreeg een strafeis van negentien jaar. Een vierde verdachte die als chauffeur fungeerde en geen wapen bij zich had, hoorde vijf jaar cel tegen zich eisen.

Verstijfd van angst

De bewuste nacht, op 31 mei, zaten Toon Brood en zijn vrouw Sonja vlak voor middernacht op de veranda een film te kijken toen ze een geluid in de woonkamer hoorden. Brood ging kijken en werd na een korte worsteling met de daders neergeschoten. Zijn vrouw werd hardhandig vastgegrepen en bedreigd met een vuurwapen.

De overvallers doorzochten de woning, tot in de slaapkamer van hun nu twaalfjarige zoon, die zich slapend hield, maar verstijfd was van angst toen de daders zijn matras optilden om zelfs daar te zoeken naar waardevolle spullen. De overvallers gingen er uiteindelijk vandoor met sieraden, telefoons, een spelcomputer en de auto van het gezin. Brood bezweek ter plaatse aan zijn verwondingen.

Nachtmerrie

De publieke tribune van de rechtszaal in Willemstad was gevuld met collega's van Brood, die steun boden aan zijn vrouw en hun zoon. Het gezin was speciaal vanuit Nederland naar Curaçao gekomen voor de rechtszaak.

De zoon verliet de zaal na een uur omdat het te emotioneel werd om de verdachten opnieuw te zien. Ook Sonja had het moeilijk, vooral toen de officier van justitie de impact van de gebeurtenissen beschreef.

In haar slachtofferverklaring omschreef ze de overval als een 'nachtmerrie'. Ze vertelde hoe het gezin naar Curaçao kwam om het land veiliger te maken. "Toon was teamleider bij de grensbewaking, deze jongens kenden geen grenzen, jullie gaan letterlijk over lijken", richtte zij zich tot de vier.

"Mijn lichaam denkt nog steeds dat er een tweede schot komt," zei Sonja, die zich ook in Nederland nog altijd onveilig voelt. Ze noemde de daders "gewetenloos" en sprak de hoop uit dat gerechtigheid zal zegevieren: "Ik hoop dat het met hulp goedkomt met ons."

Vergiffenis vragen

De verdachten verklaarden dat het niet hun intentie was om de situatie te laten escaleren. Aivano M. wilde om vergiffenis vragen, maar dacht dat dat niet geaccepteerd zou worden.

Vanwege het kerstreces wordt de zaak formeel op 8 januari gesloten. Uitspraak is dan drie weken later, op 29 januari.

Buurtgroepen betogen tegen massatoerisme in Amsterdam: 'Het is genoeg'

6 hours 13 minutes ago

De betoging is de komende middag met opzet gepland tegenover hotel The Diamond op het Leidseplein. "Weer een van die vreselijke hotels, die nog meer toeristen trekken en er niet uitzien", zegt Dingeman Coumou, initiatiefnemer van de eerste demonstratie tegen massatoerisme in Amsterdam. Het protest volgt op soortgelijke acties in Barcelona, Málaga, Venetië en op de Canarische Eilanden.

In 2023 waren er ongeveer 22 miljoen overnachtingen in Amsterdamse hotels en andere accommodaties. Voor 2024 verwacht O&S, het onderzoeksbureau van de gemeente Amsterdam, dat dit aantal uitkomt tussen de 22,9 en 25,4 miljoen. En het aantal toeristen zal volgens de onderzoekers ook daarna verder toenemen.

Daarmee komt het aantal overnachtingen ook dit jaar ruimschoots boven de afgesproken grens van 20 miljoen. Sinds de invoering van de lokale verordening Toerisme in Balans in 2021 is de gemeente verplicht om maatregelen te nemen die de toerisme-overlast beperken.

Wethouder Mbarki, verantwoordelijk voor het plan Aanpak Binnenstad, erkent het probleem. Hij wijst erop dat meerdere Europese steden sinds de coronajaren kampen met overtoerisme. Wereldwijd neemt het aantal reisbewegingen al een tijd toe.

Tientallen maatregelen

Eind november presenteerde de gemeente het laatste pakket maatregelen. Zo wordt de sluitingstijd van horeca in delen van de binnenstad vervroegd van 02.00 naar 00.00 uur en komt er een vastgoedfonds dat eigenaren van horeca en panden met toeristische functies gaat uitkopen, zodat in de binnenstad ruimte komt voor een ander soort ondernemingen. Ook krijgen drugsdealers die worden betrapt in het Wallengebied een straatverbod van 48 uur - voorheen was dat 24 uur.

