Aggregator

Vijlbrief: gedoe rond subsidieaanvraag Groningen 'beschamende vertoning'

19 minutes 23 seconds ago

Staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) noemt de gang van zaken vorige week rond de subsidieaanvraag van inwoners van Groningen "een beschamende vertoning". "Daarom hebben we er extra geld bij gedaan", zei hij in het provinciehuis in Groningen, op de eerste dag van zijn werkbezoek.

Inwoners van het aardbevingsgebied konden vorige week maandag een subsidie van 10.000 euro aanvragen voor verbetering van hun woning, maar dat liep uit op een janboel. Mensen stonden urenlang in de rij en ook online was er nauwelijks doorheen te komen.

Daarnaast bleek het subsidiebedrag van 220 miljoen euro bij lange na niet voldoende, waardoor veel huishoudens achter het net visten. Het kabinet maakte daarom een paar dagen later bekend dat het bedrag wordt verhoogd tot 250 miljoen euro.

Nieuw dieptepunt

"Ik voelde me beschaamd over de overheid, zo hoort dat niet", aldus Vijlbrief. "Zo moet het niet meer en zo zal het ook in de volgende ronde niet gaan." Vorige week schreef de staatssecretaris al in een Kamerbrief dat hij de gang van zaken betreurt.

De stemming onder de Groningers daalde begin deze maand al naar een nieuw dieptepunt. Het vorige, demissionaire kabinet maakte op de valreep bekend dat er dit jaar mogelijk meer gas uit het Groningenveld moet worden gehaald dan gepland. Volgens het ministerie van Economische Zaken is dat nodig om verplichtingen aan Duitsland na te komen.

Geen woorden maar daden

Vijlbrief gaat kijken of er iets aan het voornemen kan worden veranderd. Hij wil onder meer in gesprek met zijn Duitse ambtgenoot. "Ik beloof niks, maar ik ga er wel mijn best voor doen. Ik ben een man van daden, niet van woorden."

Het voornemen voor extra gaswinning en het gedoe rond de subsidieregeling waren zaterdag voor veel Groningers reden om de straat op te gaan.

Duizenden mensen protesteerden met fakkels in het centrum van de provinciehoofdstad, om meer respect te eisen van politiek Den Haag:

"Die fakkeloptocht heeft diepe indruk op mij gemaakt", sprak Vijlbrief. "Ik zie het als een eer dat ik mag proberen om een eind te maken aan de terechte onvrede die er vaak is." Hij zei er wel bij dat het niet van vandaag op morgen is geregeld.

Morgen gaat de staatssecretaris in gesprek met de belangenorganisaties Groninger Bodem Beweging en het Groninger Gasberaad.

Dreigende huisuitzetting in Oost-Jeruzalem raakt gevoelige snaar

49 minutes 46 seconds ago

Het is een opmerkelijk gezicht in de heuvels van Jeruzalem: op een rood pannendak zit een Palestijnse man die dreigt zichzelf en zijn huis in brand te steken. In zijn hand een jerrycan benzine, naast hem op het dak iets wat lijkt op twee gascilinders. Hij protesteert tegen de huisuitzetting van zijn familie, die hij weigert te accepteren.

Rondom het huis klinken geluiden van brekend glas en rammelend metaal. Sloopmachines maken een kas en andere gebouwen op het perceel alvast met de grond gelijk. Volgens Israël moet het huis van de familie plaatsmaken, zodat op het terrein een school gebouwd kan worden. Achter een lint staan tientallen buurtbewoners, journalisten en diplomaten toe te kijken, op afstand gehouden door zwaarbewapende Israëlische agenten.

Nederlandse ambassade

Hoewel er vaker huisuitzettingen plaatsvinden in Oost-Jeruzalem, raakt het incident vandaag een gevoelige snaar. Verschillende westerse landen roepen Israël op de actie te staken, net als Israëlische mensenrechtenorganisaties.

Ook de Nederlandse ambassadeur in Tel Aviv stelt in een tweet dat de dreigende uitzetting in strijd is met het internationale recht. Hij roept de Israëlische autoriteiten op de uitzettingsoperatie meteen te stoppen en te voorkomen dat de situatie uit de hand loopt.

Extra gevoelig is de ligging van het huis: midden in de wijk Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem. Vorig jaar leidde in dezelfde wijk de voorgenomen uitzetting van Palestijnen mede tot een kortdurende oorlog tussen Israël en Hamas, een Palestijnse beweging die door het Westen gezien wordt als een terroristische organisatie.

Jeruzalem is dan ook de gevoeligste plek in het conflict tussen Israëliërs en Palestijnen. Israël veroverde de oostelijke helft van de stad in 1967 en ziet de hele stad als zijn hoofdstad, een claim die door de internationale gemeenschap niet wordt erkend. Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van hun toekomstige staat. In dat deel van de stad liggen belangrijke heiligdommen voor zowel het jodendom als de islam.

Ontruiming

Op loopafstand van die heilige plaatsen staat het huis dat vandaag ontruimd zou worden. De bewoners van het pand zeggen het al voor 1967 te hebben gekocht. Maar de Israëlische staat betoogde in de rechtbank dat de familie er geen rechten op heeft. De gemeente Jeruzalem nam het pand in 2017 formeel in beslag om er een school voor speciaal onderwijs te bouwen, die bedoeld zou moeten zijn voor Palestijnse inwoners van de stad.

