Aggregator

Kabinet wil bij stikstofprobleem kijken naar innovaties, mits juridisch houdbaar

2 hours 33 minutes ago

Minister Van der Wal wil kijken of er meer kan worden gedaan aan innovatie om de stikstofproblemen op te lossen. Van der Wal en andere leden van het kabinet spraken vanochtend onder leiding van onderhandelaar Remkes met de werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en brancheorganisatie Bouwend Nederland.

Die pleitten onder meer voor innovatie en 'versnelling'. Van der Wal zei te onderschrijven dat innovatie belangrijk is: "Maar als we innoveren, moet het wel juridisch houdbaar zijn. We moeten niet boeren hebben die heel veel investeren in technische innovaties, maar vervolgens bij de rechter vastlopen, omdat die zich afvraagt of de boeren nu echt wel minder stikstof uitstoten."

Innovatie mag andere doelen niet in de weg staan

Het kabinet gaat met het bedrijfsleven bestuderen hoe de innovatie kan worden "aangejaagd". De minister benadrukte dat de innovaties ook de andere doelen op het gebied van water en klimaat niet in de weg mogen staan.

Bemiddelaar Remkes zei dat de organisaties "vrij stevige kanttekeningen" bij het kabinetsbeleid hebben geplaatst. Remkes haalde hard uit naar de levensmiddelenbranche, die niet ingaat op de uitnodiging om morgen ook met hem te overleggen. Volgens de brancheorganisatie moeten eerst het kabinet en de boerenorganisaties weer met elkaar gaan praten om tot oplossingen te komen.

Geen verantwoordelijkheid genomen

Remkes zei dat niet te begrijpen. Volgens hem laat de levensmiddelenbranche het afweten. "Ik ben groot geworden met het motto dat je je verantwoordelijkheid moet nemen, en die verantwoordelijkheid wordt hier niet genomen." Hij zei dat deze houding niet getuigt van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Er zijn nu drie overlegrondes geweest. Bij de vierde ronde, morgen, ontvangt Remkes onder meer banken en bedrijven.

Airbnb zet software in tegen huurders met feestplannen in VS en Canada

2 hours 41 minutes ago

Verhuurplatform Airbnb zet in de VS en Canada software in waarmee huurders geweerd kunnen worden als het vermoeden bestaat dat ze de gehuurde locatie willen gebruiken als 'feesthuis'.

Sinds de coronacrisis is het verboden om feesten te houden in huizen die worden gehuurd via het platform. Eind juni werd dat feestverbod definitief. Om uitspattingen te voorkomen, liet Airbnb nieuwe software ontwikkelen.

Een huurder die door het systeem wordt gezien als een risico, mag op het platform geen volledige woning boeken. Wel kan nog altijd een kamer worden gehuurd of een hotelkamer. Op dergelijke locaties is beter toezicht en de kans dat een feest wordt gehouden is kleiner, aldus het platform.

Met behulp van kunstmatige intelligentie bekijkt het systeem onder meer de positieve recensies die een huurder heeft gekregen (of het gebrek daaraan). Ook wordt gekeken of een huurder al lang op het platform aanwezig is en of de huurder in de buurt woont van het huis dat hij of zij wil huren. Over andere factoren die het systeem nagaat, doet Airbnb geen uitspraken.

Systeem werd op kleine schaal al gebruikt

Of het systeem, dat Airbnb zelf 'anti-party technology' noemt, ook in Nederland wordt ingezet is nog onbekend. Het systeem werd eerder kort getest in Australië. Een ruwe versie van de software wordt sinds 2020 ook al in Noord-Amerika gebruikt om potentiële huurders onder de 25 te screenen. Zo kan het systeem jongeren die in de buurt van een huis wonen dat ze huren, blokkeren als het vermoeden bestaat dat zij hier een feest willen geven.

Feestende huurders zijn voor veel buurtbewoners die naast een verhuurlocatie wonen een bron van ergernis. Daarom kondigde het verhuurplatform wereldwijd de nieuwe maatregelen aan. Huurders die feestjes organiseren kunnen van het platform worden verwijderd.

Verhuurders (hosts genoemd) die bewust huizen voor feesten verhuren, krijgen eveneens te maken met sancties. Zij kunnen een boete krijgen of van Airbnb worden verwijderd. Volgens het platform is het aantal meldingen van feestjes met 44 procent afgenomen sinds het beleid in augustus 2020 werd ingevoerd.

