Beurzen staan opnieuw in de min vanwege zorgen over de Amerikaanse importheffingen. De koersen veerden gisteren op nadat president Trump bekendgemaakt had veel maatregelen voorlopig uit te stellen, maar inmiddels lijken beleggers zich toch weer zorgen te maken over blijvende onrust.
In Japan sloot de Nikkei de handelsdag af met 3 procent verlies. De Chinese beurzen in Hongkong en Shanghai schommelden de hele dag rond hun openingsstand.
In de VS sloten de beurzen gisteren al met verlies. De Dow Jones kon de aanvankelijke euforie niet vasthouden en verloor 2,5 procent. De Nasdaq sloot 4,3 procent lager en de S&P 500 3,5 procent.
De Nederlandse AEX deed het gisteren met 2,9 procent winst beter, al was ook hier een flink deel van de winst eerder op de dag weer verdampt. Vanochtend opende de index ook weer licht in de plus.
Zorgen over de toekomst
Handelaren reageerden aanvankelijk hoopvol op berichten dat Trump veel landen 90 dagen uitstel geeft van de strafheffingen die woensdag in zouden gaan. Hij zegt open te staan voor onderhandelingen met handelspartners over een in zijn ogen eerlijkere handelsbalans. Wel blijft een standaardheffing van 10 procent voor bijna de hele wereld gelden.
Na de aankondiging lieten beurzen wereldwijd een stijgende lijn zien, al werden de verliezen die ze de afgelopen dagen maakten niet goedgemaakt. Later op de dag keerden de twijfels terug, zoals over de vraag wat Trump na de 90 dagen zal gaan doen. Een eerder uitstel van heffingen tegen Canada en Mexico bleek immers ook niet tot afstel te leiden.
Ook EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen zei in de Financial Times dat er nog steeds wordt gedacht over tegenmaatregelen, hoewel de EU een eigen reactie opschortte toen Trump deels bakzeil haalde. Ze sprak van "een keur aan tegenmaatregelen" en noemde expliciet als optie het instellen van extra heffingen op reclames bij digitale diensten.
145 procent heffing voor China
Bovendien escaleerde Trump tegelijkertijd de handelsoorlog met China, door de hogere tarieven die Peking afkondigde in reactie op het Amerikaanse beleid meteen weer te vergelden met nog extremere heffingen. Aanvankelijk leken die neer te komen op een tarief van 125 procent, maar het Witte Huis verklaarde later dat er inmiddels een tarief van 145 procent geldt. De 125 procent kwam boven op de al bestaande heffing van 20 procent die Trump maanden geleden al instelde.
Op de Amerikaanse beurs vielen vooral de terugval op van mediabedrijven als Warner Bros (12,5 procent) en Disney (6,8 procent). Beleggers vrezen blijkbaar dat Peking zal terugslaan door de Chinese markt verder te beperken voor Amerikaans entertainment. Ook is het maar de vraag of Hollywoodfilms nog wel even gretig zullen worden ontvangen in deze contreien.
Vanmorgen maakte de Chinese overheid bekend op zijn beurt opnieuw de heffingen te verhogen: voor de VS geldt voortaan een tarief van 125 procent, gelijk aan de heffing die Trump de afgelopen dagen oplegde.
'Overgangsproblemen'
In een openbare kabinetsvergadering reageerde Trump zelf laconiek op de onrust. "Er zullen altijd overgangsproblemen zijn", hield hij zijn ministers en de pers voor. "Je hebt transitiekosten en transitieproblemen, maar uiteindelijk wordt het prachtig." Zijn minister van Financiën Bessent viel hem bij en hield vol dat er "geen onverwachte effecten" waren geweest.
Trump zei te streven naar een overeenkomst met China "die heel goed is voor beide landen". Hij voegde eraan toe dat hij president Xi als een persoonlijke vriend ziet, hoewel diens land "een heel lange tijd misbruik van ons heeft gemaakt. Niemand heeft ons zo afgezet".
In de kabinetsvergadering verwierp Trump beschuldigingen van handel met voorkennis. "Ik heb niets te verbergen", zei hij in reactie op vragen daarover. "We willen transparant zijn."
Koopadvies
Democratische senatoren hebben de ethiekwaakhond van de overheid gevraagd te onderzoeken of er iemand illegaal geprofiteerd heeft van Trumps U-bocht. Dagenlang hield hij vol zijn poot stijf te zullen houden over de hoge heffingen, om die vervolgens toch zonder enig voorteken via sociale media weer in te trekken.
Een paar uur eerder had Trump bovendien wel een koopadvies via zijn Truth Social-account eruit gegooid: "Dit is een goed moment om te kopen!!!" had hij in hoofdletters geschreven. Wie dat advies opvolgde, was kort daarna spekkoper door de stijgende koersen.
De Democraten spreken van marktmanipulatie. "Er is snel onderzoek nodig of president Trump, zijn familie of andere leden van zijn regering heeft gehandeld met voorkennis of andere illegale transacties heeft begaan", vinden de Democraten die de ethiekcommissie schreven. De macht om een onderzoek af te dwingen hebben ze evenwel niet.