Een rechtbank in Jeruzalem oordeelde vorig jaar in het voordeel van de gemeente en gaf toestemming voor de huisuitzetting. De bewoners gingen in beroep, maar dat leidde niet tot een bevriezing van het ontruimingsbevel.

Omer Barlev, de Israëlische minister van politie die verantwoordelijk is voor de huisuitzetting, zei vandaag dat de regering moest kiezen tussen twee kwaden. "Je kunt het niet allebei hebben: eisen dat de gemeente het welzijn van de Arabische inwoners bevordert, en je ook verzetten tegen de bouw van onderwijsinstellingen voor hun welzijn", schreef hij op Twitter.

Maar Ir Amim, een Israëlische rechtengroep die de ontwikkelingen in Jeruzalem volgt, zei dat de stad de afgelopen jaren een ander stuk grond in Sheikh Jarrah opgaf dat oorspronkelijk was bestemd voor een Palestijnse school en in plaats daarvan toestemming gaf voor de bouw van een ultraorthodox-joods seminarie.

Intussen heeft de Israëlische politie tegen de avond de bewoners van het huis nog steeds niet uitgezet. Wellicht vanwege het dreigement dat ze het huis in brand willen steken, of mogelijk speelt ook de internationale druk een rol. Over een uitstel van ontruiming is ook niets bekendgemaakt, waardoor de patstelling voortduurt. De politie heeft zich terugtrokken en het is niet duidelijk of die op een ander moment terugkomt.

Ook The Voice Kids en The Voice Senior voor onbepaalde tijd stopgezet

1 hour 2 minutes ago

Ook de RTL-programma's The Voice Kids en The Voice Senior worden voorlopig stopgezet. Dat heeft RTL bekendgemaakt. De zender heeft dat besloten naar aanleiding van de misstanden rond The Voice of Holland. "Alle merken rond The Voice zijn opgeschort tot er meer duidelijkheid is", zegt een woordvoerder van RTL tegen persbureau ANP.

Afgelopen weekend maakte RTL bekend dat de talentenjacht voorlopig van de televisie verdwijnt, vanwege beschuldigingen van seksueel wangedrag aan het adres van meerdere makers. Die beschuldigingen kwamen aan het licht door onderzoek van BOOS, een BNNVARA-programma op YouTube.

The Voice-bandleider Jeroen Rietbergen bekende daarop "contact van seksuele aard" te hebben gehad met vrouwen die bij het programma betrokken waren. Ook coach Ali B is beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag; tegen hem is aangifte gedaan. Hij ontkent de aantijgingen.

Zero tolerance

Producent ITV roept iedereen op die slachtoffer is geweest van ongepast gedrag rond het programma of hiervan getuige was om zich te melden. De producent zegt dat alle informatie zal worden doorgegeven aan advocatenbureau Van Doorne, dat de klachten over het wangedrag bij het tv-programma gaat onderzoeken. De meldingen kunnen anoniem worden ingediend.

Staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) roept slachtoffers op bovendien aangifte te doen. "Seksueel grensoverschrijdend gedrag is onacceptabel. Voor mij geldt hier echt zero tolerance", zegt Uslu.

Verliest Apple de controle over apps op de iPhone?

1 hour 20 minutes ago

De App Store is al jaren de enige manier waarop ontwikkelaars van apps iPhone- en iPad-eigenaren kunnen bereiken. In deze 'app-economie' gaan jaarlijks miljarden euro's in om. De vraag is alleen hoelang dat zo blijft: als het aan de Europese Commissie ligt wordt Apple gedwongen tot grote veranderingen.

Die aanpassingen komen voort uit een nieuwe techwet, de Digital Markets Act (Wet inzake digitale markten). In Brussel is men begonnen aan de laatste fase van de onderhandelingen hierover, die nog enkele maanden kan gaan duren. De regels raken weliswaar veel techbedrijven, maar de gevolgen voor de App Store springen eruit.

Het model van de App Store ligt al langer onder vuur - denk aan de rechtszaak van Fortnite-maker Epic en een klacht van Spotify in de Europese Unie (die heeft geleid tot een officieel onderzoek). Samengevat komt de kritiek hierop neer: Apple heeft te veel macht via de App Store, omdat die de enige manier is om apps aan te bieden aan de honderden miljoenen iPhone- en iPad-eigenaren. Dat moet veranderen, is de boodschap.

Twee grote veranderingen

De wetgeving betekent twee grote veranderingen. Allereerst willen de EU-lidstaten dat appmakers straks niet Apples eigen App Store-kassa nodig hebben om af te rekenen. Daarmee zou de afdracht van 15 of 30 procent aan het bedrijf uit Californië worden vervallen; de verwachting is wel dat Apple dan op andere manieren kosten in rekening gaat brengen voor ontwikkelaars.

Hoeveel omzet de App Store oplevert, is niet bekend. Het is wel duidelijk dat het een belangrijk onderdeel is van de omzet uit de categorie Diensten, waarvan Apple wel cijfers publiceert:

De commissie wil daarnaast een nog veel grotere verandering doorvoeren: het moet mogelijk worden om apps buiten de App Store om te installeren, bijvoorbeeld via alternatieve appstores. Dit wordt sideloading genoemd. Bij Android kan dit al. In China is dat al populair, maar in het Westen wordt de mogelijkheid weinig gebruikt.

