Aggregator

Japanse capsule met gruis van planetoïde geland in Australië

2 hours 16 minutes ago

De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA meldt dat een capsule met daarin gruis van een planetoïde is geland op een afgelegen plek in het zuiden van Australië, zoals ook de planning was.

Na een zoektocht met de helikopter werd de capsule met parachute gevonden, laat JAXA weten via Twitter.

Het gaat om een capsule die naar de aarde is geschoten door het ruimtevaartuig Hayabusa-2.

De sonde pikte het stukje van planetoïde Ryugu in februari 2019 op, nadat het een klein kogeltje van 5 gram had afgevuurd op het oppervlak. Ruim een half jaar eerder was de ruimtesonde aangekomen bij de planetoïde op zo'n 300 miljoen kilometer van de aarde, na een reis van bijna vier jaar.

Toen de capsule vandaag door de dampkring trok, werd een vuurbal gezien vanuit ruimtestation ISS, twitterde de Japanse astronaut Soichi Noguchi.

"Het was een prachtige vuurbal", zei Yuichi Tsuda, die de Hayabusa-2-missie leidt, tegen persbureau Reuters. "Ik heb zes jaar op deze dag gewacht."

Blijdschap in het JAXA-hoofdkwartier over de succesvolle terugkeer van de capsule:

Het ruimtegruis moet onder meer meer inzicht bieden in het ontstaan van het zonnestelsel. JAXA hoopt morgen de capsule te bergen. Teams van de ruimteorganisatie waren al dagen in de Australische regio Woomera om daar voorbereidingen voor te treffen.

De Hayabusa-2-sonde zal hoogstwaarschijnlijk doorvliegen voor een volgende missie.

Soortgelijke NASA-missie

De Amerikaanse ruimteorganisatie NASA is bezig met een soortgelijke missie. In oktober pikte ruimtevaartuig OSIRIS-REx meer dan 900 gram gruis op van planetoïde Bennu.

Een paar dagen na de landing bleek dat hij een deel van de lading verloor. Inmiddels is de overige lading veiliggesteld in een capsule.

Hoeveel gruis het ruimtevaartuig precies bij zich heeft, is nog niet bekend. Dat wordt pas duidelijk als de capsule met het materiaal in 2023 in de woestijn van Utah landt.

NASA zal ook een deel van het gruis uit de Japanse sonde krijgen voor onderzoek. In ruil daarvoor geven de Amerikanen in 2023 Bennu-monsters aan de Japanse wetenschappers.

President Suriname wil onderzoek naar omstreden uitspraken Bouterse

3 hours 52 minutes ago

De Surinaamse president Chan Santokhi heeft het OM in zijn land gevraagd uitspraken van oud-president Desi Bouterse te onderzoeken. Dat melden Surinaamse media.

Het zou gaan om uitspraken die Bouterse maandag deed op een partijbijeenkomst van zijn Nationale Democratische Partij (NDP), op dezelfde dag dat hij zich voor het eerst inhoudelijk had uitgelaten in het proces over de Decembermoorden.

Bouterse zei in de partijbijeenkomst dat het land onder de huidige regering vijftig jaar wordt teruggeworpen in de tijd en dat "dit soort dingen alleen met wapens weggehaald kunnen worden". Hij insinueerde verder dat er hier een taak voor jongeren lag.

'Opruiend en polariserend taalgebruik'

Na de uitspraken van Bouterse veroordeelde de coalitie van president Santokhi dinsdag al de uitlatingen via een persbericht.

"Dergelijk taalgebruik is niet alleen opruiend, maar ook contraproductief en polariserend. Dit soort onverantwoordelijke gedrag kan worden geïnterpreteerd als een overtreding van de wet", schreven de regeringspartijen.

Inmiddels zou Santokhi dus ook een onderzoeksverzoek hebben ingediend bij procureur-generaal Roy Baidjnath Panday. Dagblad Suriname meldt dat die de politie inmiddels heeft gevraagd ernaar te kijken.

Onrust in lokale politiek Noord-Holland door bouw twee mega-datacenters

4 hours 39 minutes ago

Wie op de A7 in Noord-Holland bij Middenmeer rijdt, ziet een grote blokkendoos opdoemen. Hierin huist een zogeheten hyperscale, een enorm datacenter van Microsoft. Iets verderop staat er nog een, van Google. De plannen om nog vijf datacenters aan de snelweg te bouwen stuiten op lokaal verzet.

