Aggregator

Zwitsers anti-EU-migratievoorstel sneuvelt in referendum

2 hours 50 minutes ago

EU-migranten blijven welkom in Zwitserland, en andersom. De Zwitsers hebben zich in een referendum uitgesproken tegen een voorstel om een einde te maken aan de afspraken met de Europese Unie over vrij verkeer van personen. Dat voorstel was een initiatief van de rechts-populistische Volkspartij SVP.

Die wilde dat de regering de afspraken met de EU zou opzeggen omdat er te veel migranten het land binnen zouden komen. De partij, al decennia de grootste in het federale parlement, wil dat Zwitserland meer zelf kan bepalen wie worden toegelaten.

Volgens de eerste prognoses van de Zwitserse publieke omroep SRF heeft meer dan 60 procent tegen het SVP-voorstel gestemd. Daarmee zou de uitslag aardig overeenkomen met de peilingen.

De regering had al gewaarschuwd tegen het voorstel. Als Zwitserland eruit stapt, zou een heel pakket aan verdragen ongeldig kunnen worden, waardoor onder meer toegang tot de Europese interne markt in gevaar zou komen.

De Zwitsers stemden vandaag over nog een aantal kwesties. Een voorstel voor twee weken betaald vaderschapsverlof haalt het wel. Bij een plan om wolven gemakkelijker af te kunnen schieten hangt het er nog om, en ook is nog onduidelijk of de regering groen licht krijgt voor het aankopen van nieuwe straaljagers.

Na militairen krijgen nu medewerkers Chinese staatsbedrijven testvaccin

3 hours 7 minutes ago

Terwijl de hele wereld bezig is met het ontwikkelen van een coronavaccin, breidt de Chinese overheid het testprogramma op burgers uit. Eerder werden medewerkers van de douane en het leger gevaccineerd en nu zijn ook werknemers van staatsbedrijven en farmaceutische bedrijven aan de beurt.

NOS-correspondent Garrie van Pinxteren: "Maar lang niet iedereen die ik spreek, wil zich laten vaccineren met een vaccin waarvan de werking nog niet bewezen is. Ze zeggen: als het niet hoeft dan liever niet."

Volgens Van Pinxteren is het ook de vraag of de nieuwe testgroep de vrijheid heeft om nee te kunnen zeggen tegen het testvaccin, of dat de druk vanuit de werkgever hoog is. "Ik denk niet dat de mensen uit het leger die keuze hadden."

'Eerste resultaten positief'

De groep die is gevaccineerd, werd door de overheid geselecteerd en wordt in de gaten gehouden. "We hebben nog geen vaccin gevonden dat helemaal werkt tegen covid-19", zegt een onderzoeker tegen de staatskrant China Daily, "maar de eerste resultaten zijn positief." Het is de bedoeling dat zorgmedewerkers, ambtenaren, leraren en supermarktmedewerkers ook zullen worden gevaccineerd met de testvaccins.

Tegelijkertijd worden de testvaccins ook in Brazilië, getest. En Peru, Bahrein, Abu Dhabi en Marokko hebben plannen om het vaccin te testen, meldt het Hongkongse South China Morning Post.

Dat China nu op grotere schaal de vaccins gaat testen, stuit op kritiek. Internationale gezondheidsexperts zeggen tegen The New York Times dat de testvaccins een vals gevoel van veiligheid kunnen geven, waardoor besmettingen zouden kunnen toenemen. Volgens Sinovac, het farmaceutisch bedrijf dat de vaccins ontwikkelt, zijn inmiddels meer dan tienduizend Chinezen gevaccineerd.

Old Polaroid Gets a Pi and a Printer

3 hours 32 minutes ago

There’s nothing like a little diversion project to clear the cobwebs — something to carry one through the summer doldrums and charge you up for the rest of the hacking year. At least that’s what we think was up with [Sam Zeloof]’s printing Polaroid retro-conversion project.

Normally occupied with the …read more

Dan Maloney

Toezichthouders mishandeld en vastgehouden in café Medemblik

3 hours 51 minutes ago

De uitbater van een café in Medemblik is vannacht aangehouden nadat twee toezichthouders in de zaak waren bedreigd met de dood, mishandeld en tegen hun wil vastgehouden. Een van de toezichthouders raakte lichtgewond, meldt de politie.

