Aggregator

Philips wil 400 banen schrappen op de locatie in Drachten

2 hours 17 minutes ago

Philips wil 400 banen schrappen op de locatie in Drachten, waar onder meer onderdelen voor scheerapparaten, babyproducten en elektrische tandenborstels worden gemaakt. Op dit moment werken daar zo'n 1700 mensen.

Het is volgens het bedrijf een uitwerking van de reorganisatie die het vorig jaar al aankondigde. Toen kondigde Philips aan 6000 banen te schrappen, waarvan 1100 in Nederland.

Gedwongen ontslagen onduidelijk

In Drachten verdwijnen de komende twee jaar 200 vaste en 200 flexibele posities. Dat komt vooral doordat de productie van babyflesjes en speentjes naar Indonesië en een externe leverancier wordt verplaatst.

Of er ook mensen gedwongen ontslagen zullen worden in de Friese plaats, is nog niet duidelijk. "We nemen onze verantwoordelijkheid als werkgever zeer serieus en zullen ons inspannen om zoveel mogelijk van onze mensen naar een nieuwe baan te begeleiden", zegt een woordvoerder van Philips.

Slaapapneu-apparaten

Philips, dat ook medische apparatuur produceert, is al een aantal jaar verwikkeld in een affaire rond slaapapneu-apparaten. Die bleken onveilig, waardoor het bedrijf heel veel apparaten moest terugroepen.

Afgelopen april schikte het bedrijf voor 1,1 miljard met Amerikaanse patiënten. Het bedrijf draaide, mede door deze problemen, twee jaar op rij verlies.

Oud-Kamerlid ChristenUnie voor NSC minister van Onderwijs

2 hours 43 minutes ago

Eppo Bruins, tot 2021 Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, wordt namens NSC minister van Onderwijs in het kabinet-Schoof. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van het Nederlands Dagblad dat hij genoemd werd. Hij is de eerste nieuwe bewindspersoon die bekend wordt, die van een andere partij lid is dan de coalitiepartijen.

De 54-jarige Bruins is nu voorzitter van de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie (AWTI). Hij heeft natuurkunde gestudeerd en zat op het conservatorium met als hoofdvak piano. Hij haalde daar nooit een diploma.

Hij zat van 2015 tot 2021 in de Tweede Kamer voor de ChristenUnie, waar hij zich bezighield met verschillende onderwerpen. Hij was onder meer woordvoerder onderwijs, media en luchtvaart.

Bruins geldt als een prominent binnen de ChristenUnie. Of hij zijn lidmaatschap van de ChristenUnie zal opgeven en of hij lid zal worden van NSC, is nog niet duidelijk.

Inmiddels worden steeds meer namen bekend van de nieuwe ploeg ministers en staatssecretarissen. Haagse bronnen bevestigen dat Dirk Beljaarts, op dit moment algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), namens de PVV minister van Economische Zaken moet worden.

Beljaarts kondigde in maart al zijn afscheid aan bij de belangenbehartiger voor horecaondernemers. Hij wilde toen tegen De Telegraaf nog niet zeggen wat hij daarna zou gaan doen.

De contouren van het kabinet Schoof worden daarmee steeds duidelijker. Hieronder een overzicht van wat we tot nu toe weten:

In de laatste fase van een kabinetsformatie kan er altijd niet iets veranderen, leert de geschiedenis. Op het laatste moment kunnen namen nog verschuiven, maar dit is de huidige stand van zaken.

Ruim 5 jaar cel geëist tegen eigenaren zorgboerderij Wedde om mishandeling

3 hours 57 minutes ago

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vanochtend vijf jaar en vier maanden cel geëist tegen de eigenaren van een zorgboerderij in het Groningse dorp Wedde. De twee mannen worden verdacht van het mishandelen van tien bewoners.

"Dit was geen zorg, dit was sadisme", oordeelden de officieren van justitie over de gebeurtenissen op zorgboerderij Aurora Borealis. Volgens het OM waren de mishandelingen op de zorgboerderij tussen juni 2020 en december 2022 (toen de boerderij werd gesloten) "stelselmatig" en zat er bovendien een strategie achter. Het OM noemt het kwalijk dat verdachten Paul W. (63) en zijn schoonzoon Michel K. (37) weinig reflecteren op wat ze de cliënten hebben aangedaan.

De afgelopen dagen bleek tijdens de rechtszaak dat er van alles mis was achter de voordeur van de zorgboerderij, meldt RTV Noord. Meervoudig gehandicapten werden in het water geduwd en kregen zeep in de mond gespoten. Ook werd urine over de bewoners van de zorgboerderij heen gegooid. Het is slechts een kleine greep uit de door het OM genoemde voorbeelden van mishandeling.

Gillen van angst

Getuigen vertelden dat de cliënten van de zorgboerderij soms doodsbang waren. "Ze gierden en gilden van angst", aldus een getuige. "De twee eigenaren kicken op mensen pijn doen en ze te kwetsen", stelde een andere getuige.

De mishandeling bleef niet zonder gevolgen. Eén van de bewoners liep een posttraumatische stressstoornis op en volgt nu EMDR-therapie. Het OM eiste daarom vanochtend niet alleen celstraffen en een beroepsverbod, maar ook dat de twee eigenaren van de zorgboerderij schadevergoedingen moeten betalen aan zes mishandelde bewoners. Bij elkaar opgeteld gaat het om een bedrag van ruim 120.000 euro.

Te ver gegaan

De verdachten zeiden eerder al spijt te hebben van de gebeurtenissen en "te ver te zijn gegaan". Ze vertelden dat ze de 'behandeling' met goede bedoelingen deden. Het was in hun ogen een manier om de meervoudige gehandicapten iets te leren.

Het OM zegt niet anders te kunnen concluderen dan dat er een sadistisch motief achter de mishandeling zat. Het is nog niet bekend wanneer de rechtbank uitspraak doet.