DNB waarschuwt kabinet: wees terughoudend met koopkrachtreparaties

2 hours 54 minutes ago

Het kabinet staat onder grote druk om iets te doen aan de torenhoge inflatie en de hoge energierekeningen en zint op maatregelen om de stijgende prijzen te compenseren en de koopkracht te redden. De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt het kabinet echter voor te royale financiële steunmaatregelen, omdat dat averechts kan werken en de inflatie juist kan aanwakkeren.

In NRC pleit DNB-directeur Olaf Sleijpen voor terughoudendheid bij het compenseren van bedrijven en huishoudens voor de gestegen prijzen. Weliswaar zijn in 2020 en 2021 tijdens de coronacrisis bedrijven en huishoudens op de been gehouden met miljarden euro's kostende steunmaatregelen, maar met de huidige prijzencrisis werkt dat anders.

"Grootschalige steun is nu onverstandig en werkt zelfs averechts"", zegt Sleijpen. "Tijdens de coronacrisis waren we gebaat bij brede financiële steun - en dus een doorslaggevende rol voor de overheid . Nu zijn we dat juist niet. Hoe lastig die boodschap ook is, we kunnen er niet omheen."

De oorzaak van de hoge inflatie ligt niet in de vraag maar in het aanbod, want er is schaarste en tekort aan producten en energie. Met financiële steun wordt schaarste niet verholpen maar het stimuleert wél de vraag en wakkert zo de prijzen aan. "De ECB probeert met haar rentebeleid de vraag af te remmen. Als de overheid tegelijkertijd het gaspedaal indrukt, helpt dat niet om de bestemming (lagere inflatie) te bereiken", zegt Sleijpen tegen de krant.

Betalingsproblemen

Aan de andere kant deelt DNB de zorgen over de grote economische en maatschappelijke gevolgen van de stijgende prijzen van energie en boodschappen. Voor huishoudens met lage inkomens dreigen betalingsproblemen. "Het ligt voor de hand dat de overheid in ieder geval de ergste noden aanpakt, en zich ook echt richt op de hardst getroffen huishoudens." Generieke maatregelen, zoals lagere energiebelasting en brandstofaccijnzen, komen echter vooral ten goede aan de hogere inkomens die het niet nodig hebben.

Aanvullende steunmaatregelen voor de inkomens moeten ook niet leiden tot een groter begrotingstekort. "Inkomenscompensatie financieren met een hogere staatsschuld betekent dat de rekening wordt doorgeschoven naar volgende generaties", aldus Sleijpen.

Het idee om werkgevers te vragen om de lonen van werknemers te verhogen om de stijgende inflatie bij te benen, doet de wenkbrauwen bij DNB fronsen. Het dient wel "een passende loonstijging" te zijn. "We zijn niet gebaat bij het onverkort doorwerken van de inflatie naar de lonen". Van die gevreesde loon-prijsspiraal is nu nog geen teken, stelt DNB vast. en dus is er vooralsnog ruimte voor een sterkere loongroei.

Raad van State draait weigering verblijfsvergunning in twee kinderzaken terug

3 hours 15 minutes ago

De afwijzing van een verblijfsvergunning in twee zaken waarbij kinderen zijn betrokken, door oud-staatssecretaris van Justitie Ankie Broekers-Knol, moet worden teruggedraaid, heeft de Raad van State (RvS) bepaald. De beslissing heeft volgens de RvS te grote gevolgen voor de kinderen. Daarom moet de huidige staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Eric van der Burg, de zaken opnieuw bekijken.

Broekers-Knol nam de besluiten destijds in het kader van de zogenoemde Afsluitingsregeling, die sinds januari 2019 geldt. Deze regeling is bedoeld voor kinderen die al lang in Nederland verblijven, maar niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. De staatssecretaris kan onder bepaalde omstandigheden besluiten om toch zo'n vergunning te verlenen.

Wanneer een kind een verblijfsvergunning krijgt, mag de rest van het gezin ook in Nederland blijven. En andersom krijgt niemand van het gezin een verblijfsvergunning als een van de gezinsleden die niet krijgt.