De toezichthouders controleerden het café even na middernacht op naleving van de coronamaatregelen. In het café zagen ze dat er onvoldoende afstand werd gehouden en dat er werd gerookt. Ze maakten daarom foto's van de situatie in het café.

Toen de eigenaar van het café zag dat er werd gecontroleerd ging hij met de toezichthouders in gesprek. Volgens de politie liep dit uit de hand en werden de controleurs vastgehouden, mishandeld en bedreigd met de dood. Ook pakten bezoekers van het café de telefoon van de controleurs af. Zij verwijderden de foto's die op de telefoon stonden, meldt NH Nieuws.

Alcohol

De controleurs wisten zich uiteindelijk te bevrijden en alarmeerden de politie. Die hield de uitbater van het café aan. De man bleek gedronken te hebben. Hij zit nog vast.

De gemeente Medemblik is bezig met bestuursrechtelijke stappen tegen het café. "Toezichthouders zijn bedreigd en belemmerd in hun werkzaamheden", zegt burgemeester Streng op Twitter. "Dat is onacceptabel. Handen af van onze boa's en toezichthouders."

Vier aanhoudingen om helikopterkaping België

6 hours 8 minutes ago

In verband met de kaping, twee dagen geleden, van een Belgische helikopter zijn vier mensen aangehouden, meldt de VRT. Het parket van Antwerpen bevestigt de arrestaties.

De kaping was vrijwel zeker bedoeld om gevangenen te helpen ontsnappen uit gevangenissen in Brussel. Dat mislukte, waarna de verdachten zich uit de voeten maakten. Bijzonderheden over de aanhoudingen zijn nog niet bekendgemaakt.

Afgelopen vrijdag werd de helikopter op het vliegveld van Deurne gekaapt door drie gewapende mannen. Die hadden de heli gehuurd, zogenaamd omdat ze boven Brussel foto's wilden maken. Eenmaal aan boord dwongen ze de piloot koers te zetten naar de gevangenis van Vorst en de vrouwenafdeling van de gevangenis Berkendael.

Toen het op beide plekken niet lukte om te landen, dwongen de drie de piloot door te vliegen naar Tienen en daar het toestel op een carpoolplek aan de grond te zetten. Vervolgens gingen ze ervandoor.

De piloot werd opgevangen door de politie en heeft slachtofferhulp gekregen.

Beelden van de laagvliegende helikopter werden later op Twitter gezet:

A Battery To Add A Tingling Sensation To Your Tweets

6 hours 32 minutes ago

Internet-connected sex toys are a great way to surprise your partner from work (even the home office) or for spicing up long-distance relationships. For some extra excitement, they also add that thrill of potentially having all your very sensitive private data exposed to the public — but hey, it’s not …read more

Sven Gregori

Conflict over betwiste regio Nagorno-Karabach laait op

7 hours 30 minutes ago

Armenië zegt dat het Azerbeidzjaanse leger burgerdoelen heeft aangevallen in Nagorno-Karabach. Dat is een vooral door Armeniërs bewoond gebied in Azerbeidzjan dat door Armenië wordt gesteund, ook militair. Het Armeense leger zegt dat het twee Azerbeidzjaanse helikopters, drie drones en drie tanks heeft uitgeschakeld.

Deze beelden zijn vanochtend vrijgegeven door het Armeense ministerie van Defensie:

Azerbeidzjan erkent dat het een militaire operatie is begonnen. Het zegt dat het reageert op beschietingen langs de frontlijn. Daarbij zouden burgers zijn omgekomen en gewond zijn geraakt. Een Azerbeidzjaanse helikopter zou verloren zijn gegaan, maar de bemanning zou ongedeerd zijn gebleven.

Of er aan Armeense kant slachtoffers zijn gevallen, is niet bekend. Armenië heeft de bevolking van Nagorno-Karabach gemaand schuilplaatsen op te zoeken. Het Armeense ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelt de aanval en zegt dat het een gepast militair en politiek antwoord zal geven.

De regering van Nagorno-Karabach heeft de staat van beleg en de mobilisatie afgekondigd.

Bloedige strijd

Armenië en Azerbeidzjan maakten vroeger deel uit van de Sovjet-Unie. Toen die begin jaren 90 uiteenviel riepen beide republieken de onafhankelijkheid uit. De etnische Armeniërs in Nagorno-Karabach maakten zich een jaar later los van Azerbeidzjan.