OM in beroep tegen vrijspraak in zaak over fietsende ex-minister

4 hours 1 minute ago

Het Openbaar Ministerie gaat in beroep in de zaak waarin een 44-jarige vrouw is vrijgesproken voor het opzettelijk ten val brengen van de fietsende ex-minister Sander Dekker. Hij raakte in juni 2022 zwaargewond toen hij in de duinen bij Monster van zijn racefiets viel.

Dekker reed samen met zijn partner heuvelafwaarts en kwam met 38 kilometer per uur wandelaar Aathina K. en haar man tegen. Volgens K. maakte ze een afwerend gebaar, omdat ze vond dat de wielrenners te hard fietsten op een pad met weinig ruimte. Bij dat gebaar raakte ze Dekker.

Verklaring gewijzigd

Tijdens de zitting vorige maand zei het Openbaar Ministerie dat uit getuigenverklaringen is gebleken dat de vrouw Dekker toen hij langsfietste, vastpakte. Ook zou de vrouw dat aanvankelijk zelf hebben getuigd, maar ze trok dat later in.

Voor het Openbaar Ministerie "is uit de uitspraak niet duidelijk geworden waarom de rechtbank de verklaring van de partner niet heeft meegewogen en wel de latere, gewijzigde verklaring van verdachte volgt".

VVD'er Dekker was van 2012 tot en met 2017 staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daarna was hij van 2017 tot begin 2022 minister voor Rechtsbescherming, in het kabinet-Rutte III. Nu is hij bestuurder bij het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.

Macron roept op tot samenwerken tegen partij van Le Pen

4 hours 4 minutes ago

De Franse president Macron roept politieke partijen en "mensen van goede wil" op samen te werken tegen radicaal-rechts. Dat zei de president op een persconferentie waarin hij onder meer een verklaring gaf over het uitschrijven van nieuwe parlementsverkiezingen.

Zondagavond verbaasde hij vriend en vijand toen hij kort na de Europese verkiezingen nieuwe parlementsverkiezingen in Frankrijk aankondigde. Met zo'n twee weken te gaan tot de eerste ronde hoopt Macron dat partijen, ondanks onderlinge tegenstellingen, toch samenwerken om een regering geleid door Marine Le Pen en haar partij te voorkomen.

De positie van Macron zelf als president staat bij deze verkiezingen niet op het spel.

Blufpoker

Rassemblement National, de radicaal-rechtse partij van Le Pen, won de Europese verkiezingen met een overweldigende meerderheid: 31,4 procent van de stemmen. Macrons partij Renaissance werd tweede met veel lagere cijfers: 14,6 procent. Diezelfde avond kondigde de president aan het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen te organiseren.

"Blufpoker", noemde politicoloog Arnauld Leclerc het bij Nieuwsuur. Volgens de Franse hoogleraar valt niet uit te sluiten dat de partij van Le Pen betere kaarten heeft dan Macron en er met de zege vandoor gaat. "Hij neemt een enorme gok."

Dicht op de Spelen

Ook de Franse burgemeesters zijn niet blij met het besluit. Ze vinden dat de verkiezingen veel te dicht op de Olympische Spelen vallen en ze maken zich zorgen over de organisatie. De eerste ronde van de nationale verkiezingen vindt plaats op 30 juni en een week later op 7 juli volgt de twee ronde. De Zomerspelen beginnen op vrijdag 26 juli.

Ondertussen heeft Macron al aangegeven dat hij "ongeacht het resultaat" niet zal aftreden. Ook als de rechts-radicale oppositiepartij bij de Franse verkiezingen wint, zal hij aanblijven als president. In 2022 werd Macron bij de presidentsverkiezingen herkozen, de volgende presidentsverkiezingen zijn in 2027.

Chinese elektrische auto's mogelijk duurder, hoge EU-heffingen op komst

4 hours 8 minutes ago

De Europese Commissie gaat vanaf volgende maand hoge importheffingen invoeren op elektrische auto's die uit China worden geïmporteerd. Voor de drie grote fabrikanten BYD, Geely en SAIC zijn verschillende heffingen in het leven geroepen. Het kan zijn dat de merken ervoor kiezen die heffingen door te berekenen aan kopers, waardoor de auto's duurder worden.

De Commissie had afgelopen oktober een onderzoek aangekondigd en concludeert op basis van de resultaten dat er sprake is van oneerlijke concurrentie, want Chinese automerken ontvangen veel staatssteun. De Commissie heeft daarover contact opgenomen met de Chinese autoriteiten.

Chinese merken die hebben meegewerkt aan het onderzoek gaan het gemiddelde van 21 procent betalen, merken die niet wilden meewerken 38,1 procent. In China geproduceerde Tesla's krijgen mogelijk een apart tarief.

Voor deze drie merken gaan er verschillende tarieven gelden. Geely is onder meer eigenaar van Volvo, Polestar en het Chinese Lynk & Co. SAIC heeft het Britse MG in handen:

Europa is niet de eerste concurrent die dit soort heffingen invoert. Vorige maand meldde Washington dat Chinese auto's die in de VS worden geïmporteerd te maken krijgen met een nog veel hogere heffing: die stijgt van 27,5 naar 100 procent.

'Oneerlijke concurrentie'

Europese automerken kijken met argusogen naar de Chinese elektrische automarkt. Echt voet aan de grond hebben die nog niet, meldde de NOS in februari, maar de automerken doen hard hun best om dat wel te krijgen. Het marktaandeel groeit, ook omdat de prijzen van de Chinese auto's in veel gevallen een stuk lager liggen dan de auto's die in Europa gemaakt zijn.

Chinese automerken ontvangen dus staatssteun voor de productie. Hun Europese concurrenten maken er al langer een punt van dat dat tot oneerlijke concurrentie leidt. De Europese Commissie gaat daar nu in mee.