De datacenters zijn volgens de sector nodig omdat de wereld in rap tempo digitaliseert. Dat geldt des te meer nu er veel wordt thuisgewerkt en videovergaderen de normaalste zaak van de wereld is geworden. Daardoor botsen twee belangen: die van digitale groei en gevolgen op lokaal niveau.

De voornaamste kritiek? Datacenters zouden alle groene energie opslurpen die er wordt opgewekt, ze dragen niets bij aan de energietransitie en verpesten het landschap. Verder stelt de actiegroep Data non Grata dat er een tekort is aan waterberging en dat het koelwater dat op het oppervlaktewater wordt geloosd niet gezuiverd kan worden.

Online diensten

Volgens Stijn Grove van brancheorganisatie Dutch Data Center Association zijn dit soort datacenters echter hard nodig. "Alle diensten van Microsoft die mensen in Nederland gebruiken moeten ergens online staan."

Het aantal datacenters is sinds 2016 gedaald van 206 naar 189: kleine datacenters maken volgens Grove plaats voor grotere. Het aantal vierkante meters is gestegen met 150.000 m2 naar 378.000. Er zijn nu drie hyperscales. Grotere datacenters kunnen efficiënter met energie omgaan dan kleinere.

Dinsdag en donderdag hield de gemeente Hollands Kroon, in het noorden van Noord-Holland, extra raadsvergaderingen over de bouw van een nieuw datacenter van Microsoft. De provincie Noord-Holland vindt dat de plannen aangepast moeten worden en de regio West-Friesland is het niet eens te met het bestemmingsplan.

De zaak heeft geleid tot grote spanningen in de coalitie, beschreef NRC. Twee raadsleden van coalitiefracties VVD en Senioren Hollands Kroon (SHK) zijn vertrokken.

"We willen de feiten boven tafel hebben: wat is er nou afgesproken met de datacentergiganten?", zegt Lars Ruiter, die uit de VVD-fractie is gezet. "Tot dusver hebben we heel weinig informatie gehad. We zijn niet goed geïnformeerd en slecht meegenomen in de plannen."

Ook voordeel voor omgeving

Microsoft zegt in een reactie dat het bedrijf zich bewust is van de complexiteit rond de groei en de zorgen van de lokale gemeenschap, omdat het bedrijf daarmee in contact staat. Volgens Microsoft is er ook een voordeel voor de omgeving: het aantal banen zal stijgen als het datacenter uitbreidt. En er wordt pas gebouwd als de vergunning is verleend, zegt Microsoft.

Volgens Lars Ruiter zijn er al langer spanningen rond dit dossier. "In het coalitieakkoord stond dat er meer ruimte moest worden gegeven aan datacenters. Dat stuitte op veel weerstand bij agrariërs en inwoners."

In april besloot de raad te stoppen met dit plan. Er was echter één maar: het college wilde wel ruimte geven aan lopende initiatieven, waaronder de bouw van het tweede datacenter. "Dat gaat niet om een klein beetje: het gaat van 50 naar 230 hectare", zegt Ruiter. Hij heeft toen een opiniestuk geschreven in het Noordhollands Dagblad. "Dat heeft kwaad bloed gezet bij mijn fractie."

Vragen

Jeff Leever, die uit de fractie van de Senioren stapte, stelt dat zijn vragen over de bestemmingsaanvragen niet in goede aarde vielen. "De vragen stonden zo'n twee uur op de site van de gemeente en zijn toen verwijderd."

SHK-wethouder Mary van Gent zegt in een mail waarover de NOS beschikt, dat de vragen van Leever "voorbarig" waren. Ook zou door zijn vragen "de coalitie zijn ontploft". Van Gent vreest voor het einde van de coalitie "als de pers hiermee aan de haal gaat". "Ik vond dat met deze actie een democratische lijn was overschreden van de scheiding der machten", zegt Leever.

De wethouder laat weten dat er op korte termijn allerlei momenten stonden gepland waarop mensen zouden worden bijgepraat over dit onderwerp. Daarom was het volgens haar onhandig om vlak daarvoor een hele lijst vragen in te dienen. Het was niet meer dan een advies, zegt Van Gent.

Bestemmingsplan

Volgens Erik Annaert, fractievoorzitter van VVD Hollands Kroon, laat het bestemmingsplan toe dat er op die plek een tweede datacenter komt. "Wij zijn niet tegen de bouw", zegt hij.

Het gemeentebestuur kreeg voorlopig groen licht voor het verder ontwikkelen van de plannen. Wel moet er meer aandacht worden gegeven aan het uiterlijk. Zo zou er bijvoorbeeld een bomenrij langs de A7 kunnen worden geplant, om de datacenters aan het zicht te onttrekken.

