Aggregator

Amerikaanse militieleider schuldig bevonden aan opruiing Capitoolbestorming

54 minutes 34 seconds ago

Na een proces van twee maanden is de leider van de Amerikaanse extreemrechtse militie Oath Keepers door een jury schuldig bevonden aan "opruiende samenzwering". De 57-jarige Stewart Rhodes was aangeklaagd voor zijn rol in de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. De jury acht bewezen dat hij leden van de Oath Keepers heeft opgeroepen om koste wat kost de machtsoverdracht van toenmalig president Donald Trump aan Joe Biden tegen te houden.

Ook Kelly Meggs, de leider van de Oath Keepers-tak in Florida, is schuldig bevonden aan opruiende samenzwering. Drie anderen zijn daarvan vrijgesproken.

Op opruiende samenzwering, waarvan sprake is als minstens twee mensen samenspannen om de Amerikaanse regering omver te werpen of met geweld te vernietigen, staat in de Verenigde Staten een gevangenisstraf van maximaal twintig jaar. De rechter moet het vonnis van de jury nog bekrachtigen en de strafmaat vaststellen.

'Bloedige revolutie'

Volgens de aanklagers begon Rhodes al kort na de presidentsverkiezingen in november 2020 met het voorbereiden van een gewapende opstand. Hij had het daarbij onder meer over de mogelijkheid van een "bloedige revolutie" en waarschuwde de leden van de Oath Keepers dat ze misschien "in opstand" moesten komen om de aantredende president Biden te verslaan.

Onder de leden van de militie zijn vooral (voormalige) militairen en politieagenten. Rhodes, die een ooglapje draagt nadat hij zichzelf per ongeluk met zijn wapen in zijn gezicht had geschoten, richtte de Oath Keepers in 2009 op. De leden verschijnen vaak zwaarbewapend bij demonstraties en politieke evenementen.

Prominent

Rhodes geldt als een van de prominentste beklaagden van de honderden mensen die zijn opgepakt voor hun rol in de Capitoolbestorming. De meeste van hen zijn aangeklaagd voor lichtere vergrijpen, zoals samenzwering of openlijke geweldpleging.

De voormalige parachutist van het Amerikaanse leger heeft steeds ontkend schuldig te zijn aan rebellie. Tijdens de rechtszaak voerde hij onder meer aan dat hij geen idee had dat zijn aanhangers zich zouden aansluiten bij de menigte die het Capitool bestormde. Volgens Rhodes gedroegen zij zich "dom".

In januari van dit jaar blikten VS-correspondenten Marieke de Vries en Lucas Waagmeester terug op de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw:

Zelf zette Rhodes op 6 januari 2021 geen stap in het Capitool. Wel drongen andere leden van de Oath Keepers het Amerikaanse parlementsgebouw binnen.

Moeilijk te bewijzen

Aanklachten voor opruiende samenzwering, een vergrijp dat stamt uit de Amerikaanse burgeroorlog, zijn moeilijk te bewijzen. De laatste keer dat iemand ervoor is veroordeeld, was in de jaren 90. Daarna zijn er nog wel zaken geweest waarin Amerikanen voor opruiende samenzwering werden aangeklaagd, maar tot een veroordeling kwam het niet.

In de Verenigde Staten wordt het juryoordeel over Rhodes daarom beschouwd als een belangrijke overwinning voor justitie. In december staan ook nog vier andere leden van de Oath Keepers terecht omdat ze zijn aangeklaagd voor opruiende samenzwering. Hetzelfde geldt voor enkele leden van de Proud Boys, een andere rechtsextremistische groep in de VS.

Zittingsdag op Fort Zeelandia in hoger beroep Decembermoorden

4 hours 25 minutes ago

De Surinaamse oud-president Desi Bouterse was vandaag op Fort Zeelandia voor het hoger beroep in de rechtszaak over de Decembermoorden. Bouterse is de hoofdverdachte in deze zaak. Het Hof van Justitie hield een zittingsdag op Fort Zeelandia in de hoop dat zo herinneringen boven zouden komen bij de verdachten en getuigen in de zaak.