Volgens zakenkrant de Financial Times zouden met name Spanje en Frankrijk voor deze heffingen gelobbyd hebben in Brussel. Duitsland, Zweden en Hongarije zijn juist tegen, uit angst dat China met vergeldingsmaatregelen gaat komen.

In Nederland was vorig jaar het marktaandeel Chinese merken nog klein. Daar proberen de merken zelf verandering in te brengen:

NAVO willigt eerste eis van Orbán voor steun aan Ruttes kandidatuur in

5 hours 6 minutes ago

Hongarije zal niet dwarsliggen als de NAVO volgende maand de coördinatie op zich neemt bij de militaire steunverlening aan Oekraïne. Dat heeft de Hongaarse premier Orbán beloofd aan NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg bij een ontmoeting in Boedapest. Hongarije hoeft van Stoltenberg niet mee te doen als NAVO-lidstaten financiële steun voor de lange termijn toezeggen.

Het Hongarije van Orbán onderhoudt goede betrekkingen met Rusland. Het wil daarom geen geld aan Oekraïne overmaken of Hongaars militair personeel naar Oekraïne sturen om Oekraïense militairen op te leiden.

Volgens het NAVO-handvest mag Hongarije in een situatie als deze een uitzonderingspositie innemen. Wat dat betreft was er geen probleem. Maar Orbán eiste een garantie. Die heeft hij nu van de NAVO-topman gekregen.

Kandidatuur Rutte

Als Orbán die garantie niet zou krijgen, zou hij de kandidatuur niet steunen van demissionair premier Rutte voor de opvolging van Stoltenberg. Dat probleem is nu dus opgelost. Op een andere eis van Orbán kan alleen Rutte zelf reageren.

Rutte zei in 2021 in een reactie op nieuwe Hongaarse anti-lhbti-wetgeving dat er in de EU geen plek meer is voor de Hongaren als ze zo'n wet invoeren. "Mijn doel is Hongarije op dit punt op de knieën te krijgen. Ze moeten zich realiseren dat ze lid zijn van de EU en zich moeten houden aan de Europese waarden." En zei hij: "Voor mij hebben ze dan niets meer te zoeken in de EU".

Vorige week zei Orbán in een interview dat ook nazi-Duitsland en de Sovjetunie van Stalin hebben geprobeerd om Hongaren besluiten door de strot te duwen. "Hierdoor wordt het heel lastig om hem te steunen." Hij eiste dat Rutte zijn woorden terugneemt. Dat is nog niet gebeurd.

Voor NAVO-top

De Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, Julianne Smith, zegt er "volledig van overtuigd" te zijn dat de opvolger van Stoltenberg de komende weken wordt benoemd, nog vóór het begin van de top in Washington van 9 tot en met 11 juli. "Het momentum daarvoor neemt toe", zei ze tegen de pers in de aanloop naar de top van de NAVO-ministers van Defensie die morgen en overmorgen bijeen zijn in Brussel.

Miljoenen Europeanen kijken illegaal naar grote sportevenementen

5 hours 11 minutes ago

Van alle Europese burgers maakt 12 procent gebruik van illegale downloads of streamingdiensten om naar sport te kijken. In Nederland gaat het zelfs om 15 procent van de consumenten en 31 procent van de jongeren tussen 15 en 24 jaar. Dat blijkt uit een rapport van het Bureau voor intellectueel eigendom van de Europese Unie (EUIPO).

EUIPO noemt piraterij bij live-evenementen een "existentieel probleem" voor de financiering van sport. Zo vloeien de inkomsten uit uitzendrechten voor sportzenders ook naar de sportbeweging en de sporters, zegt het bureau. Het EUIPO schat dat piraterij op alle media jaarlijks een miljard euro aan onrechtmatige inkomsten genereert.

De uitzendrechten voor sportwedstrijden worden steeds duurder. Zo hebben bijvoorbeeld de zenders Sky Sports en TNT Sports een recordbedrag van 7,8 miljard euro betaald voor de tv-rechten van de Engelse Premier League. De vorige deal leverde de Engelse clubs zo'n 5,8 miljard euro op in drie jaar.

Het aanbod van illegale streams is al jaren een probleem voor tv-aanbieders. De techniek van IPTV, het kijken van televisie via het internet, is op zichzelf niet illegaal in Nederland. Het is wel strafbaar om abonnementen aan te bieden en af te sluiten als voor die films en series geen licentievergoeding is betaald.

Namaaksportuitrusting

Naast het onderzoek naar illegale streams heeft het EU-bureau ook onderzoek gedaan naar namaaksportuitrusting. Volgens het EUIPO heeft gemiddeld 10 procent van de jongeren in de EU in de leeftijdsgroep van 15 tot 24 jaar toegegeven namaaksportspullen te kopen. Fabrikanten lopen hierdoor naar schatting 851 miljoen euro per jaar mis, wat overeenkomt met 11 procent van de totale verkoop in de sector.

Ongeveer 8 procent van de Nederlanders tussen 15 en 24 jaar koopt bewust online namaaksportuitrusting, staat in het EUIPO-rapport. Het omzetverlies is 96,4 miljoen euro. Daarmee staat Nederland op de derde plek. Frankrijk staat bovenaan met een omzetverlies van 143,3 miljoen euro.

Zeker 41 doden door brand in wooncomplex voor werknemers in Koeweit

5 hours 16 minutes ago

Door een brand in een wooncomplex voor arbeidskrachten in Koeweit zijn zeker 41 mensen omgekomen. De brand brak vanmorgen uit in de stad Mangaf in het zuiden van Koeweit.

Veel van de bewoners waren in het gebouw aanwezig toen de brand uitbrak. "Tientallen werden gered, maar helaas zijn er ook veel doden", vertelt een politiecommandant aan de staatstelevisie.