Gevaar voor de openbare orde

Broekers-Knol besloot in juni 2019 een Vietnamees gezin met drie kinderen geen verblijfsvergunning te geven. De reden hiervoor was dat de vader van het gezin in het verleden was veroordeeld voor hennepteelt, bezit van een vals reisdocument en winkeldiefstal. Hij zou daarom een gevaar voor de openbare orde zijn. In een nieuwe beoordeling van de zaak mag de staatssecretaris dit niet als argument gebruiken voor een afwijzing, aldus de Raad van State.

In de andere zaak draait het om een, inmiddels meerderjarige, Keniaanse jongen en zijn moeder die sinds 2001 in Nederland verblijven. Broekers-Knol weigerde in augustus 2019 een verblijfsvergunning af te geven, omdat de moeder haar identiteit niet kon aantonen. Ook dit mag de staatssecretaris van de Raad van State niet opnieuw aanvoeren als reden om geen vergunning te verlenen.

Profskiërs wijken uit naar Landgraaf vanwege smeltende gletsjers

3 hours 31 minutes ago

Gletsjers wereldwijd hebben zwaar te lijden onder de opwarming van de aarde en zijn daardoor in de zomer niet meer geschikt om op te skiën. Het gebrek aan natuurlijke trainingslocaties voor professionele skiteams leidt tot grote drukte bij SnowWorld Landgraaf. Teams vanuit de hele wereld komen naar Limburg. "We merken dit sinds een paar jaar", zegt reserveringsmedewerker Erik Hoven van SnowWorld tegen 1Limburg. "De kwaliteit van de gletsjers wordt ieder jaar slechter. Dit jaar zijn zelfs heel veel gletsjers gesloten." Het indoorskibedrijf krijgt daardoor extra veel aanvragen binnen. Het gaat vooral om lastminute-aanvragen van topteams die moeten trainen. "Je durft het bijna niet te zeggen, maar het is booming business", zegt Hoven. "Het is inmiddels zo druk geworden dat we sommige lastminutereserveringen hebben moeten afwijzen."

Uren vliegen voor Nederlandse sneeuw

Op dit moment trainen er teams uit IJsland, Zwitserland en Italië op de indoor skibaan. De Burke Mountain Academy uit de Verenigde Staten komt al een paar jaar naar Limburg. "Het is voor ons makkelijk om van Boston naar Amsterdam te vliegen", zegt coach Terry DelliQuadri. "Je pakt dan een bus en bent zo bij het hotel dat naast de piste ligt."

34 jaar cel voor Saudische vrouw voor gedrag op Twitter

3 hours 47 minutes ago

Een vrouw uit Saudi-Arabië is in eigen land in hoger beroep tot 34 jaar cel veroordeeld voor haar gedrag op Twitter, meldt The Guardian. Na afloop van haar celstraf krijgt ze nog te maken met een reisverbod dat eveneens 34 jaar duurt. De vrouw volgde op het socialemediaplatform accounts van dissidenten en activisten en deelde een aantal van hun berichten.

De 34-jarige Salma al-Shehab werd gearresteerd in januari 2021, toen ze in Saudi-Arabië op vakantie was. De moeder van twee kinderen studeerde op dat moment aan de universiteit van Leeds, in Engeland.

Aanvankelijk werd ze veroordeeld tot een paar jaar cel voor onder meer het gebruik van sociale media om "publieke onrust te veroorzaken". De straf valt in hoger beroep aanzienlijk hoger uit, omdat daarin nieuwe aanklachten zijn meegenomen.

Isoleercel

Al-Shehab heeft volgens rechtbankdocumenten mensen geholpen "die publieke onrust willen veroorzaken en die de maatschappelijke en nationale veiligheid willen destabiliseren". Dat heeft ze gedaan door hun Twitteraccounts te volgen en hun berichten verder te verspreiden, aldus de rechters.

De Saudische vrouw verweerde zich door te zeggen dat ze geen veiligheidsrisico vormde, onder meer omdat ze maar weinig volgers had. Verder zei ze dat ze 285 dagen in een isoleercel heeft doorgebracht, meldt The Washington Post. Volgens de Amerikaanse krant hoort Al-Shehab bij de sjiitische gemeenschap, die in Saudi-Arabië een onderdrukte minderheid vormt.