Het was de eerste keer dat Bouterse als verdachte terug was op de plek waar de moorden zijn gepleegd. Hij zei na afloop van de zitting dat hij heeft geprobeerd de zaak "weer voor de geest" te halen. "Dat lukt niet helemaal. Het is ruim 40 jaar geleden. Maar met vallen en opstaan en ondersteuning ook van mensen die erbij waren, lukt het een beetje."

Op Fort Zeelandia zijn in 1982 vijftien mannen gemarteld en doodgeschoten. Zij waren vooraanstaande Surinamers die kritisch waren op het militaire regime van Bouterse. In 2019 veroordeelde Justitie Bouterse tot 20 jaar cel voor zijn rol in deze moorden. Hij ging in verzet bij de krijgsraad, die kwam in 2021 ook tot een celstraf van 20 jaar. Sinds juli dient het hoger beroep in de zaak.

Bekijk hieronder het gesprek dat Bouterse met journalisten voerde na afloop van de zitting op Fort Zeelandia:

Bouterse heeft altijd zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden ontkend. Hij vindt dat hij alleen politiek verantwoordelijk is, omdat hij in 1982 bevelhebber was van het leger. De rechtszaak noemt Bouterse steevast politiek gemotiveerd.

De rechtbank die de zaak in eerste aanleg behandelde, hield in 2010 ook al een zittingsdag op Fort Zeelandia. Bouterse, die destijds nog president was, was er toen niet bij. Pas sinds het Hof de zaak in hoger beroep behandelt, bezoekt Bouterse de zittingen.

De volgende zitting is op 16 december.

Nederland volgend jaar medeorganisator top over democratie

4 hours 30 minutes ago

Nederland is in maart medeorganisator van de top over democratie. Vertegenwoordigers van landen uit Europa, van de media, particuliere organisaties en activisten komen dan in Den Haag bijeen om te praten over persvrijheid. "Hiermee benadrukt Nederland het belang van toegang tot betrouwbare informatie, persvrijheid en de veiligheid van journalisten voor een democratie", zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Geïnteresseerden kunnen de top online volgen. De Amerikaanse president Joe Biden, die de top vorig jaar opende, zal niet aanwezig zijn in Den Haag.

Zuid-Korea, Costa Rica en Zambia zijn de andere landen waar deze tweede editie van de top op 29 en 30 maart wordt gehouden. Behalve persvrijheid, staan ook thema's als klimaatverandering en agressieoorlogen op de agenda. Wereldleiders praten digitaal met elkaar.

Vernieuwing

Volgens de Verenigde Staten moeten democratieën weerbaar zijn opgewassen tegen de uitdagingen van deze tijd. "We kijken ernaar uit om te laten zien hoe transparant, verantwoordelijk bestuur de beste manier blijft om duurzame welvaart en vrede te bewerkstelligen", meldt het Witte Huis.

Vorig jaar december werd de top voor het eerst gehouden, toen volledig digitaal vanwege de coronamaatregelen. Een van de hoofdthema's was toen het bestrijden van corruptie.

De top leidde vooraf al tot spanningen. Onder meer China en Rusland waren niet uitgenodigd. Taiwan, dat door China wordt gezien als een afvallige provincie, kreeg wel een uitnodiging, tot grote onvrede van Peking.

Doodgeschoten man Zuidland was verdachte in drugszaak

4 hours 34 minutes ago

De man die vorige week maandag werd doodgeschoten in Zuidland was een verdachte in een drugszaak, schrijft Rijnmond.

Maandag stond een zitting gepland, bevestigt het Landelijke Parket. Omdat de man is overleden, is de zaak tegen hem van de baan.

De 41-jarige man werd onder meer verdacht van betrokkenheid bij de productie van crystal meth in een lab in Montfoort en deelname aan een criminele organisatie.

Twee verdachten

Voor de dodelijke schietpartij zitten twee verdachten vast: een 45-jarige man uit Zuidland en een 35-jarige man uit Weert. Die laatste werd kort na het incident aangehouden, nadat hij ruim 20 kilometer verderop bij een afrit van de A15 bij Europoort was gecrasht met zijn auto.

Linkse oppositie zet vraagtekens bij deal met 'autocratisch' Marokko

4 hours 38 minutes ago

Het alsnog openbaar gemaakte 'Actieplan Nederland-Marokko' roept vragen op bij de linkse oppositiepartijen in de Tweede Kamer. De twee landen hebben onder meer afgesproken "zich niet te mengen in binnenlandse aangelegenheden", zo staat in het actieplan.

