Aggregator

Kunnen we al voor september afscheid nemen van mondkapjes?

29 minutes 54 seconds ago

Wanneer kunnen we de verplichte mondkapjes afzetten in de trein, in winkels of overheidsgebouwen? Uit opinie-onderzoek in opdracht van de NOS bleek vorige week dat de meeste Nederlanders het mondkapje het liefst zien verdwijnen, van alle coronamaatregelen die nu gelden. Volgens de huidige regels gaat dat pas in september gebeuren.

Ook meerdere leden van het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert op coronagebied, zien volgens het AD de mondkapjesplicht niet lang meer standhouden, nu het aantal besmettingen afneemt het en aantal gevaccineerden toe. Op zijn vroegst komende vrijdag weten we er meer over, als het demissionaire kabinet besluiten neemt over mogelijke versoepelingen.

'Nu is het moment'

OMT-lid Andreas Voss, ook hoogleraar infectiepreventie in Nijmegen, zegt in gesprek met de NOS: nu is het moment om na te denken over het loslaten van de mondkapjes. "We zijn gegaan van een lockdown naar de fases 'zeer ernstig' en 'ernstig' en zitten nu op 'zorgelijk', de op een na minst ernstige situatie. Ik denk dat je met temperaturen zoals deze tenminste een discussie moet voeren om mondkapjes toch achterwege te laten."

Belangrijkste daarbij is dat mensen onderling de anderhalve meter afstand kunnen houden, vindt Voss, en zich aan de andere basismaatregelen houden. "Ik zou het niet in het openbaar vervoer doen. Daar is afstand houden moeilijk."

Hard bewijs ontbreekt

Het grote probleem met mondkapjes is, eigenlijk al sinds het uitbreken van de pandemie, dat hard bewijs ontbreekt over hun werking tegen het virus. Voss: "Je kunt er eigenlijk niet goed onderzoek naar doen. Je kunt niet de helft van de maatschappij met een mondkapje op laten lopen en de helft zonder. We moeten het hebben van data uit ziekenhuizen, en we weten slechts zeer weinig uit de rest van de samenleving."

Dat laatste beaamt Heiman Wertheim, hoogleraar klinische microbiologie aan het Radboudumc: "Het bewijs gaat alle kanten op. Het is ook lastig om een goede, gecontroleerde studie op dit onderwerp te doen. In de zorgt helpt het zeker, bij mensen die met coronapatiënten werken. Daarbuiten is het onduidelijk in hoeverre mondkapjes werken: het zal zeker een beetje helpen, maar is het nog proportioneel?"

Ondanks de twijfels over de effectiviteit waarschuwt Wertheim voor al te snel afschaffen van de mondkapjes: "We moeten terughoudend zijn", zei hij in het NOS-programma Nieuws en Co op NPO Radio 1. "Nog lang niet iedereen is gevaccineerd, en nu heb je ook die delta-variant die rondgaat in Engeland."

Eén vaccinatie is misschien niet genoeg

Die besmettelijker virusvariant, ook bekend als de 'Indiase variant', zorgt vooral in het Verenigd Koninkrijk voor veel nieuwe besmettingen. Wertheim: "Daar zie je dat er toch vaak een probleem ontstaat bij mensen die nog maar één keer gevaccineerd zijn. Ik zou dus echt wachten totdat de meeste mensen gevaccineerd zijn, en kun je het er ook nog over hebben of ze dan ook twee keer gevaccineerd moeten zijn."

Net als Voss vindt Wertheim dat mondkapjes voorlopig de norm moeten blijven op plekken waar anderhalve meter afstand lastig is, zoals het ov en in supermarkten.

'Snel versoepelen is verkeerd signaal'

Uiteindelijk is het slim om voorzichtig te zijn met eventuele versoepelingen, zegt Wertheim: "We zijn er nu aan gewend om mondkapjes te dragen, en uit het coronadashboard van de overheid weten we bijvoorbeeld dat veel mensen mondkapjes in het ov nu nog steeds een goed idee vinden: meer dan 80 procent van de ondervraagden staat er achter. Het zou jammer zijn als we nu gaan versoepelen, en we moeten dat later weer terugdraaien."