De Saudische vrouw stond volgens The Guardian niet bekend als prominente activist. Op Twitter heeft ze een paar duizend volgers. Tussen privétweets staan berichten waarin ze oproept tot vrijlating van politieke gevangenen in de Golfstaat, onder wie de bekende Loujain al-Hathloul. Die streed voor het recht op autorijden voor vrouwen en kwam in 2021 vrij, maar mag de komende jaren Saudi-Arabië niet verlaten.

Bezoek Biden

De veroordeling van Al-Shehab komt een aantal weken na het bezoek van de Amerikaanse president Biden aan de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. De twee spraken ook over mensenrechten, maar Biden bezocht het land voornamelijk in de rol van koopman.

Hij riep op tot het opschroeven van de olieproductie in de hoop dat de Amerikaan dat aan de pomp zou merken. Die oproep vond bij de Saudische autocraat geen gehoor.

The Washington Post concludeert in het commentaar dat toezeggingen van Bin Salman over mensenrechten "een farce" zijn gebleken.

NS-personeel staakt vanaf komende woensdag in verschillende regio's

4 hours 36 minutes ago

NS-personeel gaat vanaf volgende week woensdag staken, melden vakbonden FNV, CNV en VVMC. In eerste instantie gaat het om vijf dagen, waarbij elke dag in een andere regio het werk wordt neergelegd. De staking begint in Noord-Nederland.

Het conflict met de NS gaat over de cao-onderhandelingen. Afgelopen vrijdag vielen de onderhandelingen stil, nadat de NS het ultimatum van de bonden had afgewezen.

De vakbonden eisen dat het maandloon met 100 euro bruto wordt verhoogd. NS-werknemers zouden bovendien minimaal 14 euro per uur moeten gaan verdienen, vinden de vakbonden. Verder vragen ze onder meer om de invoering van automatische compensatie voor inflatie vanaf 2023 en een eenmalige uitkering van 600 euro.

"Het is onbegrijpelijk dat NS het hierop aan laat komen. NS laat ons nu geen andere keus dan over te gaan op het daadwerkelijk plannen en uitvoeren van acties en stakingen", zegt cao-onderhandelaar Huub van den Dungen van FNV Spoor.

Landelijke stakingen?

De NS laat weten teleurgesteld te zijn als het tot acties komt. "Het is nog te vroeg om aan te geven wat de impact zal zijn voor reizigers. Maar we zullen de reizigers op de hoogte houden", zegt een woordvoerder.

Verder zegt de NS de zorgen van het personeel goed te begrijpen. Maar: "NS zit door minder reizigers na corona in een moeilijke financiële situatie en wijst de bonden erop dat hun eisen leiden tot een loonsverhoging van maar liefst 20 procent." Het treinbedrijf hoopt op korte termijn verder te praten met bonden.

Als de NS-directie niet ingaat op de voorwaarden van de vakbonden, dan volgen in de eerste week van september landelijke stakingen.

Werkdruk loopt op door personeelsgebrek, aantal vacatures op recordhoogte

5 hours 22 minutes ago

Werknemers voelen meer werkdruk en ondernemers zien hun kosten stijgen. De oorzaak is de toenemende spanning op de arbeidsmarkt. Het aantal openstaande vacatures stijgt, terwijl het aantal werkzoekenden daalt, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Eind 2021 waren er 106 vacatures voor elke 100 werkzoekenden. Afgelopen kwartaal is dat opgelopen naar 143 vacatures per 100 werkzoekenden. Er zijn afgelopen kwartaal zo'n 16.000 vacatures bijgekomen; het aantal werkzoekenden daalde met 11.000. Er kwamen in die periode 94.000 banen bij, vooral in de handel, het vervoer en de horeca.

Zowel het aantal vacatures als het aantal banen heeft daarmee een recordhoogte bereikt. De werkloosheid was nooit zo laag sinds 2003. Vooral in de zakelijke dienstverlening, de handel en de zorg staan al langer veel vacatures open.

Werkdruk

84 procent van de ondernemers kampt met te weinig personeel; 38 procent ervaart dit tekort als de grootste belemmering in de bedrijfsvoering.

Volgens een op de drie ondernemers is het belangrijkste gevolg van dit personeelstekort dat de werkdruk onder personeel in bijna alle sectoren is toegenomen. Dit melden het CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW op basis van de Conjunctuurenquête Nederland.