"Een onthutsende capitulatie", stelt GroenLinks-Kamerlid Van der Lee. "We doen concessies aan een autocratisch bestuurd land, zonder dat er iets concreets voor in de plaats komt.". De PvdA denkt dat Nederland een goede relatie wil met Marokko om afgewezen asielzoekers gemakkelijker terug te sturen. "Maar tegen welke prijs?", vraagt PvdA-Kamerlid Piri zich af.

Niet op straat gooien

Het actieplan Nederland-Marokko is meer dan een jaar geleden ondertekend, maar de complete tekst was nog niet met de Tweede Kamer gedeeld. Vorige week nog weigerde minister Hoekstra het document openbaar te maken, omdat "we diplomatiek overeengekomen zijn dat we dat soort documenten niet op straat gooien". De Kamer accepteerde dit niet en Hoekstra bracht, na overleg met Marokko, vanmiddag alsnog het uit het Frans vertaalde document naar buiten.

Er staan zo'n 26 afspraken in over intensievere samenwerking op het gebied van politiek, veiligheid, migratie, sociale zekerheid, klimaat en culturele samenwerking. Zo zal er gewerkt worden aan het samenbrengen van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland en de Nederlandse gemeenschap in Marokko. Het Marokkaanse Cultureel Centrum in Amsterdam gaat een "inspirerende katalysator" zijn.

Controversieel

In het stuk staat ook dat er onderhandelingen gestart worden "met uitzicht op de ondertekening van een uitleveringsverdrag". PvdA-Kamerlid Piri noemt dit controversieel, omdat Marokko geen onafhankelijke rechtspraak heeft. Ook is afgesproken dat er wordt overlegd voorafgaand" aan financiering van ngo's. "Zeer ongebruikelijk om autocratische regimes toestemming te vragen om ngo's te financieren"", aldus de PvdA.

Harde realiteit

Regeringspartij VVD vindt het juist goed dat Nederland op allerlei terreinen samenwerking zoekt met Marokko. "De harde realiteit is dat we niet alles tegelijkertijd kunnen", zegt VVD-Kamerlid Brekelmans. "Je kunt niet Marokko op allerlei manieren terechtwijzen en tegelijkertijd verwachten dat we op het gebied van migratie en veiligheid samenwerken."

Binnenkort kunnen waarschijnlijk weer asielzoekers teruggestuurd worden naar Marokko.

In 2018 werd het overleg over het terugsturen stilgelegd nadat toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Blok zich kritisch had uitgelaten over de onderdrukking door Marokko van een protestbeweging in het Rifgebergte.

Automobilist richt ravage aan bij huis in Breda

4 hours 45 minutes ago

Een automobilist is vanavond tegen een huis in Breda aangereden. De politie meldt dat de woning zwaar is beschadigd. Een deel van de gevel is ingestort.

Het ongeluk gebeurde in een flauwe bocht, schrijft Omroep Brabant. De bestuurder van de auto raakte de macht over het stuur kwijt.

De automobilist is voor controle naar het ziekenhuis gebracht. De bewoners van het huis raakten niet gewond, maar zijn volgens de politie wel geschrokken.

De regionale omroep sprak een buurtbewoner. "Ik reed net de bocht in en zag koplampen op me afkomen", vertelt hij. "Ik moest vol op de rem trappen. Z'n spiegels kwamen over mijn motorkap. Daarna reed hij het huis in. Het leek wel of hij 150 reed. Hij reed niet normaal hard."

Door oppas gekidnapte vrouw na 51 jaar herenigd met familie

4 hours 58 minutes ago

Een Amerikaanse vrouw die in 1971 werd ontvoerd door iemand die zich voordeed als oppas, is na ruim vijftig jaar herenigd met haar familie. Dat gebeurde in Fort Worth, een stad in Texas. Volgens Amerikaanse media was het een hereniging "vol van tranen en met knuffels".

Melissa Highsmith was 22 maanden oud toen ze werd meegenomen door de babysitter. Tientallen jaren leefde ze vervolgens als Melanie Brown in Fort Worth en wist ze helemaal niet dat ze was ontvoerd. Totdat haar biologische vader zijn dna opstuurde naar 23andMe, een Amerikaanse dna-onderzoekswebsite.