Er zou bovendien een gevaarlijk signaal van uitgaan, zegt hij, namelijk dat we uit de brand zijn. En dat is niet zo: "Het is nog steeds zorgelijk, we zijn er nog niet. We moeten nog even de tanden op elkaar houden."

'Europese Commissie wil geen zaken doen met tien grote banken'

41 minutes 1 second ago

Tien grote banken mogen van de Europese Commissie niet meedoen aan het EU-herstelfonds vanwege machtsmisbruik in het verleden. Het gaat om JPMorgan, Citigroup, Barclays, Deutsche Bank, Nomura, NatWest, Bank of America, Crédit Agricole, UniCredit en Natixis, meldt de Financial Times. Er zijn geen Nederlandse banken uitgesloten.

Voor het EU-herstelfonds leent de Europese Commissie miljarden op de internationale kapitaalmarkt. De leningen worden opgehaald via een veilingsysteem. Zo werd vandaag de eerste 20 miljard euro aan obligaties uitgegeven voor het EU-herstelfonds. Dat fonds moet volgens de commissie voor de "wederopbouw van Europa" zorgen na de coronacrisis.

Machtsmisbruik

Maar met tien banken wil de Europese Commissie niet samenwerken en zij kunnen dus niet meedoen aan de veilingen. De banken zouden de kapitaalmarkt hebben misleid door marktvervalsingsschandalen, zoals het beïnvloeden van wisselkoersen in het verleden.

En dat terwijl die banken zwaargewichten van de schuldenmarkt zijn. De uitgesloten banken mogen wel weer aan de veilingen meedoen als zij kunnen aantonen dat zij maatregelen hebben genomen om te voorkomen dat opnieuw machtsmisbruik kan worden gepleegd.

In 2013 kwam de Rabobank ook in opspraak vanwege machtsmisbruik, ook wel bekend als de Libor-affaire. Medewerkers van de bank gaven onjuiste gegevens door om zo de rentestand te misleiden. De bank kreeg hier een megaboete van 774 miljoen euro voor. Een woordvoerder zegt dat deze affaire geen invloed heeft gehad of Rabobank mee mocht doen met de veiling. De bank valt sowieso niet in de groep voor de obligatieverkoop door de Europese Commissie.

De commissie zal zes jaar lang, van 2021 tot en met 2026, ieder jaar zo'n 150 miljard euro van de kapitaalmarkt lenen. De uitgegeven obligaties gelden voor tien jaar en de lidstaten staan garant.

Drukte bij plaatsing airco, sommige klanten moeten wachten tot na de zomer

1 hour 54 minutes ago

Het is erg druk bij bedrijven die airco's plaatsen en verkopen. Wie deze zomer nog een airco wil laten inbouwen, is bij veel bedrijven eigenlijk al te laat. "Als je nu een aanvraag doet, dan ben je in september ongeveer aan de beurt", zegt Dick Reijman van branchevereniging Techniek Nederland.

Bij sommige bedrijven lukt het überhaupt dit jaar niet meer om een airco te plaatsen. "We zitten vol tot oktober en daarna moeten we weer cv-ketels gaan plaatsen", zegt Martin Hoekstra van ST/Warmte uit Nieuwkoop. Bij het bedrijf waren juist extra mensen aangenomen. "We dachten: we kunnen de strijd wel aan, maar we zitten bomvol."

Hoekstra ziet de vraag naar airco's al jaren groeien. "2020 was al een recordjaar, maar dit jaar is het nóg drukker."

Lekker slapen

Omroep Gelderland was bij een gezin in Doetinchem, dat in maart een aanvraag deed voor airconditioning op zolder. Nu is het systeem geplaatst. "Daar slapen twee meiden. Inslapen is lastig als het warm is, echt niet prettig. Nu kunnen ze straks lekker slapen", zegt de bewoner.

Volgens Maurits Bulten van Buwegs Installatie is het ook erg druk omdat er een lange levertijd op de airco's zit. "De productie loopt achter. Als ik er een bestel, ben ik twaalf weken verder voor ik hem heb. We zijn nu de airco's aan het plaatsen die in december, januari en februari zijn aangevraagd."