De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) heeft eerder al gewaarschuwd voor de toenemende werkdruk op werknemers door het tekort aan personeel. Daardoor zouden werknemers vaker overspannen thuis komen te zitten.

Het aannemen van nieuw personeel kan volgens de enquête de werkdruk verlagen, maar dat blijkt in de praktijk vaak lastig. Ondernemers verwachten, net als in de vorige zes kwartalen, wel meer personeel aan te nemen, maar volgens het CBS zijn de verwachtingen te rooskleurig.

Begin april dacht 23 procent van de ondernemers het personeelsbestand uit te breiden, begin juli bleek dat slechts 9 procent van hen daarin was geslaagd.

Kosten

Stijgende werkdruk onder personeel is niet het enige gevolg van de spanning op de arbeidsmarkt. Ongeveer een zesde van de ondernemers ziet ook de arbeidskosten duidelijk oplopen, bijvoorbeeld omdat ze meer loon moeten betalen.

Sommige ondernemers nemen door het personeelsgebrek ook mensen die minder geschikt zijn voor de functie. Dat gebeurt vooral in de bouw en de landbouw.

Meerdere wolven ontsnapt uit dierentuin bij Vancouver

5 hours 42 minutes ago

Meerdere wolven zijn dinsdag ontsnapt uit hun verblijf in een dierentuin in de buurt van de Canadese stad Vancouver. De meeste dieren konden dezelfde dag nog gevangen worden, maar één wolf loopt nog los rond, meldt het regionale ministerie van Milieu.

De Greater Vancouver Zoo heeft negen volwassen wolven en zes welpen. Hoeveel dieren ontsnapt waren, is niet bekendgemaakt. De loslopende wolven werden gisterochtend (lokale tijd) aangetroffen. Met hulp van de politie en natuurbeheerders werden de meeste wolven in de loop van de dag gevangen, meldt CBC. De dierentuin bleef de hele dag gesloten.

Wolf waarschijnlijk nog in de dierentuin

De laatste nog loslopende wolf bevindt zich waarschijnlijk op het terrein van de Vancouver Zoo. De dierentuin, die 50 kilometer ten oosten van Vancouver ligt, benadrukt dat er geen gevaar is voor de omgeving. Het is nog onbekend of publiek vandaag wél welkom is.

Volgens de dierentuin heeft iemand de dieren waarschijnlijk met opzet vrijgelaten. De politie onderzoekt of er sprake is van inbraak en vandalisme.

Verveling en frustratie

De Greater Vancouver Zoo heeft volgens dierenwelzijnsorganisaties een slechte reputatie op gebied van dierenwelzijn. Zo meldde de Vancouver Humane Society drie jaar geleden dat de dieren zich verveelden en gefrustreerd waren. De organisatie riep de dierentuin op om een 'verrijkingsprogramma' op te zetten voor de dieren. Ook kreeg de dierentuin het verzoek om voortaan vooral diersoorten te houden die in Canada voorkomen.

De Greater Vancouver Zoo was drie jaar geleden in het nieuws door een aanval van een zwarte beer. Een jong meisje werd gebeten nadat ze haar arm door het hek van het berenverblijf had gestoken.

Initiatiefnemer weggehaalde tenten Ter Apel: 'Kan er met mijn hoofd niet bij'

5 hours 59 minutes ago

Vrijwilligers brachten maandag zo'n 200 tenten naar het aanmeldcentrum in Ter Apel voor de mensen die anders buiten moesten slapen. Gisteren werden die tenten weer weggehaald, vanwege zorgen over de brandveiligheid. Ook zouden de tenten de situatie in het aanmeldcentrum nog onoverzichtelijker maken. De initiatiefnemer van de tentencampagne begrijpt het niet: "Er was geen dringende reden om ze weg te halen".

Lokale ondernemers hadden de opgooitentjes gekocht na een crowdfundingsactie waarmee 12.500 euro werd ingezameld. Volgens een gemeentewoordvoerder waren de tenten niet de oplossing. "We weten niet wat er zich in de tentjes afspeelt", zei de woordvoerder tegen persbureau ANP. "We waarderen het verschrikkelijk wat deze ondernemers hebben gedaan, maar het biedt niet de oplossing en maakt het werk hier niet makkelijker."