Wat bleek: er was een dna-match met de kinderen van de ontvoerde vrouw. De biologische familie van Highsmith schakelde vervolgens de hulp in van een genealoog om de resultaten te duiden en om de tientallen jaren vermiste vrouw op te sporen. Dit weekend zagen ze elkaar, op een volgens lokale media emotionele bijeenkomst.

Opgepast en meegenomen

"Ik kan mijn gevoelens niet beschrijven", zei de moeder van Highsmith, Alta Apantenco, tegen Amerikaanse media. "Ik ben zó blij om mijn dochter te zien. Want ik dacht dat ik haar nooit meer zou zien. Het is een wonder." Melissa zelf zegt dat ze zichzelf "iedere keer moet knijpen om er zeker van te zijn dat ik wakker ben".

De politie van Fort Worth is "enorm blij" dat de vermissingszaak is opgelost. Er wordt nog een officiële dna-test gedaan om de identiteit van de vrouw te bevestigen. Intussen gaat het onderzoek naar de ontvoering door, al is er nog geen spoor van de ontvoerder.

Volgens het Amerikaans centrum voor vermiste en misbruikte kinderen was de biologische moeder van Highsmith in 1971 net gescheiden en verhuisd naar Fort Worth. Daar plaatste ze een advertentie in de krant voor een oppas. Een vrouw reageerde, nam de baby mee en keerde nooit meer mee terug.

"We woonden al die tijd minder dan 20 minuten bij elkaar vandaan", zegt haar moeder. "Minder dan 20 minuten."

Taakstraffen voor illegaal opgraven Spitfire uit Tweede Wereldoorlog

5 hours 37 minutes ago

Drie mannen die in Meerlo in Limburg illegaal onderdelen van een vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog opgroeven zijn door de rechtbank veroordeeld tot taakstraffen.

De drie haalden vier jaar geleden een Britse Spitfire zonder vergunning uit de grond. Ze gebruikten daarvoor groot materieel, zoals een graafmachine.

Op de plek waar het jachtvliegtuig in 1944 neerstortte, groeven ze een put van twee meter diep. Ze roofden onder meer een parachute, een reddingsvest en onderdelen van een motorblok.

De hoogste straf is voor de man die het initiatief nam, schrijft 1Limburg. Hij krijgt een taakstraf van 100 uur en een voorwaardelijke celstraf van 1 maand. De andere twee kregen een taakstraf van 80 uur.

Herman van der Zandt vervangt Matthijs van Nieuwkerk bij Top 2000 a gogo

5 hours 50 minutes ago

Herman van der Zandt vervangt Matthijs van Nieuwkerk dit jaar als presentator van Top 2000 a gogo, heeft de NTR bekendgemaakt. De Top 2000 Quiz, die Van Nieuwkerk ook zou presenteren, gaat niet door.

Naar aanleiding van het artikel van de Volkskrant over de angstcultuur bij De Wereld Draait Door besloot de NTR vorige week al dat de twee Top 2000-televisieprogramma's met Van Nieuwkerk als presentator niet door zouden gaan, maar toen werd nog niet gezegd of een ander de presentatie zou overnemen.

Opgenomen afleveringen met Van Nieuwkerk niet uitgezonden

Van de Top 2000 Quiz waren al enkele afleveringen opgenomen met Van Nieuwkerk, maar die worden dus niet uitgezonden. De 48-jarige Van der Zandt werd bekend als presentator van het NOS Journaal. Hij vervolgde zijn carrière als presentator bij NOS Studio Sport. Ook volgde hij Joost Prinsen op als quizmaster van Met het Mes op Tafel.

Volgens de NTR presenteert Van der Zandt alleen dit seizoen de Top 2000 a gogo. Het andere bekende gezicht van de Top 2000-televisieprogramma's Leo Blokhuis doet ook mee. "De NTR heeft mij gevraagd om voor één keer gastheer te zijn van dit geliefde programma. Dat kan ik moeilijk naast me neerleggen", zegt Van der Zandt in een eerste reactie. "Ik heb een brede muzieksmaak, maar ben toch ook vooral een kind van de jaren 80. Samen met Leo en de redactie wil ik er een geweldige jaarafsluiting van maken."

