Aggregator

Eerste protest in Suriname sinds recente bestorming parlement

2 hours 17 minutes ago

Een groep betogers heeft vanochtend om 10.00 uur Surinaamse tijd bij het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad Paramaribo gedemonstreerd. Op die plek liep ruim een maand geleden een protest tegen de regering volledig uit de hand.

Het parlementsgebouw werd toen bestormd en in de binnenstad waren plunderingen. Deze keer verliep het protest aanzienlijk rustiger, met ruim honderd demonstranten en geen geweldsincidenten.

De betoging vanochtend draaide om de Surinaamse kieswet. In augustus bleek dat die in strijd was met de grondwet en internationale verdragen, zoals de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Het kabinet wil uiterlijk dit jaar met een nieuwe kieswet te komen, volgens de demonstranten veel te laat.

Het zijn de eerste protesten sinds 17 februari, toen betogers het aftreden van president Santokhi eisten. Die dag waren er duizenden mensen aanwezig op het Onafhankelijkheidsplein. Bij de bestorming van de Nationale Assemblee werden tientallen mensen gearresteerd.

Plunderingen

Vervolgens werden verschillende winkels in Paramaribo geplunderd. Het winkelcentrum Times Mall in het centrum van de stad ondervond veel schade. De etalage van een schoenenwinkel werd met vuurwapens kapotgeschoten, waarna mensen via de zaak het winkelcentrum betraden. Verschillende winkels werden leeggeroofd.

Uit angst voor plunderingen bleven veel winkels in de binnenstad van Paramaribo vandaag gesloten. Ook was het Onafhankelijkheidsplein, met het presidentieel paleis en het parlementsgebouw, volledig afgezet met dranghekken en beveiligd door politie en militairen.

Gebrek aan personeel

"Het leven wordt steeds moeilijker", zegt een van de initiatiefnemers van het protest, Marge Getrouw, door een megafoon middenin de menigte. Op haar hemd staat de vlag van Suriname.

"Wij kunnen misschien nog ademen, er zijn landgenoten die dat niet meer kunnen." Ze noemt de problemen in de zorgsector als voorbeeld. "Het Diakonessenhuis moet twee operatiekamers sluiten door gebrek aan personeel."

Ook zij is het geweld van vorige maand niet vergeten. "Als u bent gekomen om te ondermijnen, voor geweld en uitdagingen, dan hoort u hier niet thuis", zegt ze tegen de menigte als bij enkelen de gemoederen hoog oplopen.

Ook andere demonstranten leggen uit waarom ze vandaag actievoeren:

Suriname verkeert niet alleen in een politieke crisis, maar verkeert ook al jaren in een economisch dal. Het gemiddelde inflatiecijfer was 52,4 procent in 2022 en het jaar ervoor 59,1 procent. Om het land uit de noodsituatie te helpen trof president Santokhi een regeling met het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

"De lijst van problemen in Suriname is heel erg lang", zegt initiatiefnemer van het protest, Maisha Neus. "Sinds de vorige protesten is er niks veranderd. De brandstofprijzen gaan nog steeds omhoog, net zoals de wisselkoers."

Vier protestleiders, onder wie Getrouw, boden vanochtend een concept voor een nieuwe kieswet aan aan parlementsvoorzitter Marinus Bee.

Aangedaan

Het one person one vote-principe is in het gedrang doordat in minder dichtbevolkte regio's minder stemmen nodig waren voor een zetel. Zo waren er in één district duizend stemmen nodig voor een zetel en in andere 13.000.

Na zo'n twee uur werd de demonstratie beëindigd door de protestleiders om rellen te vermijden. Op dat moment waren er zo'n 150 mensen aanwezig.

President Santokhi toonde zich aangedaan na de protesten van 17 februari. " Suriname verdient dit niet, niemand heeft hier voordeel aan," zei hij.

De regering besloot om te gaan praten met verschillende lagen van de bevolking. Voor deze Nationale Dialoogsessies zijn de afgelopen weken al verschillende voorgesprekken geweest.

