Aggregator

Jonge drenkeling (7) Zevenhuizerplas overleden

53 minutes 18 seconds ago

Een 7-jarig kind dat gisteren uit de Zevenhuizerplas bij Zevenhuizen in Zuid-Holland werd gehaald, is overleden.

Het kind werd aan het eind van de middag vermist. Toen de jongen na een kwartier in het water werd gevonden, is hij naar de kant gebracht en gereanimeerd.

Daarna werd hij in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht, waar hij vandaag is overleden, meldt Omroep West.

In dezelfde plas kwam gisteravond al een 25-jarige zwemmer om het leven.

Nederlandse vrouw gewond geraakt bij protesten in Minsk

1 hour 38 minutes ago

Bij de protesten van afgelopen weekend in de Wit-Russische hoofdstad Minsk is ook een Nederlandse vrouw gewond geraakt. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt. Het is niet duidelijk hoe ernstig haar verwondingen zijn en hoe ze bij de protesten betrokken is geraakt.

In Minsk en tientallen andere steden in Wit-Rusland wordt sinds zondag geprotesteerd tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen. Bij die protesten zijn zeker tientallen mensen gewond geraakt. Zeker een demonstrant is door de politie gedood. Tientallen mensen zijn gearresteerd.

'Uitslag kan niet kloppen'

Volgens officiële cijfers is president Loekasjenko de grote winnaar, maar in binnen- en buitenland wordt die uitslag betwist. Oppositiekandidaat Tichanovskaja zou slechts tien procent van de stemmen hebben binnengehaald, wat volgens critici niet kan kloppen. Er zou op grote schaal gefraudeerd zijn bij de stembureaus.

Tichanovskaja heeft gisteren geprobeerd het gesprek met president Loekasjenko aan te gaan, maar dat heeft niets opgeleverd. Daarna heeft ze bij de kiescommissie een klacht ingediend. Vermoed wordt dat ze vervolgens lang is ondervraagd en door de KGB onder druk is gezet. De Wit-Russische autoriteiten ontkennen dat.

Vanochtend werd bekend dat Tichanovskaja nu in Litouwen zit. Mogelijk is ze gevlucht om aan arrestatie te ontkomen. Een aantal medewerkers uit haar campagneteam is al gearresteerd.

Hackers stelen gegevens afgestudeerden Universiteit Utrecht

1 hour 45 minutes ago

Hackers hebben met een cyberaanval gegevens van afgestudeerden, donateurs en externe relaties van de Universiteit Utrecht (UU) in handen gekregen. Het gaat om namen, geboortedata, e-mailadressen, telefoonnummers en in sommige gevallen ook loopbaangegevens en informatie over donatiegedrag.

De hackers hadden hun aanval gericht op Blackbaud, een bedrijf dat wereldwijd klantgegevens beheert voor onderwijsinstellingen en organisaties in de non-profitsector. Ook de TU Delft is getroffen.

Oude back-up

De aanval vond begin dit jaar plaats, de UU werd in juli hierover geïnformeerd. Volgens de universiteit hebben de hackers alleen toegang gekregen tot een oude back-up uit 2017, schrijft RTV Utrecht. In het databestand staan ook bankgegevens en wachtwoorden, maar daar konden de hackers volgens de universiteit niet bij omdat die bestanden versleuteld waren.

De universiteit gaat ervan uit dat de gegevens verder niet misbruikt zijn. Blackbaud heeft laten weten dat de hackers de data inmiddels vernietigd hebben en dat er geen aanleiding is om aan te nemen dat ze de data hebben verspreid.

'Beste meneer Hoek': jongeren reageren op viral brief van 94-jarige over corona

2 hours 53 minutes ago

"Jongelui, hou even vol en je kunt over een jaartje weer helemaal los. Ik ben in 1925 geboren en ben ook jong geweest. Wel in een rottijd. In 1940 brak de oorlog uit, ik werd dat jaar 15." Zo begon de lezersbrief van de 94-jarige Jan Hoek in het AD afgelopen zaterdag. De brief ging viral en werd duizenden keren gedeeld. In de brief uitte Hoek kritiek op de manier waarop jongeren omgaan met de coronamaatregelen. "Wij waren tien jaar van onze jeugd kwijt. Probeer nou nog een klein jaar de rug recht te houden."