De afwezigheid van Van Nieuwkerk heeft geen invloed op de uitzendingen van de Top 2000 op de radio. Die gaan gewoon zoals gebruikelijk door. Het Top 2000 Café is dit jaar voor het eerst 24 uur per dag voor publiek te bezoeken. Het virtuele café, waarbij mensen vanuit huis een virtueel bezoek brachten aan de studio vanwege de coronamaatregelen, blijft naast het fysieke café bestaan.

Kamer wil stop werving internationale studenten, 'geen advertenties meer'

6 hours 55 minutes ago

De Tweede Kamer wil dat universiteiten en hogescholen stoppen met het actief werven van studenten uit het buitenland. De groei (dit studiejaar 11.500 studenten) leidt tot grote problemen; er zijn te weinig studentenwoningen en de collegezalen raken overvol.

De Kamer hoopt met het wervingsverbod in ieder geval de toestroom te temperen. 40 procent van de eerstejaars (42.000 studenten) komt niet uit Nederland, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Tentjes

"Er is gewoon veel te weinig capaciteit", zegt SP-Kamerlid Kwint. Samen met regeringspartij CDA vraagt hij minister Dijkgraaf van Onderwijs om snel actie te ondernemen. "Die internationale studenten kunnen er niets aan doen, maar ze moeten de eerste maanden in tentjes slapen of betalen veel huur", zegt Kwint.

In de Tweede Kamer wordt al langer gepraat over het indammen van de toestroom en minister Dijkgraaf komt in februari met een plan, zo heeft hij beloofd.

Kijk hier naar een filmpje van NOSop3 die uitlegt wat het probleem is:

De Kamer vindt dat te lang duren en eist dat er in ieder geval een einde komt aan die "actieve werving", zodat ook studenten die van plan zijn in het voorjaar te komen al worden ontmoedigd. Het gaat dan om advertenties plaatsen en de aanwezigheid van Nederlandse universiteiten op allerlei internationale studentenbeurzen.

Aanwas

Universiteiten en hogescholen krijgen per student betaald en hoe meer studenten ze binnenkrijgen, hoe hoger de rijksbijdrage. Al jaren geleden zijn deze onderwijsinstellingen begonnen met het werven van studenten in het buitenland. In Nederland studeren studenten uit ongeveer 168 landen.

Inmiddels vinden ook universiteiten de toestroom te groot. In juli hebben verschillende universiteiten internationale studenten al opgeroepen om niet naar Nederland te komen als ze geen kamer gevonden hebben.

Alle monniken in tempel in Thailand weggestuurd na positieve drugstest

7 hours 5 minutes ago

Een boeddhistische tempel in de noordelijke Thaise provincie Phetchabun zit zonder monniken nadat een drugstest uitwees dat alle vier de monniken in de tempel methamfetamine in hun bloed hadden.

De controle van de vier maakte deel uit van een reeks drugstests in het gebied door de politie, meldt de krant Khao Sod. Ook in andere tempels in het gebied zouden vier monniken positief hebben getest. Er is niet bekendgemaakt waarom politieagenten juist bij deze tempels controleerden.

De monniken zijn naar een kliniek gestuurd voor een afkickprogramma, meldt een lokale politicus aan persbureau AFP. De bezoekers van de tempel, die nu zonder monniken zit, maken zich grote zorgen, schrijft de krant. Zo kunnen zij nu niet meer voedsel aanbieden aan de monniken, wat een belangrijk onderdeel is van het boeddhistische geloof. Ook religieuze ceremoniën kunnen niet worden uitgevoerd. De monniken zorgden daarnaast voor zwerfdieren bij de tempel.

Lokale politici hebben de hulp ingeroepen van een hoge religieuze vertegenwoordiger om een tijdelijke vervanger aan te stellen.

Methamfetamine is groot probleem in Thailand

Methamfetamine, ook wel bekend als meth, is een groot probleem in Thailand. Onder meer via Laos en de grootste meth-producent Myanmar komt veel van de drug het land binnen. Een deel gaat naar andere landen maar het wordt ook veel in Thailand gebruikt, ondanks de zeer strenge drugsregels.

Bij verreweg de meeste mensen die in Thailand worden opgenomen in het ziekenhuis vanwege drugsproblemen komt dat door meth, volgens cijfers van het VN-Bureau voor Drugs en Criminaliteit. Dat komt onder meer door de lage prijs van de drug.