Het pakket komt boven op 75 andere maatregelen die de gemeente eerder al heeft ingevoerd, zoals maatregelen om de capaciteit van het aantal slaapplaatsen te reguleren, het verplaatsen en verminderen van de zee- en riviercruiseschepen en een touringcarverbod in de binnenstad. Ook loopt er een Stay Away-campagne, bedoeld om buitenlandse 'feesttoeristen' te ontmoedigen om naar Amsterdam te komen.

Maar volgens de negen buurtgroepen die zich hebben verenigd in de actiegroep 'Het is Genoeg' is dat niet genoeg. "Het toerisme dat onze stad overspoelt is inmiddels ontwrichtend geworden", schrijven ze in een persbericht. "Het zorgt dat onze kinderen niet meer in de stad kunnen wonen vanwege de hoge onroerendgoedprijzen, het zorgt voor een monocultuur bij de middenstand maar vooral is het centrum van Amsterdam door de drukte onleefbaar aan het worden."

Uit onderzoek van I&O Research uit 2022 blijkt dat inwoners van Amsterdam roekeloos fietsende toeristen en drukte in de binnenstad de grootste bron van overlast noemen. Zo'n 80 procent van de Amsterdammers zegt hier in enige mate last van te hebben. Bewoners van de Wallen kampen in het bijzonder met overlast door uitgaanspubliek en door drugsproblematiek.

Toeristenbelasting

De actiegroep pleit voor een ingezetenen-criterium voor coffeeshops; daarmee zouden alleen inwoners van Nederland nog wiet kunnen kopen. Ook wordt gepleit voor een hogere toeristenbelasting, maar daar wil wethouder Mbarki voorlopig nog niet aan, omdat die de uitgaven in horeca, winkels en musea ook zou beïnvloeden. De toeristenbelasting in Amsterdam behoort met een tarief van 12,5 procent al tot de hoogste in Europa.

Het imago van Amsterdam als drugswalhalla blijft volgens de gemeente een belangrijke magneet voor buitenlandse bezoekers. De stad heeft 165 coffeeshops, waarvan 90 in het centrum.

Handhaven

Volgens Frits Huffnagel, voormalig wethouder van economische zaken in Amsterdam en bedenker van de slogan 'I Amsterdam', is de stad juist een van de meest geslaagde voorbeelden van citymarketing. Die slogan pronkte jarenlang voor het Rijksmuseum en verscheen op duizenden selfies, tot de gemeente de grote rood-witte letters in 2018 weghaalde.

Huffnagel erkent dat het druk is in de stad, maar dat hoeft volgens hem op zichzelf geen probleem te zijn. Het is een kwestie van handhaven, zegt hij, bijvoorbeeld tegen "de Italianen en Engelsen die voor je deur staan te kotsen."

Overlast is er wel degelijk, aldus Huffnagel. "Maar nu worden mensen weggestuurd die komen met een cruiseschip, terwijl zij gewoon het Anne Frank Huis willen bekijken of een rondvaart willen maken langs het cultureel erfgoed van Amsterdam. Je moet niet zeggen: laat iedereen maar komen en mijn stad onderpissen en -kotsen. Tegen die mensen moet je optreden."

VVD en SP: aanpak vrouwelijke genitale verminking moet beter, met meldplicht

6 hours 31 minutes ago

VVD en SP willen een meldplicht voor onderwijs- en zorgpersoneel als zij het vermoeden hebben dat een meisje gevaar loopt genitaal verminkt te worden of als zij denken dat dat is gebeurd. Die melding moet volgens de partijen worden gedaan bij het landelijke steunpunt Veilig Thuis.

"Artsen en leraren kunnen het merken als er iets aan de hand is", zegt SP-Kamerlid Dobbe. "Als zij het niet melden omdat ze niet weten hoe, of omdat het niet verplicht is, dan blijven we in het duister tasten hoe vaak dit voorkomt."