Wat vinden de jongeren die worden aangesproken in de tekst van deze brief? Vier lezersbrieven 'terug op de post' naar meneer Hoek.

"Beste meneer Hoek,

Ik snap wat u bedoelt, dat wij zo'n drama maken over het missen van feestjes terwijl u het veel slechter heeft gehad. Ik snap het, maar ik snap het ook weer niet. Voor u was dat heel moeilijk, voor ons is dit heel moeilijk. Ik had later aan mijn kinderen willen vertellen hoe mijn eindexamenjaar was. Hoe het gala was, de examenfeestjes. Ik kan die verhalen nooit vertellen, omdat ik die dingen nooit zal meemaken. Gelukkig had ik een diploma-uitreiking, maar ook daar miste ik belangrijke gezichten.

Ik zou zo graag mijn oude ritme terug willen. Aan het begin van de crisis verloor ik mijn baan bij een speelgoedwinkel. Maandenlang heb ik gesolliciteerd en werd ik afgewezen. Ik wilde zo graag werken, dat het weer zo zijn als hiervoor. Ik wilde gewoon weer iets doen, maar er was niets te doen. Uiteindelijk lag ik gewoon de hele dag in bed en probeerde ik zo lang mogelijk te slapen zodat ik zo min mogelijk van de dag meekreeg.

Ik snap het, meneer Hoek, u heeft het veel lastiger gehad. Maar wij hebben het ook lastig."

"Meneer Hoek, u heeft een punt,

U heeft tien jaar lang oorlog meegemaakt en heeft helemaal geen jeugd gehad. Als ik erover nadenk, vind ik ook wel dat we niet moeten zeuren over feestjes. Maar van de andere kant is het appels met peren vergelijken. Het gevoel van nood is nu veel minder dan tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In maart kwam opeens een groot einde aan mijn middelbare schoolperiode. Op een weekend tijd veranderde alles. Alles werd onzeker: eindfeesten, gala's, hoe moesten we dat regelen? Ik had het liefst een mooi afscheid gewild met mijn klasgenoten, maar dat ging niet. Ik kreeg een diploma-uitreiking, maar dat voelde gek - op 1,5 meter staan van de mensen die je jarenlang dagelijks hebt gezien en daarna is het 'tja, tot nooit'. Als ik tegen mensen vertel dat ik dit jaar ben geslaagd, zeggen sommigen: geslaagd? Je hebt helemaal geen eindexamen gedaan. Zo is het ook gaan voelen. Als een enorme poppenkast.

Als ik uw verhaal lees, meneer Hoek, dan heeft u veel meer moeten opofferen. Daar ben ik mij van bewust. Maar er is een ding wel heel anders: dit is geen oorlogssituatie. Jongeren hebben maanden niet kunnen feesten. Door die opoffering en het gebrek aan nood, hoe serieus ik corona ook neem, kan je het jongeren niet kwalijk nemen dat ze nu willen inhalen."

"Beste meneer Hoek,

Aan het begin van de lockdown voelde ik me verdrietig en eenzaam. Alles sloot, ook mijn school. Ik dacht meteen: wat als ik dit jaar moet overdoen? Wat als de toetsen veel moeilijker worden? Na de laatste toetsen ging ik op vakantie, in Limburg. Daar leerde ik niemand kennen. Er was niemand waarmee ik kon praten, niemand waarmee ik vrienden kon worden. Bij thuiskomst mocht ik mijn vrienden weer zien, maar op 1,5 meter afstand. Mijn vriend kon ik niet zien, want die woonde op een uur afstand met de trein. Ik voelde me opgesloten.

Ik had al een jurk voor mijn gala. Dat ging niet door. Over de geplande evenementendag heb ik nooit meer iets gehoord. Het was allemaal heel heftig.