Premier Prayuth Chan-ocha kondigde vorige maand een hardere aanpak van drugs aan. Directe aanleiding was de schietpartij waarbij een een oud-agent 37 mensen doodde, onder wie veel kinderen, bij een kinderdagverblijf in het noordoosten van het land. De man was ontslagen vanwege bezit en gebruik van methamfetamine.

Schrijver Arthur Japin benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

7 hours 8 minutes ago

In Utrecht is schrijver Arthur Japin benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Hij kreeg de onderscheiding uit handen van burgemeester Sharon Dijksma.

De gemeente Utrecht roemt de 66-jarige schrijver onder meer om zijn "veelzijdige oeuvre" en noemt hem een "exceptioneel auteur en ambassadeur van de Nederlandse literatuur".

Dijksma zei verder dat Japin zich ook maatschappelijk inzet "om mensen die niet gehoord worden een stem te geven".

Jubileumfeest

Japin debuteerde 25 jaar geleden met de verhalenbundel Magonische Verhalen. Een jaar later brak hij door bij het grote publiek met zijn roman De zwarte met het witte hart. Van zijn romans werden in Nederland en Vlaanderen meer dan 2,5 miljoen exemplaren verkocht.

Het jubileum wordt vanavond gevierd in TivoliVredenburg, schrijft RTV Utrecht, met optredens van artiesten als Karin Bloemen en pianist Daria den Bercken.

Oppositiepolitica Belarus overgebracht naar intensive care

7 hours 21 minutes ago

De Belarussische oppositiepolitica Maria Kolesnikova die een lange celstraf uitzit, is opgenomen op de intensive care. Dat meldt de Belarussische oppositie via Telegram. Kolesnikova zou zijn overgebracht naar een ziekenhuis in de stad Homel, in het zuidoosten van het land.

Waarom ze naar de intensive care is gebracht is onbekend. De 40-jarige politica zat volgens het Telegram-kanaal van het gevangen oppositielid Viktor Babariko recent in een aparte 'strafcel'. Onduidelijk is waarom ze gestraft werd en hoe lang die straf zou duren.

Vorig jaar werd Kolesnikova veroordeeld tot 11 jaar cel vanwege haar betrokkenheid bij de massale protesten tegen het regime van president Loekasjenko, in 2020.

Kolesnikova is een uitgesproken criticus van Loekasjenko, die al sinds 1994 aan de macht is. De autoriteiten wilden Kolesnikova in september 2020 het land uitzetten, maar dat weigerde ze. Bij de grens met Oekraïne verscheurde ze haar paspoort. Sindsdien zit ze vast.

'Zeer verontrustend'

Svetlana Tichanovskaja, de Belarussische oppositieleider die in Litouwen in ballingschap zit, noemt het nieuws "zeer verontrustend". "Haar advocaat mag haar niet zien. We mogen niet weten hoe het met haar gaat, en we moeten er zeker van zijn dat ze de juiste hulp krijgt", schrijft ze op Twitter.

De meeste Belarussische activisten zijn het land ontvlucht, maar ook zitten er velen in de gevangenis. De protesten tegen Loekasjenko begonnen na de frauduleus verlopen presidentsverkiezingen, waarin Loekasjenko de zege claimde. Daarna braken in het hele land protesten uit. Duizenden mensen werden opgepakt.

Saudi's gaan mega-luchthaven bouwen: 'Lijkt toch vooral prestigeproject'

7 hours 34 minutes ago

Zes start- en landingsbanen, 120 miljoen passagiers en meer dan 100.000 arbeidsplaatsen: een nieuwe luchthaven die Saudi-Arabië bij hoofdstad Riyad gaat aanleggen, wordt meteen een van de grootste ter wereld.

Dat is tenminste de ambitie die de Saudi's gisteren uitspraken. De mega-luchthaven moet van Riyad een wereldwijd knooppunt van logistiek maken en "een brug vormen tussen het Oosten en het Westen".

Volgens het Saudische staatspersbureau past de nieuwe luchthaven in de plannen om van Riyad een van de tien grootste stadseconomieën ter wereld te maken en om de stad te laten groeien naar 15 tot 20 miljoen inwoners in 2030. Dat zou meer dan een verdubbeling zijn in acht jaar. Het past allemaal in het plan Vision 2030 van kroonprins Mohammed Bin Salman om zijn land het komende decennium minder afhankelijk te maken van olie.