Overigens zijn er nog steeds bedrijven die wel leveren in de zomer. "Het is ontzettend druk. De aanvragen vliegen ons om de oren, maar we kunnen nog steeds leveren en monteren in de zomer", zegt bedrijf BestaAir uit Heerhugowaard. Ook bij Aircovoorinhuis.nl is nog plek. "De verkoop moet nog loskomen. Ik heb nog genoeg mensen die kunnen installeren. Ik plan nu in de vierde week van juli", zegt een woordvoerder.

Volgens Reijman van Techniek Nederland willen mensen niet meer alleen koel slapen, ze willen ook dat het op hun werkplek niet te warm is. "Veel mensen zijn thuis gaan werken en bij veel bedrijven zal dat na corona ook doorgaan, dus mensen zijn aan het voorsorteren op een koele werkplek."

Hoekstra ziet dat ook. "Vroeger werd er alleen een airco in de hoofdslaapkamer geplaatst. Tegenwoordig hebben mensen het er vaker voor over om ze ook in de slaapkamers van kinderen te doen, in de werkkamer en soms zelfs in de woonkamer."

Veel mensen zijn daarnaast vanwege corona gaan investeren in hun huis, omdat ze geen geld uitgaven aan de horeca of vakanties. "Ze hebben geld voor luxere dingen, zoals dus airco's of een waterontharder", zegt Bulten.

Mobiele airco's

Ook mobiele airco's zijn populair. "We zien nu al dat er afgelopen twee weken zo'n zes keer zo veel airco's en ventilatoren verkocht werden als in de twee weken ervoor. Met de stijgende temperatuur verwachten we dat er komende dagen nog meer besteld worden", zegt een woordvoerder van Coolblue.

Bol.com laat weten dat ook daar de verkoop toeneemt. "Maar het is niet zo dat we niks meer op voorraad hebben. We werken ook samen met heel veel partners dus er is altijd nog wel wat te koop."

Vaccindonatie zorgt voor dankbaarheid in Afrikaanse landen, maar komen er meer?

1 hour 59 minutes ago

De landen van de G7 maakten afgelopen weekend bekend voor eind 2022 een miljard vaccins aan armere landen te gaan geven. De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa, die ook bij de G7-top was, nam de gift beleefd aan. Maar hij weet: een miljard prikken zijn er weliswaar veel, maar bij lange na niet genoeg om de bevolking in ontwikkelingslanden te beschermen tegen het coronavirus.

Een kritisch geluid kwam er dan ook van internationale organisaties, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Die wijst erop dat er wereldwijd zo'n 11 miljard doses nodig zijn om de pandemie onder controle te krijgen en dat de leveringen snel moeten worden gedaan en dat er een duidelijk tijdpad moet komen.

Dus hoe nu verder na de G7? Covax, het vaccinatiehulpprogramma van onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie dat gericht is op lage- en middeninkomenslanden, gaat door met het werven van donaties, ook uit China en Rusland. De laagste vaccinatiegraad is op het Afrikaanse continent; daar is pas 2 procent van de mensen ingeënt.

Ondertussen proberen Afrikaanse landen ook zelf meer vaccins te krijgen. Want Covax heeft gefaald, zegt Ayoade Alakija, de Nigeriaanse covoorzitter van de vaccinatiegroep van de Afrikaanse Unie, op de BBC-radio. En niet alleen omdat het niet genoeg vaccins heeft. Het programma had volgens haar vanaf het begin een "koloniale insteek", waarbij Afrikanen niets werd gevraagd. "Ons werd verteld dat Covax genoeg zou zijn. Blijf waar je bent en wij zorgen voor je."

Tijdens de G7-top pleitte de Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa, die momenteel ook voorzitter is van de Afrikaanse Unie, dan ook opnieuw voor het tijdelijk opheffen van patenten op vaccins, zodat landen ze zelf kunnen gaan produceren. Daar kreeg hij de handen niet voor op elkaar. Hij zal nu verder gaan met lobbyen in de Wereldhandelsorganisatie.

Kenia: miljoen prikken, 52 miljoen inwoners

Een van de vele landen waar grote tekorten zijn, is Kenia. Daar zijn tot nu toe ruim 1,1 miljoen prikken gezet. 128.744 mensen kregen twee injecties en zijn daarmee volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat op een bevolking van ruim 52 miljoen.