Kort geding tegen zaaddonor die vader is van honderden kinderen

2 hours 32 minutes ago

Stichting Donorkind en een moeder beginnen een rechtszaak om een zaaddonor te dwingen om te stoppen met doneren. Het is voor zover bekend de eerste zaak tegen een "massadonor" van sperma. Maandag wordt naar alle waarschijnlijkheid duidelijk wanneer het kort geding in Den Haag dient.

De zaak draait om een man van 41 die in Nederland en daarbuiten zijn zaad levert aan klinieken of rechtstreeks aan vrouwen met een kinderwens. De eisers willen dat hij daar onmiddellijk mee stopt en dat zijn sperma niet meer wordt gebruikt bij toekomstige inseminaties.

Biologisch gevaarlijk

In Nederland is anoniem doneren sinds 2004 verboden en mogen er maximaal 25 kinderen voortkomen uit het zaad van een donor, om te voorkomen dat halfbroers- en zussen ongewis relaties met elkaar aangaan, met een groter risico op erfelijke afwijkingen bij hun eigen kinderen.

Sindsdien worden namen van donoren geregistreerd, zodat kinderen later op zoek kunnen gaan naar hun biologische vader. Ze krijgen die gegevens overigens pas als ze zestien zijn.

"Het is niet alleen biologisch gevaarlijk als bloedverwanten zonder dat van elkaar te weten een relatie krijgen", zegt voorzitter Ties van der Meer van Stichting Donorkind, zelf kind van een anonieme zaaddonor. "Er is ook het mentale aspect: je zal als kind maar honderden halfbroers en halfzussen hebben. Daar kun je nooit gezond contact mee krijgen."

Gelogen

In 2017 waarschuwde de beroepsvereniging van gynaecologen zeker tien Nederlandse klinieken dat met zaad van de donor al 102 kinderen waren verwekt. Na aandacht in de media meldden zich steeds meer vrouwen die via internet met de man in contact waren gekomen.

Hij zou tegen wensouders hebben gelogen door te zeggen dat hij dit niet vaak deed en zijn zaad is ook veel gebruikt in buitenlandse klinieken.

Waarschijnlijk zijn er wereldwijd honderden kinderen met het zaad van de man verwekt. Of hij dat deed om financiële redenen of een ander motief had, is niet bekend.

In zijn advertentie op een ontmoetingsplatform had de donor toegezegd maximaal 25 donorkinderen te zullen verwekken. Om die reden koos moeder Eva hem in 2018 als donor. "Als ik had geweten dat hij al meer dan honderd kinderen had verwekt, had ik nooit voor deze donor gekozen", stelt ze.

"Als ik nadenk over de gevolgen die dit kan hebben voor mijn kind krijg ik een naar onderbuikgevoel en word ik onzeker over zijn toekomst: hoeveel kinderen komen er nog bij? In gesprekken met de donor is door veel moeders aangegeven dat hij moet stoppen, maar niets helpt. Naar de rechter stappen is de enige mogelijkheid om mijn kind te beschermen."

Onrechtmatig

"Wij komen nu in actie tegen deze man omdat nationale overheden niets doen. Via internet heeft hij al een wereldwijd bereik en omdat hij zaken doet met grote, internationaal werkende spermabanken al helemaal", zegt voorzitter Van der Meer.

Volgens advocaat Mark de Hek handelt de donor onrechtmatig: "Deze handelwijze is gevaarlijk voor het mentale welzijn en de gezondheid van donorkinderen. Door zijn voortplantingsdrang de voorkeur te geven, handelt de donor onrechtmatig. Daarnaast schendt hij de overeenkomsten met de klinieken en met de wensouders, want zij vertrouwden op zijn toezegging dat hij maximaal 25 kinderen zou verwekken."

De NOS heeft via sociale media contact gezocht met de donor in kwestie, maar hij heeft niet gereageerd.

Honderden mensen geëvacueerd vanwege eerste grote bosbrand dit jaar in Spanje

3 hours 4 minutes ago

Bij de eerste grote natuurbrand dit jaar in Spanje is al bijna 40 vierkante kilometer natuur in de as gelegd. Ongeveer 1500 mensen hebben hun huis moeten verlaten in verband met de branden ten noordwesten van Valencia.