Beschuldiging

Het vuur is inmiddels onder controle. De brandweer doet nog onderzoek naar de oorzaak van de brand. De vicepremier van het emiraat op het Arabisch schiereiland wacht dat onderzoek niet af en beschuldigt de vastgoedeigenaren van overtredingen.

"Hebzucht van vastgoedeigenaren leidt helaas tot dit soort situaties", zegt Sheikh Fahad Yusuf Al Sa-bah tijdens een bezoek aan de plek van de brand. Waarschijnlijk woonden in het gebouw veel meer mensen dan toegestaan. "Ik zal de eigenaar aanpakken", zei de vicepremier.

De commandant van de politie zegt dat er regelmatig wordt gewaarschuwd voor het "proppen van te veel arbeiders in gebouwen". Hij geeft verder geen details over de herkomst of het werk van de arbeiders. Lokale media schrijven dat in het gebouw tientallen werknemers woonden en dat onduidelijk is waar ze vandaan kwamen.

In Koeweit wonen veel arbeidsmigranten; die gemeenschap is veel groter dan de lokale bevolking. Het emiraat telt zo'n 4,2 miljoen inwoners en is nog niet half zo groot als Nederland. Koeweit beschikt over een van de grootste oliereserves in de wereld.

Tot 28 jaar voor moord op Peter R. de Vries, drie keer vrijspraak

5 hours 21 minutes ago

De rechtbank van Amsterdam heeft drie verdachten veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen voor de moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries. Twee verdachten, schutter Delano G. en chauffeur Kamil E., zijn veroordeeld tot 28 jaar cel, organisator Krystian M. kreeg 26 jaar en één maand.

Een vierde verdachte krijgt 14 jaar omdat hij de wapens aanleverde en twee mannen die op de uitkijk stonden, krijgen beiden 10 jaar. De twee filmden De Vries toen hij zwaargewond op straat lag.

Drie anderen werden vrijgesproken. Zij werden gezien als 'voorbereiders' van de moord, maar voor hun betrokkenheid is geen bewijs, zegt de rechtbank. Er is ook geen bewijs dat er sprake is van een terroristische daad, is het oordeel.

In de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam stonden vandaag negen verdachten terecht voor betrokkenheid bij de moord op De Vries. Die werd op 6 juli 2021 kort na een bezoek aan de tv-studio van RTL Boulevard neergeschoten in het centrum van Amsterdam. Negen dagen later overleed hij aan zijn verwondingen.

Dit is een overzicht van de verdachten in de zaak:

In januari eiste het OM levenslange gevangenisstraffen tegen drie verdachten: de schutter, de chauffeur en de 'moordmakelaar'. Tegen de zes overige verdachten eiste het OM gevangenisstraffen variërend van 3 tot 21 jaar.

Geen levenslang

De rechtbank benadrukte vandaag dat de straf levenslang ook echt levenslang is en dat er daarom "uiterst behoedzaam" mee wordt omgegaan. Voor de drie verdachten vindt de rechtbank levenslang geen passende straf, omdat het gaat om één moord en omdat de verdachten nog niet eerder zijn veroordeeld voor moord.

Volgens de advocaten van Kamil E. en Krystian M. werden de twee onder grote druk gezet om mee te werken aan de liquidatie en konden ze daarom niet weigeren. De rechtbank ziet dat er sprake was van enige druk bij Krystian M., maar denkt niet dat dat zo'n gemoedstoestand heeft veroorzaakt dat hij niet anders meer kon handelen.

Over de berichten die Delano G. aan anderen stuurde, zegt de rechter dat die "weinig aan de verbeelding overlieten" en er eerder op wijzen dat hij erop gebrand was De Vries te doden.

Bekijk in de video hieronder een deel van de uitspraak:

Deelname aan een criminele organisatie acht de rechtbank niet bewezen. "Er was geen sprake van een duurzaam en structureel samenwerkingsverband", zegt de rechtbank. Twee verdachten, Divainy K. en Christopher W., werden volledig vrijgesproken omdat zij alleen daarvan werden verdacht.

Het OM beschouwt de moord als een terroristische daad, omdat er mensen klaar stonden om direct beelden te maken en te verspreiden. Volgens het OM was het doel zo veel mogelijk angst te zaaien in de samenleving. De rechtbank zegt dat op basis van het dossier niet kan worden vastgesteld of dit vooraf was bepaald.

Filmploeg

De 'filmploeg' is deels medeplichtig aan de moord op De Vries, omdat ze op de uitkijk stonden en wisten dat de moord zou worden gepleegd. Ludgardo S. voerde verschillende zoekopdrachten uit op zijn telefoon waarin de woorden Peter R. de Vries, beveiliging en RTL Boulevard voorkwamen. Hij hield ook contact met twee anderen, maar stond op de dag zelf niet op de uitkijk. Hij werd daarom door de rechtbank vrijgesproken van betrokkenheid bij de moord.

Wie precies de opdrachtgever is geweest voor de moord op De Vries is niet achterhaald tijdens het proces. Het OM gaat ervanuit dat de misdaadjournalist is vermoord vanwege zijn hulp aan kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces tegen Ridouan Taghi. Ook de broer van de kroongetuige en zijn advocaat Derk Wiersum werden vermoord.

Er zijn aanwijzingen dat de organisatie van Taghi betrokken was bij de moordaanslag, maar dat staat niet vast. De rechtbank stelt dat het niet zeker is. Wel stelt de rechtbank dat het gaat om een grondig voorbereide liquidatie.

Leerlingen geschorst na bangalijst in 5-vwo-klassen op Utrechtse school

6 hours 2 minutes ago

Het Leidsche Rijn College in Utrecht heeft aangifte gedaan, nadat een zogenoemde bangalijst was rondgestuurd in appgroepen van leerlingen in 5-vwo. Drie leerlingen zijn door de school korte tijd geschorst.

