NOS Nieuws - Algemeen

President Tunesië ontslaat premier na hevige protesten

3 hours 5 minutes ago

De Tunesische president zegt dat hij de premier van het land heeft ontslagen. Ook kondigt Kais Saied aan dat hij het parlement gedurende 30 dagen buitenspel zet en de immuniteit van de parlementariërs opheft. De voorzitter van het parlement noemt de ingreep van de president een couppoging.

President Saied reageert op de massale protesten van zondag. In meerdere steden, waaronder de hoofdstad Tunis, demonstreerden duizenden mensen tegen de economische crisis in het land en het falende coronabeleid. In de pandemie is Tunesië een van de zwaarst getroffen landen van Afrika.

Hichem Mechichi begon een jaar geleden namens de islamitische beweging Ennahda als premier. Volgens internationale persbureaus botert het al vanaf het begin niet tussen Mechichi en de partijloze Saied.

'Bedrogen en verraden'

"Veel mensen zijn bedrogen door hypocrisie, verraad en het beroven van de rechten van het volk", zegt de president in een verklaring die werd getoond op de staatstelevisie.

De demonstranten richtten zich vooral op een kantoor van Ennahda. Op meerdere plekken liepen de betogingen uit op geweld. In Tunis zette de ordepolitie traangas in.

President Saied waarschuwt in zijn verklaring dat hard zal worden ingegrepen bij gewapende protesten. "Als een kogel wordt afgevuurd, zullen ordediensten die beantwoorden met kogels."

Legervoertuigen bij parlement

Na de verklaring is het parlementsgebouw omsingeld door legervoertuigen, melden getuigen aan persbureau Reuters. Tegenstanders van Ennahda gingen de straat op om feest te vieren.

Parlementsvoorzitter Rached Ghannouchi, die ook lid is van Ennahda, spreekt dus van een couppoging door Saied, "gericht tegen de revolutie en de grondwet". Hij erkent de ingreep door Saied in de regering en het parlement niet. "Wij gaan ervan uit dat de instituten nog actief zijn. Aanhangers van Ennahda en het Tunesische volk zullen de revolutie verdedigen."

In de Tunesische politiek is het al jaren onrustig. Tien jaar geleden moest president Ben Ali na meer 20 jaar aftreden vanwege hevige protesten. Dit werd gezien als het begin van de Arabische Lente, waarbij onder meer de machthebbers in Egypte en Libië het veld moesten ruimen.

CIDI roept Feyenoord op om excuses te maken voor muurschildering Berghuis

4 hours 44 minutes ago

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft een open brief gestuurd naar de directie van Feyenoord met daarin de oproep om actie te ondernemen tegen antisemitisme onder de fans van de club.

Eerder deze week verscheen een muurschildering in Rotterdam met een afbeelding van voetballer Steven Berghuis. De voormalig aanvoerder van Feyenoord maakte onlangs een transfer naar aartsrivaal Ajax, tot ongenoegen van enkele Feyenoord-supporters.

De muurschildering zat vol met antisemitische uitingen, "waaronder een grote neus en een Jodenster", schrijft het CIDI. Verder was de voetballer afgebeeld in concentratiekampkleding. Naast de schildering stond de tekst: "Joden lopen altijd weg." De Joodse belangenorganisatie omschrijft de muurschildering als "een nieuw dieptepunt in voetballand".

De Rotterdamse voetbalclub heeft met sterke bewoordingen afstand genomen van de graffititekening van de voetballer. Tegen De Telegraaf zegt de directie verder dat als de tekening door supporters met een seizoenkaart is gemaakt, ze een stadionverbod boven het hoofd hangt.

Een stadionverbod juicht CIDI toe. "Dat dient als een ondubbelzinnig signaal dat dit walgelijke antisemitisme niet wordt getolereerd", staat in de open brief. "Een bezoek aan het Anne Frank Huis of een reis naar Auschwitz, en een bijpassende awareness-campagne vanuit de club, zouden passend zijn opdat men zich de ernst van de problemen realiseert en begrijpt."

CIDI wil excuses aan 'eenieder die gekwetst is'

Het CIDI noemt het afstand nemen van de voetbalclub een eerste stap, maar vindt dat nog niet voldoende. "Gezien de opeenstapeling van incidenten, en de ernst van deze schildering, zouden wij graag zien dat de directie van Feyenoord excuses aanbiedt aan eenieder die gekwetst is door deze afbeelding."

Dat gaat Feyenoord te ver. "Dit aangezien ook wij geen idee hebben wie dit doen en dus ook niet in hoeverre ze echt een relatie met de club hebben", zegt een woordvoerder tegen De Telegraaf.

De belangenorganisatie zegt morgen aangifte te gaan doen tegen degenen die de muurschildering hebben gemaakt.

Mini-heli legde al mijl af in ijle Mars-lucht en bereikt recordhoogte

5 hours 12 minutes ago

Het Mars-helikoptertje dat is meegestuurd met de nieuwe Marsverkenner Perseverance heeft sinds de eerste vlucht ruim drie maanden geleden in totaal nu meer dan een mijl (1,6 kilometer) gevlogen.

De drone, die 1,8 kilo weegt, bereikte gisteren de mijlpaal bij de tiende vlucht, die bijna 3 minuten duurde. Daarbij kwam het toestel ook hoger dan bij eerdere vluchten: zo'n 12 meter. Dat is vier keer zo hoog als bij de eerste vlucht. In vlucht negen had de heli al een recordafstand afgelegd: ruim 600 meter.

Met de minivluchten verkent de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA het gebied rond Perseverance. Zo was de tiende vlucht bedoeld om een aantal bergkammen te fotograferen die interessant kunnen zijn voor later onderzoek.

Het was volgens NASA de ingewikkeldste vlucht tot nu toe in de ijle Mars-lucht, omdat Ingenuity langs tien vooraf bepaalde punten moest vliegen, zogenoemde waypoints.