"De branden die we nu zien, helemaal zo vroeg in het jaar, zijn opnieuw bewijs van de klimaatnoodtoestand waarmee de mensheid te maken heeft. Die raakt in het bijzonder landen als het onze", reageerde de Spaanse premier Sánchez, ook verwijzend naar het feit dat het bosbrandenseizoen eigenlijk nog niet begonnen is.

Honderden mensen zijn inmiddels geëvacueerd vanwege de bosbrand:

De brand brak gisteren uit. Ruim 500 brandweerlieden en achttien blusvliegtuigen en -helikopters proberen het vuur dag en nacht onder controle te krijgen. Dat lijkt redelijk te lukken, maar de brandweer vreest dat de harde wind en de "praktisch zomerse temperaturen" de vlammen snel weer kunnen doen oplaaien.

'Langere en eerdere zomer'

Spanje kampt met langdurige droogte en er valt al drie jaar minder neerslag dan normaal in grote delen van het land. De Spaanse minister van Ecologische Transitie, Ribera, waarschuwde eerder al dat er vaker branden zullen voorkomen buiten het bosbrandenseizoen. "De zomer wordt langer en komt eerder, en de aanwezigheid van water in de bodem neemt helaas af, wat ons kwetsbaarder maakt", zei ze toen.

Vorig jaar had het land te maken met 493 bosbranden, meer dan er ooit geteld werden. Volgens het Europese bosbrandinformatiesysteem EFFIS werd een oppervlakte van meer dan 3000 vierkante kilometer verwoest. In heel Europa ging 7850 vierkante kilometer in vlammen op.

ABP compenseert 8000 gedupeerde ontvangers van arbeidsongeschiktheidspensioen

3 hours 7 minutes ago

Pensioenfonds ABP gaat 8000 gedupeerde deelnemers compenseren. Die kregen in 2020 in één keer een groot bedrag uitgekeerd, omdat ze in de jaren daarvoor recht hadden op een arbeidsongeschiktheidspensioen, maar dat niet hadden gekregen.

Maar doordat ze dat achterstallige pensioengeld in één keer kregen, moesten ze meer inkomstenbelasting betalen dan als ze het over meerdere jaren hadden gekregen.

Ook werden mensen door dat hoge inkomen in 2020 gekort op bijvoorbeeld de zorgtoeslag. ABP-bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen zei bij consumentenprogramma Max Meldpunt mensen hiervoor te gaan compenseren.

Mensen met een WIA-uitkering kunnen bij het ABP een aanvulling daarop krijgen, maar die moeten ze eigenlijk zelf aanvragen. Dat is dan een arbeidsongeschiktheidspensioen.

Geen groot bedrag

Na een informatiecampagne van het ABP in 2019 bleek dat 8000 mensen daar vaak al jarenlang recht op hadden zonder het te krijgen. Het ABP betaalde dat geld dus alsnog uit, met ook negatieve gevolgen.

Er werd in totaal zo'n 100 miljoen euro uitgekeerd aan achterstallig pensioen. MAX-Ombudsman Rogier de Haan denkt dat ABP nu zo'n 20 miljoen euro kwijt zal zijn aan deze compensatie.

Harmen van Wijnen van het ABP deed nog geen uitspraken over hoe groot het bedrag zal zijn. Vergeleken bij de 459 miljard euro aan belegd vermogen die het ABP beheert zijn enkele tientallen miljoenen euro's dus geen groot bedrag voor het grootste pensioenfonds van Nederland.

The Keychain 6809

3 hours 13 minutes ago
When you think of tiny microcontroller boards, you probably think of a modern surface mount processor. Not [Andreas Jakob]. His 5×5 cm keychain computer rocks a 6809 CPU at a …read more
Al Williams

Cel voor jongen (15) die aanslag op gebedshuis wilde plegen

3 hours 28 minutes ago

Een 15-jarige jongen uit Woensdrecht is veroordeeld tot 41 dagen jeugddetentie voor het voorbereiden van een terroristische aanslag. Ook krijgt hij een proeftijd van 2 jaar.

Volgens de rechtbank wilde hij een aanslag plegen op een moskee of synagoge in Bergen op Zoom. Daarnaast zou hij asielzoekerscentra op het oog hebben gehad.