Apple is hier mordicus tegen. Volgens het bedrijf is het nadelig voor privacy en veiligheid van consumenten en zou het leiden tot meer malware en minder controle voor gebruikers over de apps de ze installeren (al heeft de App Store zelf ook te maken met problemen).

En als het een succes wordt betekent het dat Apple miljarden euro's gaat mislopen. In het voorstel van de commissie staat wel dat Apple beveiligingsmaatregelen mag nemen.

Jochem Pasman, die voor advieskantoor KPMG de ontwikkelingen rond de nieuwe techwet volgt, houdt er rekening mee dat de alternatieve downloadwinkels een verbetering voor gebruikers betekenen. "Dat betekent aan de ene kant meer keuze. Aan de andere kant kan het ook complexer worden voor een consument. Je weet dat dat het toelatingsproces bij Apples App Store stevig is, de veiligheid wordt moeilijker om te garanderen."

Een bron in de tech-industrie houdt daarnaast rekening met het scenario dat er een aparte versie van het besturingssysteem iOS nodig is om sideloading mogelijk te maken,. "Die wordt dan niet wereldwijd beschikbaar gesteld, de kans bestaat dat de EU-versie minder aandacht krijgt", zegt deze bron die vanwege de gevoeligheid niet bij naam genoemd wil worden. "Is de consument daarbij gebaat?"

Updates van wetgeving

Ondanks de kanttekeningen kijkt in ieder geval een deel van de app-ontwikkelaars uit naar de nieuwe regels. De NOS sprak twee betrokkenen uit de Nederlandse game-industrie, die allebei hopen dat ze straks meer kunnen doen zonder tussenkomst van Apple. Aan games wordt in de App Store het meeste verdiend. Ze willen alleen anoniem hun verhaal doen, uit vrees voor repercussies van Apple.

"Ik ken geen gebeurtenis die zo'n grote impact kan hebben op het ecosysteem als deze", zegt een van hen. "De vraag is of Apple volledig gaat meewerken, of dat er een paar updates van de wetgeving nodig zijn om het bedrijf hiertoe te dwingen."

De ander denkt dat het bestaan van meerdere appstores goed kan zijn voor de industrie. "Daardoor kunnen rond bepaalde categorieën of zelfs subcategorieën niet appstores ontstaan, waarbinnen apps veel beter gevonden kunnen worden."

Derk de Geus, voorzitter van de Dutch Game Association, beaamt dat de veranderingen gunstig kunnen zijn voor ontwikkelaars. Net als gespecialiseerde boekwinkels kun je straks ook gespecialiseerde appwinkels krijgen, verwacht hij. Hij waarschuwt wel dat de wetgeving negatieve gevolgen kan hebben voor een systeem dat nu in zijn ogen goed werkt.

Apple wil desgevraagd niet op de uitspraken in dit artikel reageren.

Voormalig directeuren Roda JC veroordeeld voor fraude

1 hour 25 minutes ago

Voormalig Roda JC-directeur Ton Caanen (55) is veroordeeld tot 240 uur taakstraf. Volgens de rechter heeft hij valsheid in geschrifte en oplichting gepleegd bij de aankoop van een woning in 2015.

Ook oud-directeur Wim Collard (60) en voormalig Roda-commissaris Hessel Meijer (63) zijn veroordeeld tot taakstraffen van respectievelijk 80 en 120 uur.

In 2015 werkte het drietal nog bij de voetbalclub. Toenmalig technisch directeur Caanen wilde een woning in Spaubeek kopen en had daarvoor een hypotheek van 800.000 euro nodig. Volgens de rechter is bewezen dat zijn collega Collard, toen algemeen directeur, hem hielp door het salaris van Caanen op papier te verhogen.

Meijer, in die tijd al jaren aan de club verbonden in verschillende rollen, zou Caanen op de loonlijst van zijn bedrijf hebben gezet, waardoor zijn maandelijkse inkomen kunstmatig werd verhoogd. Ook zou hij 100.000 euro naar Caanen hebben overgemaakt. Zo leek het eigen vermogen van de directeur groter. Het overtuigde de bank, Caanen kreeg zijn hypotheek.

Samenwerking

De rechter sprak van een 'nauwe en bewuste samenwerking' tussen de mannen, schrijft 1Limburg. "Collard en Meijer wisten waar Caanen de stukken voor gebruikte."

Caanen kreeg geen gevangenisstraf, zoals justitie had geëist. "De behandeling van deze zaak heeft lang geduurd en de zaak is door de media opgepikt. Dat heeft zijn impact gehad op Caanen en zijn gezin. Hij is bovendien niet eerder veroordeeld."

Minder incidenten, meer inhoud: komt er echt een nieuwe bestuurscultuur?

1 hour 28 minutes ago

Minder achterkamertjes, geen wekelijks coalitieoverleg, meer ruimte voor de Tweede Kamer. Het nieuwe kabinet belooft het anders te gaan doen. Maar in hoeverre staan de bewindslieden open voor ideeën van de Tweede Kamer? Komt er echt een nieuwe bestuurscultuur of zijn het vooral goede voornemens? Morgen debatteert het nieuwe kabinet met de Kamer over zijn plannen, het eerste moment dat hiervan misschien iets is te zien.