Met de vluchten wil NASA daarnaast onderzoeken of het in de toekomst mogelijk is om een grotere helikopter naar Mars te sturen die op plekken kan komen die voor Marswagentjes onbereikbaar zijn.

'Gebroeders-Wrightmoment'

Vooraf was er vooral veel onduidelijk over wat er allemaal mogelijk was met de mini-heli. Nooit eerder was het gelukt een helikopter door de lucht te laten vliegen op een andere planeet.

Daar kwamen nog allerlei andere, onvoorspelbare zaken bij. Zoals de lage luchtdruk en temperaturen op Mars, evenals de batterijcapaciteit van de heli, die met zonne-energie wordt opgeladen. Het helikoptertje was daarom hoofdzakelijk meegenomen om mee te experimenteren. In eerste instantie waren er niet meer dan vier vluchten gepland.

Dat de eerste vlucht op 19 april slaagde, was volgens NASA een "gebroeders-Wrightmoment". Niet voor niets kreeg het lichtgewicht-helikoptertje een klein stukje stof mee van de Wright Flyer. Met dat toestel maakten de gebroeders Wright in 1903 de eerste gemotoriseerde vlucht op aarde.

Sinds de eerste vlucht heeft NASA de software van de mini-heli twee keer geüpdatet, waardoor de kwaliteit van de foto's is verbeterd en de drone stabieler vliegt.

Rechtbank Rotterdam vervangt rechters die onbedoeld Franse staatsgeheimen inzagen

6 hours 7 minutes ago

Drie rechters in een grote strafzaak rond drugshandel en witwaspraktijken worden vervangen. Ze hebben onbedoeld Franse staatsgeheimen ingezien, doordat die in een processtuk stonden en niet waren weggelakt. Het gaat waarschijnlijk om informatie over de hack rond de geheime berichtenservice EncroChat.

De rechters beschikken daardoor over meer kennis dan het Openbaar Ministerie en de verdediging, valt te lezen in de beslissing. En aangezien het om staatsgeheimen gaat, kan de informatie niet alsnog worden verstrekt aan het OM en de verdachten. De enige oplossing is dus het vervangen van de voltallige zittingscombinatie, concludeert de rechtbank.

Martelcontainers

Het gaat om de zaak 26Sartell, een groot onderzoek naar internationale cocaïnehandel en witwassen. Hoofdverdachte in het onderzoek is de 49-jarige Rotterdammer Roger P. alias Piet Costa. Hij zou ook verantwoordelijk zijn voor de bouw van de zogenoemde martelcontainers in Noord-Brabant. Verschillende verdachten in de 26Sartell-zaak zijn ook verdachte in de zaak rond het martelcomplex dat vorig zomer in Wouwse Plantage werd aangetroffen.

Waarschijnlijk stond in de documenten geheime informatie over technieken die zijn gebruikt bij de EncroChat-hack van vorig jaar. De Nederlandse en Franse politie kraakten toen een versleuteld telefoonnetwerk en verzamelden zo miljoenen berichten die criminelen elkaar hadden toegestuurd.

NOS op 3 legde eerder uit hoe groot de buit uit de kraak van EncroChat was:

De fout kwam aan het licht toen de officier van justitie op 16 juli een geschoonde versie naar de rechters stuurde, met daarbij een toelichting waarom delen van de tekst zwart waren gemaakt. Een van de rechters constateerde vervolgens dat ze diezelfde documenten enkele maanden eerder al hadden ontvangen en doorgelezen, inclusief de geheime delen.

De rechters beslisten zelf om een verzoek tot verschoning in te dienen, dat donderdag werd goedgekeurd. Of de verschoning vertraging gaat opleveren voor de strafzaak, is nog niet duidelijk.

Week na overstromingen lichaam van 20-jarige man gevonden in België

6 hours 27 minutes ago

In België is een week na de overstromingen nog een dode gevonden. In Chaudfontaine, in de provincie Luik, is gisteren in de rivier de Vesder het lichaam van een 20-jarige man gevonden, melden de lokale autoriteiten vandaag.

In en rond Chaudfontaine was de overlast door het water groot. Door de overstromingen zijn daar zes mensen omgekomen, schrijft de VRT. In totaal hebben 37 mensen in België de watersnood niet overleefd. Naar vijf mensen wordt nog gezocht.

Eerder vandaag werd ook het lichaam van een man uit de Maas bij Wezet (Visé) gehaald, zei het parket van Luik. Maar een forensisch expert concludeerde dat hij niet het slachtoffer was van de overstromingen, maar dat het erop lijkt dat de man onlangs per ongeluk in de rivier is gevallen.

Gisteren werd België opnieuw overvallen door hevig noodweer. In Dinant in de provincie Namen regende het zo hard dat er auto's door de straten dreven:

Verdachten opgepakt voor dood Nederlander in Kenia, 'vrouw beraamde moord'

7 hours 5 minutes ago

In Kenia zijn twee personen gearresteerd die worden verdacht van het vermoorden van een 55-jarige Nederlander in de stad Mombassa. Het gaat om een 22-jarige man en een vrouw van wie de leeftijd onbekend is.

Een van de twee heeft volgens lokale media inmiddels een bekentenis afgelegd, waarin de Keniaanse vrouw van de Nederlander wordt aangewezen als het brein achter het moordcomplot.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten op de hoogte te zijn van de zaak, maar kan verder niets zeggen omdat het een onderzoek van de Keniaanse politie betreft.

Vastgebonden en mond gekneveld

Herman Rouwenhorst werd begin vorige maand dood in bed gevonden in zijn appartement in de Keniaanse havenstad Mombassa. Zijn mond was gekneveld en zijn handen en voeten waren vastgebonden, schreven Keniaanse media. De bewaker van het appartementencomplex werd zwaargewond aangetroffen. Hij overleed later in het ziekenhuis.