Brexit-onderhandelingen zondag hervat, 'aanzienlijke verschillen' blijven

4 hours 40 minutes ago

De Britse premier Boris Johnson en Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, hebben ruim een uur met elkaar telefonisch gesproken over de gepauzeerde brexit-onderhandelingen. Von der Leyen zei in een kort persmoment na het gesprek dat de onderhandelaars zondag weer met elkaar om de tafel gaan.

Ze sprak verder over "een beslissende fase". Gisteravond lasten de onderhandelaars Michel Barnier (EU) en David Frost (Verenigd Koninkrijk) een pauze in nadat ze het niet eens waren geworden over de voorwaarden voor een handelsakkoord.

Maandagavond gaan Johnson en Von der Leyen zelf weer overleggen, lieten ze verder weten in een gezamenlijke verklaring. Er zijn volgens de twee nog "aanzienlijke verschillen" tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU als het gaat om eerlijke concurrentie, bestuur en de visserij. Eerder was al duidelijk dat de onderhandelingen op deze gebieden in een patstelling zitten.

Johnson en Von der Leyen benadrukken dat er geen deal mogelijk is als de twistpunten niet worden opgelost.

Tijdsdruk

Er staat veel tijdsdruk op de gesprekken, omdat er voor 1 januari een akkoord moet zijn. Vanaf die datum is het Verenigd Koninkrijk definitief geen lid meer van de Europese Unie. Ook als er op korte termijn een deal komt, dan is er nauwelijks tijd voor het parlement om deze al dan niet goed te keuren.

Als er geen deal ligt, moeten beide partijen zich aan de handelsregels van de Wereldhandelsorganisatie WTO houden. Dat betekent onder meer dat er op veel producten importheffingen komen.

Politie neemt zwaar vuurwerk in beslag in woning in Dordrecht

5 hours 8 minutes ago

In een woning in het centrum van Dordrecht heeft de politie ruim 1200 nitraten en zo'n 125 cobra's in beslag genomen. De 16-jarige bewoner van het pand is aangehouden.

Agenten kwamen het zwaar vuurwerk op het spoor na een anonieme tip, meldt Rijnmond. "Die brachten een bezoekje aan de woning van de verdachte. Daar werd de vondst gedaan", zegt de politie.

De politie waarschuwt voor het in huis hebben van illegaal vuurwerk. "De opslag van zwaar, illegaal vuurwerk bij mensen thuis levert grote risico's op voor henzelf en hun omgeving. Het illegale vuurwerk dat wordt aangetroffen heeft een gigantische kracht en impact en is levensgevaarlijk", aldus de politie.

Killing Mosquitoes With Cardi B

5 hours 16 minutes ago

Keeping a bird bath or a pond in your yard is a great way to add ambiance and style, but both of these things can be a haven for mosquitoes. Popular methods of getting rid of them are often with harsh pesticides, but [Shane] has brought us a more environmentally-friendly …read more

Bryan Cockfield

Utrecht bouwt leegstaande panden om tot inpakwinkels

5 hours 30 minutes ago

Utrecht heeft drie leegstaande panden getransformeerd tot inpakwinkels. Mensen kunnen daar deze maand gratis hun cadeau's laten inpakken. Het initiatief moet drukte in andere winkels tegengaan.

Tientallen cadeau's gaan er per dag door de handen van Renée Damsteeg. Ze heeft normaal gesproken een bijbaan in de horeca. Nu alles dicht is, werkt ze tijdelijk als inpakker in een pand aan de Steenweg in het centrum van de stad. Saai werk? "Nee hoor, het is superleuk", vertelt ze aan RTV Utrecht. "En je wordt er steeds beter in."

Het idee voor de inpakwinkels komt van centrummanagement Utrecht, dat zich inzet voor ondernemers in de binnenstad. Volgens de organisatie brengen de inpakwinkels "levendigheid en gezelligheid" in de anders donkere, lege panden.

Meer klanten

Bovendien moet de inpakservice leiden tot betere in- en uitstroom van bezoekers in andere winkels. "In december moeten ondernemers het hebben van veel bezoekers", zegt centrummanager Jeroen Roose van Leijden. "Ze kunnen mensen nu doorverwijzen voor het inpakken en dan snel door naar de volgende klant."

Zo kunnen winkeliers meer klanten binnenlaten. "Dat gunnen we ze meer dan ooit in deze coronatijd", vervolgt de centrummanager. "Het is een zwaar en lastig jaar voor ondernemers. De bezoekersaantallen liggen veel lager dan normaal. We zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat mensen in deze feestmaand veilig hun geschenken in Utrecht kunnen kopen."