Volgens RTV Utrecht circuleerde een lijstje met namen, telefoonnummers en foto's van achttien leerlingen via WhatsApp. Op het lijstje stond ook "een negatieve beoordeling van hun uiterlijk en beschrijvingen van seksueel getinte handelingen", aldus de school.

Het Leidsche Rijn College weet niet hoe vaak de lijst is gedeeld, maar weet wel wie de lijst heeft opgesteld. Die leerling wordt volgens de school "passend gestraft, omdat zijn handelen niet past binnen onze gedragsnormen en medeleerlingen hierdoor zijn geschaad".

In een brief aan de ouders van alle 5-vwo-leerlingen heeft de school gemeld dat de drie leerlingen geschorst zijn geweest. De opsteller van de lijst zit nog thuis en de twee anderen hebben een "time-out" van twee dagen gekregen. Ze mogen sinds eergisteren weer naar school.

Ernstiger dan gedacht

Volgens een ouder die de brief deelde met RTV Utrecht is de lijst op de middelbare school "vergelijkbaar met de grietenpresentatie van Utrechtse studenten".

Directeur Eric Hordijk van het LRC wilde aanvankelijk geen aangifte doen, maar doet dat nu toch. Hij schrijft aan de ouders: "De inhoud van de lijst blijkt ernstiger te zijn dan aanvankelijk bij ons bekend was. Dit maakt dat we besloten hebben om alsnog aangifte te doen, zodat er strafrechtelijk onderzoek kan plaatsvinden. Ook hebben we een melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens vanwege het misbruik van persoonsgegevens van onze leerlingen."

Hordijk zegt enorm geschrokken te zijn: "Het opstellen, maar ook het delen van de lijst is seksistisch, beledigend en beschadigend. We stellen binnen onze opvoedkundige mogelijkheden alles in werking om een dergelijk voorval in de toekomst te voorkomen."

Geslaagd of gezakt? Scholieren krijgen vandaag hun examenuitslag

6 hours 13 minutes ago

Aan veel gevels zie je vanaf vandaag weer tassen en vlaggen hangen. Bijna 200.000 scholieren horen of ze geslaagd zijn voor hun eindexamen.

Het College voor Toetsen en Examens maakte vanmorgen de N-termen bekend. Die geven de moeilijkheidsgraad van een examen aan. Aan de hand daarvan kunnen middelbare scholen de eindcijfers berekenen. Daarna kunnen docenten hun leerlingen inlichten met het bekende belletje naar huis.

Herkansingen

Tot het verlossende bericht komt, is het vooral heel spannend voor de leerlingen. Kan het feestje al gevierd worden, is er een herkansing nodig of wachten de eindexamens volgend jaar opnieuw?

De examens begonnen op 14 mei en duurden tot 29 mei. Wie een herkansing heeft, mag in de week van 18 juni een nieuwe poging doen. De uitslagen daarvan zijn bekend op 2 juli.

Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren werd een recordaantal van 372.000 klachten ingediend. Leerlingen klaagden vooral over te moeilijke examens en over geluidsoverlast in de examenzaal. Volgens een woordvoerder van het LAKS ging dit jaar opvallend vaak een brandalarm af.

Grootschalige raketaanval van Hezbollah op Israël na dood commandant

6 hours 19 minutes ago

Hezbollah bevestigt dat het vanochtend een grootschalige aanval heeft uitgevoerd op militaire locaties in het noorden van Israël. De militante Libanese beweging zegt dat het gaat het om een vergeldingsactie voor de dood van de hoge Hezbollah-commandant Taleb Abdullah, die gisteravond omkwam bij een Israëlische luchtaanval op het zuiden van Libanon.

Volgens het Israëlische leger zijn er vanochtend zo'n 160 raketten afgevuurd. Hezbollah zou eerst 90 en later nog eens 70 raketten vanuit Libanon op Israël hebben afgevuurd, zegt het leger.

De meeste raketten zouden zijn onderschept of geland in open gebied. Er is volgens het leger wel een fabriek in het Noord-Israëlische dorp Sasa geraakt en er zijn meldingen van bosbranden. Het is niet bekend of er slachtoffers zijn gevallen.

Op deze beelden is de nasleep van de aanval te zien:

Als reactie op de grootschalige aanval van Hezbollah zegt het Israëlische leger luchtaanvallen te hebben uitgevoerd op de plekken waar de raketten vandaan kwamen.

De aanval van de Libanese militante beweging volgt op de dood van de hoge Hezbollah-commandant Taleb Abdullah, die gisteravond omkwam bij een Israëlische luchtaanval op het zuiden van Libanon. Bij de aanval op de plaats Jwaya kwamen nog drie andere militanten om.

Volgens veiligheidsbronnen van persbureau Reuters is Abdullah de hoogste Hezbollah-commandant die om het leven is gekomen sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas.

Verantwoordelijk voor deel grensgebied

Abdullah was de Hezbollah-commandant voor de centrale regio van het grensgebied tussen Israël en Libanon, aldus Reuters. Hier liggen enkele plaatsen die de afgelopen acht maanden het zwaarst getroffen zijn door de vuurgevechten tussen Israël en Hezbollah.

Hezbollah is een politieke en militante beweging die wapens ontvangt van Iran en Hamas steunt. Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas zijn de spanningen in het grensgebied tussen Israël en Libanon flink opgelopen, met regelmatig beschietingen over en weer.

Sindsdien zijn meer dan 400 mensen gedood in Libanon, de meesten van hen Hezbollah-leden, maar ook 70 burgers en niet-militanten, meldt persbureau AP. Aan Israëlische kant zijn ten minste 15 militairen en 10 burgers gedood.