Toch snap ik uw brief heel goed. En als ik erop terugkijk, vind ik deze periode ook wel bijzonder. Op deze manier was mijn eindexamenjaar iets wat ik nooit ga vergeten. Ik probeer het maar zo te bekijken: ooit sta ik in de geschiedenisboeken. U bent uw jeugd kwijtgeraakt aan de oorlog. Ik ben niet mijn jeugd kwijtgeraakt aan corona. Het was hectisch, moeilijk en eenzaam, maar het was ook speciaal."

"Meneer Hoek, ik hoop dat u begrip heeft voor ons,

Uw jeugd was vele malen moeilijker, dat kan ik me echt voorstellen. Maar kunt u ook wat empathie opbrengen voor ons? Mijn eindexamens gingen niet door, ik heb geen officieel afscheid gehad met mijn klasgenoten, geen gala, geen examenstunt, en ook raakte ik mijn baan in de horeca kwijt. U raakte van de ene op de andere dag alles kwijt, maar ik eigenlijk ook. Mijn sociale leven, mijn volleybal, mijn werk en mijn school: alles was opeens anders.

Ik heb ontzettend veel respect voor u en besef me ook dat ik eigenlijk helemaal niet mag klagen. Maar eigenlijk werden we allebei in onze vrijheid beperkt: u veel erger dan wij, maar toch.

Er kwam een abrupt einde aan het jaar waar ik het meest naar had uitgekeken. Het voelt zelfs nog niet eens af. U zegt; zet je er een jaartje overheen. Dat wil ik zeker doen, maar begrijp wel dat ik dat lastig vind. Ik wil ook gewoon mijn oude routine terug. Mijn vrienden. Mijn sport. Mijn werk.

Ik begrijp u, meneer Hoek. Maar ik hoop ook dat u mij begrijpt."

Hoek reageerde eerder al in het AD op de vele reacties op zijn lezersbrief. De 94-jarige man, die in een zorgcentrum in Rotterdam woont met zijn vrouw, bleef er nuchter onder. "Ik zou tegen iedereen willen zeggen: 'doe nou toch 's effe kalm an.''

Voor hen is het thuiszitten geen offer, zei hij. "Ik begrijp dan ook niet dat zoveel mensen klagen dat ze niks meer kunnen. Ze moeten per se op vakantie of naar een feestje. Nou, dat komt echt wel weer terug.''

In het interview deed Hoek nog een keer een oproep voor de jongeren: "Gebruik nú je gezond verstand want ook al worden jullie zelf amper ziek, jullie besmetten wel anderen.''

Live om 13.00 uur: Kamerleden worden bijgepraat over coronacrisis

3 hours 1 minute ago

RIVM-directeur Jaap van Dissel en Nicolette Rigter, Directeur Publieke Gezondheid bij de GGD Utrecht, geven een briefing over het coronavirus aan Tweede Kamerleden.

De briefing is bij de NOS te volgen via de volgende kanalen:

Op tv via NPO 1 en NPO Nieuws (Ziggo kanaal 501, KPN kanaal 43) Via een livestream op de NOS-site en app Via NPO livestream op NPO Start Via de Facebookpagina van de NOS Via het NOS-YouTube-kanaal

Mensenrechtencollege om hulp gevraagd in sluiting kinderopvang

3 hours 14 minutes ago

Vier organisaties, ouders en kinderopvangmedewerkers stappen naar het College voor de Rechten van de Mens vanwege het uitsluiten van gehandicapte kinderen door kinderopvangorganisatie Blos. De organisatie met tientallen vestigingen liet begin dit jaar weten te stoppen met groepen waarin kinderen met en zonder beperking samen worden opgevangen. Dat stuitte op verzet van ouders.

De Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind, Defence for Children, Art. 1 Midden Nederland en de lokale stichting Eigenwijs in de Wijk vinden dat de sluiting in strijd is met VN-verdragen en de Nederlandse wet. In een brief vragen de organisaties het mensenrechtencollege om een advies aan de Nederlandse regering.

Sinds 2014 is er in Utrecht, Zeist en Houten 'inclusieve opvang'. Kinderen met een handicap of ontwikkelingsachterstand kunnen er samen met kinderen zonder beperking terecht in drie groepen, de zogenoemde plusgroepen.