Kanyenje Gakombe is ziekenhuisdirecteur in de hoofdstad Nairobi en heeft nog niet eens al zijn artsen en verpleegsters die willen kunnen prikken. Zijn ouders van in de tachtig en negentig zijn ook nog niet volledig gevaccineerd.

Hij is ook dankbaar, maar hoopt wel dat de westerse wereld toch nog meer stuurt. Welke maakt hem niet uit. "Als je rijk bent, dan kan je kieskeurig zijn welk vaccin je gebruikt. Als je afhankelijk bent van donaties, dan is ieder vaccin welkom."

Sterker nog, hij heeft een voorkeur voor vaccins waar in westerse landen discussie over is. "We hebben tot nu toe vooral het AstraZeneca-vaccin gebruikt. Het is makkelijker te bewaren dan bijvoorbeeld Pfizer, omdat het niet in de vrieskist hoeft maar in een gewone koelkast kan. En logistiek is het vaccin van Johnson & Johnson makkelijk, omdat dat maar één prik is."

Ondertussen is er ook op andere terreinen meer hulp nodig. Want hoewel veel Afrikaanse landen meer vaccins willen, worstelen ze tegelijkertijd om de prik snel in de arm te zetten. En er zijn problemen met vaccinatiebereidheid. "Het grote aantal jongeren in ons land ziet de noodzaak niet zo van een injectie. De ouderen willen wel."

Arts Gakombe hoopt in ieder geval dat er nogmaals over wordt nagedacht wie wereldwijd eerst te vaccineren. Want hij kijkt met argusogen hoe overal ter wereld steeds jongere bevolkingsgroepen aan de beurt zijn voor een vaccinatie. "Ik denk niet dat het slim is om kinderen te vaccineren vóór de kwetsbare bevolkingsgroepen in de wereld. Zolang er ergens een uitbraak is, is de wereld niet veilig."

Eerste build van Windows 11 is uitgelekt

2 hours 5 minutes ago
Microsoft had aangekondigd op 24 juni de nieuwe versie van Windows te onthullen. In aanloop naar de aankondiging verschenen al een paar screenshots online, maar nu is een eerste build van het nieuwe besturingssysteem uitgelekt.

RIVM roept jongeren op: laat je testen na vakantie in Spanje of Portugal

2 hours 35 minutes ago

Het RIVM wil dat alle jongeren tussen de 17 en 24 jaar die terugkomen van een vakantie in Portugal of Spanje zich laten testen op corona. Ook als zij geen klachten hebben. "We zien in de afgelopen week een toename van jongeren die na een vakantie in het buitenland positief testen op corona", zegt het RIVM.

Via Instagram doet arts infectieziektebestrijding Rosa Joosten een oproep aan jongeren die naar een van de twee landen zijn geweest. "Ik snap dat je wil feesten, maar houd je dan ook echt aan de maatregelen en laat je testen."

6 procent besmet in buitenland

Van de 8981 mensen die afgelopen week een positief testresultaat kregen, bleek bijna 6 procent recent in het buitenland te zijn geweest. Spanje staat met 191 mensen op de eerste plaats, zo blijkt uit het bron- en contactonderzoek van de GGD's. Daarna komt Portugal, met 134 positief geteste reizigers.

Op de derde en vierde plaats staan Duitsland en België. In die landen waren respectievelijk 29 en 24 mensen geweest die terug in Nederland een positieve coronatest hadden.

Over het algemeen is het aantal besmettingen in Spanje en Portugal relatief stabiel. De afgelopen dagen namen de aantallen in beide landen wel iets toe, met zo'n 100 nieuwe coronabesmettingen per 1 miljoen inwoners. Spanje telt ongeveer 47,5 miljoen inwoners, Portugal ruim 10 miljoen.

Met name onder jongeren stijgt het aantal besmettingen in beide landen. "Het zijn nog geen heel hoge cijfers, maar het gaat wel snel", zegt correspondent Rop Zoutberg.

In Spanje is inmiddels ruim een kwart van de bevolking volledig gevaccineerd tegen het coronavirus, in Portugal is dat iets meer dan 20 procent. "Het prikken onder ouderen schiet ontzettend op, maar jongeren hebben nog geen prik gekregen", zegt Zoutberg. "En sinds de noodtoestand vorige maand is opgeheven, lijkt de vreugde wel ontploft."