Bekijk hier welke rol Hezbollah speelt bij de machtsstrijd in het Midden-Oosten:

De aanval komt op het moment dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken in Qatar is om te spreken over een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas. Daarbij staat het vredesvoorstel dat president Biden eind vorige maand presenteerde als oplossing voor de oorlog in de Gazastrook centraal.

De VS bestudeert op dit moment de reactie van Hamas op het voorstel. Wat er precies in de reactie van Hamas staat, is niet bekend.

Cobra Museum verandert naam en gaat zich meer richten op de jeugd

6 hours 36 minutes ago

Om z'n toekomst veilig te stellen, gooit het noodlijdende Cobra Museum in Amstelveen het roer om, met een naamswijziging en een nieuwe identiteit. Het Cobra Museum wordt omgedoopt in Museum Cobra en naast de vaste collectie met Cobra-kunst komen er hedendaagse tentoonstellingen om zo jongeren en talent bij het museum te betrekken.

Behalve beeldende kunst zullen ook installaties, nieuwe media, poëzie, literatuur en muziek onderdeel zijn van de tentoonstellingen. Dat blijkt uit het reddingsplan dat het museum heeft gepresenteerd, meldt NH.

Vorig jaar september bleek dat het Amstelveense museum in grote financiële problemen zit. Er wordt al jaren verlies geleden op de exploitatie en de gemeente dreigt z'n jaarlijkse subsidie van 1,2 miljoen euro in te trekken.

Met ANWB en NS

De naamswijziging sluit aan bij de nieuwe identiteit, stelt het museum: "Het is in eerste instantie een toonaangevend en eigentijds museum en wordt in tweede plaats geïnspireerd door het oorspronkelijke gedachtegoed van de Cobra-beweging."

Bestaande samenwerkingen worden versterkt, staat in het reddingsplan, maar ook worden nieuwe samenwerkingen aangegaan, zoals met de ANWB, NS, Amstelveense ondernemers en Amstelveense scholen.

Voor de tentoonstelling over 50 jaar onafhankelijkheid van Suriname gaat het museum intensief samenwerken met de Surinaamse gemeenschap en er komt een educatieprogramma met workshops voor Amstelveense scholieren uit groep 8. Het werk van de jeugd kan in het museum worden tentoongesteld.

Tekenen als een kind

Was de marketing eerder vooral gericht op kunstliefhebbers uit Amsterdam en Amstelveen, nu gaat het museum proberen om meer ouders met hun kinderen te trekken. "Cobra-kunst is bij uitstek geschikt om kinderen kennis te laten maken met kunst en musea", staat in het toekomstplan. Daarin citeert het museum Pablo Picasso, die voor veel Cobra-kunstenaars een belangrijke inspiratiebron was: "Ik heb er mijn hele leven over gedaan om weer zo te tekenen als een kind."

Om die ouders met kinderen te bereiken, komen er online-campagnes, met name op Facebook en Instagram. Het museum gaat samenwerken met tijdschriften en platforms als Ouders van Nu en Kek Mama en wil meer influencers inzetten, mensen die op de sociale media een grote aanhang hebben. "We werken al met influencers", vertelt Carl Stal van het museum, "maar dat zijn vaak influencers die een relatie hebben tot een expositie." Het idee is nu om ook momfluencers in te zetten, moeders die Museum Cobra op Instagram of TikTok aanbevelen als een leuk gezinsuitje.

Tien procent meer bezoekers

Het museum heeft de gemeente structureel om 1,4 miljoen euro per jaar gevraagd. Om rond te komen wil het museum verder bijna de helft van de tentoonstellingskosten financieren via sponsoring, fondsenwerving en particuliere donaties.

De bezoekersaantallen zouden dan jaarlijks met 10 procent moeten stijgen tot 84.000 bezoekers per jaar in 2027. "Wij denken dat de begroting reëel is en niet ambitieus", aldus Stal bij de presentatie van het reddingsplan in de gemeenteraad. Op 17 juli besluit de gemeenteraad of het museum subsidie krijgt.

Verdeling kabinetsposten nu officieel: drie nieuwe ministeries

6 hours 50 minutes ago

De vier coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB kiezen ervoor om drie nieuwe ministeries toe te voegen: Asiel en Migratie, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, en Klimaat en Groene Groei. Dat blijkt uit de verdeling van de kabinetsposten. Formateur van Zwol maakte de verdeling bekend na overleg met de fractievoorzitters en kandidaat-premier Schoof.

Zoals gisteren al uitlekte, krijgt de PVV vijf ministers, VVD en NSC allebei vier en BBB twee. Premier Schoof vertegenwoordigt geen partij.

De verdere verdeling per partij:

In totaal telt het kabinet-Schoof 29 bewindslieden. Dat zijn er net zoveel als toen het kabinet-Rutte IV aantrad. In het nieuwe kabinet is nog maar één "minister zonder portefeuille", in Haags jargon "minister voor" in plaats van "minister van". Dat betekent dat alleen de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp niet de politieke leiding over een departement heeft.

Drie nieuwe ministeries betekent overigens niet dat er ook drie nieuwe gebouwen met honderden nieuwe ambtenaren komen. Het kan ook zijn dat de budgetten worden afgesplitst en dat er zal worden gewerkt in bestaande ministeries. Hoe de partijen dit willen gaan aanpakken, is nog niet bekend.

Formateur Van Zwol en kandidaat-premier Schoof gaan de komende dagen gesprekken voeren met alle kandidaten. Van Zwol ontving Schoof vanochtend als eerste. Die zei na afloop dat zijn "sollicitatie goed ging en dat het belangrijk is dat we nu echt vooruit kunnen". De volgende gesprekken zijn waarschijnlijk vrijdag.

Schoof: ik heb er veel zin in

Volgens Schoof staat er een groep gemotiveerde mensen klaar om aan de slag te gaan. Hij hoopt dat er ook snel hoorzittingen kunnen komen. Voor het eerst hoort de Kamer alle kandidaat-ministers en staatssecretarissen. Schoof hoeft zelf niet naar die zitting.