Begin dit jaar, nadat Blos was overgenomen, maakte de organisatie bekend te stoppen met de plusgroepen. Ouders kregen te horen dat de kwaliteit en continuïteit onvoldoende kon worden gewaarborgd, meldde NRC.

Ouders kunnen nieuwe kinderen niet meer aanmelden. Van de huidige groepen stromen de meeste kinderen door. Voor sommigen moeten een andere oplossing worden gevonden.

Chromosoomafwijking

Ezra (4) heeft zich bij Blos erg ontwikkeld en kon zich optrekken aan andere kinderen, volgens moeder Judith Baart. "Wij willen dat deze opvang ook voor andere kinderen blijft bestaan", zegt ze. De jongen met een zeldzame chromosoomafwijking werd de afgelopen drie jaar bij Blos in Utrecht opgevangen. Hij stroomt dit jaar door naar speciaal onderwijs, dus voor hem is de opvang niet meer nodig.

Van gemixte opvang leren kinderen met een beperking van reguliere kinderen én andersom, volgens José Smits, die de woordvoering doet voor de betrokken organisaties. Aparte opvang gaat volgens haar in tegen de gedachte dat kinderen samen kunnen moeten kunnen spelen en optrekken.

"Een bijkomend voordeel is dat de kinderen hier worden opgevangen in de buurt, zodat ouders minder lang hoeven te reizen. En zo verliezen kinderen met een beperking geen contact met buurtkinderen", zegt Smits.

VN-verdrag

De sluiting maakt het voor jonge kinderen met een beperking moeilijker om deel te nemen aan de samenleving, stellen de organisaties. Het zou indruisen tegen de Nederlandse Wet op gelijke behandeling handicap of chronische ziekte. Die houdt onder meer in dat je als aanbieder niet op grond van een handicap mag discrimineren. Ook zou de sluiting in strijd zijn met de VN-kinder- en handicapverdragen.

De briefschrijvers zijn benieuwd naar het oordeel van het mensenrechtencollege over het handelen van lokale overheden in deze situatie. De gemeente Utrecht laat weten dat de opvang is overgelaten aan marktwerking. "Gemeentes hebben geen rol in de realisatie en invulling van kinderopvangcentra."

Blos was niet bereikbaar voor een reactie. Eerder liet de kinderopvangorganisatie aan NRC weten dat het organiseren van inclusieve opvang complex is. Zorginstellingen zouden dat volgens Blos ook vinden.

President Poetin: Rusland brengt vaccin op de markt, dochter is al gevaccineerd

4 hours 4 minutes ago

Het Russische ministerie van Volksgezondheid heeft een vaccin tegen corona goedgekeurd. President Poetin zegt dat het middel werkt, veilig is en dat een van zijn dochters al is gevaccineerd zonder bijwerkingen.

Volgens Poetin heeft het vaccin alle belangrijke tests doorstaan en komt het binnenkort op de markt. Maar wetenschappers zijn kritisch; zij zeggen dat het maanden duurt voordat een vaccin als veilig kan worden aangemerkt. Het moet getest zijn op vele duizenden mensen. "Dat is nog niet gebeurd, de derde testfase is nog niet afgerond. Er is dus te weinig tijd verstreken voor het testen van het vaccin", zegt correspondent Geert Groot Koerkamp. "Pas als je duizenden mensen lange tijd hebt gevolgd, kun je iets zeggen over immuniteit."

De Russen hebben hun onderzoeksgegevens bovendien niet met wetenschappers in andere landen gedeeld. Daardoor kan niet worden beoordeeld hoe betrouwbaar de informatie is.

Wat zijn de stappen bij de ontwikkeling van een vaccin? Bekijk het hieronder:

Als de claim van Rusland klopt, heeft het land als eerste een werkend vaccin op de markt. Rusland zei vorige week al dat het in oktober kan beginnen met het massaal inenten van de bevolking met een eigen vaccin tegen het coronavirus.

President Poetin wil dat medisch personeel, leraren en andere risicogroepen het eerst gevaccineerd worden.

Advocaat bij Marengo-proces: ben ik advocaat of verdachte?