Duitse aartsbisschop geeft 500.000 euro uit privévermogen aan misbruikslachtoffers

6 hours 25 minutes ago

De aartsbisschop van München, Reinhard Marx, stopt een groot deel van zijn privévermogen in een door hem opgerichte stichting voor slachtoffers van misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk. Hij stelt hiervoor 500.000 euro beschikbaar.

Het feit dat een kardinaal zijn privévermogen aanspreekt en dat ook openbaar maakt, is in het misbruikschandaal nog niet voorgekomen, schrijft de Duitse omroep Bayerische Rundfunk. Marx hoopt dat anderen zijn voorbeeld volgen.

Heling en verzoening

In een videoboodschap waaruit de omroep citeert, zegt Marx: "Seksueel misbruik is een misdaad." Uit een rapport uit 2018 over seksueel misbruik in de katholieke kerk in Duitsland kwam naar voren dat er tussen 1946 en 2014 zeker 3500 misbruikzaken waren.

Omdat de 67-jarige kardinaal naar eigen zeggen nu op een leeftijd is dat hij nadenkt over zijn nalatenschap, heeft hij besloten zijn fortuin in de stichting te stoppen.

Die draagt de Latijnse naam Spes et Salus, wat 'hoop en redding' betekent. Volgens Marx heeft de stichting compensatie voor de slachtoffers niet als doelstelling, maar "heling en verzoening".

Sinterklaasje, blijf maar buiten: creatieve alternatieven voor Pakjesavond

6 hours 46 minutes ago

Vanavond wordt er waarschijnlijk geen 'Hoor Wie Klopt Daar, Kinderen' gezongen tijdens Pakjesavond, maar 'Hoor Wie Videobelt Daar, Kinderen'. De avond wordt dit jaar anders gevierd, omdat er door corona maar 3 mensen op bezoek mogen komen en 1,5 meter afstand moet worden gehouden. Dat levert creatieve alternatieven op.

Zo heeft Marielle Walter vandaag Pakjesdag gevierd in plaats van pakjesavond. Haar familie, bestaande uit zes kinderen met aanhang, is te groot om samen te mogen komen, dus bedachten ze een surprise. "Zes weken geleden hebben we lootjes getrokken. Iedereen moest zijn cadeautje voor zijn lootje bij ons laten afleveren zodat wij ze konden rondbrengen", vertelt Walter.

En dat gebeurde vanmiddag. Marielle Walter en haar man maakten pakketjes met de cadeautjes, sinterklaasletters, een kraslot en gedichtjes en brachten die naar elk gezin. "En opa en oma hebben ook alvast een cadeautje voor Kerst meegegeven, want je weet niet wat er dan mogelijk is."

De cadeaus werden uitgepakt op de stoep en de gedichtjes werden voorgelezen. "Iedereen vond het hartstikke leuk. Uiteindelijk krijg je ook best veel cadeaus terwijl je niet veel moeite hoeft te doen, dus iedereen was blij."

Voor Walter was het een uitgemaakte zaak dat pakjesavond dit jaar niet zoals normaal door kon gaan. "Wij zochten meteen een alternatief. Ik ben niet bang voor corona, maar ik ga het niet opzoeken." Vanavond gaat ze nog spelletjes doen met twee vrienden. "Die doen eerst nog een online sinterklaasbingo, dat is ook al zo leuk. Daar moeten wij zo even aankloppen met cadeaus en dan komen ze later langs."

Marielle Walter is niet de enige die een alternatief heeft bedacht voor vanavond. Marlies Klooster staat vanavond "aan de zijlijn", zo schrijft ze op onze Facebookpagina. "Geen surprises, niet samen zijn met de drie gezinnen van onze kinderen. Maar wel deze week zakken rondgebracht en voor sommige mensen een pakje gemaakt met een gedichtje."

Dineke Kok viert de feestavond digitaal. "Via Teams, volgend jaar weer op de ouderwetse manier." Ook Saskia Smit organiseert een virtuele pakjesavond. "Via Messenger gaan we videobellen."

Voor Jannes Rutterkamp gaat het feest dit jaar niet door. "Better safe than sorry", schrijft hij. En Erica Haffez-Schulz viert juist dit jaar wél Sinterklaas, terwijl ze dit normaal nooit doet. "Dit jaar, om corona te compenseren, doen we wel cadeautjes met Sinterklaas en hebben we lekker iets te eten besteld bij een lokale restaurateur. We 'vieren' het met zijn tweetjes. Mooi weer erbij en corona even vergeten."