De jongen zou de plannen tussen oktober 2021 en oktober 2022 hebben beraamd en keek onder meer instructievideo's over hoe bommen gemaakt kunnen worden, schrijft Omroep Brabant. Ook maakte hij met een 3D-printer onderdelen van een vuurwapen.

Behalve jeugddetentie krijgt de jongen een werkstraf van 60 uur.

Vier weken cel voor shovelbestuurder die door politieafzetting Zuiderpark reed

3 hours 58 minutes ago

De shovelbestuurder die bij het boerenprotest van 11 maart door een politieafzetting reed in het Zuiderpark in Den Haag, is veroordeeld tot vier weken cel voor het mishandelen van agenten. Ook moet hij een boete van 400 euro betalen.

Bovendien moet de 60-jarige Johan R. uit Geesteren de gemeente Den Haag een bedrag van 2800 euro betalen voor de vernieling van het hek en de schade aan het grasveld in het park.

De demonstrant sloeg de agenten tijdens het protest met gebalde vuist toen ze hem vroegen mee te lopen. Volgens R. gebruikte de politie juist excessief geweld bij zijn aanhouding en ondervindt hij daar nog dagelijks "zware en fysieke schade" van.

Volgens de rechtbank heeft R. die verwondingen volledig aan zichzelf te wijten, al draagt het wel bij aan een lagere straf, schrijft RTV Oost.

Wraakverzoek afgewezen

De zaak van de man kwam vorige week vrijdag al voor, maar werd uitgesteld omdat R. de rechtbank wraakte. Aan het begin van de zitting vroeg hij de rechter zich te identificeren, maar die weigerde dat. R. wraakte toen de rechtbank, waarop de zitting werd geschorst. Zijn wrakingsverzoek werd uiteindelijk afgewezen.

Van de vier weken cel zijn er twee voorwaardelijk. Omdat R. al twee weken in voorarrest zat, is hij meteen vrijgelaten.

'Hotel Rwanda'-held Paul Rusesabagina komt op vrije voeten

5 hours 12 minutes ago

Paul Rusesabagina, die in 1994 als hotelmanager meer dan 1200 levens redde tijdens de volkerenmoord in Rwanda, wordt na ruim tweeënhalf jaar in de gevangenis morgen vrijgelaten. Dat heeft de Rwandese regering bekendgemaakt. Hij werd in 2021 schuldig bevonden aan terrorisme, maar zijn arrestatie en veroordeling zijn internationaal breed veroordeeld. Volgens critici van de Rwandese regering is hij zelfs ontvoerd.

De inmiddels 68-jarige was in 1994 manager van Hotel des Mille in Kigali toen gewelddadige Hutu-milities moordend door het land trokken. In enkele maanden tijd werden honderdduizenden Tutsi's en gematigde Hutu's om het leven gebracht. Rusesabagina gaf honderden vluchtelingen onderdak in het hotel, waardoor uiteindelijk 1268 mensen zijn gered.

Zijn verhaal werd tien jaar na de genocide verfilmd in de voor meerdere Oscars genomineerde film Hotel Rwanda. In 2005 kreeg Rusesabagina uit handen van toenmalig president Bush de Amerikaanse presidentiële vrijheidsmedaille. Hij woonde in de jaren erna afwisselend in België en de Verenigde Staten, waar hij zich ontwikkelde tot een fel criticus van het regime van de Rwandese president Kagame.

Erin geluisd

In 2017 richtte de oud-hotelmanager de beweging MRCD op, waarmee hij op afstand oppositie voerde tegen Kagame. Die beweging heeft ook een gewapende tak, het National Liberation Front, die terroristische aanslagen pleegde in Rwanda. Justitie houdt hem daarvoor verantwoordelijk, al ontkent hij zelf enige betrokkenheid.

Ruim tweeënhalf jaar geleden werd Rusesabagina opgepakt op verdenking van onder meer terrorisme, al claimen critici van Kagame dat hij erin is geluisd. De regeringscriticus zou zijn gevraagd om in Burundi een lezing te geven. Zijn vliegtuig landde echter nooit in het buurland van Rwanda, maar in de Rwandese hoofdstad Kigali, waar hij direct werd aangehouden. In 2021 werd hij veroordeeld.