Spullen uit het zicht

Initiatiefnemer Willem Straat snapt niets van het besluit om de tenten weg te halen. "Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat de gemeente naast iemand gaat staan en zegt 'u moet uw tentje inleveren, want het is veiliger dat u in de buitenlucht gaat slapen'. Er was geen sprake van een noodsituatie en wat mij betreft daarom geen dringende reden om die tenten weg te halen."

De tenten zijn juist bevorderlijk voor de veiligheid, betoogt Straat. "Je hoort dat er weleens wat gestolen wordt. Met een tent kun je je spullen uit het zicht halen en zelf voor de tent gaan zitten."

De ondernemer zocht contact met de Veiligheidsregio nadat hij drie weken geleden de crowdfundingsactie opzette. "Ze noemden het een sympathiek initiatief, maar zeiden dat ik ze voor de voeten liep omdat ze bezig waren aan een structurele oplossing. Dat klonk goed, want structureel is natuurlijk beter. Dus hielden we de actie toen even aan."

Een structurele oplossing bleef uit. "Toen ik zaterdag hoorde dat het weer mis ging, ben ik er maandagavond heengegaan. Dat had ik niet van tevoren aangekondigd, maar het was inmiddels niet onbekend meer dat ik tentjes kon leveren als dat nodig was."

Van ernstige ongeregeldheden op het terrein van het aanmeldcentrum heeft Straat niets gemerkt. "We zijn ontvangen met veel blijdschap, niemand was agressief. Heb alleen vriendelijke, dankbare mensen gezien." Waar de tenten nu zijn, is niet duidelijk. "Maar we hebben ze aan de vluchtelingen gegeven, zij zijn eigenaar. Ik hoor dat ze via via teruggestuurd gaan worden, maar ik wil ze niet terug."

Servicepunt Rode Kruis nog dicht

Het Rode Kruis heeft besloten om de heropening vandaag van het servicepunt van de organisatie in Ter Apel uit te stellen. Een woordvoerder zegt dat het nog niet veilig genoeg is voor de medewerkers. Het servicepunt, waar medische hulp wordt verleend en mensen terecht kunnen met vragen, sloot een paar dagen geleden vanwege geweldsincidenten.

"Ook zijn er afgelopen weekend spullen van een medewerker kwijtgeraakt. We willen dat onze mensen veilig kunnen werken", zegt de woordvoerder. Om welke spullen het gaat, is niet bekendgemaakt.

Scholz 'diep verontwaardigd' over holocaust-beschuldiging Abbas tegen Israël

6 hours 35 minutes ago

De Duitse bondskanselier Scholz heeft op Twitter in scherpe bewoordingen afstand genomen van de holocaustvergelijking die de Palestijnse president Abbas gisteren in Berlijn maakte. Abbas liet na om de aanslag van Palestijnse terroristen vijftig jaar geleden bij de OIympische Spelen in München te veroordelen en sprak over "vijftig holocausts" in het al decennia durende conflict tussen Israël en de Palestijnen.

"Ik ben ten diepste verontwaardigd over de ontzettende uitspraken van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Juist voor ons Duitsers is elke relativering van de Holocaust onverdraaglijk en onacceptabel. Ik veroordeel elke poging om de misdaden van de Holocaust te ontkennen."

De Palestijnse president kreeg gisteren bij een gezamenlijke persconferentie met Scholz de vraag of hij verontschuldigingen aan Israël zal aanbieden voor de aanslag in 1972 op de Israëlische olympische ploeg in München. Elf Israëliërs en een Duitse politieman kwamen daarbij om. De daders hadden banden met de Fatah-partij, waarbij Abbas destijds al was betrokken.

Abbas ging niet op die vraag in maar antwoordde: "Israël heeft tussen 1947 en nu vijftig massamoorden in vijftig plaatsen begaan". Hij voegde daaraan toe: "Vijftig massamoorden, vijftig holocausts". Scholz verstrakte toen hij dit hoorde en leek weg te willen lopen. Zijn woordvoerder maakte daarna een eind aan de persconferentie en liet later weten dat Scholz verontwaardigd was over Abbas' woorden.