Bij de coalitiepartijen hoor je dat ze dat nieuwe elan echt willen waarmaken. Maar vraag het aan een oppositiepartij en je hoort ook sceptische geluiden. En bij mensen in het land hoor je veel twijfel. Door meer op inhoud te focussen en minder op beeldvorming kan de Kamer zelf veel bijdragen aan nieuw elan, zeggen deskundigen en Kamerleden.

Vooral door scherper prioriteiten te stellen valt veel te winnen, denkt Simon Otjes, politiek wetenschapper bij de Universiteit Leiden. Hij ziet het populisme toenemen in het parlement: volgens hem gaat het meer en meer om brandjes en incidenten, terwijl parlementariërs zich net als in Denemarken en Duitsland juist meer op wetgeving kunnen focussen.

Ruben van Twillert werkte voor een Kamerfractie. Hij is nu overheidsadviseur en ziet hetzelfde. "Met een tweet, filmpje of optreden in een tv-programma bereik je in ons medialandschap snel de publiciteit. Daarmee raakt de inhoud soms ondergesneeuwd." Hij ziet een vicieuze cirkel die de Kamer zelf moet doorbreken.

GroenLinks-Kamerlid Bromet en D66-Kamerlid Sneller vinden dat de media daar ook een taak in hebben, door minder de waan van de dag te belichten en vaker voor de inhoud te kiezen. Laura Bromet: "Ja, dat betekent misschien vaker een inhoudelijk debat met experts in kleine zalen volgen."

Het toenemen van 'incidentenpolitiek' valt ook af te leiden uit het het flink toegenomen aantal moties. Met dit instrument kunnen Kamerleden voorstellen doen of beleid bijsturen, maar het middel heeft ook publicitair effect. Kamerleden hadden zich al voorgenomen dat het wel wat minder kon, maar het afgelopen jaar (met een demissionair kabinet) waren er toch bijna net zo veel moties als het jaar ervoor: 4303 tegen 4328 in 2020. Ter vergelijking: in 2017 waren het er 2475.

Hier ligt volgens Van Twillert echt een taak voor de Kamer. Politiek is er om problemen op te lossen, niet om steeds met moties te komen, stelt hij. "Niet elk geluid dat je laat horen of besluit dat je neemt hoeft in het straatje van je eigen achterban te passen. En eerlijk uitleggen dat er moeilijke keuzes zijn is de essentie van het vak van volksvertegenwoordiger."

Twitter en talkshows

Kamerleden zeggen de kritiek op de incidentenpolitiek wel te begrijpen, maar vinden het niet altijd te voorkomen. Natuurlijk moeten we ook naar onszelf kijken, zegt CDA-Kamerlid Inge van Dijk. "Nieuwe bestuurscultuur is niet alleen een taak voor het kabinet". Maar op de inhoud focussen en je politiek willen profileren ziet ze wel als een spagaat. "Ook voor onze fractie wordt het een zoektocht naar een goede balans."

Daarbij hoeven Kamerleden echt niet van Twitter af of de talkshows te mijden, zegt D66-Kamerlid Joost Sneller. Volgens hem kunnen die middelen buiten de debatten om juist ook helpen: talkshows bijvoorbeeld kunnen ingewikkelde problemen voor een groot publiek toegankelijk maken. En met Twitter bereik je ook mensen die je op die manier iets van een debat kunt meegeven.

SP-Kamerlid Renske Leijten ziet wel een groot probleem voor Kamerleden die zich meer op de inhoud willen focussen. Volgens haar is het soms moeilijk om als Kamerlid aan goede informatie te komen. Bij de toeslagenaffaire is dat vreselijk misgegaan, toch is het volgens haar niet alleen maar een doofpotcultuur of onwil.

Ambtenaren begrijpen soms niet welke informatie voor het parlement van belang is, ziet Leijten. "Als er iets moet veranderen om de nieuwe bestuurscultuur te laten slagen moet die informatie-uitwisseling veel beter." Alleen zo, denkt ze, krijgt het parlement een sterkere functie en zijn er misschien ook wel minder incidenten.

Versplintering

In de Tweede Kamer zijn nu 19 fracties. De versplintering is groter dan ooit en samenwerking tussen partijen is volgens de deskundigen essentieel. En ook nodig voor de coalitie, die in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft.

Een recordaantal fracties is volgens Otjes trouwens niet alleen maar nadelig. "Er zit ook een groot voordeel aan. Bij zoveel fracties zullen meer kiezers zich in een parlement herkennen". Ook kleine partijen - buiten een coalitie - kunnen toch invloed hebben, ziet hij. Als voorbeeld noemt hij de Partij voor de Dieren. Onder invloed van deze partij zijn middenpartijen als het gaat over dierenwelzijn en het klimaat opgeschoven in hun standpunten."

"Maar of ze nu van een grote of kleine partij zijn", zegt Van Twillert, "Kamerleden staan voor een heel belangrijke taak. Met uitdagingen op het gebied van woningbouw, stikstof, klimaat, de toekomst van zorg en openbaar bestuur liggen er grote thema' s te wachten."

Hij maakt zich zorgen of 'Den Haag' zelf wel in staat is de politieke cultuur te veranderen. Wat in elk geval kan helpen? "Dat het een saaiere plek wordt, met met meer inhoud."