Ook zijn in zowel Spanje als Portugal flink wat coronaregels versoepeld. Zo werden vorige maand in Spanje de noodtoestand en de avondklok beëindigd. In de regio Baskenland geldt ook geen limiet meer op het aantal mensen dat mag samenkomen. "Parken en pleinen moeten ontruimd worden omdat er duizenden jongeren bij elkaar zijn", zegt Zoutberg.

In het Madrid gaat het nachtleven ook weer bijna volledig open. Dansen is (met mondkapje) toegestaan, buiten en op anderhalve meter. Maar Zoutberg ziet dat veel feestende jongeren zich daar niet aan houden. "Aan de ene kant zie je dat de overheid probeert de boel los te laten om toeristen te trekken, aan de andere kant worden de regels - met name door jongeren - slecht begrepen. De jongerencultuur is met elkaar op het strand, lekker feesten en drinken."

België zet Catalonië op rood

Het coronavirus blijft onvoorspelbaar en iedere versoepeling is riskant. Donderdag maakte de Britse regering bekend dat het Portugal weer schrapt van de 'groene lijst', na een stijging van het aantal besmettingen in Portugal. België heeft de Spaanse autonome regio Catalonië vanaf morgen zelfs op rood gezet, nadat deze regio anderhalve week eerder juist code oranje kreeg.

Toch denken de Spaanse en Portugese overheid er niet aan om de touwtjes weer aan te halen. "De druk vanuit de horeca en hotels is enorm", zegt Zoutberg. "Het land drijft op toerisme." Spanje had voor corona rond de 84 miljoen toeristen per jaar. Vorig jaar waren er dat nog geen 20 miljoen.

Zoutberg vermoedt dat de testregeling van het RIVM voor jongeren die terugkomen uit Spanje of Portugal een afschrikwekkende werking zal hebben. "Je ziet nu dat Britten die naar Portugal gaan in quarantaine moeten en drie tests moeten ondergaan als ze terugkomen. Dat houdt mensen tegen en ik denk dat ook jongeren wel zullen denken: shit, dan ga ik naar een land waar ik wel naartoe mag."

Gespannen sfeer in Jeruzalem door 'vlaggenmars' ultranationalistische Israëliërs

2 hours 35 minutes ago

In Jeruzalem hebben duizenden Israëlische ultranationalisten met vlaggen door het bezette Oost-Jeruzalem gelopen. Sommigen scandeerden leuzen als "dood aan de Arabieren". De 'vlaggenmars' wordt door Palestijnse groepen gezien als een provocatie. Zij riepen op tot een "dag van woede".

Israëlische media meldden dat het leger de luchtverdediging heeft versterkt, maar voor zover bekend heeft zijn er geen raketten vanuit de Gazastrook op Israël afgevuurd. Wel zijn er vanuit Gaza brandbare ballonnen opgelaten die zijn neergekomen in Israël. In het zuiden van het land zijn daardoor enkele velden in brand geraakt.

Voorafgaand aan de mars was de sfeer gespannen. Het stadsbestuur van Jeruzalem had uit voorzorg zo'n 2000 agenten ingezet. "Er waren bij de Damascuspoort bij de Oude Stad honderden Palestijnse jongeren op de been. Die zijn allemaal weggestuurd. Daarbij kwam het ook tot confrontaties met de politie," zegt NOS-correspondent Ties Brock.

Hij was erbij, kijk hier hoe het eraan toe ging:

Zeker zeventien Palestijnen zijn gearresteerd. Volgens de Palestijnse hulporganisatie Rode Halve Maan zijn bij de confrontaties 33 Palestijnen gewond geraakt.

Huisuitzetting

De mars was oorspronkelijk gepland op 10 mei, waarop Israël vierde dat in 1967 Oost-Jeruzalem werd veroverd. Vanwege spanningen werd de mars toen voortijdig afgebroken. Hamas schoot die dag desondanks raketten af op Jeruzalem, waarop elf dagen van bombardementen op Gaza door het Israëlische leger en verdere raketbeschietingen door Hamas volgden.

Een van de aanleidingen voor de spanningen vormt de voorgenomen huisuitzetting van vier Palestijnse families in een Arabische wijk in Jeruzalem. Het Israëlische Hooggerechtshof buigt zich binnenkort over de vraag of de Palestijnse families beroep mogen aantekenen tegen die uitzetting.