Vrijgelaten, maar veroordeling blijft staan

Een woordvoerder van Kagame benadrukt dat Rusesabagina's vrijlating nu alleen wordt aangekondigd omdat Rwanda en de VS de wens hebben om de gespannen betrekkingen te verbeteren. Hoewel hij zijn straf niet meer hoeft uit te zitten, verandert Rusesabagina's vrijlating volgens het kantoor van de president niets aan zijn veroordeling. Hij gaat morgen eerst naar Doha, in Qatar, waar zijn familie zich bij hem voegt. Daarna vliegt hij naar de VS.

Naast de Hotel Rwanda-protagonist worden overigens negentien anderen vrijgelaten. Zij zouden voor vergelijkbare misdrijven zijn veroordeeld.

Internist Maasstad Ziekenhuis uit ambt gezet voor betasten coassistenten

5 hours 44 minutes ago

Een internist van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is door het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg uit zijn ambt gezet. De 54-jarige man maakte zich in 2021 bij drie coassistenten schuldig aan seksueel grensoverschrijdend gedrag.

De internist vroeg de vrouwen zich tijdens een echografie-oefening tot op hun onderbroek uit te kleden, en betastte hen in de schaamstreek. Ook moesten de slachtoffers hun benen spreiden en werd hun ondergoed opzij geschoven. De man zou van de betasting beelden hebben gemaakt, schrijft Rijnmond.

In zijn verweer zei hij dat aanraking bij echografie-onderwijs noodzakelijk is, de video-app gebruikte hij om de tijd bij te houden omdat de klok in de zaal kapot was.

Mannelijke coassistenten konden kleding aanhouden

Het college werd niet overtuigd door het verweer van de man: "Voor een dergelijk onderzoek was het aanraken van de schaamstreek en het verschuiven van het ondergoed niet nodig. Hetzelfde geldt voor de specifieke lichaamshoudingen die de coassistenten van de internist moesten aannemen", aldus het college. Twee mannelijke coassistenten die dezelfde les van de man op een andere dag kregen, konden bovendien hun kleren aanhouden.

Het college noemt de manier waarop de internist heeft gehandeld "onbegrijpelijk" en "onaanvaardbaar" en vindt dat hij het vertrouwen van de klaagsters heeft misbruikt en beschaamd.

De internist is sinds de eerste melding van het grensoverschrijdende gedrag niet meer in dienst bij het ziekenhuis, schrijft het Maasstad Ziekenhuis.

Tbs'er weer terecht die tijdens verlof in Groningen ontsnapte

6 hours 9 minutes ago

Een tbs'er die begin januari tijdens begeleid verlof in Groningen ontsnapte, is weer terecht. Dat meldt RTV Noord.

Tijdens het verlof op 10 januari vroeg de man in de stad aan zijn begeleider of hij even gebruik mocht maken van het toilet, waarna hij de benen nam. Het is niet bekend of hij is aangehouden of zichzelf heeft gemeld bij de politie of de Dr. S. van Mesdag in Groningen, de kliniek waar hij wordt behandeld.

Onderzoek moet uitwijzen of de man tijdens zijn ontsnapping strafbare feiten heeft gepleegd: "Deze man heeft na zijn aanhouding enkele dagen op het politiebureau gezeten en is daarna weer teruggebracht naar de kliniek", zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid tegen de regionale omroep. Ontsnappen zelf is overigens niet strafbaar.

De kliniek onderzoekt of de veiligheidsmaatregelen rond de man opgeschroefd moeten worden: "We kijken naar de persoonlijke situatie van de tbs'er en bepalen dan of we extra maatregelen nemen na een ontsnapping."

Caribische studenten krijgen al voor vertrek naar Nederland burgerservicenummer

6 hours 34 minutes ago

Nog voordat aspirant-studenten uit het Caribisch deel van het Koninkrijk naar Nederland komen, kunnen ze een burgerservicenummer (BSN) krijgen. Dat is vanmiddag besloten door de ministerraad. Voorheen kregen ze pas een BSN als ze in Nederland waren geland en zich inschreven bij een gemeente. Daardoor konden ze bijvoorbeeld pas na aankomst een bankrekening openen en moeilijker aan een kamer komen.