Turkse dissident Osman Kavala moet langer in de cel blijven

1 hour 29 minutes ago

De Turkse politiek gevangene Osman Kavala komt voorlopig niet op vrije voeten. De rechter in Istanbul heeft besloten dat de zakenman en filantroop in de gevangenis moet blijven. In een nieuwe zitting op 21 februari wordt de situatie opnieuw bekeken, bepaalde de rechtbank. Kavala zit al ruim vier jaar in voorarrest.

De zakenman wordt verdacht van financiering van de Gezi-protesten in 2013 in Istanbul en betrokkenheid bij de poging tot een staatsgreep in 2016. In de zaak over de Gezi-protesten werd hij begin 2020 vrijgesproken, maar nog voor hij de gevangenis kon verlaten werd hij opnieuw aangehouden, dit keer op verdenking van spionage rond de mislukte staatsgreep.

Fictieve aanklacht

Kavala spreekt alle aantijgingen tegen. Hij heeft geen vertrouwen in een eerlijk proces, verklaarde hij in oktober. "Ik ben de hoofdrolspeler in een fictieve aanklacht."

De 64-jarige zakenman staat bekend als criticus van president Erdogan. Westerse landen en mensenrechtenorganisaties stellen dat hij vastzit om politieke redenen. Dat Kavala al ruim vier jaar zonder bewijs in voorarrest zit, laat volgens mensenrechtenorganisaties zien dat het een schijnproces is. Volgens Ankara is daar geen sprake van; de regering houdt vol dat de Turkse rechtbanken onafhankelijk zijn.

Raad van Europa voert druk op

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde in 2019 dat Kavala moet worden vrijgelaten omdat er geen bewijs is voor de aanklachten tegen hem. Zijn gevangenschap is bedoeld om hem het zwijgen op te leggen, aldus het hof.

Turkije is lid van de Raad van Europa, een mensenrechtenorganisatie van 47 landen. Het land wordt daarom geacht het vonnis van het Europese mensenrechtenhof op te volgen. Turkije heeft daar tot 19 januari de tijd voor, anders dreigen maatregelen.

Ambassadeurs van tien landen, waaronder Nederland, maanden Turkije in het najaar om haast te maken met de vrijlating van de zakenman. Dit leidde tot een woedende reactie van Erdogan, die dreigde de ambassadeurs het land uit te zetten. Zover kwam het uiteindelijk niet.

Belgische politie zoekt man met kind, verblijven mogelijk in Nederland

1 hour 32 minutes ago

De politie in België is op zoek naar een 34-jarige man en een 4-jarige jongen. De twee werden woensdag voor het laatst gezien in Sint-Niklaas, dicht bij Antwerpen.

De krant Het Laatste Nieuws sprak zondag met de moeder van de jongen. Zij verblijft in een psychiatrisch ziekenhuis in Sint-Niklaas en had haar zoontje dinsdag en woensdag bezocht. De man die met haar kind verdween, is een huisvriend. Hij past regelmatig op haar kinderen. Hij zou de jongen donderdag bij zijn grootouders afzetten, maar kwam daar niet opdagen.

De moeder had daarna nog per sms contact met de man, het laatst op zaterdag. Hij zei toen dat hij met panne langs de weg stond in Hasselt, maar dat verhaal bleek niet te kloppen. Zondag stapte ze naar de politie.

De twee verblijven mogelijk in Nederland. De politie staat in de omgeving van Waalwijk en in de provincie Zeeland op meerdere plaatsen op de uitkijk.

Een jaar na Navalny’s arrestatie is er geen oppositie meer over in Rusland

2 hours ago

Hij wist dat hij waarschijnlijk direct bij aankomst zou worden gearresteerd, maar dat hield de Russische oppositieleider Aleksej Navalny niet tegen om terug te keren naar Rusland. Vandaag precies een jaar geleden werd hij opgepakt op luchthaven Sjeremetjevo bij Moskou.

Wat volgde was een jaar waarin het Kremlin niet alleen hem en zijn organisatie hard aanpakte, maar nog veel meer kritische stemmen monddood maakte. Van oppositie die een vuist kan maken tegen Poetin is daarom in feite niets meer over.

Een jaar na zijn arrestatie zegt Navalny op Instagram dat hij geen spijt heeft van zijn besluit om terug te keren naar Rusland. "Ik herhaal: wees niet bang, want dit is ons land en we hebben geen ander land."

Navalny was vandaag voor het eerst in tijden weer in het openbaar te zien. Via een videoverbinding verscheen hij in de rechtszaal, omdat hij twee zaken heeft aangespannen vanwege zijn behandeling in het strafkamp. Daarbij zag hij er een stuk beter uit dan eind april, toen hij ruim drie weken in hongerstaking was geweest.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International roept "wereldleiders, internationale organisaties en mensen over de hele wereld op om hun stem te laten horen, niet alleen met de oproep tot onmiddellijke vrijlating van Aleksei Navalny, maar ook voor het beëindigen van de wrede represailles tegen zijn aanhangers." Volgens Amnesty verdienen de Russen het "hun stem te kunnen laten horen zonder angst voor represailles."

Amnesty kwam vorig jaar zelf in opspraak toen het Navalny niet langer meer als gewetensgevangene wilde beschouwen, vanwege nationalistische uitspraken in het verleden. In mei draaide Amnesty dat besluit terug en erkende een verkeerde beslissing te hebben genomen.