Rouwenhorst runde in Apeldoorn tientallen jaren een houthandel met zijn broer. De Stentor sprak kort na de moord op Rouwenhorst met die broer. "Dit geloof je gewoon niet", zei hij. "Hij had een goed leven in Kenia en werkte er niet. Herman was aan het afbouwen. Een normale man, die hield van een biertje. Vissen was zijn grote hobby."

De Nederlander was zes jaar geleden naar Kenia geëmigreerd. Daar bezat hij onder meer hotels in en nabij Mombassa. De twee die verdacht worden van de moord op Rouwenhorst zouden eerder als managers hebben gewerkt in zijn hotels.

Verklaring van kinderen

De politie vond Rouwenhorst na een tip van zijn vrouw, die vastgebonden aan het stuur werd aangetroffen in een auto. Ze zei dat ze was ontvoerd door de mannen die haar man hadden aangevallen.

De politie had direct twijfels bij die verklaring en ondervroeg haar urenlang in het weekeinde na de moord. Een maand geleden werd ze opgepakt op basis van de verklaring van de twee kinderen van het stel.

Zij zeiden dat hun moeder de deur opende voor onbekende mannen, die meteen naar de kamer van hun vader gingen. De slaapkamerdeuren van de kinderen gingen op slot.

'Rouwenhorst wilde scheiding'

De Keniaanse krant Daily Nation schrijft op basis van het politieonderzoek dat ze actie zou hebben ondernomen, nadat Rouwenhorst aan haar had meegedeeld dat hij van haar wilde scheiden. Een maand voor de moord zou de vrouw een van de daders ter voorbereiding al hebben rondgeleid in het appartement.

De 22-jarige verdachte liet twee weken na de moord hoogstwaarschijnlijk met het geld van de beloning een huis bouwen, schrijft de krant. In dat huis werden onder meer bebloede schoenen en andere zaken die hem linkten aan de moord gevonden.

Tob Cohen

De moord op Rouwenhorst volgt twee jaar na de moord op een andere Nederlandse zakenman in Kenia: oud-Philips-topman Tob Cohen. Zijn lichaam werd aangetroffen in een ondergrondse tank bij zijn huis in de Keniaanse hoofdstad Nairobi, nadat hij bijna twee maanden was vermist. Cohens ex-vrouw is een van de verdachten in de moordzaak, die nog altijd loopt.

Vorig jaar werd in de zaak nog een hoge rechter opgepakt op verdenking van belangenverstrengeling.

53-jarige Nederlander verdronken in Italië

7 hours 29 minutes ago

In Italië is een 53-jarige man uit Haarlem verdronken, bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De man ging samen met zijn twee zoons zwemmen in de zee tussen de gemeentes Cogoleto en Varazze in de buurt van Genua, schrijft de Italiaanse krant La Stampa.

De man werd meegesleurd door de sterke stroming. Zijn twee zoons wisten op eigen kracht uit het water te komen. Volgens La Stampa werd er nog een hulpboot ingeschakeld om de man te redden, maar dat bleek tevergeefs. Zijn lichaam werd vervolgens naar de haven van Varazze gebracht.

"Het Rode Kruis biedt nu hulp aan de nabestaanden en ook wij verlenen consulaire bijstand", zegt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken. Behalve zijn woonplaats en leeftijd kon de woordvoerder geen details over het slachtoffer geven.

Samuël Boujadi

Eind vorige maand raakte een 22 jarige man uit Nijkerk vermist nadat hij was gaan zwemmen in het Meer van Bracciano. Het lichaam van Samuël Boujadi is nog altijd niet gevonden. De politie gaat ervan uit dat hij het niet heeft overleefd.

Zuid-Amerikaanse vaccinatiereizen: vakantie en daarna 'n prik

8 hours 3 minutes ago

Ze zijn populair onder Zuid-Amerikanen met een visum en voldoende middelen: vaccinatiereizen naar de Verenigde Staten. Het continent is zwaar getroffen door het coronavirus. In veel landen verloopt de vaccinatiecampagne traag en dat creëert een markt voor 'vaccinatietoerisme'.

In Brazilië, waar tot nu toe meer dan 550.000 coronadoden werden geregistreerd, bieden meerdere reisagenten vaccinatievakanties aan. Paulo Braun bijvoorbeeld, uit Santos. Voor het eerst sinds de pandemie begon, is het weer druk bij zijn reisbureau in het centrum van de Braziliaanse havenstad. Vanuit heel Brazilië bellen potentiële klanten voor informatie over een vaccinatiereis naar de Verenigde Staten.

Op dit moment is pas iets meer dan 17 procent van de Brazilianen volledig ingeënt. Ook al is de vaccinatiecampagne in sommige deelstaten inmiddels versneld, veel mensen willen niet langer wachten.

Zonovergoten strand

Braun begeleidt in totaal zo'n veertig toeristen op zoek naar een coronavaccinatie in het buitenland. Tot nu toe hielp hij vooral individuele reizigers en families die naar Miami vlogen en daar zijn gevaccineerd. Deze week vertrok de eerste groepsreis, naar New York.

"Vanwege coronarestricties kunnen we niet rechtstreeks naar de VS vliegen", vertelt Braun in zijn kantoor. Reizigers uit Brazilië moeten eerst twee weken in een ander land verblijven, voor ze Amerika binnen mogen.

"We gaan in quarantaine in Cancun, Mexico", legt hij uit. Hij wijst naar foto's van zonovergoten stranden op zijn computerscherm. "Dit is ons hotel, het is all inclusive. Daar blijven we vijftien dagen voor we doorvliegen naar New York, waar we hopelijk kunnen worden gevaccineerd."

De burgemeester van New York, Bill de Blasio, kondigde in mei aan dat er mobiele vaccinatielocaties komen op toeristische punten in de stad. Maar het is volstrekt onduidelijk of Brauns klanten straks ook daadwerkelijk gevaccineerd kunnen worden in The Big Apple. "We garanderen niets", benadrukt de reisagent uit Santos.