De laatst bekende cijfers dateren van 2019 en waren al een inschatting. Uit recent onderzoek van de NOS blijkt dat er de afgelopen tien jaar nauwelijks meldingen waren en er geen enkele strafzaak was over het uitvoeren van genitale verminking. Terwijl er wel wekelijks patiënten bij gynaecologen langskomen, soms pas 4 jaar oud.

Zonder meldingen kunnen de daders, vaak ouders of andere familieleden, niet worden vervolgd. Onder het vorige kabinet is onderzoek gedaan naar de uitvoerbaarheid van een meldplicht voor vrouwelijke genitale verminking, samen met eergerelateerd geweld, huwelijksdwang en achterlating. De Tweede Kamer wordt hier in 2025 over geïnformeerd, blijkt na Kamervragen.

VVD-Kamerlid Becker, die eerder om de meldplicht heeft gevraagd, vindt de aanpak te traag. Voorlichtingscampagnes over genitale verminking duren maar kort en worden soms niet geëvalueerd. Juridische procedures stranden. "Terwijl het gaat om aantasting van het zelfbeschikkingsrecht en van de lichamelijke integriteit. En het is bovendien een strafbare handeling."

Istahil Abdulahi, die zich inzet tegen vrouwenbesnijdenis, vertelt wat haar als 6-jarige overkwam:

Een van de weinige zaken over vrouwelijke genitale verminking kwam op gang na aangifte van vrouwenrechtenorganisatie Femmes for Freedom (FFF). Die zaak ging niet over het uitvoeren, maar over het aanprijzen ervan.

Het Openbaar Ministerie eiste 80 dagen taakstraf of 14 dagen hechtenis tegen een docent van de Haagse As-Soennah-moskee. Maar in hoger beroep werd hij vrijgesproken, omdat de rechter zijn uitspraken geen oproep tot geweld tegen vrouwen vond.

"Die vrijspraak is onherroepelijk", zegt een woordvoerder van het OM tegen de NOS. "Wij zien geen kans bij een cassatie, want de Hoge Raad oordeelt alleen of het proces juridisch goed is verlopen. Bewijzen worden niet opnieuw gewogen."

Een andere zaak waarbij FFF betrokken was, strandde ook. FFF eiste dat de burgemeester van Den Haag handhavend zou optreden tegen dezelfde As-Soennah-moskee, omdat daar predikers en docenten het besnijden van vrouwen hadden aangeprezen. De burgemeester vond de bevoegdheden uit de Gemeentewet om in te grijpen als de openbare orde in gevaar is niet van toepassing.

Hij kreeg gelijk van de rechter, die zei "dat het belijden van een godsdienst of levensovertuiging in gebouwen als een kerk of een moskee grondwettelijk wordt beschermd", zoals in artikel 6 van de Grondwet staat. De Gemeentewet gaat niet verder dan de Grondwet, was het oordeel.

Raad van State

Ook de Raad van State gaf de burgemeester deze maand gelijk. Dat leidde tot vragen, verontwaardigde reacties en onbegrip, onder meer bij columnisten en op sociale media.

Telegraaf-columniste Assita Kanko, tevens Belgisch Europarlementariër, noemt de uitspraak "als overlevende een klap in het gezicht". Zij vindt dat er sprake is van het aanzetten tot geweld. "Deze oproep kan families aanzetten om meisjes tijdens vakanties genitaal te verminken."

Zelden krijgt de Raad van State zulke hevige reacties op een uitspraak. "Uiteraard is de Raad van State niet voor vrouwelijke genitale verminking", licht een woordvoerder toe. "Deze uitspraak ging zuiver over het bestuursrecht: een burgemeester mag alleen ingrijpen als de openbare orde in het geding is en dat was onvoldoende onderbouwd."

Verkeerde adres

De advocate van FFF, Janina Hamann, is teleurgesteld over de uitspraak. "Het is de eerste keer dat via het bestuursrecht aan een burgemeester werd gevraagd iets tegen dergelijke oproepen te doen. Maar de rechters vonden dat we aan het verkeerde adres waren", zegt Hamann.

Zij kreeg het advies het via de burgerlijke rechter te proberen. "Maar een civiele zaak betekent niet dat de burgemeester achterover kan leunen. Het is ook niet aan de Raad van State om zich over een mogelijke civiele zaak uit te laten."