Navalny gaat ervan uit dat hij voorlopig nog vastzit, ook als zijn huidige straf erop zit. Moskou voert namelijk nog meer rechtszaken tegen hem. "Ik weet niet wanneer mijn reis eindigt, en of die überhaupt eindigt."

'Extremisten'

Vorig jaar werd de hele organisatie van Navalny bestempeld als extremistisch, en daarmee op een lijn geplaatst met groepen als Al-Qaida en IS. Bondgenoten van Navalny zijn opgepakt of naar het buitenland gevlucht.

Vrijdag nog zijn Navalny's medewerkers Leonid Volkov en Ivan Zjdanov op de Russische lijst van extremisten gezet. Ze bevinden zich beiden buiten Rusland. Volkov is in Nederland bekend omdat een aan het Kremlin gelieerde komiek zich als hem voordeed in een digitaal gesprek met de Tweede Kamer en daarin vreemde uitspraken deed.

Mensenrechtenprijs

Met zulke tactieken probeert het Russische regime dissidente mediaorganisaties en activisten in diskrediet te brengen. Ze krijgen het label 'buitenlands agent', waardoor ze onder streng toezicht komen te staan, of het label 'extremistisch' waarna al hun activiteiten illegaal worden.

In juni besloot VTimes, een van de laatste onafhankelijke Russische mediakanalen, te stoppen. In december werd Memorial verboden, een van de oudste mensenrechtenorganisaties in Rusland. Memorial hield onder meer lijsten bij van politiek gevangenen, zoals Navalny.

Een van de oprichters van Memorial was fysicus en Nobelprijswinnaar Andrej Sacharov. Naar hem is ook de Sacharovprijs vernoemd, die het Europees Parlement jaarlijks uitreikt aan iemand die zich inzet voor mensenrechten en vrijheid van meningsuiting.

De winnaar van de Sacharovprijs in 2021? Aleksej Navalny.

Drentse amateurspeurders vinden zilveren Engelse munten uit dertiende eeuw

2 hours 38 minutes ago

Twee amateurspeurders hebben met een metaaldetector in Drenthe vier zilveren munten uit de dertiende eeuw gevonden. Het gaat mogelijk om zogenoemde 'long cross pennies', uit de tijd van koning Hendrik III, die Engeland regeerde van 1216 tot 1272.

Tim Zijlstra en Jeffrey van der Vlis vonden de munten op een stuk landbouwgrond. Op basis van onderzoek van onder meer bodemkaarten vermoedden ze dat daar ooit een klooster had gestaan.

"Daarop voortbordurend kwamen we bepaalde grondlagen tegen die duiden op vroegere bewoning. Uiteindelijk kwam die muntschat omhoog", zegt Zijlstra tegen RTV Drenthe. "Dat gaf wel een euforisch gevoel." Ze houden de locatie geheim, om 'speurtoerisme' niet in de hand te werken.

Zijlstra en Van der Vlis gaan al sinds hun veertiende met de metaaldetector op pad. De vondst van de munten vinden ze de kroon op hun werk. Over de waarde ervan houden ze zich op de vlakte. "Dat vragen mensen altijd als we wat vinden, maar het gaat ons veel meer om de geschiedenis erachter. Iemand had deze munt bij wijze van spreken duizend jaar geleden in zijn hand en nu heb ik hem vast. Dat is gewoon bijzonder", zegt Van der Vlis.

De munten worden, samen met andere bodemvondsten van het tweetal, tentoongesteld in het Hunebedmuseum in Borger.

Experts kritisch over nieuwe theorie Anne Frank: 'Lasterlijke onzin'

2 hours 55 minutes ago

Experts reageren kritisch op een nieuwe theorie over het verraad van Anne Frank. Er is bewondering voor de grote hoeveelheid informatie die het team met moderne methoden boven water kreeg, maar de conclusie dat een Joodse notaris het Achterhuis verraadde, is te veel gestoeld op aannames, vinden kenners.

Directeur Ronald Leopold van de Anne Frank Stichting is onder de indruk van de hoeveelheid werk die het team heeft verricht. Alle bekende theorieën én enkele nieuwe werden uitgeplozen. "Bewonderenswaardig veel werk."

De conclusie dat Joodse notaris Arnold van den Bergh achter het verraad zat, noemt hij "een nieuw perspectief" maar hij heeft ook kanttekeningen. "Ik denk dat je moet vaststellen dat er nog belangrijke puzzelstukken ontbreken."

NOS op 3 maakte deze explainer over de nieuwe theorie:

De onderzoekers stellen dat Van den Bergh als prominent lid van de Joodse Raad kon beschikken over lijsten met onderduikadressen. Toen hij zelf gedeporteerd dreigde te worden, speelde hij die door aan de nazi's om zijn gezin te redden, redeneert het team.

"Lasterlijke onzin", reageert Bart van der Boom fel. De universitair docent uit Leiden werkt aan een boek over de Joodse Raad dat in april verschijnt, Politiek van het kleinste kwaad. "Er is geen enkele serieuze bevestiging voor dit verhaal."