4 hours 22 minutes ago

In de rechtszaal op het Justitieel Complex Schiphol is de eerste van drie voorbereidende zittingsdagen aan de gang tegen de criminele organisatie rond Ridouan Taghi. De hoofdverdachte is zelf niet aanwezig.

In totaal staan zeventien verdachten voor de rechter in het Marengo proces. Zij worden verdacht van verschillende moorden, pogingen tot moord en voorbereidingen daarvoor.

Vandaag gaat het niet alleen over de voortgang van hun dossiers, maar ook over het handelen van sommige van hun advocaten.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) blijkt uit gekraakte beveiligde berichten (PGP) dat een aantal advocaten in 2015 informatie uit dossiers van verdachten hebben doorgespeeld naar de organisatie van Taghi. Op dat moment golden er beperkingen, waardoor de informatie niet gedeeld mocht worden.

Daarnaast moesten verdachten van advocaten die niet bereid waren te lekken van Taghi overstappen naar andere advocaten, blijkt volgens het OM uit de gekraakte berichten. De advocaten hebben later vandaag de mogelijkheid om te reageren op het OM.

Advocaat of verdachte?

Nog voor het OM aan dat gedeelte begon, vroeg advocaat Bouchikhi de rechtbank of hij het OM mocht onderbreken. Hij wilde dat de rechtbank het OM verhinderde om door te lezen, omdat het "pure laster en onzin" zou zijn.

Andere advocaten tijdens de zitting ondersteunden het standpunt dat "de advocatuur wordt geshamed." Bouchikhi vroeg de rechter of hij zijn toga aan moest houden of hem uit moet trekken en in het verdachtenbankje plaats moest nemen.

Het OM heeft volgens de advocaten tot op heden geen klacht ingediend over het lekken bij de Orde van Advocaten, terwijl dat de normale gang van zaken is. Het OM mocht van de rechter toch verder gaan want "wat het OM wil zeggen, komt voor rekening van het OM."

Telefoon kroongetuige

Bij de zitting is kroongetuige Nabil B aanwezig, die zelf ook verdachte is in de zaak. Het OM heeft van de voormalige anonieme advocaat van B. een telefoon gekregen die de kroongetuige in zijn cel zou hebben gebruikt om te whatsappen. De inhoud van deze berichten is nog niet bekend.

Volgens het OM heeft de kroongetuige onder ede gelogen over een telefoon die hij in bezit had. Het is nog niet duidelijk wat voor consequenties dit heeft. Nabil B zal hier later vandaag zelf ook nog een verklaring over geven.

De rechtbank hoopt in februari met de inhoudelijke behandeling van de zaak te kunnen beginnen.

Burgemeester Halsema: 'Alles wijst erop dat Bas onschuldig slachtoffer was'

4 hours 47 minutes ago

De doodgeschoten Bas van Wijk (24) is naar alle waarschijnlijkheid een onschuldig slachtoffer. Dat zegt burgemeester Femke Halsema van Amsterdam. Van Wijk werd afgelopen zaterdag op een strand bij park De Oeverlanden doodgeschoten.

"Mijn medeleven gaat uit naar de familie en vrienden van Bas van Wijk. Alles wijst erop dat hij een onschuldig slachtoffer is, die de hoogste prijs heeft betaald voor zijn moed", zegt Halsema. Ze noemt het verlies "onverdraaglijk en intens verdrietig" voor de nabestaanden.

Voor de vrienden die getuige waren van het fatale schietincident is slachtofferhulp geregeld. Volgens Halsema heeft het onderzoek van de politie nu de hoogste prioriteit. De gemeente denkt samen met initiatiefnemers na over een passende herdenking voor Van Wijk.

Drukbezocht strand

Er waren veel mensen op het strand toen Van Wijk werd doodgeschoten. Het is nog niet bekend wat de toedracht was; mogelijk is er ruzie ontstaan over een horloge. De dader is nog niet gepakt.

Zeeuwse boeren denken aan stoppen met fruit- en uienteelt om zoetwatertekort

4 hours 48 minutes ago

Het zoetwatertekort wordt in de provincie Zeeland een steeds groter probleem. Er valt te weinig regen, en daar hebben boeren last van. Sommigen denken er daarom over om te stoppen met fruit- en uienteelt, meldt ZLTO.