Test nieuwe regering

De mars vormt een uitdaging voor de nieuwe Israëlische premier, de rechtse nationalist Naftali Bennett. Ondanks de zorg dat de mars tot nieuwe onrust zou kunnen leiden, was verbieden geen optie voor de nieuwe regering. Dat zou binnen rechts-nationalistische kringen gezien worden als een knieval voor Hamas.

Het Israëlische parlement stemde afgelopen zondag in met de nieuwe regeringscoalitie, eentje zonder de Likud-partij van ex-premier Benjamin Netanyahu. De coalitie bestaat uit partijen die een groot deel van het politieke spectrum bestrijken, waaronder een kleine Arabische partij.

Hof schrapt vrijspraak voor mogelijk brein van moord op Slowaakse journalist

2 hours 45 minutes ago

Het hooggerechtshof in Slowakije heeft de vrijspraak herroepen van de man die ervan wordt verdacht dat hij de opdrachtgever was van de moord op de Slowaakse journalist Jan Kuciak en zijn verloofde Martina Kusnirova. Zakenman Marián Kocner werd vorig jaar vrijgesproken, waarop het Openbaar Ministerie in hoger beroep ging.

In september 2020 oordeelde de rechtbank dat er onvoldoende bewijs tegen de zakenman en een medeverdachte was. De zaak wordt nu heropend omdat er volgens het hof fouten zijn gemaakt tijdens de rechtszaak.

De onderzoeksjournalist en zijn verloofde (beiden 27) werden in februari 2018 doodgeschoten in hun huis. De dubbele moord leidde tot grote demonstraties en een politieke crisis in Slowakije. Uiteindelijk zagen premier Fico en de hoogste politiebaas in het land zich genoodzaakt om op te stappen.

Corruptie

Kuciak publiceerde vooral over de corruptie in zijn land. De journalist wijdde zeker negen artikelen aan miljonair Kocner, een van de machtigste zakenmannen van het land.

Volgens de aanklagers had vastgoedmagnaat Kocner de onderzoeksjournalist meermaals bedreigd en gaf hij opdracht voor de moorden. Kocner heeft dit altijd ontkend. Toch zit hij momenteel in de gevangenis. Hij kreeg 19 jaar celstraf in een grote corruptiezaak.

Een oud-militair bekende begin 2020 schuld aan de moorden. Hij werd veroordeeld tot een celstraf van 25 jaar.

Alice Ball Steamrolled Leprosy

3 hours 3 minutes ago
Leprosy is a bacterial disease that affects the skin, nerves, eyes, and mucosal surfaces of the upper respiratory tract. It is transmitted via droplets and causes skin lesions and loss …read more
Kristina Panos

Kamer vraagt Van Lienden mondkapjeswinst terug te betalen

3 hours 13 minutes ago

De Tweede Kamer wil dat Sywert van Lienden en zijn zakenpartners Bernd Damme en Camille van Gestel het geld dat ze verdiend hebben aan de mondkapjesdeal terugstorten. De Kamer nam een motie van Denk-voorman Farid Azarkan aan, waarin staat dat de drie zich op oneigenlijke gronden hebben verrijkt. Ze krijgen het verzoek om 28 miljoen euro "terug te geven aan de belastingbetaler".

Er is veel kritiek op de deal, waarover Van Lienden vorig jaar afspraken maakte met het ministerie van Volksgezondheid. De CDA-prominent had eerst de indruk gewekt dat de deal zonder winstoogmerk was gesloten, maar moest daar later op terugkomen. Ook bij allerlei andere facetten van de deal hebben Kamerleden vraagtekens gezet. Minister Van Ark kondigde in een Kamerdebat een extern onderzoek aan naar de gang van zaken.

Van Lienden noemde de deal zelf vorige week onuitlegbaar. Hij wil zijn rendement voor goede doelen gebruiken.

Op VVD, CDA en SGP na steunde de Kamer het verzoek om het geld terug te betalen. Het kabinet zei vorige week zich niet te willen bemoeien met de oproep van de Kamer. Een motie van Denk om de overeenkomst met Van Lienden en zijn partners ongedaan te maken, haalde het niet.