Het team leidt het bestaan van de lijsten af uit naoorlogse getuigenissen van een Duitse tolk. Broddelwerk, typeert Van der Boom die redenering. "Je bent niet goed snik als je denkt dat de leden van de Joodse Raad, gerespecteerde mensen, 500 tot 1000 Joodse onderduikers zouden verraden."

Emeritus hoogleraar Holocaust- en Genocidestudies Johannes Houwink ten Cate van de Universiteit van Amsterdam valt hem bij. "Er is na de oorlog heel hard over de Joodse Raad geoordeeld, niet in de laatste plaats in Joodse kring. Als er iets van bewijs was geweest dat er lijsten waren geweest met ondergedoken Joden, dan was dat na de oorlog echt allang naar voren gebracht."

Bovendien, vervolgt Houwink ten Cate, zelfs al waren die lijsten er, dan was het nog niet bewezen dat het Achterhuis erop stond of Van den Bergh er kennis van had. "Bij grote beschuldigingen heb je ook grote bewijzen nodig."

De onderzoekers geven toe dat ze geen smoking gun hebben weten te vinden. Oud-NIOD-onderzoeker David Barnouw denkt dat dat ook een illusie is na al die jaren, zoals hij in 2003 zelf al concludeerde in een onderzoek naar alle tot dan toe aangevoerde verdachten (inclusief een kort stukje over Van den Bergh).

"Ik was heel benieuwd naar wat eruit kwam", zegt Barnouw, die gevraagd werd mee te werken, maar heeft bedankt. "Het probleem is altijd dat men uitgaat van aannames. Zo kan ik nog wel drie verhalen maken. Het is een theorie die past in de lijst met andere verdachten, maar het blijft speculatie."

De redenering dat Van den Bergh als notaris in de Goudstikker-affaire goede relaties had met de nazitop en misschien kon onderhandelen over zijn lot, overtuigt Barnouw ook niet. "Alle Joden die überhaupt nog een functie hadden zijn betrokken geweest bij collaboratie. Hij kon ook moeilijk weigeren, daar zou hij meer last mee gekregen hebben."

Hij acht het ook niet waarschijnlijk dat het doorspelen van adressen Van den Bergh iets opgeleverd had. "Ik geloof niet dat de Duitsers onder de indruk waren geweest als iemand bij hen kwam en zei 'O, ik heb hier wat adressen voor u, wilt u mij dan alstublieft laten lopen'."

Tunnelvisie

Van der Boom mist ook bewijs dat áls het verraad al had plaatsgevonden, het Van den Bergh iets opleverde. Het onderzoeksteam stelt dat de notaris in 1944 vrij kon blijven rondlopen omdat er geen details bekend zijn over een onderduik. "Dat lijkt me tunnelvisie. Ze zeggen: hij was dus niet ondergedoken, dus moest hij op een andere manier zijn veiligheid hebben gekocht. Maar ze weten gewoon niet waar hij was."

"Het was niet zo dat onderduikers even opbelden om te zeggen 'ik zit nu daar en daar'", vult Houwink ten Cate aan. Bovendien, vervolgt hij, waarom zou de inval in het Achterhuis pas in augustus 1944 plaatsvinden, als Van den Bergh al begin dat jaar in de problemen was gekomen? "Er zitten een hoop losse eindjes aan het verhaal."

Blijft over het beschuldigende briefje over Van den Bergh dat kort na de oorlog bij Otto Frank werd bezorgd. Omdat Anne Frank op dat moment nog niet wereldberoemd was, moet de anonieme schrijver wel de waarheid hebben gesproken, redeneert het coldcaseteam.

Maar ook dat ziet Van der Boom anders. "Misschien wilde iemand Van den Bergh zwartmaken. Hij had vijanden en er waren na de oorlog duizenden verhalen over wie er allemaal bloed aan zijn handen had en boter op zijn hoofd. In die context worden ook ongelooflijk veel onzinverhalen verteld."

Dat Van den Bergh, overleden in 1950, eerder als integer wordt omschreven, weegt voor Houwink ten Cate zwaarder. "Het klopt dat dit het enige schriftelijke bewijsstuk is waarin een naam wordt genoemd. Maar we weten ook dat Van den Bergh na de oorlog zonder probleem eervol als notaris wordt hersteld. Dat gebeurde alleen als hij de reputatie had van integer notaris."

"Het is een vrij definitieve interpretatie van feitelijk één briefje waar je dan vervolgens een context aan toevoegt", waarschuwt ook Emile Schrijver, directeur van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam, waar onder meer het Joods Historisch Museum is gevestigd. "Je moet behoorlijk wat dingen aannemen om dit definitief te krijgen, dat vind ik ingewikkeld."'

Toch is hij blij dat het onderzoek veel andere verdachten voorgoed vrijpleit. "Er is één scenario overgebleven en dat is waarschijnlijker dan alle andere", denkt hij, ondanks alle vraagtekens. Hij hoopt dat verder onderzoek meer details duidelijk kan maken.

Het onderzoeksteam geeft zelf toe dat er nog gaten in de theorie zitten. Maar Van Twisk hoopt dat die juist met de publicatie van deze theorieën kunnen worden ingevuld. "Het kan best dat als er nu aandacht aan wordt besteed er mensen naar voren komen die zeggen: ik heb ook zo'n anonieme brief gehad."