Alleen voor de rijken

De vaccinatiereis kost omgerekend tussen de 3000 en 4000 euro, ongeveer twintig keer het Braziliaanse minimumloon. Het is dus alleen weggelegd voor de rijkere Brazilianen. Mensen zoals Bruno Cunha, een dertiger uit São Paulo. Trots laat hij zijn Amerikaanse vaccinatiekaart zien, het bewijs dat hij is ingeënt tegen het coronavirus.

"Ik was in Miami voor zaken toen ik hoorde dat ook toeristen gevaccineerd konden worden tegen corona. Ik ben toen langer gebleven, kreeg twee doses Pfizer en heb meteen mijn familie gebeld om te zeggen dat ze ook moesten komen." Zijn vader, moeder en broer zijn inmiddels ook in Miami, zijn vriendin hoopt binnenkort te vertrekken.

'Rijken dringen voor'

Cunha is een van de weinige vaccinatietoeristen die naar buiten treedt. In Brazilië is veel kritiek: rijke Brazilianen zouden voordringen. "Die kritiek is onterecht", zegt Bruno Cunha. "Als je naar de VS gaat voor een prik, zorg je juist dat er meer vaccins zijn voor Brazilianen die niet naar het buitenland kunnen gaan."

Cunha deed zijn verhaal ook op camera:

Hoeveel Brazilianen en andere Zuid-Amerikanen naar het buitenland reizen voor een vaccinatie, valt niet te achterhalen. Voor Braun is het vaccinatietoerisme in ieder geval belangrijk. "Het is onze redding", verzucht hij.

Tijdens de pandemie nam de omzet van het familiebedrijfje met meer dan 90 procent af. De vaccinatiereizen genereren nu voldoende inkomsten om een deel van het personeel weer aan het werk te zetten.

"Mijn klanten zijn ook heel erg blij. Die hebben anderhalf jaar thuisgezeten. Mensen snakken ernaar om weer op vakantie te gaan. Natuurlijk willen ze heel graag een vaccin, maar dat is een extraatje, de kers op de taart."

28 Nigeriaanse kinderen vrijgelaten na ontvoering en 'aantal wist te ontsnappen'

8 hours 30 minutes ago

In Nigeria hebben kidnappers 28 schoolkinderen vrijgelaten. Begin deze maand vielen gewapende mannen een kostschool met 180 leerlingen binnen. Nog zeker 81 kinderen zitten vast, meldt persbureau Reuters.

Een dominee zegt tegen Reuters dat de kinderen vanochtend zijn vrijgelaten. "En nog een behoorlijk aantal kinderen wist te ontsnappen."

Direct na de ontvoering wisten al 25 kinderen en een lerares te ontkomen. En twee dagen na de aanval werden ook al eens 28 kinderen vrijgelaten. Een van de ouders bevestigt aan het persbureau dat er vanochtend 28 kinderen zijn vrijgelaten. Ze zag haar dochter daar niet tussen zitten.

"Ik ben heel erg blij. Echt heel erg blij", zei de vader van een van de vrijgelaten kinderen tegen persbureau Reuters. "Ik dacht niet dat ik haar ooit nog levend zou zien."

Hij is niet de enige ouder met emoties:

De aanval op de Bethel Baptist High School in Kaduna was de tiende sinds december waarbij grote groepen kinderen zijn ontvoerd. In het noordwesten van het Afrikaanse land vinden geregeld ontvoeringen door gewapende milities plaats. Sinds december zijn in de regio al zeker duizend scholieren ontvoerd.

Ontvoeringen vormen in Nigeria een groeiende industrie voor criminele bendes, blijkt uit een recent rapport van het Nigeriaanse veiligheidsinstituut SBM.

Eddy Posthuma de Boer, 'fotograaf met liefde voor de mens', overleden

9 hours 44 minutes ago

Fotograaf Eddy Posthuma de Boer is in het AMC in Amsterdam overleden. "Hij is vanmiddag heel rustig ingeslapen", zegt zijn familie. Hij werd 90 jaar.

Posthuma de Boer wordt gezien als een van de belangrijkste Nederlandse fotografen. Hij volgde onder meer de opkomst van de jongerencultuur met de jazz- en rock-'n-rollmuziek. Hij maakte ook veel portretten van beroemde schrijvers en muzikanten.

Verder waren de inwoners van Amsterdam voor hem geliefde onderwerpen om op de gevoelige plaat vast te leggen. In 1959 fotografeerde hij een jochie op de markt dat heel goed kon zingen. Het bleek André Hazes te zijn.

Bekijk hier een kleine greep uit zijn werk:

Voor zijn werk ging hij de hele wereld over. "In meer dan tachtig landen heeft hij het menselijk leven vastgelegd. Er is geen aspect van het leven dat Posthuma de Boer ongemoeid heeft gelaten", valt te lezen op zijn website. Samen met schrijver Cees Nooteboom maakte hij reisreportages voor tijdschrift Avenue.

Hij begon zijn lange carrière in 1948 als foto-assistent bij persbureau ANP. Daarna werkte hij voor verschillende kranten en weekbladen. Zo maakte hij foto's voor Het Parool, de Volkskrant, Time-Life, KRO-Studio, Avenue, Holland Herald en Sabena-Revue.

Naast zijn werk voor verschillende media maakte hij ook veel vrij werk. Sinds de jaren 60 had hij tientallen tentoonstellingen.

Vorig jaar was er nog een tentoonstelling in het Fotomuseum Den Haag. Daar waren vooral foto's uit de jaren 50, 60 en 70 te zien. "Ik ben op zoek naar de wereld zoals zij werkelijk is", tekende het fotomuseum destijds op uit zijn mond.

"Uit zijn oeuvre spreekt een grote liefde voor de mens en een drang om de gedeelde menselijke ervaring vast te leggen. Geen enkel aspect van het leven laat hij daarbij onaangeraakt: hij zoomt in op drama maar toont ook veel humor", aldus het fotomuseum.