Op onze Facebookpagina zijn ook veel reacties te lezen van mensen die Pakjesavond zoals normaal vieren. "Wij hebben Sint en Piet gehuurd. Mijn moeder heeft negen kleinkinderen en negen achterkleinkinderen. We gaan hier gezellig samen zijn", schrijft Mandy Sloot. Ook Merel Smeets viert de avond hetzelfde als altijd. "Het enige dat anders is, is een pietenbelmoment in plaats van bezoek."

En hoe pakt de Sint het vanavond eigenlijk aan? Dat bracht onze verslaggever gisteren al in beeld:

Weer onrustig in Parijs bij protesten tegen omstreden wet

6 hours 53 minutes ago

Bij een protest in Parijs tegen een omstreden wetsvoorstel hebben agenten traangas afgevuurd op betogers. Ook werden auto's in brand gestoken en is op beelden te zien dat er met vuurwerk werd gegooid naar de politie.

De duizenden betogers gingen de straat op in de Franse hoofdstad om te demonstreren tegen een wet die onder meer Fransen beperkt in het verspreiden van foto's en beelden van de politie. Het artikel moet de privacy en veiligheid van agenten beschermen, maar critici zien de wet als een inbreuk op de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting.

Correspondent Frank Renout zegt op NPO Radio 1 dat er op hetzelfde moment ook door vakbonden en zogenoemde gele hesjes werd gedemonstreerd tegen armoede. "Die twee groepen zijn samengebundeld op straat, wat leidde tot ernstige gewelddadigheden. Een beetje als vorige week."

Ook toen was het bij een soortgelijk protest onrustig in Parijs. De politie raakte slaags met een kleine groep van merendeels radicaal-linkse demonstranten.

Herschrijving wet

Verder waren in negentig andere plaatsen in Frankrijk, zoals in Lille en Marseille, vandaag mensen op de been. Voor zover bekend verliepen de protesten daar vreedzaam. In Bordeaux en Montpellier waren demonstraties verboden uit vrees voor geweld, schrijft de krant Le Monde.

De regering-Macron besloot deze week vanwege de aanhoudende protesten wel een deel van de veiligheidswet aan te passen. Maar vakbonden en journalisten- en mensenrechtenorganisaties riepen voor dit weekeinde toch weer op tot een nieuw landelijk protest.

"Want het is niet bekend hoe die nieuwe wettekst eruit komt te zien en zo lang ze dat niet weten, wordt er gedemonstreerd", zegt correspondent Renout.

'Nachtmerriescenario voor Macron'

Hij spreekt van een "nachtmerriescenario" voor president Macron. "Verschillende betogers gaan samen de straat op. Dat maakt de protesten groter en dus moeilijker te beheersen."

"Plus: de onvrede is groot in Frankrijk en het is nu al twee weekenden achter elkaar onrustig in Parijs. Daarbij moet de politie optreden, maar die ligt juist onder vuur door die nieuwe wet en vanwege voorbeelden van buitensporig geweld door agenten."

Mishandeling zwarte muziekproducent

Anderhalve week geleden leidden beelden van de mishandeling door drie agenten van een zwarte muziekproducent bijvoorbeeld tot een storm van kritiek in Frankrijk.

Het politiegeweld werd gefilmd door een camera in de opnamestudio van de man. Het geweld stopte volgens zijn advocaat toen een van de agenten zag dat ze werden gefilmd.

Macron zei gisteren nog discriminatie door de politie "ondraaglijk" te vinden en kondigde aan in januari een online tool te lanceren die dit moet tegengaan. Via de tool kunnen mensen aangeven dat ze ergens gediscrimineerd zijn, waarna de melding wordt onderzocht.

Sufficiently Advanced Technology and Justice

8 hours 17 minutes ago

Imagine that you’re serving on a jury, and you’re given an image taken from a surveillance camera. It looks pretty much like the suspect, but the image has been “enhanced” by an AI from the original. Do you convict? How does this weigh out on the scales of reasonable doubt? …read more

Elliot Williams

RIVM: 6577 nieuwe besmettingen, ruim 1200 meer dan het weekgemiddelde

9 hours 57 minutes ago

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6577 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 656 meer dan gisteren werden gemeld en 1249 meer dan het gemiddelde van de afgelopen week.

De laatste keer dat er zoveel besmettingen op een dag werden gemeld was 7 november, bijna een maand geleden.

189 opnames op verpleegafdelingen, 31 erbij op de IC

Er zijn 189 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn evenveel opnames als gisteren.