Zie hier hoe Schoof na afloop van z'n gesprek een statement gaf aan de pers:

"Op naar een nieuw kabinet", zei de kandidaat-premier. "Nederland heeft na de verkiezingen eigenlijk gezegd: 'stop een beetje met het Haagse gedoe en ga nu aan het werk.' Die fase kunnen we nu ingaan en daar heb ik veel zin in."

Na zijn onderhoud met Van Zwol had Schoof een kennismakingsgesprek met Tweede Kamervoorzitter Bosma en daarna ontvingen de formateur en de kandidaat-premier Eerste-Kamervoorzitter Bruijn. Die zei na afloop dat de Eerste Kamer de wetsvoorstellen van het nieuwe kabinet n voor één op kwaliteit zal bekijken. "Het is niet aan de Eerste Kamer om nu al oordelen te gaan vellen over het richtlijnenakkoord. En het politieke primaat ligt bij de Tweede Kamer."

'IND zocht meldingen over fraude verblijfvergunningen niet uit'

6 hours 54 minutes ago

De immigratiedienst IND kreeg sterke signalen van fraude bij het toekennen van verblijfsvergunningen, maar besloot die niet uit te diepen. NRC deed onderzoek naar zes verdachte toekenningen, die aan het licht zijn gebracht door twee klokkenluiders.

De krant schrijft onder meer over een interne melding over een Marokkaans-Nederlandse IND'er die een verblijfsvergunning bezorgde aan een Marokkaanse crimineel met een inreisverbod en tien veroordelingen op zijn naam. Ondanks bezwaren van de Nederlandse ambassade in Marokko werd de aanvraag goedgekeurd.

De crimineel werd eerder in Nederland 'ongewenst' verklaard en de Nederlandse ambassade in Rabat wilde het bijbehorende reisdocument niet uitreiken, omdat de crimineel internationaal signaleert staat en een 'zwaar inreisverbod' heeft.

Toch werd de aanvraag door de IND goedgekeurd en werd in het dossier genoteerd dat de betrokkene geen gevaar is voor nationale veiligheid en dat in het verleden ook niet was. De ambassade kon daardoor niet anders dan het reisdocument alsnog afgeven.

Schijnhuwelijk goedgekeurd

Ook schrijft NRC over een Turkse schijnhuwelijkszaak, waarin vaststond dat vervalste documenten waren gebruikt, maar die niet verder werden onderzocht. Eén van de klokkenluiders zocht contact met een hotel in Maastricht. De betrokkene had aangegeven dat hij daar had geslapen met zijn echtgenote. De hoteleigenaar liet weten dat het hotel nog niet bestond in het opgegeven jaartal en dat ook het opgegeven kamernummer niet bestaat.

Door de IND opgevraagde trouwfoto's zijn er volgens de betrokkene niet, "omdat die op een andere telefoon staan die is weggegooid". De klokkenluider keurt de aanvraag vervolgens af, maar na een bezwaar wordt de aanvraag alsnog goedgekeurd door een collega. De klokkenluider krijgt te horen dat ze zich niet met de zaak moet bemoeien.

In de klacht omschrijft de Turks-Nederlandse klokkenluider volgens NRC hoe de Marokkaans-Nederlandse medewerker al langer Marokkanen zou bevoordelen. Eerder hoort ze via een intern verslag van haar manager dat ze de zaak beter stil kan houden en dat Turken en Marokkanen in Nederland elkaar moeten helpen omdat ze "hetzelfde" zijn.

Alsnog onderzocht

De klokkenluiders hebben de verdachte toekenningen tevergeefs aangekaart bij de IND en de Integriteitscommissie van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Inmiddels heeft een bijzonder vertrouwenspersoon van het ministerie de zes dossiers van de klokkenluiders beoordeeld en de top van het ministerie ingelicht.

Zijn conclusies staan haaks op die van het IND en de Integriteitscommissie. Volgens de vertrouwenspersoon hebben de klokkenluiders "te goeder trouw en naar behoren" gehandeld. Ook biedt hij het duo rechtsbescherming aan. Daarnaast pleit hij voor nader onderzoek naar de vermoedens van fraude en corruptie bij de IND, waarbij ook moet worden gekeken naar zaken uit het verleden.

IND: geen bewijs

De IND laat de NOS weten niet op individuele zaken in te gaan. Wel is er na een melding over integriteitsschending intern onderzoek gedaan. Daaruit bleek dat de IND op een aantal momenten beter had moeten omgaan met de melding en zorg had moet dragen voor een duidelijke procedure.

De Integriteitscommissie concludeert volgens de IND dat het interne onderzoek door de immigratiedienst inhoudelijk voldoende duidelijkheid heeft opgeleverd en dat er geen bewijs is voor een misstand. Wel heeft de Integriteitscommissie na afronding van het onderzoek aangegeven dat er aanvullende informatie is. Naar aanleiding daarvan wordt er een nieuw onderzoek gestart.

Ali B in tranen: 'Nooit signaal dat iets gebeurde tegen iemands zin'

7 hours 10 minutes ago

"Ik heb nooit een signaal gekregen, achteraf ook niet, dat er iets is gebeurd tegen de zin van iemand." Dat heeft Ali B vanochtend gezegd aan het begin van de rechtszaak tegen hem. De 42-jarige rapper wordt verdacht van twee aanrandingen en twee verkrachtingen na aangiftes door drie vrouwen.

Zangeres Ellen ten Damme deed een melding van een verkrachting in 2014. Jill Helena, oud-kandidaat van The Voice of Holland, deed aangifte van een aanranding in 2018 in Amsterdam. En een derde vrouw deed aangifte van een aanranding en verkrachting in Heiloo, ook in 2018.