Posthuma de Boer trouwde in 1961 met zangeres Henriette Klautz. Ze kregen twee dochters.

Tweede verdachte vrijgelaten in zaak dode man Vlijmen

10 hours 1 minute ago

De politie heeft een tweede man vrijgelaten die verdachte was in de zaak rond een dode man die woensdag in een auto in Vlijmen werd gevonden. De 32-jarige Poolse man is gisteren vrijgelaten.

Volgens de politie zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat er sprake was van een geweldsmisdrijf. Donderdag werd al een andere verdachte, een 24-jarige Pool, vrijgelaten. Hij is geen verdachte meer in de zaak. "Bij de andere verdachte is dit nog niet uitgesloten", zegt de politie.

De doodsoorzaak van het slachtoffer is nog niet bekend. "De omstandigheden waaronder hij in de auto werd gevonden, gaven in eerste instantie wel aanleiding om ernstig rekening te houden met een misdrijf", zegt de politie. "Er vindt nog een toxicologisch onderzoek plaats, maar de uitkomsten daarvan laten zeker een aantal weken op zich wachten."

Het lichaam werd rond 07.00 uur 's ochtends gevonden. De auto waar het lichaam in zat, stond geparkeerd voor een huis aan de Wilhelminastraat in Vlijmen. Daar worden tijdelijk arbeidsmigranten opgevangen, meldt Omroep Brabant.

De twee mannen die zijn opgepakt, werden in de omgeving van de bewuste auto aangehouden. Ze wonen allebei op de opvanglocatie.

Restauratie van laatste werkende graanzuiger ter wereld gestart: 'Een hele klus'

10 hours 43 minutes ago

In Franeker is de restauratie van Stadsgraanzuiger 19 begonnen. Jarenlang was de 20 meter hoge machine te bewonderen in de buitencollectie van het Maritiem Museum in Rotterdam. Nu wordt geprobeerd om het bijna honderd jaar oude object weer in ere te herstellen.

Tjitze Stiensma, projectmanager van Talsma Shipyard waar het schip wordt gerestaureerd, windt er geen doekjes om. De restauratie van Graanzuiger 19 is een hele klus. "Wat er allemaal moet gebeuren? Ik kan wel honderd dingen noemen. Je kunt beter vragen: wat hoeft niet?", vertelt hij aan de regionale omroep Rijnmond. "Het is een totale restauratie, heel rigoureus."

De staat waarin de machine verkeert viel Stiensma niet mee. "Hij is ooit vakkundig gebouwd, maar de afgelopen vijf jaar is er weinig onderhoud gepleegd, dus er moet veel gebeuren ja."

Veel bekijks

Een graanzuiger, ook wel elevator genoemd, werd in de negentiende en twintigste eeuw in havens gebruikt. De machine zoog het graan, de bonen en rijst uit een zeeschip en pompte het over op binnenvaartschepen. Graanzuigers maakten het werk in die tijd minder gevaarlijk en veel sneller. De machines worden inmiddels al een tijd niet meer gebruikt. Andere machines en lopende banden voeren nu het werk uit.

Stadsgraanzuiger 19 komt oorspronkelijk uit Antwerpen en is volgens het Maritiem Museum de laatste nog werkende graanzuiger van de wereld. In mei besloten het Maritiem Museum Rotterdam en Museum aan de Stroom (MAS) in Antwerpen het object samen te laten restaureren.

En zo vertrok ruim twee maanden geleden de graanzuiger vanuit de Leuvehaven in Rotterdam naar Franeker. "Het was een hele rit, waarbij we veel bekijks trokken en veel foto's zijn gemaakt", vertelt Stiensma. "We hebben onderweg nog wel een brug geraakt, maar gelukkig is verder alles goed gegaan."

Om de week komt een team vanuit Rotterdam en Antwerpen kijken hoe de restauratie verloopt. Gerben Nab begeleidt namens het Maritiem Museum de hele technische operatie. Volgens Nab is vooraf goed besproken hoe ver de restauratie moet gaan. "We hebben ons eerst afgevraagd of we alleen gaan zorgen dat hij niet verder achteruitgaat of dat we hier en daar dingen moeten reconstrueren zoals ze ooit zijn geweest", zegt hij. "Daarin hebben we een weg gevonden, samen met het museum."

Er wordt ook bekeken welke onderdelen extra aandacht verdienen. "Omdat ze belangrijk zijn voor het verhaal dat we willen vertellen. En sommige reparaties uit de jaren 50 zijn op zichzelf ook een verhaal en die laten we dan gewoon weer in zicht."

Nab vergelijkt het project met de restauratie van een oude boerderij. "Als je hier door Friesland rijdt, zie je heel veel prachtige boerderijen. Je kunt zo zien welke is gekocht en opgeknapt door iemand die geen boer is en welke nog in gebruik is. Bij die eerste is de ziel er een beetje uit. Wat wij willen is dat we dit schip helemaal opknappen, maar dat de ziel er nog in blijft of terugkomt."

De klus op de werf in Friesland is naar verwachting eind dit jaar klaar. Daarna wordt in Rotterdam verder gewerkt aan de techniek, de stoommachine en de leidingen. Vanaf 2023 is de volledig gerestaureerde Stadsgraanzuiger 19 weer te zien, een deel van het jaar in Antwerpen en een ander deel in Rotterdam.

RIVM: 4665 nieuwe besmettingen, stuk lager dan weekgemiddelde

11 hours 56 minutes ago

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4665 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 622 minder dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 6454 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 36 procent minder dan in de zeven dagen daarvoor.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 533 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 504), van wie 134 op de IC (gisteren: 116), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 4 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 3 doden per dag, tegen 1 dode per dag een week eerder.

In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

Ouderen lopen relatief veel risico als ze het coronavirus krijgen. Daarom registreert het RIVM in hoeveel verpleeghuizen recent coronagevallen waren. Er zijn nu 104 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 52.