Na een bloedige strijd, die naar schatting aan 30.000 mensen het leven heeft gekost, kwam in 1994 een staakt-het-vuren tot stand. In de jaren daarna beschuldigden beide partijen elkaar over en weer van het schenden daarvan. De afgelopen maanden namen de spanningen weer toe.

Frankrijk, de VS en Rusland zijn bemiddelaars in het conflict. Frankrijk heeft beide landen opgeroepen te stoppen met vechten en naar de onderhandelingstafel te gaan.

Turkije steunt Azerbeidzjan en legt de schuld van het oplaaien van het conflict eenzijdig bij Armenië. "Het moet onmiddellijk stoppen met de vijandelijkheden die de regio in brand zetten", zei de Turkse minister van Defensie. Hij zei dat Turkije Azerbeidzjan met al zijn middelen zal steunen.

Zwitsers stemmen over inperken EU-migratie: 'David tegen Goliath'

7 hours 31 minutes ago

Zwitserland stemt vandaag over een voorstel dat een einde zou maken aan de afspraken met de Europese Unie over vrij verkeer van personen. Het referendum is een initiatief van de rechts-populistische SVP. Deze partij is al decennia de grootste in het federale parlement, maar heeft de laatste jaren wel aan macht ingeboet.

De Volkspartij SVP is van mening dat migranten een te grote belasting vormen voor Zwitserland. De partij presenteert de keuze van vandaag als een alles-of-niets-kwestie: "We moeten vechten, vechten, vechten. Het is een strijd tussen David en Goliath!".

Goedkope buitenlandse arbeidskrachten zouden banen innemen van Zwitsers en de tienduizenden extra migranten die er jaarlijks bijkomen zouden een te grote belasting zijn voor de infrastructuur, sociale voorzieningen en de welvaartsstaat. Ook wil de traditioneel nationalistische SVP dat Zwitserland als niet-EU-land zelf kan beslissen over wie er wel of niet het land binnenkomt.

De Zwitserse regering, die bestaat uit een min of meer vastgeklonken coalitie waar ook de SVP deel van uitmaakt, heeft zich resoluut tegen het Begrenzungsinitiative uitgesproken. De regering zegt dat Zwitserland zijn grote welvaart juist te danken heeft aan migranten uit de EU en waarschuwt voor een kettingreactie waardoor de Zwitsers onder meer de toegang tot de Europese interne markt zullen verliezen. Daardoor zouden veel banen verloren gaan. Het nationaal inkomen zou binnen twintig jaar 5 tot 7 procent lager zijn dan bij voortzetting van de huidige EU-afspraken.

Ook zou Zwitserland een stuk onaantrekkelijker worden voor internationale instituties, zegt correspondent Wouter Zwart. Hij wijst erop dat er met name in Genève, maar ook in Zürich tal van internationale organisaties zitten, waaronder de FIFA en de Verenigde Naties.

Als het voorstel wordt aangenomen, moet Bern in gesprek met Brussel om nieuwe afspraken te maken rond migratie. De kans is levensgroot dat ze daar niet uitkomen en dan moet de uitslag van het referendum geïmplementeerd worden.

Als het vrije verkeer van personen niet langer gewaarborgd is, vervallen ook een reeks andere bilaterale afspraken die Zwitserland met de EU heeft gemaakt, bijvoorbeeld over handel, landbouw, wetenschap en luchtvaart. Die maken alle deel uit van een groter pakket van verdragen. Als een van de verdragen wordt opgezegd, vervallen ook de andere, benadrukt correspondent Wouter Zwart. "Er is een soort domino-effect ingebouwd."

Volgens peilingen is een ruime meerderheid van zo'n 60 procent van de Zwitsers tegen het voorstel van de SVP. "Maar we weten sinds brexit dat we voorzichtig moeten zijn met peilingen", zegt Zwart. "Met brexit in het achterhoofd, is men dit weekend echt wel heel nerveus in Zwitserland."

De verwachting is dat de uitslag al aan het begin van de middag komt. In Zwitserland stemmen veel mensen per post en dat kan al weken van tevoren.

Wolven afschieten

Er zijn meer voorstellen waar de Zwitsers vandaag over stemmen. Er is ook een plan voor twee weken vaderschapsverlof en een voorstel dat het gemakkelijk moet maken om wolven af te schieten.