Op de intensive care werden 31 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 3 nieuwe opnames meer dan gisteren.

In totaal liggen er nu 1602 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1625), van wie 472 op de IC (gisteren: 473). Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.

39 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM zijn 39 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 58 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 49 doden per dag, tegen 65 doden per dag een week eerder. Dat zijn doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het CBS ligt het werkelijke aantal doden hoger.

Of het aantal doden verder stijgt hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 562 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 608. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

Belgische sekteleider veroordeeld, 'zijn misbruik zou me snel verlichten'

11 hours 2 minutes ago

Hij scheidde jonge kinderen van hun ouders, verplichtte mensen voor hem te werken en misbruikte en mishandelde kinderen, onder het mom van hun Tibetaans-boeddhistische opvoeding. Na ruim twintig jaar van rechtszaken is de Belgische sekteleider Robert Spatz in Luik in hoger beroep veroordeeld tot vijf jaar voorwaardelijke celstraf en het betalen van schadevergoedingen aan slachtoffers.

"Een overwinning", reageert de Belgische Portugees Ricardo Mendes (40), die binnen de sekte Ogyen Kunzang Chöling (OKC) werd geboren en met twintig andere 'sektekinderen' de juridische strijd aanging. "We zijn kleine vechters tegenover een machtige reus. Hij is nu een veroordeelde misdadiger en pedofiel."

Spatz richtte OKC in 1972 op en had centra in België, Frankrijk, Spanje en Portugal. In Brussel had hij biologische winkels en restaurants, waar volgelingen werkten zonder daar behoorlijk voor betaald te krijgen. Mendes schat dat er door de jaren heen 200 tot 300 mensen lid zijn geweest, van wie nog enkele tientallen volgelingen over zijn.

De sekteleider woont in Spanje en was afgelopen woensdag niet bij de uitspraak aanwezig. Zoals hij ook geen enkele zitting sinds 1997 bijwoonde. Vragen wil hij niet beantwoorden. "Geen commentaar", zegt zijn advocaat namens hem. Spatz kan nog in cassatie gaan, maar daarover heeft hij nog niets besloten. "Dat gebeurt de komende dagen."

Bij het vonnis heeft de rechter rekening gehouden met de "uitzonderlijke ernst en veelheid van de feiten". Hij stelt dat de mentale en fysieke gezondheid van kinderen in gevaar is gebracht en dat volgelingen systematisch werden uitgebuit. Maar ook dat de feiten vele jaren geleden zijn gepleegd en de leeftijd van Spatz (76), die zich 'Lama Kunzang' liet noemen, telden mee. Doordat de straf voorwaardelijk is, hoeft hij niet de cel in.

De moeder van Ricardo Mendes werd in 1985 naar een van Spatz' winkels gestuurd. Daarom moest ze hem op zijn vijfde achterlaten op het 'Château de Soleils' in Zuid-Frankrijk. "Een utopie werd een nachtmerrie", vertelt Mendes. "Tot mijn 13e zag ik mijn moeder een, twee keer per jaar. Mijn vader was afwezig. We werden opgevoed met het idee dat Spatz onze vader was."

De kinderen gingen twee keer per dag twee uur naar de tempel, leerden yoga, karate en kregen schoollessen van volgelingen. Mendes herinnert zich de slagen met houten stokken op zijn billen, rug en schouders. "Maar dat was niet het ergste. Het ergste was de hele context. We moesten het lijden accepteren, het was ons karma. Het boeddhisme werd compleet misbruikt."

Op zijn 23e ging hij naar Brussel om in een van de OKC-restaurants te werken. Daar was het moeilijker dan in de andere landen om leden van de buitenwereld te isoleren, vertelt hij. "Hoewel ik nog beperkingen had, werd ik vrijer en werd ik voor het eerst mezelf." Het betekende het einde van zijn tijd binnen de sekte.

Claudia Volaire (51) is een van de volgelingenkinderen die seksueel werden misbruikt. Dat begon op haar 14e in Frankrijk, vertelt ze. "Hij zei dat dat magische energieën in mijn lichaam liet bewegen en dat het me zou helpen om binnen één leven verlichting te bereiken. Toen ik later zei dat ik verlichting in mijn volgende leven oké vond, werd hij erg boos. Zo kwam ik erachter dat hij het niet voor mij deed." Tweeënhalf jaar later wist Claudia met haar broer de sekte te verlaten, naar hun vader in de VS. Tegen haar moeder had ze niets over het misbruik verteld. "Zij geloofde alles wat hij zei, op zó'n belachelijke manier."