Bekijk hier de toespraak van Abbas:

Tijdens de persconferentie had Scholz zich al gedistantieerd van een andere uitspraak van Abbas, die Israël van apartheid jegens de Palestijnen beschuldigde. "Ik wil hier uitdrukkelijk zeggen dat ik het niet juist vind om het woord 'apartheid' voor de beschrijving van de situatie te gebruiken."

'Afschuwelijkste misdaad'

Abbas heeft na alle ophef via het Palestijnse persbureau Wafa laten weten dat hij de Holocaust als "de afschuwelijkste misdaad uit de moderne geschiedenis" beschouwt. Hij zegt dat het niet zijn bedoeling was om de uniciteit van de moord op de Joden door nazi-Duitsland te ontkennen en veroordeelt die misdaad "in de sterkste bewoordingen".

Het Internationaal Auschwitz Comité keurt niet alleen het optreden van Abbas af maar is ook verontwaardigd over het ontbreken van een Duits weerwoord tijdens de persconferentie. "Het is verbazingwekkend en vreemd dat de Duitse kant niet op de provocatie van Abbas was voorbereid en diens uitlatingen over de Holocaust onweersproken bleven."

Economie groeit sterk ondanks inflatie en energiecrisis

6 hours 55 minutes ago

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal verrassend sterk gegroeid. Het bruto binnenlands product (bbp) steeg met 2,6 procent ten opzichte van het eerste kwartaal, in weerwil van de energiecrisis, de hoge inflatie en het afnemend consumentenvertrouwen. Handel, investeringen en consumentenbestedingen droegen het meest bij aan de groei.

Ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden bedroeg de economische groei 5,3 procent. Dat blijkt uit de eerste berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral de opheffing van de coronamaatregelen gaf de economie in het tweede kwartaal een flinke impuls. Consumenten lieten het geld rollen tussen april en juli, er werd 7 procent meer uitgegeven dan in het tweede kwartaal van 2021.

In het tweede kwartaal van dit jaar waren voor het eerst sinds de coronacrisis nagenoeg geen coronamaatregelen meer van kracht. Eind maart verviel bijvoorbeeld de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer, en vanaf mei ook officieel in het vliegtuig en op het vliegveld. Ook grote festivals konden weer doorgaan, zoals Pinkpop in juni.

De industrie draaide ook op volle toeren en investeerde flink in vaste activa als woningen en bedrijfsgebouwen, en in machines en software. De export lag 5,6 procent hoger dan een jaar eerder.

De overheid zelf nam gas terug als het gaat om investeren en geld uitgeven, bijna een procent minder dan een jaar eerder. Dat hangt vooral samen met de afbouwen van het coronabeleid. Zo is er minder uitgegeven aan coronatesten, testen voor toegang en vaccinaties.

Woningcorporaties willen dat kabinet eenmalige huurverlaging minima vervroegt

7 hours 20 minutes ago

Woningcorporaties pleiten ervoor dat het kabinet de eenmalige huurverlaging voor minima volgend jaar al invoert in plaats van in 2024. Volgens de branchevereniging voor woningcorporaties Aedes is dat nodig omdat "huurders nu al in de knel komen door dure boodschappen en een hoge energierekening".

Woningcorporaties, gemeenten, provincies en het rijk spraken eind juni af om voor minima in 2024 een eenmalige huurverlaging door te voeren van gemiddeld 57 euro. De regeling geldt alleen voor huurders met een inkomen op of onder 120 procent van het sociaal minimum en de huurprijs moet 550 euro of hoger bedragen. Ongeveer 510.000 huishoudens komen hiervoor in aanmerking.

Verhuurdersheffing afgeschaft

Deze toezegging werd opgenomen in de recent aangenomen Nationale Prestatieafspraken Woningcorporaties. Aedes zegt dat met het kabinet ook besproken is dat deze afspraken voor minima eerder zouden kunnen ingaan.

De verlaging is mogelijk omdat de verhuurdersheffing voor corporaties per 1 januari wordt afgeschaft. Dit is een belasting die werd betaald door bedrijven of individuen die 50 huurwoningen bezitten waarvan de maandelijkse huurprijs niet hoger is dan de huurtoeslaggrens. Door het afschaffen van de heffing hebben woningcorporaties ongeveer 1,7 miljard euro per jaar aan investeringsruimte vrij. Een deel hiervan wordt gebruikt voor de eenmalige huurverlaging.