In Zwitserland zijn jaarlijks meerdere referenda. De uitslag is bindend voor de regering.

Wekdienst 27/9: Meer regio’s met extra coronamaatregelen • Start Roland Garros

8 hours 45 minutes ago

Goedemorgen! Vandaag gaan nog eens acht veiligheidsregio's naar risiconiveau 2 met het predicaat 'zorgelijk'. En met onder meer het WK wielrennen en de start van Roland Garros wordt het een volle sportdag.

Het weer eerst: na een regenachtige nacht trekken de buien weg naar het zuiden. Het blijft wel bewolkt. In de middag kan op sommige plekken de zon nog even doorbreken. Het wordt maximaal zo'n 17 graden met een matige tot krachtige noordwestenwind. Na het weekend gaat de wind wat meer liggen.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

De Zwitsers gaan naar de stembus voor een referendum over het vrije verkeer van personen met EU-landen. De rechts-populistische SVP zette het referendum op de agenda. Die partij laat de grensposten in Zwitserland het liefst weer bemannen. Het wordt dus een volle sportdag. In Parijs begint het hoofdtoernooi van Roland Garros. Het grandslamtoernooi werd vanwege de coronapandemie verplaatst van de lente naar de herfst. Verder wordt op het WK wielrennen in het Italiaanse Imola de wegwedstrijd voor de mannen verreden. Vanaf 13.10 uur is de wedstrijd live te volgen op NOS.nl, in de app, op NPO 1 en in een liveblog. Om 18.00 uur gaan vanwege corona nog eens acht veiligheidsregio's naar risiconiveau 2. Het gaat om Brabant-Noord, Brabant-Zuidoost, Gelderland-Zuid, Groningen, Zuid-Holland-Zuid, Gooi en Vechtstreek, Zaanstreek-Waterland en Flevoland.

Wat heb je gemist?

In Groningen is de eigenaar van een dansschool aangehouden op verdenking van misbruik. Tegen het Dagblad van het Noorden zegt het Openbaar Ministerie dat er elf aangiftes liggen tegen de man. Tien daarvan komen van minderjarigen.

De 37-jarige verdachte zit sinds 8 september vast. Zijn hechtenis is donderdag met drie maanden verlengd. Het OM wil tegenover de krant niet ingaan op de aard van het misbruik. "Het onderzoek is nog in volle gang", zegt een woordvoerder.

De man runde sinds 2004 een streetdance-school, een van de grootste in Groningen. De eigenaar is niet meer betrokken bij de dansschool en de leiding wil de lessen voortzetten. "We vragen jullie vertrouwen en steun om met ons een nieuwe toekomst tegemoet te gaan in een veilige omgeving", schrijven ze in een brief aan leden en ouders.

Ander nieuws uit de nacht:

Trump draagt conservatieve Amy Coney Barrett voor als rechter Hooggerechtshof: de Senaat wil nog voor de presidentsverkiezingen van 3 november stemmen over de voordracht. Restaurant Den Haag ontruimd vanwege drukte: In het restaurant waren ruim 200 mensen aan het eten toen handhavers kwamen controleren. Lichte aardbeving bij Drentse Winde: De beving, met een kracht van 1,8, was volgens het KNMI op 3 kilometer diepte.

En dan nog even dit:

Goed nieuws voor wintersportliefhebbers in delen van Zwitserland, Oostenrijk en Duitsland. Daar ligt flink wat sneeuw door de combinatie van een koufront en veel neerslag.

Op sommige plekken moesten wegen worden vrijgemaakt van sneeuw en ijs en in delen van Oostenrijk viel er al sneeuw op zo'n 550 meter hoogte.

Volgens het Zwitserse KNMI viel er in de plaats Montana, in het zuidelijke kanton Wallis, zo'n 25 centimeter sneeuw. Dat was volgens het instituut een record voor de tijd van het jaar.

De sneeuw viel met name aan de noordzijde van de Alpen, meldt Weerplaza. De meeste sneeuw viel boven de 1100 meter.

Fijne dag!

Automobilist rijdt in op bezoekers café Rijsbergen

9 hours 18 minutes ago

Een automobilist is vannacht ingereden op bezoekers van café The Jolly Jester in Rijsbergen. Dit gebeurde rond 05.30 uur aan de Sint Bavostraat. Volgens getuigen reed de automobilist hierna door, meldt Omroep Brabant.