VVD-Kamerlid Becker zegt dat lokale bestuurders wel degelijk behoefte hebben aan een juridische mogelijkheid om in te grijpen. "Als de Gemeentewet niet werkt, wat dan wel?" Zij wil een manier vinden waardoor vrouwelijke genitale verminking, door deskundigen en internationale organisaties vooral een cultureel gebruik genoemd, niet meer onder de vrijheid van religie valt.

Ook SP-Kamerlid Dobbe noemt de juridische mogelijkheden ineffectief. "Je kunt nu concluderen dat je dit straffeloos kunt doen. Dat dit niet zo voort kan gaan is duidelijk."

Wekdienst 21/12: Amsterdammers demonstreren tegen 'overtoerisme' • Kortste dag van het jaar

6 hours 41 minutes ago

Goedemorgen! In Amsterdam is een demonstratie van buurtgroepen die klaar zijn met het massatoerisme. En

Eerst het weer: vanochtend is het meest droog met af en toe wat zon. De bewolking neemt al snel toe en vanmiddag regent het. De zuidwestenwind is matig tot krachtig en het wordt 9 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten? Wat heb je gemist?

Na de aanslag op de kerstmarkt in Maagdenburg is meer duidelijk geworden over de toedracht en de dader. Een man reed even na 19.00 uur in op bezoekers van de kerstmarkt. Zeker twee mensen kwamen om het leven, meer dan zestig mensen raakten gewond. De dader komt uit Saudi-Arabië en woont sinds 2006 in Duitsland. Hij werkte in een provinciestad op zo'n 50 kilometer van Maagdenburg als arts. Volgens meerdere Duitse media is hij aanhanger van de radicaal-rechtse partij AfD en islamcriticus.

Lees hier wat we nu weten over de aanslag, de slachtoffers en de dader.

Ander nieuws uit de nacht: En dan nog even dit:

Het is vijftig jaar geleden dat in Limburg de laatste kolenmijnen werden gesloten. Dat is gisteravond herdacht in Kerkrade, vanavond is er een herdenking in Heerlen. In de mijnen werd door duizenden mijnwerkers diep onder de grond steenkool gedolven. In deze special duik je in die Limburgse kolenwereld:

Fijne dag!

Aanslag kerstmarkt Maagdenburg: dit weten we over toedracht, slachtoffers en verdachte

8 hours 24 minutes ago

Acht jaar en een dag na de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn was er gisteravond opnieuw een aanslag op een kerstmarkt, nu in Maagdenburg. Dit is wat we nu weten over de aanslag, de slachtoffers en de verdachte.

De aanslag

Dit zijn beelden die online circuleren van het moment van de aanslag. Let op, het zijn schokkende beelden:

De slachtoffers De verdachte

Er zijn beelden van de arrestatie van de vermoedelijke dader. De Duitse politie trok daarbij de wapens:

De reacties

Explosie bij appartementencomplex Vlaardingen

9 hours 30 minutes ago

In Vlaardingen is vannacht een explosie geweest bij een appartementencomplex. Volgens getuigen was er rond 03.10 uur een grote knal te horen.

De klap heeft veel schade veroorzaakt. Meerdere woningen raakten beschadigd.

Op beelden is te zien dat de deur van het complex in Vlaardingen eruit is geblazen:

Twee mensen zijn door ambulancepersoneel nagekeken, maar hoefden niet naar het ziekenhuis.

Bewoners van 18 woningen moesten vanwege de explosie naar buiten. Ze zijn opgevangen in een verzorgingshuis in de buurt. Voor hen is slachtofferhulp geregeld. Een aantal bewoners kan inmiddels terug naar huis.

Huis en Senaat keuren wetsvoorstel goed om 'shutdown' in VS te voorkomen

12 hours 13 minutes ago

Zowel het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden als de Senaat heeft een wetsvoorstel goedgekeurd over overheidsuitgaven. Dat gebeurde vlak voordat delen van de overheid stilgelegd dreigden te worden, een zogenoemde 'shutdown'. De Democraten en Republikeinen moesten in beide Kamers dus onder tijdsdruk afspraken maken over het federale budget om zo'n shutdown te voorkomen.

Er is nu een deal over de begroting om de overheidsdiensten te financieren tot 14 maart. Zo is er afgesproken dat er 100 miljard dollar beschikbaar wordt gesteld voor staten die zijn getroffen door natuurrampen en is er 10 miljard dollar gereserveerd voor financiële steun aan boeren.