Bosbranden in Noordoost-Spanje, Zuid-Frankrijk en op Sardinië

12 hours 16 minutes ago

In het noordoosten van Spanje en het zuiden van Frankrijk zijn honderden brandweerlieden ingezet om de bosbranden daar te bestrijden. Ze krijgen daarbij hulp van blusvliegtuigen. Er zijn nog geen berichten over slachtoffers. De bosbranden zijn het gevolg van de hoge temperaturen en de harde wind.

In Frankrijk woedt de hevigste brand tussen de steden Narbonne en Carcassonne. Daar is al meer dan 8,5 vierkante kilometer bos in vlammen opgegaan.

In Noordoost-Spanje brak de brand gisteravond uit, zo'n 100 kilometer ten westen van Barcelona. Daar beslaan de vlammen een gebied van 12 vierkante kilometer. Een groep van 28 kinderen en veertien begeleiders die op zomerkamp waren in de bossen, moest worden geëvacueerd.

Ook Sardinië getroffen

Ook op het Italiaanse eiland Sardinië zijn bosbranden ontstaan. In het westen van het eiland zijn vannacht bijna 400 inwoners geëvacueerd. Onder meer mensen uit Cuglieri en het nabijgelegen dorp Sennariolo moesten hun huis verlaten.

In de carrousel hieronder zitten drie video's met beelden van de branden op Sardinië en in Spanje en Frankrijk:

Een deel van hen mocht vanmorgen weer terugkeren, hoewel de branden op het Italiaanse eiland nog niet onder controle zijn. Volgens het Italiaanse persbureau Ansa heeft het vuur zich naar de kust verplaatst.

De branden worden bestreden met onder meer blushelikopters en -vliegtuigen en met hulp van honderden brandweerlieden en vrijwilligers. Over eventuele slachtoffers is niets bekendgemaakt. Wel heeft het vuur huizen en boerderijen beschadigd. Zo'n 100 vierkante kilometer grond zou zijn verwoest.

Franse 'voorrang voor gevaccineerden' zaait verdeeldheid

13 hours 49 minutes ago

De Franse president Emmanuel Macron noemt mensen die zich bewust niet laten vaccineren "onverantwoordelijk en egoïstisch". Hij zei dat tijdens zijn werkbezoek aan Polynesië. "Als u morgen uw vader of moeder besmet, zijn zij het slachtoffer van de vrijheid die u opeist. Terwijl er iets bestaat om uzelf en anderen te beschermen", aldus de Franse president, doelend op de vaccins tegen covid-19. "Vrijheid zonder verplichtingen jegens anderen bestaat niet. Vrijheid komt met wederzijdse plichten."

Macrons opmerkingen komen om drie redenen op een gevoelig moment. Zaterdag werd in het hele land, voor de derde keer in twee weken, gedemonstreerd tegen het vaccinatiebeleid van de regering. Er waren ruim 160.000 demonstranten op de been.

Verder wordt in het parlement sinds afgelopen week gedebatteerd over een nieuwe vaccinatiewet. En in heel Frankrijk loopt het aantal coronabesmettingen weer snel op, vooral met de deltavariant. De R-waarde ligt landelijk op 1,87 en het gemiddeld aantal dagelijkse besmettingen steeg in een week met meer dan 200 procent.

Voordelen voor gevaccineerden

De regering van president Macron heeft vorige week een nieuwe wet naar het parlement gestuurd, in de hoop de vaccinaties in Frankrijk een flinke impuls te geven. Op dit moment zijn zo'n 32 miljoen Fransen volledig gevaccineerd: dat is bijna de helft van de bevolking. Maar dat is nog verre van wat nodig is voor groepsimmuniteit.

De regering gaat daarom meer voordelen geven aan mensen die beide prikken hebben gehad. In de nieuwe wet staat dat zij straks bijvoorbeeld cafés en restaurants in mogen, en ook zijn ze welkom op andere plekken waar veel mensen bijeen zijn. Mensen zonder vaccin moeten daarvoor steeds een recent testbewijs laten zien.

In de nieuwe wet staat ook dat zorgpersoneel verplicht wordt om zich te laten inenten. Doen ze dat niet, dan kunnen ze ontslagen worden. Medewerkers van cafés en restaurants die van bezoekers een vaccin of test eisen, moeten straks ook verplicht gevaccineerd zijn of zich steeds laten testen.

De wet werd afgelopen week aangenomen in de Franse Tweede Kamer, de Assemblée. In de nacht van zaterdag op zondag stemde ook de Senaat ermee in. Wel bracht die Franse evenknie van de Eerste Kamer een aantal versoepelingen aan. Over die wijzigingen moeten de Tweede en Eerste Kamer het nu samen opnieuw eens worden.

De Fransen staan in meerderheid achter de nieuwe maatregelen. Volgens een recente peiling steunt tweederde van de bevolking zowel de vaccinatie- of testplicht in de horeca als de vaccinatieplicht voor zorgmedewerkers. Uit een peiling die vandaag verscheen, blijkt dat 35 procent van de Fransen achter de demonstranten staat die de straat opgaan tégen de nieuwe wet. 49 procent keurt de demonstraties af en 16 procent is 'onverschillig'.

Demonstraties

Afgelopen zaterdag gingen in het hele land voor de derde keer op rij mensen de straat op omdat ze tegen vaccineren in het algemeen zijn of tegen de nieuwe vaccinatiewet. Vaak werd het woord 'vrijheid' gescandeerd. Op spandoeken werd Macron getypeerd als 'dictator' of 'tiran'.

Macron moet opstappen, scandeerden de demonstranten:

De demonstranten zijn niet onder één noemer te vangen. Een van de demonstraties in Parijs was georganiseerd door politicus Florian Philippot, de voormalige rechterhand van de radicaal-rechtse Marine Le Pen. Elders in Parijs was ook een demonstratie van de Gele Hesjes-beweging.