Hoewel de rechter het seksueel misbruik van de toen minderjarige Volaire bewezen acht, zijn de aanklachten te oud om Spatz daarvoor te straffen. Volaire heeft gemengde gevoelens over de uitspraak. "Ik ben zo blij dat hij schuldig is bevonden. Er is nu geen vraag meer over wat hij is en hoe hij mensen heeft behandeld", vertelt ze vanuit de VS. "Maar ik had gewild dat hij echt gestraft zou worden, met tijd in de gevangenis, of dat zijn financiële zekerheid hem zou zijn ontnomen. Als hij niets illegaals meer doet, kan hij het er waarschijnlijk de rest van zijn leven van nemen. Dat is frustrerend."

Ogyen Kunzang Chöling is niet de enige Tibetaans-boeddhistische organisatie waar (seksueel) misbruik van volgelingen is vastgesteld. Shambhala en Rigpa zijn andere voorbeelden en beide actief in Nederland. In 2018 spraken in Rotterdam verschillende slachtoffers voor het eerst met de dalai lama over misbruik door verschillende boeddhistische leraren.

Een van hen was Ricardo Mendes. "Door zijn naam en reputatie eraan te verbinden, legitimeerde de dalai lama OKC. Hij kreeg geld om te komen, dan is het moeilijk om objectief en kritisch te zijn." Ruim twee jaar later heeft de ontmoeting weinig opgeleverd. De dalai lama had gezegd dat hij het misbruikprobleem zou bespreken op een grote bijeenkomst met boeddhistische leraren. Dat is er niet van gekomen. "We hebben er nooit meer iets over gehoord."

Franse oud-president Giscard d'Estaing in besloten kring begraven

11 hours 3 minutes ago

In het Franse dorp Authon is de Franse oud-president Valéry Giscard d'Estaing begraven. De 94-jarige staatsman overleed deze week aan de gevolgen van covid-19. Frankrijk houdt woensdag een dag van nationale rouw.

Op verzoek van de oud-president zelf was de begrafenisdienst in zijn laatste woonplaats kleinschalig. Er waren zo'n veertig aanwezigen. Giscard D'Estaing komt te liggen naast zijn dochter Jacintha, die in 2018 overleed.

Giscard d'Estaing was een gematigd politicus met liberale denkbeelden. Hij was president van 1974 tot 1981. Tijdens zijn presidentschap kwamen er onder meer nieuwe wetten voor echtscheiding, abortus en geboortebeperking. Ook zette hij grote stappen op het gebied van kernenergie en de aanleg van het TGV-netwerk.

Als president leverde hij een belangrijke bijdrage aan het versterken van de Europese Unie, en ook daarna bleef hij politiek actief. In 2003 kreeg hij de prestigieuze Karelsprijs van de stad Aken voor zijn bijdrage aan de Europese eenwording.

ARM and X86 Team Up in No Compromise Cyberdeck

11 hours 17 minutes ago

Over the last couple of years the cyberdeck community has absolutely exploded. Among those who design and build these truly personal computers there are no hard rules, save perhaps making sure the final result looks as unconventional as possible. But one thing that’s remained fairly consistent is the fact that …read more

Tom Nardi

'Families van buiten de EU zijn nu niet welkom, geliefden wél. Dat is bizar'

12 hours 33 minutes ago

Waarom zijn geliefden in een langeafstandsrelatie vrijgesteld van het EU-inreisverbod en mag naaste familie van buiten de Unie hier niet op familiebezoek? Een groep Nederlanders van buitenlandse afkomst wil dat weten van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Vanwege de coronacrisis mag inmiddels ruim 8,5 maand in principe niemand van buiten Europa de EU inreizen. De afgelopen maanden zijn er wel uitzonderingen gekomen voor onder anderen topsporters, geliefden, zakenmensen en journalisten.

Burgerinitiatief 'Families van buiten de EU, wij missen jullie!' vindt dat oneerlijk. Omdat het inreisverbod voor onbepaalde tijd geldt, is het volgens de groep ook een inbreuk op het recht op familieleven in het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Als protestactie heeft de groep 328 kindertekeningen overhandigd aan het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De ouders van Basak Manders wonen in Turkije en hebben bijvoorbeeld hun pasgeboren kleinkind nog niet kunnen vasthouden:

"Op dit moment mag iemand in een relatie van drie maanden wel naar Nederland, maar mijn 33 jaar lange relatie met mijn moeder telt blijkbaar niet", zegt initiatiefnemer Andrea Morales. "Als ik succesvol een Tinderdate voor mijn moeder had geregeld met een Nederlander en ze hadden elkaar twee keer ontmoet, dan had ze wel mogen komen."