Te veel tijd verstreken

Toch denkt FBI-rechercheur Vince Pankoke, die meewerkte aan het onderzoek, dat hij een sterke indirecte zaak heeft tegen Van den Bergh. "Alleen deze theorie komt in de buurt van een oplossing en strookt als enige met alle verklaringen, aanwijzingen en het soms misleidende gedrag van Otto Frank en Miep Gies, die de familie geholpen heeft. En het is de eerste en enige theorie met fysiek bewijs dat een verrader aanwijst."

"Had ik liever onomstotelijk bewijs gehad? Natuurlijk. Maar voor een smoking gun is er te veel tijd verstreken."

Ook Barnouw blijft vrezen dat de waarheid nooit boven tafel zal komen, zelfs niet met nieuwe onderzoeksmethoden. "Er werd ongelooflijk dik gedaan over big data waar ze met de computer op afgingen. Een van de problemen bij dit onderdeel van de Tweede Wereldoorlog is echter dat er zo weinig data zijn."

Hij blijft er rekening mee houden dat stom toeval tot de inval leidde, hoe onbevredigend dat ook is.

Nieuwe klus voor Remkes: voorzitter van fonds voor leefbaarheid Groningen

3 hours 2 minutes ago

Johan Remkes is de nieuwe voorzitter van het Nationaal Programma Groningen. Dat is een compensatiefonds met 1,15 miljard euro van het Rijk om de provincie een impuls te geven na alle aardbevingsproblematiek.

Het geld is voor projecten die onder meer de leefbaarheid, economie, natuur en klimaat in Groningen moeten verbeteren. Het is een samenwerkingsverband tussen het Rijk, de provincie Groningen en gemeentes.

Geboren en getogen Groninger

Het bestuur koos unaniem voor Remkes. Hij is de opvolger van de Groningse commissaris van de koning René Paas, die sinds het begin in 2019 voorzitter was van het programma.

Remkes woont in Groningen en is daar ook geboren en getogen. Groot voordeel is dat de doorgewinterde bestuurder ook goed de weg weet in Den Haag, op het moment dat het vertrouwen tussen Groningen en het Binnenhof een nieuwe deuk heeft opgelopen.

Het vorige, demissionaire kabinet maakte op de valreep bekend dat het van plan is om in Groningen dit jaar extra gas te winnen. Tegen dat voornemen werd afgelopen zaterdag door duizenden Groningers gedemonstreerd.

Formatie uit het slop

De ervaren Remkes (70) wordt de laatste jaren vooral gebeld voor posities waar politieke stuurmanskunst is vereist. Vorig jaar werd onder zijn leiding en die van mede-informateur Wouter Koolmees de formatie uit het slop getrokken.

Verder was hij de afgelopen jaren onder meer waarnemend gouverneur in Limburg en waarnemend burgemeester in Den Haag. Op beide plekken waren de politieke verhoudingen flink verstoord.

GGD: veel verwarring over nieuwe quarantaineregels

3 hours 13 minutes ago

De nieuwe quarantaineregels leiden volgens de GGD's tot veel verwarring en vragen. "Mensen willen duidelijkheid over wat het besluit van de minister van Volksgezondheid in de praktijk betekent", zegt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR.

In de persconferentie van vrijdag werd bekendgemaakt dat de quarantaineregels per direct zijn versoepeld. Sindsdien is quarantaine niet meer nodig voor mensen die in nauw contact zijn geweest met een besmet persoon, maar minimaal een week geleden een boosterprik hebben gehad. Ook mensen die acht weken geleden of korter zijn hersteld van corona hoeven niet meer in afzondering - maar deze twee uitzonderingen gelden alleen als iemand klachtenvrij is.

Ouders met jonge kinderen

Maar bijvoorbeeld voor ouders met jonge kinderen zal de versoepeling in de praktijk vaak onhaalbaar zijn. Als een kind positief is getest, moet hij of zij in een aparte kamer in isolatie en anderhalve meter afstand houden van huisgenoten. Als niet aan deze voorwaarden wordt voldaan, moet het hele gezin toch in quarantaine.

Deze aanvullende informatie is te lezen op de website van Rijksoverheid, maar nog niet bij de GGD's. Die waren naar eigen zeggen overrompeld door de plotselinge wisseling van beleid. "Dat was zeer onpraktisch", zegt de woordvoerder van GGD GHOR.

In samenwerking met het RIVM wordt nu gewerkt aan de vertaalslag van de nieuwe regels naar de praktijk. Het duurt naar verwachting nog tot 21 januari voordat de nieuwe informatie verwerkt is in alle GGD-systemen en bij alle voorlichters. Tot die tijd verwijzen GGD-medewerkers bij vragen naar de website van de Rijksoverheid.

Informatie kan niet actueel zijn

Vorige week erkende minister Kuipers (Volksgezondheid) in een brief aan de Kamer dat het in de praktijk wat langer zal duren voordat de GGD's het nieuwe beleid kunnen uitvoeren. Daarom kan het zijn "dat de informatie die telefonisch aan positief geteste mensen en hun nauwe contacten worden verstrekt niet actueel is", schreef hij een paar dagen geleden.

Op de persconferentie werd ook gezegd dat de quarantaineregels voor mensen met een cruciaal beroep gaan veranderen. Die nieuwe regels zouden vanaf 21 januari gelden - over vier dagen - maar wat ze precies zijn wordt pas later bekendgemaakt.