Het wetsvoorstel werd in het Huis van Afgevaardigden goedgekeurd met 366 stemmen voor en 34 tegen. De Senaat stemde er 's avonds laat mee in met 85 stemmen voor en 11 tegen.

Het wetsvoorstel gaat nu naar het Witte Huis waar president Joe Biden het moet ondertekenen. Hij heeft al gezegd het voorstel te steunen.

Zonder salaris thuisblijven

Als er voor middernacht geen akkoord was geweest, hadden delen van de overheid moeten sluiten. Dat kan ertoe leiden dat honderdduizenden ambtenaren vlak voor de feestdagen zonder salaris thuis moeten blijven en dat musea en nationale parken in de kerstvakantie gesloten blijven.

De eis van aankomend president Donald Trump om de Amerikaanse schuldenlimiet te verhogen, werd door het Congres afgewezen. Trump pleit er echter voor om het schuldenplafond helemaal af te schaffen. Het schuldenplafond is een wettelijk vastgestelde limiet die bepaalt hoeveel de federale overheid mag lenen.

Rudolph’s Sleigh on a North Pole PCB

13 hours 13 minutes ago
Each Christmas, [Adam Anderson], [Daniel Quach], and [Johan Wheeler] (going by ‘the Janky Jingle Crew’)—set themselves the challenge of outdoing their previous creations. Last year’s CH32 Fireplace brought an animated …read more
Heidi Ulrich

Faber dwingt gemeenten niet om te voldoen aan norm opvang asielzoekers

14 hours 12 minutes ago

Minister Faber van Asiel en Migratie gaat gemeenten en provincies die te weinig opvangplekken voor asielzoekers hebben aangeboden niet dwingen om dat alsnog te doen. De spreidingswet droeg de lagere overheden op om gezamenlijk 96.000 opvangplekken te regelen.

Dat is nog niet gelukt, maar met bijna 90.000 plekken is het doel wel in zicht, schrijft de minister aan de provincies, die de operatie om bedden te vinden coördineren. Faber kiest er daarom voor om de gemeenten en provincies nog een half jaar de tijd te geven om de resterende plekken te vinden.

Uit de besluiten per provincie blijkt dat er over 82.000 plekken echt harde afspraken zijn. Van 8000 wordt gezegd dat het "kansrijke initiatieven" zijn, wat betekent dat ze nog niet definitief beschikbaar zijn. Faber telt die twee categorieën bij elkaar op en komt zo op bijna 90.000 plekken.

Vooral de gemeenten in de noordelijke provincies en in Flevoland en Zeeland hebben samen meer gedaan dan werd gevraagd. Van Faber mogen die provincies "ruilen" met provincies die nog niet aan de doelstelling voldoen. "Als het aantal onder de streep maar klopt", zegt de minister.

Terughoudend

Faber heeft op basis van de spreidingswet, die sinds begin dit jaar van kracht is, de mogelijkheid om gemeenten te dwingen om asielzoekers op te nemen. Ze is terughoudend om daarvan gebruik te maken, omdat het kabinet juist van de wet af wil.

De minister is zelf ook fel tegenstander van de wet. Zij heeft steeds gezegd dat die straks niet meer nodig is, omdat de instroom van asielzoekers wordt ingeperkt zodat er minder opvangplekken nodig zijn.

Het aantal plekken per gemeente is verdeeld naar inwonertal en de sociaaleconomische positie van gemeenten. Zo zou bijvoorbeeld Schiermonnikoog vijf asielzoekers moeten opvangen en Rotterdam 2667.

Overigens heeft het COA al laten weten dat er nog meer plekken nodig zijn dan de eerder gedachte 96.000. De organisatie die verantwoordelijk is voor de huisvesting en verdeling van asielzoekers gaat nu uit van 115.000 opvangplekken op 1 januari 2026. Minister Faber heeft de Tweede Kamer deze maand laten weten daarover met het COA en de medeoverheden "in gesprek te gaan".

Volgens het COA zit het probleem momenteel niet zozeer in de instroom van asielzoekers, maar meer in de doorstroom. Zo verblijven er momenteel ruim 19.000 asielzoekers met een verblijfstatus in de opvanglocaties. Zolang zij geen reguliere woning kunnen vinden, stokt de doorstroom.