Dit besluit helpt de Caribische studenten met het vooraf regelen van allerlei praktische zaken, licht staatssecretaris Van Huffelen voor Koninkrijksrelaties en Digitale Zaken de wijziging toe. "Voor veel studenten is de stap naar Nederland al best groot: je gaat het huis uit, je moet je eigen huisvesting regelen, je krijgt nieuwe vrienden, er is een heel nieuw klimaat. Dat maakt het soms best lastig om een goeie start te maken met de studie."

Als deze studenten studiefinanciering aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), krijgen ze in de toekomst ook meteen een BSN, waarmee ze een DigiD kunnen aanvragen en hun zaken alvast voor vertrek naar Nederland kunnen regelen. De wijziging gaat pas volgend jaar in voor alle aspirant-studenten die naar de universiteit, het hbo of het mbo willen. Indien nodig wil de overheid studenten tot die tijd individueel helpen bij problemen.

Studievertraging of stopzetting studie

Onlangs herhaalde Nationale ombudsman Reinier van Zutphen dat jongeren uit het Caribisch deel van het Koninkrijk tegen allerlei hindernissen aan lopen als ze in Nederland gaan studeren, wat tot studievertraging of het voortijdig beëindigen van de studie kan leiden. In een rapportage van de ombudsman hierover, staat dat deze studenten het zwaarder hebben dan medestudenten die in Nederland zijn geboren, wat zij als een oneerlijke achterstand ervaren.

Van Huffelen erkent dat deze problemen al langer bestaan. "De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en ik hebben nu gezegd: 'We vinden het echt belangrijk dat we ervoor gaan zorgen dat studenten uit het Caribisch gebied succesvol kunnen zijn in hun studie.' Dat is voor sommigen echt nog lastig en daar spelen soms dit soort praktische hobbels echt een rol bij."

Andere "praktische hobbels" waar Van Huffelen aan zegt te werken, zijn de aanwezigheid van notarissen in de Bovenwindse gebieden en verbeteringen aan de bancaire voorzieningen in de regio.

Bezoekers Westminster Abbey moeten op sokken kroningsplek Charles bekijken

6 hours 35 minutes ago

Een unieke kans voor bezoekers van Westminster Abbey: vanaf mei kunnen zij een kijkje nemen op de plek waar koning Charles gekroond wordt, maar alleen als ze hun schoenen uittrekken. Gasten worden alleen op sokken rondgeleid in dit stuk van de abdij, om de middeleeuwse vloer zo goed mogelijk te beschermen.

Normaal gesproken is dit deel van de kerk, vlak voor het hoge altaar, niet toegankelijk voor het publiek. Maar dit jaar maakt de abdij een uitzondering ter gelegenheid van de kroning van Charles en kunnen bezoekers de plek bewonderen waar Charles en zijn voorgangers de afgelopen 700 jaar werden gekroond.

Dat is bijzonder, zegt Scott Craddock, hoofd bezoekerservaring, tegen persbureau AP: "Dit wordt een hele speciale ervaring voor bezoekers. Voor het eerst laten we kleine groepen mensen toe op de plek van de kroning."

Een laagje vloerbedekking

Er is alleen één probleem: de vloer in dit gedeelte van de kerk is bijzonder kwetsbaar. Daar ligt namelijk een zogenoemde cosmatenvloer, een zeldzaam en kostbaar mozaïek dat bestaat uit marmer, edelstenen, glas en metaal. Het ligt er al sinds 1268 en is uniek in het Verenigd Koninkrijk.

Nog maar weinig mensen hebben dit bijzondere kunstwerk kunnen bekijken. De vloer was namelijk in zo'n slechte staat dat er in 1870 vloerbedekking overheen kwam. Pas in 2010 kwam hij weer tevoorschijn na een grondige restauratie die twee jaar duurde.

De kroning van Charles zal dan ook de eerste kroning zijn waarbij de vloer op tv te zien is. Een historisch moment, vertelt conservator Vanessa Simeoni: "Voor het eerst in de geschiedenis is deze vloer te zien bij een kroning. Het is een unieke kans: behalve de geestelijken mag hier verder niemand komen." Wie de cosmatenvloer wil bewonderen kan vanaf mei in Westminster Abbey terecht.