Meerdere mensen raakten gewond, een van hen is ter controle naar het ziekenhuis gebracht. De politie is nog op zoek naar de bestuurder.

De automobilist had het café volgens getuigen boos verlaten. Daarna stapte hij in zijn voertuig en reed in op een aantal mensen die op de stoep voor de horecazaak stonden. Op de weg lagen drie fietsen met flinke schade.

De politie is een onderzoek gestart en bekijkt daarvoor camerabeelden en hoort getuigen. Het gezochte voertuig is mogelijk een donkere stationwagen die vermoedelijk op meerdere plekken schade heeft.

An FPGA Video Player Built Just For Fun

9 hours 32 minutes ago

Sometimes, projects are borne out of neccessity; a fix for a problem that needs to be solved. Other times, they’re done just for the love of creation and experimentation. [ultraembedded]’s FPGAmp media player falls under the latter, and served as a great learning experience along the way.

The aim of …read more

Lewin Day

Lichte aardbeving bij Drentse Winde

11 hours 24 minutes ago

Bij het Drentse dorp Winde is rond 01.40 uur een lichte aardbeving gemeten. De beving, met een kracht van 1,8, was volgens het KNMI op 3 kilometer diepte. Berichten over schade zijn er vooralsnog niet.

Winde ligt zo'n tien kilometer ten zuiden van de stad Groningen, dicht bij Groningen Airport Eelde.

Aan het begin van de maand waren er in Westeremden en Uithuizermeeden, allebei ten noorden van Groningen, bevingen van respectievelijk 2,0 en 1,9. Bevingen in het gebied worden vrijwel altijd veroorzaakt door gaswinning.

Soldering Practice Kit Remains Useful After Completion

12 hours 32 minutes ago

Unsatisfied with the standard fare of soldering practice kits that offer little to no purpose once they’re built, [Jim Heaney] decided to take matters into his own hands and design an easy-to-assemble kit for his class that, once put together, becomes the handiest of tools in any maker’s workbench: a …read more

Erin Pinheiro

Eigenaar dansschool Groningen vast voor misbruik

13 hours 3 minutes ago

In Groningen is de eigenaar van een dansschool aangehouden in verband met een grote misbruikzaak. Volgens het Dagblad van het Noorden en RTV Noord is hij de oprichter en eigenaar van het Groningen Dance Center, een school voor streetdance.

Het Openbaar Ministerie wil alleen kwijt dat op 8 september een 37-jarige Groninger is opgepakt. Er liggen elf aangiftes tegen hem, tien daarvan komen van minderjarigen. Zijn hechtenis is donderdag met drie maanden verlengd.

De man runde de dansschool sinds 2004. Het personeel heeft leden en ouders een brief gestuurd over de situatie. Het roept slachtoffers en getuigen op om zich te melden bij de politie.

In de brief staat dat alle lessen doorgaan. "Voor ons staat vast dat de huidige eigenaar geen rol meer speelt. We vragen jullie vertrouwen en steun om met ons een nieuwe toekomst tegemoet te gaan in een veilige omgeving."

Jongen uit Musselkanaal ontvoerd, verdachte opgepakt

14 hours 59 minutes ago

Een jongen uit Musselkanaal is gisteren enkele uren ontvoerd geweest. De politie in Groningen zegt dat sprake was van een "urgente vermissing" en dat daarom met veel politiemensen en een helikopter naar hem is gezocht.

De jongen is zo'n drie uur later gevonden. Een man van 25 is opgepakt op verdenking van onttrekking aan het ouderlijk gezag. Het is niet bekend waar de jongen en de verdachte zijn gevonden.

De zaak speelde zaterdagmiddag. De leeftijd van de jongen is niet bekendgemaakt; de politie zegt alleen dat hij minderjarig is. De verdachte is een man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Hij zit vast en wordt verhoord.

Cheap Current Probe Gets Good Review

15 hours 32 minutes ago

A current probe isn’t a very common fixture on most workbenches because they are pretty expensive. [VoltLog] looks at a fairly inexpensive current probe from Micsig. He seemed impressed with the workmanship and it looks similar to more expensive offerings. There are two models with different bandwidth numbers (800 kHz …read more

Al Williams