Ali B was jarenlang een geliefde artiest en tv-persoonlijkheid in Nederland. Dat beeld kantelde begin 2022 volledig, toen het BNNVARA-programma BOOS met een uitzending kwam over meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice, de talentenjacht waar Ali B jarenlang coach was.

Met de brief van BNNVARA over de beschuldigingen aan zijn adres begon voor de muziekondernemer "een nachtmerrie", zei hij huilend in de rechtszaal. Hij kreeg naar eigen zeggen weinig tijd om te reageren en uitleg te geven aan zijn gezin. "Ik was bang dat ik mijn gezin zou kwijtraken."

Bekijk hier een deel van het betoog van Ali B:

Na de uitzending van BOOS werden er meerdere verklaringen afgelegd bij de politie, ook over beschuldigingen die losstonden van The Voice. Zoals de aangifte van aanranding en verkrachting op een schrijverskamp in Heiloo, waar de behandeling mee begint.

Volgens de rapper is de vrouw "mentaal kwetsbaar". Hij heeft haar naar eigen zeggen eerder mediation aangeboden. "Niet om vervolging te voorkomen, maar omdat het ook niet goed is voor haar wat er is gebeurd."

'Liefdevolle band'

Dat Jill Helena aangifte tegen hem deed van aanranding had Ali B "nooit verwacht". De twee hadden volgens de artiest "een stiekeme affaire" en "een liefdevolle band" sinds haar deelname aan The Voice in 2013. Hij had eerder verwacht dat Helena rondom de beschuldigingen aan hem zou vragen hoe het met hem ging. "Ik denk dat die BOOS-aflevering invloed op haar heeft gehad."

De ontmoeting in 2018 waarover Helena heeft verklaard zegt Ali B heel anders te hebben ervaren. De rapper zegt hierover dat de dynamiek zoals altijd was. "Als het anders was, dan had ik dat gemerkt." Maar Helena heeft hierover verklaard dat ze meerdere keren "Ali, dit gaan we niet doen" zei. De zangeres komt later vandaag zelf nog aan het woord in de zaak.

De aangifte die van Ellen ten Damme deed van verkrachting in 2014 komt vandaag ook nog aan bod. Dit zou zijn gebeurd tijdens opnames voor het tv-programma Ali B en de Muziekkaravaan in Marokko.

'Trial by media'

Een menigte journalisten wachtte Ali B vanochtend op bij de rechtbank in Haarlem. Ali B refereerde tijdens de zitting meerdere keren aan de grote hoeveelheid media-aandacht voor de zaak en spreekt van "trial by media".

Hij voelt veel druk van buitenaf om zich dingen te herinneren en is naar eigen zeggen onterecht neergezet als "een seksueel roofdier". Alle media-aandacht vrat de afgelopen tweeënhalf jaar aan hem, zegt hij. "Ik kreeg angstaanvallen, had slapeloze nachten. Voor het eerst voelde de dood warmer dan leven. Eerlijke berichtgeving in de media had dit kunnen voorkomen."

Beelden van de aankomst van Ali B bij de rechtbank in Haarlem:

Het OM komt aan het einde van de dag met een strafeis. Morgen komt de advocaat van Ali B aan het woord en mag de rapper nog een slotwoord uitspreken.

Topambtenaar: zwaarder straffen vergroot personeelstekort in gevangenissen

7 hours 49 minutes ago

Topambtenaar Wim Saris van het ministerie van Justitie waarschuwt in het AD voor het voornemen van de nieuwe regeringscoalitie om de criminaliteit te bestrijden door langer te straffen en het leven in de gevangenis te versoberen. Nu al lopen bijna drieduizend gestraften vrij rond, omdat er geen personeel is om ze te bewaken.

De maatregelen in het hoofdlijnenakkoord zullen dat tekort vergroten, verwacht Saris. Hij is directeur-generaal van de Dienst Justitiële Inrichtingen die over het gevangeniswezen gaat.

"Een cel heeft een intercom, hè?", zegt hij. "Wat denk je als je mensen de hele dag opsluit? Die gaan daar meer op drukken en dan zijn we verplicht om te gaan kijken. Bovendien, als je mensen lang opsluit, hoe denk je dat die naar de weinige activiteiten komen die ze nog wel hebben? Gefrustreerd, onder meer." Saris vreest dat dit het werk in de gevangenis er niet leuker op maakt en het werken als cipier dus minder aantrekkelijk wordt.

Tegenstrijdigheid

In het akkoord schrijven PVV, VVD, NSC en BBB ook dat ze crimineel handelen vanuit de gevangenis beter willen bestrijden. "Om te voorkomen dat criminelen hun netwerken vanuit de cel blijven aansturen, moet je zicht op ze hebben", zegt Saris. "Dat verhoudt zich niet goed met het versoberen en schrappen van een dagprogramma."

Saris pleit voor meer variatie in de strafoplegging, zodat er in de gevangenissen capaciteit vrijkomt. Dat kan bijvoorbeeld door meer vervangende taakstraffen op te leggen voor mensen die een korte celstaf moeten uitzitten.

"Ongeveer de helft van de mensen die bij ons worden ingesloten, blijft korter dan drie maanden. De helft daarvan zelfs korter dan twee weken. Als iemand door een aantal weken detentie zijn baan verliest en zijn huis verliest, dan zijn de maatschappelijke kosten heel vaak groot. Maar dat is een politieke afweging."

Kritiek vaker geuit

Het AD-interview met Saris was vorige week. Hij wist toen nog niet wie de nieuwe minister van Justitie ging worden.

In het verleden was de richtlijn dat ambtenaren kritiek op het beleid binnenskamers hielden. Sinds de toeslagenaffaire en de parlementaire enquête over aardbevingen in Groningen wordt daar soepeler mee omgegaan. Het ministerie van Justitie had Saris toestemming gegeven voor het interview.