Uitzonderingen mogelijk

Uitzonderingen op het EU-inreisverbod dienen uitlegbaar te zijn vanuit de volksgezondheid, laat het ministerie van Justitie weten. Uit de reactie wordt niet duidelijk hoe deze afweging precies wordt gemaakt en welke criteria daarbij gelden. Het ministerie schrijft dat er voor sommige familieleden wel uitzonderingen mogelijk zijn. Bijvoorbeeld als de grootouders ervan afhankelijk zijn.

Nederland volgt de regels die door Europese leiders zijn vastgesteld en waar mogelijk worden ze versoepeld, zegt het ministerie. "In de EU is de afspraak gemaakt dat lidstaten niet ruimer dan deze EU-lijst personen toegang verlenen tot hun grondgebied. Aanpassing van de voorwaarde moet op EU-niveau worden besproken en vastgesteld worden."

Volgens Morales zijn er manieren om ook voor opa's en oma's veilig een uitzondering te regelen. Zoals een verplichte hotel- of thuisquarantaine bij aankomst, of direct een coronatest afnemen. "Als het puur om angst voor besmetting vanuit het buitenland gaat, waarom zijn er dan al zo veel andere uitzonderingen?"

De groep vraagt vooral aandacht voor de impact die het inreisverbod heeft op families waar een deel buiten en een deel binnen de EU woont.

'Helemaal alleen'

Zoals de Russische Ekaterina Girbasova (42), die met haar tweeling van 4 jaar oud in Rijen woont. Haar Nederlandse man overleed 3,5 jaar geleden en diens familie heeft het contact verbroken, vertelt ze aan de telefoon.

"Voorheen kwamen mijn ouders en vrienden uit Moskou om te helpen. Maar nu sta ik er helemaal alleen voor. Nederland is nog steeds een beetje 'buitenland' voor mij, omdat ik er nog maar vier jaar woon. Ik heb mijn handen vol aan mijn twee zoontjes en kan alleen werken als ze op school zijn."

Girbasova kan wel met haar kinderen naar Rusland reizen, maar wil juist dat die naar school gaan en goed Nederlands leren. "Het is voor mij nu een heel zware tijd en wat als ik straks ziek word? Wie zorgt er dan voor mijn tweeling?"

Ze stuurden er brieven over aan de EU en de Nederlandse overheid. Net als Maria Pérez (37) meerdere brieven aan minister Grapperhaus heeft gestuurd. "Ik ben een wetenschapper en wil de data zien waar dit beleid op gebaseerd is." Maar ze zeggen beiden dat ze geen inhoudelijk antwoord kregen op hun vragen.

Pérez is is geboren in Ecuador, woont inmiddels acht jaar in Nederland en heeft de Nederlandse nationaliteit. Ze heeft haar ouders voor het laatst anderhalf jaar geleden gezien.

"Mijn verhaal is niet zo dramatisch als van sommige anderen. Maar als je niet weet hoelang je je ouders nog moet missen, maakt je dat zo verdrietig en angstig. Ik vind het ook discriminerend. Als mijn vader en moeder bijvoorbeeld een Spaans paspoort hadden gehad, mochten ze wel komen."

Kinderombudsvrouw

De Kinderombudsvrouw erkent het probleem, maar vindt dat er eerst een oplossing moet komen voor kinderen in Nederland waarvan een of meerdere ouders buiten de EU wonen. Zo maakte het Jeugdjournaal deze zomer het verhaal dat de 12-jarige Rambod zijn vader uit Iran een half jaar niet meer had gezien.

"Beleid zodat kinderen hun buiten de EU wonende ouder op regelmatige momenten kunnen zien, heeft eerste prioriteit", schrijft Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer. "Daarnaast moet er beleid komen voor andere familieleden, zoals grootouders. Want ook zij kunnen zeer betekenisvol zijn voor het welzijn en ontwikkelingsperspectief van hun kleinkind."

Gladheid verwacht, Rijkswaterstaat stuurt strooiwagens de wegen op

12 hours 43 minutes ago

Op verschillende plaatsen zijn strooiwagens op pad. Rijkswaterstaat heeft sinds gisteravond ruim 770.000 kilo zout op de wegen gelegd.

De strooiwagens hebben daarvoor ruim 14.000 kilometer afgelegd, zegt de organisatie. Dat gebeurde vooral in het westen en zuiden van het land.

Vanavond, op Pakjesavond, koelt het snel af en kan het op verschillende plaatsen vriezen.