In het hele land lopen steeds gezinnen met kinderen vreedzaam mee, maar er waren ook mensen die Jodensterren opdeden omdat zij zich als niet-gevaccineerden gediscrimineerd voelen. Echte leiders van de betogingen zijn er niet: de meeste oproepen om te demonstreren doen de ronde via sociale media.

"Het vaccin en het vaccinatiebewijs gaan ons allemaal aan. Maar veel mensen hebben het gevoel dat het nu eenzijdig van bovenaf wordt opgelegd, zonder overleg en zonder goede uitleg", vatte psychiater Serge Hefez het sentiment van de demonstranten samen in Franse media.

Vandaag praten de Franse Tweede Kamer en de Senaat verder over de vaccinatiewet. De regering hoopt op snelle besluitvorming, zodat de regels al begin augustus van kracht worden.

Politie rukt uit voor drenkeling, blijkt man die wilde zwemmen

15 hours 42 minutes ago

Meerdere hulpdiensten hebben vannacht in het Merwedekanaal in Utrecht gezocht naar een mogelijke drenkeling. Het bleek een man te zijn die na een paar drankjes had besloten een duik te nemen, meldt RTV Utrecht.

Na een melding rond 03.00 uur van een mogelijke drenkeling ter hoogte van de Socratesbrug in Transwijk rukten politiemannen, ambulancepersoneel en duikers van de brandweer uit om het kanaal uit te kammen.

De man was al snel gevonden en hij vertelde dat hij zelf voor een zwemtocht het water in was gesprongen. Omdat het niet duidelijk was of er nog iemand in het water lag, besloten de hulpdiensten om verder te zoeken.

Uiteindelijk brachten agenten een bezoek aan een feestje in de buurt waar de zwemmende man vandaan was gekomen. Daar werd vastgesteld dat een tweede persoon die met de zwemmer was vertrokken naar het feestje was teruggekeerd. De zoekactie werd daarop afgeblazen.

Verzetsheld Henriëtte Pimentel krijgt na 78 jaar postuum onderscheiding

16 hours 2 minutes ago

De Amsterdamse verzetsheld Henriëtte Pimentel krijgt 78 jaar nadat ze vermoord werd in Auschwitz de Jewish Rescuers Citation, een onderscheiding voor Joden die andere Joden hielpen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Pimentel hielp als directeur van een crèche honderden kinderen 'verdwijnen', als ze met hun families op transport zouden gaan.

De onderscheiding wordt uitgereikt in het Verzetsmuseum in Amsterdam, door de internationale organisatie B'nai B'rith. Bij de uitreiking zijn familieleden en enkele crèchekinderen aanwezig.

Pimentel heeft in een korte tijd vijfhonderd tot achthonderd kinderen gered, vertelt Esther Shaya, co-auteur van een biografie over de vrouw, aan het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. De crèche van Pimentel stond tegenover de Hollandsche Schouwburg, waar Joodse families moesten wachten op hun transport. De kinderen van de families moesten in de crèche verblijven.

Om deze kinderen weg te smokkelen was toestemming van de ouders nodig. Vervolgens werden ze uit de administratie verwijderd en aan het verzet meegegeven, vertelt Shaya.

"Grotere kinderen konden samen met een verzetsmedewerker langs een rijdende tram rennen", zegt Shaya. "Bij de Schouwburg stonden Duitsers, maar bij de crèche niet. Dus als een tram kwam langsrijden, waren ze even uit het zicht." Kleine kinderen werden uit de crèche gesmokkeld in een tas, mand of doos.

De directeur van de naastgelegen Hervormde Kweekschool van Amsterdam, Johan van Hulst, bedacht samen met Pimentel de verzetsplannen. "Je wist dat ze weggevoerd werden naar de dood als je het niet deed", zei hij eerder tegen de NOS.

Pimentel werd na negen maanden verzetswerk opgepakt. In 1943 ontruimden de Duitsers de crèche, waarna de directeur naar Westerbork werd gebracht. Later werd Pimentel getransporteerd naar Auschwitz, waar ze na twee maanden werd vermoord.

'Ze was een bijfiguur, nu krijgt ze de hoofdrol'

Ze had als vrouw een belangrijke rol in deze verzetsoperatie, zegt Shaya. "Er is altijd veel aandacht voor de mannen in het verzet. Daarom is deze onderscheiding belangrijk. In al die verhalen over mannen was ze een bijfiguur, en nu krijgt ze de hoofdrol."

Bij de Nationale Herdenking van dit jaar lichtte de NOS op Pinterest de verhalen van twintig verzetsvrouwen uit. Bekijk de pagina hier.

Tien doden bij busongeluk in Kroatië, chauffeur viel kort in slaap

16 hours 32 minutes ago

Bij een busongeluk in Kroatië zijn zeker tien mensen om het leven gekomen. Het dodental kan nog oplopen, doordat een aantal van de zeker 44 gewonden er slecht aan toe is.

De bus was op weg van Duitsland naar de Kosovaarse hoofdstad Pristina toen het vanmorgen rond 06.00 uur misging: het voertuig belandde op zijn kant naast de weg bij de stad Slavonski Brod, tussen Zagreb en de Servische grens.

Chauffeur viel kort in slaap

De buschauffeur verklaarde tegenover de politie dat hij kort in slaap was gevallen, zegt een lokale aanklager tegen Kroatische media. De man is inmiddels aangehouden.

Een politiechef omschrijft tegenover persbureau Reuters het ongeluk als een van de ergste ongevallen die hij ooit heeft gezien.

Er zaten 67 mensen in de bus. Vijftien van hen waren minderjarigen, meldt de Kroatische minister van Volksgezondheid Baros. Er waren twee chauffeurs aan boord, van wie er een om het leven kwam. Premier Plenkovic van Kroatië condoleerde via Twitter de nabestaanden.