Als het weinig of niet regent is het vooral voor Zeeland moeilijk om aan zoet water te komen, zegt Gert van Kralingen, bestuurder bij Waterschap Scheldestromen.

"We zitten hier in een unieke delta en hebben te maken met zoutwaterinvloeden. De twee enorme waterlichamen, de Ooster- en Westerschelde, snijden dwars door onze provincie en dat houdt in dat we bijna overal te maken hebben met zout of brak water. Daarmee kun je het land niet beregenen. Dat kan pas onder een bepaalde zoutwaarde en dat water is in onze provincie maar beperkt beschikbaar."

Het Volkerak-Zoommeer is wel zoet. "Het is één van de grootste zoetwaterbekkens van Nederland en daar maken de boeren de afgelopen jaren dankbaar gebruik van", zegt Hendrik-Jan ten Cate van ZLTO tegen Omroep Zeeland. Er zijn wel plannen om het te verzilten.

Volgens Ten Cate zou er een netwerk van leidingen moeten worden aangelegd van het meer naar de verschillende Zeeuwse eilanden, zodat op meer plekken gebruik gemaakt kan worden van het zoete water.

Droge voeten

Ook wordt nagedacht over manieren om zoet water beter op te slaan. "Over het hele jaar gemeten hebben we geen tekort aan water. Het valt alleen op de verkeerde momenten", zegt Van Kralingen. "Dus proberen we onder bepaalde omstandigheden de kreekruggen (hoger gelegen stukken land) in het najaar en de winter te vullen, zodat die bel met zoet water groter wordt. En bij langdurige droogte halen we het water er weer uit."

Volgens Joris Baecke verdwijnen "hele vrachten" zoet water in de Westerschelde. "Het watersysteem is gebaseerd op droge voeten houden, maar in zomer zou water niet snel afgevoerd moeten worden. Dat water moet je opvangen of omleiden. Dat vergt forse investeringen, maar die doe je voor de lange termijn."

Ook andere boeren denken mee over manieren om het tekort aan zoet water op te lossen. Zo is er op Walcheren een waterhouderij ontwikkeld waarbij afstroom van duinwater beter wordt benut. En op Tholen zijn er boeren die zelf een gemaal hebben gemaakt om zoute en zoete polders van elkaar te scheiden.

Maar terwijl er manieren worden bedacht voor hoe om te gaan met het zoetwatertekort, is er nog geen echte oplossing. En de telers hebben het moeilijk. "Door het droge voorjaar kwam de teelt heel moeilijk op gang. Daardoor ervaar ik de droogte als nog ingrijpender dan in 2018, toen het ook heel erg was", zegt Joris Baecke. , zegt Joris Baecke, akkerbouwer in Zeeland en vicevoorzitter van ZLTO.

Goede bodem en mild klimaat

Hij weet dat Zeeuwse landbouwers graag uien en fruit willen blijven telen, gewassen die al lange tijd veel voorkomen in de provincie. "We hebben een goede bodem voor uien- en fruitteelt en we hebben een mild klimaat. Dat is belangrijk voor die gewassen. We hebben ook zeewind, waardoor we minder strenge nachtvorst hebben in het voorjaar. Ook zitten we qua logistiek gunstig: in de buurt van een aantal grote havens zodat we onze producten makkelijk kunnen exporteren. We hebben dus echt veel voordelen, maar we hebben er wel zoet water voor nodig."

Baecke denkt dat boeren dit najaar de balans opmaken en dan bekijken of het nog wel de moeite is om bepaalde gewassen te telen. "Degenen die geen beschikking hebben over zoet water, zullen misschien stoppen, of investeren in zoetwatermaatregelen. De situatie nog maar eens een jaartje aankijken, is denk ik niet meer realistisch."

De telers zullen zich mogelijk gaan focussen op bijvoorbeeld granen, die minder gevoelig zijn voor zout water. "Maar je kan met alleen granen geen rendabel bedrijf hebben. Je moet ook wat hoogwaardige teelten hebben."