Geld en arbeidsmigranten

Luchtvaarteconomen Eric Pels (VU Amsterdam) en Floris de Haan (Erasmus Universiteit Rotterdam) twijfelen er niet aan dat het de Saudi's gaat lukken om de luchthaven uit de grond te stampen. Pels: "Grondstoffen zijn momenteel schaars en dus duur, maar als je genoeg geld hebt, gaat dat wel lukken". De Haan verwacht dat de Saudi's, net als Golfstaten als Qatar, vooral een beroep gaan doen op arbeidsmigranten.

De ambitie van de Saudi's is om tegen 2050 zelfs 185 miljoen passagiers te verwerken. Daarvoor wordt niet alleen de nieuwe luchthaven gebouwd, maar komt er ook een heel nieuwe nationale luchtvaartmaatschappij. Daarmee willen ze een geduchte concurrent worden voor regionale grootmachten in de luchtvaart als Qatar (Qatar Airways), Dubai (Emirates) en Abu Dhabi (Etihad Airways).

Of ze die strijd kunnen winnen en of de hele onderneming überhaupt rendabel kan worden, is volgens Pels en De Haan de vraag. "Je hebt dan veel passagiers nodig die via jouw luchthaven willen reizen, overstappers dus", zegt Pels. "Zo werken de andere luchthavens en carriers in de regio ook. Die hebben al een gevestigde positie, misschien zijn de Saudi's te laat, alhoewel het ze ook vooral om het prestige kan gaan."

Hoeveel geld er met de bouwplannen gemoeid is, heeft Saudi-Arabië niet bekendgemaakt. In het staatsinvesteringsfonds voor dit soort projecten zit naar schatting ruim 600 miljard euro.

Concurrentie voor Europa

De concurrentie om de transferpassagiers zal hoe dan ook verhevigen, verwacht De Haan. Daar zullen volgens hem niet alleen de Arabische concurrenten, maar ook Europese vliegmaatschappijen last van krijgen. Een extra overstapluchthaven in het Midden-Oosten bedreigt de markten waar de Europese maatschappijen nu directe vluchten op aanbieden, zoals Azië.

"Daarnaast hebben de bedrijven in Europa hogere loonkosten, omdat de werkgeverslasten hoger liggen dan in het Midden-Oosten. In de Emiraten wordt bijvoorbeeld geen inkomstenbelasting geheven en daar is personeel dus veel goedkoper."

Die lagere loonkosten hebben weer hun effect op de concurrentiepositie van de luchtvaartmaatschappijen. Niet voor niets voert Dubai al jaren de lijst aan van meeste internationale passagiers. Dat succesverhaal zullen de Saudi's ook voor ogen hebben. En in combinatie met hun vrijwel ongelimiteerde middelen zou ze dat dus best eens kunnen lukken.

Onderzoek Amsterdamse wooncomplexen met containerwoningen na brand

7 hours 40 minutes ago

De gemeente Amsterdam gaat alle wooncomplexen met containerwoningen controleren op brandveiligheid. Aanleiding is een brand vorige maand op zo'n complex. Die brand verwoestte een woonblok van 75 containerwoningen.

Het gaat in totaal om 24 wooncomplexen, meldt NH Nieuws. Toezichthouders van de gemeente doen daar volgende maand onderzoek.

Wethouder Van Dantzig zegt dat extra onderzoek nodig, vooral omdat veel bewoners ongerust zijn. "Wij willen de zorgen van de gebruikers, na de brand in de Riekerhaven, wegnemen", staat in een brief aan de raad.

Bijpraten in januari

Bewoners en eigenaren van de complexen worden begin volgend jaar bijgepraat over de onderzoeksresultaten. De gemeente gaat ook in gesprek met onder meer woningcorporaties over veiligheidsmaatregelen in de complexen op de lange termijn.

De brand in complex Startblok Riekerhaven op vrijdag 13 november was mogelijk het gevolg van brandstichting. Kort na de brand werd een 27-jarige bewoner aangehouden. Bewoners zeiden tegen stadszender AT5 dat de man "in de war is" en dat er al langer problemen met hem waren.

De man zit voorlopig nog in de cel.