De Kosovaarse premier Kurti sprak van een "tragische dag voor ons land en ons volk".

Het gaat om een bus uit Kosovo op een reguliere lijn tussen het land en West-Europa. Die verbinding wordt tijdens het zomerseizoen veel gebruikt voor toeristen en arbeiders die terugkeren naar hun thuisland.

Volgens het Duitse persbureau DPA waren er voornamelijk mensen aan boord die werken in Duitsland en van plan waren hun zomervakantie door te brengen in Kosovo.

Stortbuien leiden tot wateroverlast in Friesland

17 hours 52 minutes ago

In Friesland hebben grote hoeveelheden regen vannacht op sommige plaatsen tot wateroverlast geleid. Onder andere in Harkema, Kootstertille en Buitenpost, in het noorden van de provincie, zijn kelders ondergelopen en staan straten blank.

De Friese brandweer zegt veel meldingen te krijgen van de overlast. In De Westereen en Surhuisterveen ontstond wateroverlast in verzorgingshuizen. Sommige bewoners zijn geëvacueerd naar een hogere verdieping. Op meerdere plaatsen zijn de hulpdiensten nog altijd druk bezig met het verhelpen van de hinder.

In Sumar kwam een kampeerterrein van een vakantiepark onder water te staan. De brandweer is naar de camping gekomen om het water weg te pompen.

Putdeksels

Op sommige plekken in Friesland is meer dan 100 millimeter regen gevallen. Ter vergelijking: normaal valt in de maand juli in totaal zo'n 87 millimeter, zegt Weeronline.

De brandweer waarschuwt het verkeer, omdat niet altijd duidelijk is te zien wat er onder het water ligt. "Er zijn bijvoorbeeld putdeksels omhoog gekomen", zegt een woordvoerder tegen Omrop Fryslân.

Omrop Fryslân-meteoroloog Robert de Vries ziet dat in het Groningse dorp Opende, net over de grens met Friesland, zelfs 109,4 millimeter neerslag is gevallen:

In de loop van de ochtend trekken de buien weg uit Friesland, maar vanmiddag volgt opnieuw neerslag. Het KNMI verwacht dan stevige onweersbuien in het hele land en heeft code geel afgegeven tot in de avond. Ook voor morgen geldt voor de middag code geel in het hele land.

Zaterdagavond was er door stortbuien ook veel wateroverlast op het Zeeuwse eiland Tholen en in het westen van Brabant. In België ontstond ook weer veel overlast door het water.

Opnieuw wateroverlast in België: 'Het was kort, maar bijzonder gewelddadig'

19 hours 10 minutes ago

In België hebben hevige regen en onweer gisteravond opnieuw tot wateroverlast geleid, vooral in de provincie Namen. In de gelijknamige provinciehoofdstad was een kleine aardverschuiving, waardoor een muur instortte. Ook stonden meerdere straten blank.

In de stad Dinant werden wegen vernield en leidde het water in meerdere woningen tot schade. Ook werden verschillende auto's weggespoeld door het water. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen.

De ravage is groot:

Volgens burgemeester Axel Tixhon van Dinant is de schade daar aanzienlijk. "Het was kort, maar bijzonder gewelddadig", zegt hij. Vier mensen moesten hun huis verlaten. Hulpdiensten zijn opgeroepen om puin en autowrakken te ruimen.

Op beelden uit Dinant is te zien dat auto's werden meegesleurd door het water:

Volgens burgemeester Maxime Prévot van Namen is de situatie in zijn stad erger dan bij de wateroverlast van vorige week, met meerdere wijken die zijn ondergelopen. "Er is ook waterschade aan het ziekenhuis en in rusthuizen, maar tot dusver hebben we geen weet van doden of gewonden", zegt hij tegen VRT Nieuws.

In Namen leidden de overstromingen gisteravond tot gaslekken, branden, lekkage van stookolie en grote schade aan wegen, schrijft de Vlaamse omroep. Ook spoelden kasseien en asfaltplaten weg.

"Het is net zoals vorige week", citeert VRT Nieuws de brandweer van Namen. "Dit keer is het de volledige linkeroever van de Maas die getroffen is. We richten ons op het redden van mensen en de stabiliteit van woningen. Evacuaties zijn soms nodig uit veiligheidsoverwegingen."

Ook in andere provincies leidde de regen gisteravond tot problemen. Zo kregen delen van Waals-Brabant te maken met grote modderstromen. In sommige straten van de plaats Walhain waren die wel anderhalve meter hoog. In de provincie Antwerpen kwamen meerdere straten onder water te staan.

Het Belgische weerinstituut KMI waarschuwt dat het vanmiddag "opnieuw instabiel" kan worden, met buien die vrij intens zijn en kans op onweer.

Duitsland

In de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts bleef het vannacht zo goed als droog. In het gebied is de afgelopen tijd veel regen gevallen en zijn waterafvoerkanalen beschadigd, waardoor volgens het Duitse KNMI korte, lokale regenbuien al snel tot nieuwe problemen kunnen leiden.

In Rijnland-Palts mochten mensen in sommige gebieden gebruikmaken maken van noodopvang, maar dat gebeurde niet massaal omdat er tegen de verwachting in geen regen viel. In Zuid-Duitsland ging het wel tekeer. Zo liepen in Stuttgart straten onder water.

Watersnood

Eerder deze maand werden België, Duitsland en Zuid-Nederland getroffen door watersnood. Bij het noodweer van toen vielen in Duitsland meer dan 130 en in België zeker 30 doden. Enkele mensen worden nog altijd vermist. De Belgen hebben de slachtoffers dinsdag herdacht met een dag van nationale rouw.

In Limburg leidde de watersnood tot enorme schade. In Valkenburg kunnen zo'n 700 gezinnen nog altijd niet terug naar hun huis.

Checked
1 hour 27 minutes ago
NOS Nieuws - Algemeen
NOS Nieuws
Subscribe to NOS Nieuws - Algemeen feed