Ook leerlingen bezorgd over opstarten onderwijs, maatregelen zijn nodig

4 hours 58 minutes ago

Leerlingen zijn bezorgd over het opstarten van het onderwijs. Ze hoeven in de klas geen afstand te houden tot andere leerlingen en ze hoeven geen mondkapje te dragen. "Ze zijn daardoor bang om mensen in hun directe omgeving, bijvoorbeeld thuis, te besmetten", zegt voorzitter Nienke Luijckx van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS).

In de regio Noord gaan de scholen volgende week weer open. "Er moet gekeken worden hoe volwaardig onderwijs kan worden gegeven en tegelijk de kans op besmettingen kan worden verkleind", zegt Luijckx in het NOS Radio 1 Journaal. "Er zijn verschillende oplossingen, zoals het halveren van de klassen en het dragen van een mondkapje. Zo'n mondkapje is geen favoriete oplossing voor de leerlingen, maar ze zijn wel bereid het te dragen."

Er is vooral bezorgdheid over het verspreiden van het virus via de ventilatiesystemen in scholen. Vorige week vroegen de middelbare scholen het Outbreak Management Team om advies over het ventileren van hun gebouwen. Dat advies komt waarschijnlijk deze week.

Ook leraren zijn bezorgd

De vakbonden Algemene Onderwijsbond en Leraren in Actie willen dat het kabinet ingrijpt en duidelijkheid geeft. "Nog steeds is niet bekend of jongeren tussen de 12 en 18 jaar nu wel of niet besmettelijk zijn. Daarover zijn leraren bezorgd", zegt vice-voorzitter Jelmer Evers van de AOb. "Het overgrote deel van de leraren wil weer lesgeven, maar wel onder de juiste omstandigheden."

Voorzitter Peter Althuizen van Leraren in Actie vindt ook dat er duidelijkheid moet komen. Ook zegt hij dat het kabinet geld moet vrijmaken voor het nemen van maatregelen. "Als we de KLM redden, dan kunnen we de gezondheid van leerlingen ook serieus nemen."

Politie ontmantelt grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland

5 hours 17 minutes ago

De politie heeft afgelopen vrijdag de grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland ontmanteld. De wasserij, waar gesmokkelde cocaïne klaargemaakt wordt voor gebruikt, was gevestigd in een omgebouwde manege in Nijeveen in Drenthe.

In de wasserij werd cocaïne die opgelost was in steenkool, verwerkt.

Daarnaast waren er bij de manege ook slaapvertrekken en recreatieruimtes gebouwd. In de manege in Nijeveen werden tienduizenden liters chemicaliën gevonden voor de productie van coke. Ook in loodsen in Apeldoorn en Elshout deed de politie invallen.

De politie gaf deze beelden vrij van het drugslab:

Er werden in totaal zeventien mensen aangehouden; dertien van hen kwamen uit Colombia. Zij worden verdacht van het produceren van drugs en worden morgen en overmorgen voorgeleid aan de rechter-commissaris. Mogelijk volgen er nog meer aanhoudingen.

Grootste lab ooit in Nederland

Na de inval in Nijeveen was de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) drie dagen bezig om het chemische proces heel voorzichtig te stoppen en het materiaal af te voeren. "Gezien het aantal mensen dat er werkte, de installatie(s), de grootte, de inrichting en de apparatuur, schatten we de productiecapaciteit op 150 tot 200 kilo cocaïne per dag", zegt hoofdinspecteur André van Rijn van LFO.

Volgens de LFO staat die hoeveelheid gelijk aan een straatwaarde van tussen de 4,5 en 6 miljoen euro. LFO stelt dat het daarmee het grootste cocaïnelaboratorium is dat ooit in Nederland is aangetroffen.

3D Printable Kinematic Couplings, Ready To Use

5 hours 37 minutes ago

Time may bring change, but kinematic couplings don’t. This handy kinematic couplings resource by [nickw] was for a design contest a few years ago, but what’s great is that it includes ready-to-use models intended for 3D printing, complete with a bill of materials (and McMaster-Carr part numbers) for hardware. The …read more

Donald Papp